logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STOP ETNOBOTANICE
Campanie de prevenire a consumului de droguri la Sighetu Marmaţiei PDF Imprimare Email
Marţi, 18 Iunie 2013 13:34

Activităţile premergătoare Zilei Mondiale Antidrog - 26 iunie, continuă la Sighetu Marmaţiei unde poliţişti şi reprezentanţi ai se deplasează în unităţile de învăţământ pentru a explica tinerilor „Cum putem să ne ferim de pericolul drogurilor”. În jur de 230 de elevi ai Liceului Tehnologic Marmaţia şi ai Şcolii Gimnaziale „I.M de Apşa” au participat cu interes la dezbaterile iniţiate de oamenii legii. Majoritatea copiilor nu consumă droguri dar ei vin în mod inevitabil în contact cu cei care se droghează din teribilism, neştiinţă sau curiozitate.
 
 
De ce consumă tinerii droguri/etnobotanice ?
Citeşte mai mult...
 
Autoturism cu ţigări de contrabandă abandonat la frontiera româno-ucraineană PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 31 Octombrie 2012 13:26
* Poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F .Izvoarele Sucevei – I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei împreună cu lucrători din cadrul Secţiei 11 Poliţie Pojorâta au depistat în trafic un autoturism înmatriculat în jud. Bacău care transporta aproximativ 2.000 de pachete de ţigări provenite din contrabandă. În dimineaţa zilei de 30.10.2012, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Izvoarele Sucevei în cooperare cu lucrători din cadrul Secţiei 11 Poliţie Pojorâta au desfăşurat o acţiune specifică, ocazie cu care au observat în trafic pe comunicaţia D.J. 175 (Izvoarele Sucevei- Pojorâta) un autoturism marca „VW Passat ” înmatriculat în jud. Bacău, despre care existau suspiciuni că transporta ţigări de contrabandă. S-a procedat la efectuarea semnalelor regulamentare pentru a opri la control autoturismul în cauză, moment în care conducătorul auto a întors brusc şi a demarat în trombă pe un drum lăturalnic.
 
Imediat, poliţiştii de frontieră au trecut la urmărirea autoturismului care după aproximativ 700 metri a fost găsit abandonat. În interiorul acestuia, au fost observate mai multe colete învelite în folie neagră, ce conţineau ţigări de contrabandă. Totodată, în apropiere a fost reţinută o persoană, cetăţean român, cu privire la care se efectuează cercetări pentru a se stabili implicarea acesteia în activitatea de contrabandă. Persoana în cauză, precum şi autoturismul folosit la activitatea infracţională au fost conduse la sediul S.P.F. Izvoarele Sucevei pentru continuarea cercetărilor.
Citeşte mai mult...
 
Cautarea de senzatii- consum de droguri PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 06 Iunie 2011 12:44
Căutarea de senzaţii, aşa cum a fost operaţionalizată de Zuckerman (Zuckerman, 2004), este o trăsătură de personalitate care ne afectează direct sau indirect comportamentul. Nivelul căutării de senzaţii variază în funcţie de vârstă.
Căutarea de senzaţii este o trăsătură ce se manifestă preponderent în adolescenţă şi maturitatea timpurie, pe urmă se reduce treptat. S-a observat că apogeul acestei trăsături coincide cu perioada cuprinsă între 18 şi 25 de ani pentru populaţia generală (Zuckerman, 2007), adolescenţii având nivelul cel mai crescut de căutare a senzaţiilor (Delignieres, Sabas , 1995). În extrema cealaltă, se află declinul căutării de senzaţii. Declinul merge în paralel până după 60 de ani (Roth, Schumacher, Brahler, 2005). Mai mult decât atât, s-a dovedit că declinul în căutarea de senzaţii tari nu este doar unul la nivel declarativ, ci este un declin real al nevoii de a trăi experienţe „puternice” (Roth, Hammelstein, Brahler, 2007).
Ultima actualizare Luni, 06 Iunie 2011 13:15
Citeşte mai mult...
 
INTERVIU acordat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al jud. MM PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 06 Iunie 2011 08:01
In campania initiata de ceva vreme de catre site-ul nostru, www.sighet-online.ro am prezentat o serie de materiale care au avut drept scop informarea cititorilor privind consumul plantelor de natura etnobotanica, al consecintelor, al modului in care viata lor le poate fi afectata, dar si marturii, documentare pe aceasta tema.
Am solicitat ajutorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al judetului Maramures pentru a afla mai multe detalii cu privire la consumul de etnobotanice din aceasta zona (interviul a fost realizat in luna februarie a acestui an). Coordonatorul centrului, Inspector de spec. grd. I ed.-înv., jurist Dumitru MĂCELARU a fost deschis in a ne raspunde la o serie de intrebari, iar pe aceasta cale dorim sa-i multumim pentru colaborare, sprijin si intelegere:
1. Diana Apopi:Ce statistici aveti recente privind consumul de droguri pe zona MM? Care sunt orasele, comunele in care rata de consum este mai mare?
Referitor la prevalenţa consumului de droguri ilegale în judeţul Maramureş, conform Evaluării efectuate pe anul 2010, aceasta continuă să se situeze la nivel subunitar. În eventualitatea că sunteţi interesati de unele detalieri în problematică, cât şi de alte aspecte reieşite din Evaluarea sus menţionată, vă invităm ne contactati la sediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Maramureş (C.P.E.C.A. Maramureş), din municipiul Baia Mare, Bdul. Bucureşti nr. 6A.
2. Diana Apopi: Cum se poate interveni in aceste zone?
Care sunt cele mai indicate metode de preventie? Pentru a preîntâmpina implicarea în astfel de activităţi a populaţiei, în general şi a celei tinere, în special – cea mai vulnerabilă categorie socială – specialiştii antidrog desfăşoară o multitudine de activităţi de prevenţie care vizează informarea, educarea şi comunicarea unor date referitoare la efectele / consecinţele negative şi riscurile consumului ilicit de droguri.
Ultima actualizare Luni, 06 Iunie 2011 06:42
Citeşte mai mult...
 
Proiect de lege pentru interzicerea etnobotanicelor: Inchisoare de pana la 20 ani pentru comerciant, daca un consumator decedeaza PDF Imprimare Email
Joi, 02 Iunie 2011 09:52
Toate magazinele care comercializeaza etnobotanice vor trebui reautorizate "in conditii foarte dure", iar proprietarii de astfel de magazine risca o pedeapsa cuprinsa intre 6 si 12 ani daca o persoana sufera vatamari care necesita internare de pana la 60 de zile in urma consumului acestor produse. Prevederile fac parte dintr-un proiect de lege adoptat miercuri de guvern, a anuntat premierul Emil Boc.

Ministrul Sanatatii Cseke Atilla a declarat ca proiectul perevede sanctiuni foarte dure, printre care si inchisoare de pana la 20 de ani in cazul in care s-a comercializat un asemenea produs si efectul a fost decesul unei persoane.
Ultima actualizare Joi, 02 Iunie 2011 09:50
Citeşte mai mult...
 
Situatie alarmantă în Sighet - Consumatorii de etnobotanice provin din familii respectabile PDF Imprimare Email
Vineri, 29 Aprilie 2011 09:48

În pofida fatului că la Sighetu Marmaţiei, printr-o hotărâre de Consiliu Local, s-a interzis comercializarea produselor etnobotanice, în realitate acestea intră în posesia celor dornici de senzaţii tari pe alte căi. Printre consumatori se numără mulţi minori. Consumul se realizează prin cluburi, discoteci, parcuri.

Numărul celor care ajung în stare gravă la Secţia de pediatrie şi Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, în urma consumului de produse etnobotanice ori alte substanţe interzise, este în creştere. Medicii sunt nevoiţi să le acorde asistenţă de specialitate unor tineri care ajung în situaţii ca  viaţa să le fie pusă în pericol.
''Am o fetiţă de 17 ani. Este elevă la un prestigios liceu din Sighet. De o perioadă de timp am observat o schimbare de comportament. La început am crezut că este vorba de ceva tipic varstei. Cu puţin timp în urmă a venit tarziu acasă şi i s-a făcut rău. Avea febră şi a început să vomite. Mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. In cele din urmă a recunoscut că a consumat etnobotanice. Nu-mi vene să cred ce auzeam, dar starea ei mi-a alungat orice urmă de îndoială. Nu a fost nevoie să o duc la spital'', mărturiseşte sigheteanca Elena B.

Citeşte mai mult...
 
Perchezitii la un spice-shop din Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 19 Martie 2011 08:51

Magazinele de etnobotanice au intrat in vizorul oamenilor legii, care au demarat o serie de controale in orasele din Maramures.

Politisti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Maramures,  sub directa coordonare si in baza delegarii procurorului DIICOT - BT Maramures, cu sprijinul  unor reprezentanti ai Garzii Financiare Maramures si ai politistilor IPJ Maramures, au desfasurat o actiune ce se inscrie in Programul National Interministerial de masuri privind combaterea consumului si comercializarii de substante din categoria etnobotanice.

Astfel, au fost organizate trei perchezitii domiciliare si un control economic in mai multe locuri din Sighetu Marmatiei, printre care si un “magazin de vise”, administrat de K.A.A., de 23 ani. In urma activitatilor  au fost  ridicate peste 243 de pachete continind diferite substante, suspecte a fi droguri. S-au ridicat, de asemenea, bani si documente financiar-contabile.

Citeşte mai mult...
 
Percheziţii domiciliare la Sighetu Marmatiei pentru găsirea substanţelor etnobotanice PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 18 Martie 2011 11:28

Poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş,  sub directa coordonare şi în baza delegării procurorului DIICOT - BT Maramureş, cu sprijinul  unor reprezentanţi ai Gărzii Financiare Maramureş şi ai poliţiştilor IPJ Maramureş,  au desfăşurat o acţiune ce se înscrie în Programul Naţional Interministerial de măsuri privind combaterea consumului şi comercializării de substanţe din categoria etnobotanice.

Acţiunea a constat în efectuarea a trei percheziţii domiciliare şi a unui control economic la locaţii de pe raza municipiului Sighetu - Marmaţiei. Printre aceste locaţii, se află un „magazin de vise”, administrat de către suspectul K.A.A., de 23 ani, din Sighetu  Marmaţiei. În urma activităţilor  au fost  ridicate ­­­­­­­­­­­­peste 243 de pachete conţinînd diferite substanţe, suspecte a fi droguri. S-au ridicat, de asemenea, bani şi documente financiar – contabile.

Cu ocazia unor controale anterioare, poliţiştii SCCO Maramureş au ridicat şi alte produse care s-au dovedit a conţine, în urma expertizării, ETCATINONĂ. Substanţa este interzisă şi face parte din listele anexă la Legea 143/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Ultima actualizare Vineri, 18 Martie 2011 11:33
Citeşte mai mult...
 
CANABIS - Risc crescut de tulburari psihice pentru consumatorii de “iarba” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 06 Martie 2011 12:50
Adolescentii si tinerii adulti care consuma canabis prezinta mai multe riscuri de a suferi de tulburari psihice comparativ cu cei care nu utilizeaza acest drog, potrivit unui studiu publicat in British Medical Journal.
 
Expertii germani si olandezi, alaturi de cei de la Institutul de psihiatrie din Londra au urmarit circa 1.900 de persoane cu varste cuprinse intre 14 si 24 de ani, timp de opt ani.
 
Studiul a demonstrat ca cei care au inceput sa consume canabis dupa debutul acestui studiu si cei care consumau drogul si inainte de acest studiu au prezentat mai multe riscuri de a suferi tulburari psihice fata de cei care nu au apelat niciodata la aceasta substanta.
 
"Consumul de canabis constituie un factor de risc de dezvoltare a simptomelor psihotice", indica studiul. "Studiul vine in sprijinul teoriei deja demonstrate ca un consum continuu de canabis creste riscul de simptome si maladii psihotice", a spus Robin Murray, profesor de psihiatrie la institutul londonez.
Citeşte mai mult...
 
Proiect de OUG privind interzicerea etnobotanicelor: Amenzi de pana la 100.000 lei si inchisoare opt ani PDF Imprimare Email
Vineri, 04 Martie 2011 19:47
Guvernul va interzice vanzarea si detinerea substantelor etnobotanice, va confisca marfa pentru un interval de pana la 18 luni cu suspendarea activitatii comerciantului pana la analiza de laborator si va decide amenzi ce ajung la 100.000 lei si inchisoare de 2-8 ani pentru vanzarea acestor produse. 

Sanctiunile vor fi introduse odata cu stabilirea unei definitii clare a notiunii de "substitut" care permite fabricarea produselor etnobotanice, releva proiectul ordonantei de urgenta privind combaterea etnobotanicelor, citat de Mediafax.

Denumit proiect "privind interzicerea substitutelor in vederea asigurarii sanatatii si a protectiei populatiei", documentul se bazeaza pe reglementarile adoptate de Polonia in noiembrie 2010, prin care au fost interzise atat fabricarea si introducerea pe piata a unor astfel de substante, cat si functionarea magazinelor care le comercializeaza.
Ultima actualizare Vineri, 04 Martie 2011 19:41
Citeşte mai mult...
 
Fost consumator de cocaina:”Cu 100 de euro consumai linistit doua zile heroina. La cocaina imi ajungeau 30 de minute” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 03 Martie 2011 19:13
Interviu cu Andrei O. (fost consumator de heroină și de cocaină, 36 de ani). Serial realizat în colaborare cu organizația Romanian Harm Reduction Network. Vă avertizăm că acest material conține informații explicite privind consumul de droguri. Nu promovăm consumul de droguri, ci vă oferim aceste informații pentru o cât mai bună înțelegere a fenomenului și a efectelor sale.
Începutul
Este interesant că am ajuns să consum cocaină, pentru că după atâția ani de consum de heroină, ai fi spus că ți-e de-ajuns. M-am apucat să consum cocaină spre sfârșitul perioadei de consum de heroină, în 2005. Nefiind confortabil consumul de heroină, să mai adaugi încă o dependență…N-aș putea explica exact ce m-a determinat să fac lucrul ăla. Cunoștințele pe care le aveam atunci erau total eronate vizavi de ce înseamnă cocaina, cum că nu dă dependență, că e drogul bogaților, că dacă prețul e de 100 și ceva de euro pe gram, ar trebui ca efectele secundare să fie foarte mici sau inexistente, că e foarte safe.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345UrmătorSfârşit »

Page 1 of 5

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact