logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
Politica... Agorei?! PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Marţi, 07 Ianuarie 2014 22:35

După apariţia articolului “Politică, nu circ!” am fost contactat şi “interpelat” de prieteni şi cunoscuţi cu dorinţa de a-mi afla gândurile în special pe direcţia găsirii unor soluţii practice la constatările – percepţii pe care le-am expus. Trebuie să recunosc că este mult mai uşor şi comod să constaţi şi să critici, fără să emiţi propuneri pentru redresarea unei/unor situaţii. Dar nu este suficient şi este doar o satisfacţie parţială! Ideal ar fi să identificăm şi să avansăm propuneri constructive care să „deturneze” pozitiv viaţa reală. De altfel, într-o societate normală, evaluarea corectă, conştientizarea stării de facto a sistemului socio-economic într-un context politic dat, chiar dacă se face din Centrul (îndepărtat al ) Europei sau Nordul Ţării, înseamnă totuşi mult, mai ales când sunt exprimate nemulţumiri… pertinente. Cei care ar trebui să ex-tragă concluziile şi să implementeze măsurile/ soluţiile corecte ajustate la cerere/„piaţă” sunt alţi factori, decidenţii nu suntem noi (deocamdată).

Şi mai ales, când existenţa noastră se derulează în aceste marasm nu strict local sau naţional ci chiar global, este cu atât mai greu sa găseşti soluţii. Azi, teoretic, aleşii au circumstanţe atenuante: „alţii” controlează... dezastrul. Îmi permit să fac din nou trimitere la marile nume ale literaturii şi culturii universale şi să-l citez în primul rând pe R. W. Emerson care spunea că „Legile vieţii sunt ascunse sub amănuntele acţiunilor zilnice”. Aşadar trebuie să observăm şi să extragem esenţele (soluţiile) din multitudinea detaliilor, faptelor, activităţilor zilnice. Şi mai fac apel la un alt nume bine-cunoscut (Mark Twain) citându-l pentru adevărul spuselor lui: „Dacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm”.

Avem soluţii, sunt viabile, care sunt acestea?... Ne amăgim?!...

Ultima actualizare Marţi, 07 Ianuarie 2014 22:40
Citeşte mai mult...
 
Românie, ajunge! PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 05 Ianuarie 2014 19:54
Ziariştii caută senzaţionalul cu orice prilej, cu orice preţ. Nu ştiu prin ce mijloace au filmat un băieţel de un an şi jumătate legat de pat într-un spital într-o Românie care alocă sectorului Sănătate foarte multe procente din PIB. Bine ar fi să fie aşa cum am scris, dar realitatea e alta…Personalul medical şi cel de îngrijire e subdimensionat faţă de cerinţele unei ţări civilizate. Problema asta nu poate face obiectul unei ştiri de senzaţie, dar când ni se prezintă un copil legat de pat, situaţia se schimbă…
Ultima actualizare Duminică, 05 Ianuarie 2014 22:01
Citeşte mai mult...
 
„Entai”- apartheid PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 16 Decembrie 2013 08:22
Nu există seară de la Dumnezeu să nu-mi audă urechile fel e fel de inepţii înregistrate, care se doresc a fi comentarii la video-ştirile televiziunilor. Sâmbătă, 14 decembrie a.c., am avut parte de una pe care am dorit să v-o spun şi dvs. Mă gândesc că v-aţi luat cu treburi dintre cele mai diverse prin casele dvs. sau aţi ieşit la o promenadă dus-întors pe strada pietonală şi poate n-aţi auzit ceva cu totul şi cu totul deosebit. 
 
Corpul neînsufleţit al lui Nelson Mandela a fost adus în  regiunea sa natală. Băştinaşii locului spun că e nedrept ca sicriul cu corpul defunctului fost preşedinte să rămână expus pe la ei atât de puţin timp. Ştirea citită (înregistrată, nu direct la tv!) continua cu o declaraţie a lui Desmond Tutu despre acest subiect.
Citeşte mai mult...
 
Am aflat ce mai caut în ţara mea… PDF Imprimare Email
Scris de Moise Guran   
Vineri, 13 Decembrie 2013 08:48

Azi dimineaţă eram la volan când l-am auzit la radio pe Crin asumându-şi prostia cu Codul Penal şi recunoscând greşeala. Crin tot n-a înţeles clar, dar nu mai contează. Mi-am dat seama că s-a terminat. Că după două zile în care am crezut că peste România se va aşterne iar negura Istoriei, de fapt noi toţi am fost capabili să facem lumină.

 
Este admirabil modul în care întreaga societate românească s-a coalizat pentru blocarea enormității votate cu largă majoritate de Parlamentul României. O democrație nu stă în legile în vigoare ci în aplicarea lor, în practica bună a unor reguli de respect social, în imposibilitatea de facto de a răsturna voința societății. Dezincriminarea corupției prin ceea ce s-a numit marțea neagră a democrației românești a ilustrat perfect proverbul “Ceea ce nu te omoară, te face mai puternic.” Da! Eşuarea aceastei grave încercări de amputare a democrației prin legalizarea hoției de nivel înalt a demonstrat clar că țara mea este o democrație. Că nici măcar Parlamentul, cel care teoretic reprezintă voința poporului nu se poate întoarce împotriva acestuia. Și dacă un astfel de paradox devenise realitate prin introducerea unor legi antisociale, de data asta n-au mai cârcotit trei pârliți de jurnaliști ci o țară întreagă a spus NU. Până și Curtea Supremă s-a simțit datoare să atace imediat la Curtea Constituțională superimunitatea parlamentarilor și primarilor pentru actele de corupție.
Ultima actualizare Vineri, 13 Decembrie 2013 09:18
Citeşte mai mult...
 
Ce mai caut eu în ţara mea? PDF Imprimare Email
Scris de Moise Guran   
Miercuri, 11 Decembrie 2013 11:29

Când să ne luăm și noi românii cu porcul și țuica fiartă, ne-am trezit cu o avalanșă de inițiative legislative care mai de care mai penale, ce se vor aprobate de Parlament. O lege care rezolvă traficul de influență prin reglementarea lobby-ului, o alta care îi scoate pe parlamentari de la conflictul de interese, una pentru preafericirea spălării banilor prin cazinouri prin liberalizarea câștigurilor la jocurile de noroc, plus o lege a minelor care maschează fosta lege Roșia Montană. Iar pe colivă două bomboane superbe – o grațiere pentru infractorii cu condamnări de până la șapte ani și o amnistie pentru faptele care n-au fost definitiv condamnate și pentru care autorii lor riscă pedepse de până la șase ani, plus o desfiinţarea de facto a DNA şi ANI, care rămân fără obiectul muncii dacă parlamentarii nu mai pot fi urmăriţi pentru fapte de corupţie.
Ultima actualizare Miercuri, 11 Decembrie 2013 11:49
Citeşte mai mult...
 
Viata de langa Facebook... PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Luni, 09 Decembrie 2013 13:02

Recunosc ca in ultimii ani am devenit dependent de FB… de fapt, de un canal de socializare pe care l-am descoperit in urma cu 4 ani, cand, prin tot felul de conjuncturi, mi s-a parut a fi genial. Probabil ca asa si este, nu stiu… Ideea ca, odata ce am ajuns addicted to, visam, traiam prin el, comunicam prin el, credeam ca respir prin el... si, incetul cu incetul, am devenit prietenul lui, sustinatorul lui, subjugatul lui… ca ma amageam sa-mi promovez evenimentele, ca aflam astfel muzici din al meu univers, ca aflam tot felul de stiri… partial adevarat… si de mare ajutor! Am devenit din ce in ce mai update-at, stiam de orice cutremur sau revolta din toata lumea, de orice aparitie de album sau de trupa, de ce s-a mancat dimineata sau la pranz de la oricare “prieten” din lista volubila pe care o aveam… si uite asa, la job, acasa, la volan, la intalniri, la discutii de orice fel, imi rulam degetul pe tastele telefonului, pentru a-mi satisface curiozitatea… evident ca de aici mi-am facut tot felul de relationari, de posibile flirturi (incredibil cat de facile si de accesibile), de orice chestie interesanta pentru a fi interesant/interesat. Probabil ca e bine, ca asta e prezentul, sau poate viitorul… doar ca, fara remuscari sau regrete, am ajuns sa-mi dau seama ca, pe masura ce-mi indopam intelectul cu tot felul de stiri, deveneam din ce in ce mai gol interior… pe masura ce stiam cat mai multe, imi dadeam seama ca nu ele reprezinta viata mea, ci virtualul meu… Si ajunsesem sa am 7 profile, fiecare cu destinatie proprie… wtf!
Citeşte mai mult...
 
Nelson Mandela-un om a murit, o legendă s-a născut PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Vineri, 06 Decembrie 2013 08:19
Mandela:
„Dacă există visuri despre o Africă de Sud frumoasă, există şi drumuri către realizarea acestui scop. Două dintre aceste drumuri trebuie denumite Bunătate şi Iertare”
 
Un om a murit, o figură legendară va dăinui peste timp…Nelson Mandela a fost unul dintre cei care au luptat contra discriminării rasiale şi a reuşit s-o învingă. O viaţă tumultuoasă, agitată, atât în particular, cât şi în viaţa publică. E cazul să subliniez faptul că Mandela a fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal!
Citeşte mai mult...
 
Scrisoare pentru Romania (Autor: Vladimir Pustan) PDF Imprimare Email
Luni, 02 Decembrie 2013 09:22

O parte din Scrisoare pentru Romania, Presedintele Fundatiei Ciresarii, Vladimir Pustan:
 
“Pe noi nu ne-a bătut nimeni, niciodată. Ne-am bătut singuri.
 
Avem istorie. Sabia lui Ștefan e la turci, tezaurul la Moscova, bogățiile bisericii la muntele Athos și intelectualii în America.
 
Mai avem un președinte împușcat de Crăciun, vreo 25 de milioane de avorturi, 25 de litri de alcool pe cap de locuitor.
 
Eminescu scria că la ”trecutu-ți mare, mare viitor”. Numai prezent nu avem. Dar îl avem pe Băsescu, Ponta, Crin, motanul Felix, Daniela Crudu și pe Gigi.
 
Mai avem în București 200 de biserici. Cea mai bisericoasă capitală a Europei. Să aveți grijă la buzunar când coborâți din tren.
Ultima actualizare Luni, 02 Decembrie 2013 09:27
Citeşte mai mult...
 
Ţigări, bani şi viaţa românului azi PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 27 Noiembrie 2013 20:19
„Prima campanie impotriva contrabandei cu tigarete, organizata in Transilvania, „faracontrabanda.ro, in sprijinul autoritatilor“, a fost lansata astazi, 26 noiembrie, la Oradea. Campania de informare si constientizare a populatiei din regiunea Transilvania este justificata de o constatare ingrijoratoare: comertul ilicit cu tigarete a inregistrat, in septembrie, o crestere de 8,6 p.p. in zona Nord–Vest, cea mai importanta majorare comparativ cu restul regiunilor tarii, potrivit datelor companiei de cercetare Novel Research.”
 
Este începutul unei ştiri pe care am citit-o pe www.sighetonline.ro. E bine că se combate contrabanda cu ţigări. Dacă n-ar fuma oamenii, n-ar fi nici contrabanda cu ţigări, pentru care s-a făcut un mare tam-tam după cum văd. Cei care mă cunosc pot garanta pentru mine: nu fumez şi n-am de gând s-o fac vreodată. E o precizare pe care trebuia s-o fac, pentru că nu vreau ca cineva să tragă o concluzie greşită după ce va citi punctul meu de vedere. Punct de vedere care nu-i nici pe departe numai al meu. Nu cred că se îndoieşte cineva de asta.
Citeşte mai mult...
 
În Venezuela există un minister al fericirii pentru un popor nefericit PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 26 Octombrie 2013 17:46
În sfârşit, fericirea instituţionalizată există! În Venezuela s-a înfiinţat”Ministerul Fericirii Sociale Supreme a Poporului”! Noua instituţie este un omagiu pentru El Comandante, fostul preşedinte -tovarăşul Hugo Chavez- şi  pentru Simon Bolivar, Eliberatorul ţării.
 
Ştirea e absolut surprinzătoare, chiar dacă vine dintr-o ţară de unde nimic n-ar trebui să ne mai surprindă. Nu e ceva nici de râs, nici de plâns…E de…maximă îngrijorare! Aşadar, s-a înfiinţat un minister al fericirii. 
Citeşte mai mult...
 
Oana Pellea ştia (până azi…) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 07:16
Mama lui Ionuţ Anghel, băieţelul mâncat de viu de câini într-un parc din Bucureşti s-a gândit să ceară despăgubiri materiale destul de consistente celor vinovaţi şi să propună Patriarhiei Române ca Ionuţ să devină mucenic. Lucruri exagerate în opinia actriţei Oana Pellea, care, revoltată la culme, scrie pe blogul personal:
„A cere bani recompensă pentru moartea copilului tău, a cere titlul de martir… când… (dex-ul dă o definiţie clară la martiraj)… Eu, până azi, ştiam că doliul e doliu, că interesul e interes, că bun simţ e bun simţ şi penibilul, penibil!”.
Citeşte mai mult...
 
Trusa medicală de…supravieţuire a Limbii Române PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 30 Septembrie 2013 18:49
 
Mi-am cumpărat o nouă trusă medicală de prim ajutor pentru şoferii amatori. Sincer, nu prea cred că este nevoie de ea, din moment ce, la o adică, atunci când eşti la momentul nepotrivit în locul nepotrivit, vine cât ai zice “peşte” (pe bune spun asta!) un echipaj Smurd la faţa locului. Am zis că nu-i cazul să am o contribuţie suplimentară la bugetul statului prin plata unei amenzi destul de mari pentru lipsa cutiuţei de prim ajutor din maşină, aşa că m-am uşurat de nişte bani săptămâna trecută.
Nu despre comportamentul meu de cetăţean model vreu să vorbesc în acest articol. Mii de şoferi au grijă să nu ramână cu taxele obligatorii neplătite, sau cu trusele medicale neîmprospătate. Altceva mă interesează.
Citeşte mai mult...
 
I Have a Dream: 12 Apostoli de Secol 21 PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Vineri, 23 August 2013 19:09

I have a dream, zicea cândva dr. Martin Luther King… inspirat, militant, înflăcărat și sumbru-trist în fața a 250.000 de oameni… iar acele cuvinte au reverberat în societate, în milioane de suflete: era atunci momentul acelor vise. Discursul lui atingea subiectele majore care frământau societatea acelei perioade.. iar mass media a dus la răspândirea mesajului care nu mai putea să fie stopat. Cuvintele lui au pătruns în sufletul milioanelor de oameni și după ce el a fost ucis, asasinat, iar ideile acelea se vor răspândi în continuare. Excelența oratorică nu este însă îndeajuns… premiza pentru efecte era faptul că acele idei erau pre-existente în multe, foarte multe suflete umane. A existat până recent și Visul American, care pe zi ce trece a devenit un coșmar: stilul acesta este un dezastru nu doar pentru amerindienii închiși în rezervații – cei care au supraviețuit Holocaustului American produs de omul creștin și alb; este un dezastru nu doar pentru cei non-americani care sunt brutal deposedați de resursele naturale pe care le mai aveau și de care depindea existența lor umană… iar dacă au comentarii pot să le exprime sub tortură la Guantanamo Bay; dar culmea, acest Vis American a devenit coșmar până și pentru cetățenii americani obișnuiți, care sunt supravegheați, ascultați, înregistrați, îndatorați și aflați în faliment… iar statul este din ce în ce mai îndatorat și el și mai lipsit de perspective de sustenabilitate. Nu acesta era visul pe care îl aveau americanii, cel care zicea de bunăstare, fericire și libertate. Modelul capitalist-corporatist, care avea succesuri’ temporare, a arătat ce poate să facă pe termen mediu sau mai lung. Este nevoie de un nou vis, al sustenabilității ecologice a civilizației umane… implementabil atât la nivel global cât și regional, local. Dar cine să creeze acest vis nou?
Ultima actualizare Vineri, 29 Noiembrie 2013 21:56
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior111213141516UrmătorSfârşit »

Page 13 of 16

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact