logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


VIDEO: Interviu cu pianistul de jazz Lucian Ban in asteptarea concertului din Sighetu-Marmatiei (5 decembrie 2013) PDF Imprimare Email 1595 Afişări
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 27 Noiembrie 2013 16:13

Lucian Ban si Mat Maneri sunt doua varfuri ale jazz-ului mondial care pe 5 decembrie 2013 vor oferi in Sighetu Marmatiei un regal muzical de exceptie sub numele “Transylvanian Concert” in cadrul celei de a treia editie a festivalului "Jazz Rendez-vous" . Mai multe informatii despre acest concert cat si despre cei doi muzicieni puteti afla din interviul de mai jos cu pianistul si compozitorul Lucian Ban.

Dani Godja: - Intai de toate, intrucat putini sigheteni va cunosc, haideti sa facem prezentarile. Cine este Lucian Ban si de ce ati ales/ dorit/ acceptat sa cantati alaturi de muzicianul americal nominlizat la premiul Grammy, Mat Maneri pe 5 decembrie 2013 intr-un oras mic cum e Sighetu-Marmatiei?

Lucian Ban: Sunt un muzician de jazz american de origine romana. M-am nascut in Cluj-Napoca si am crescut in Transilvania. Sunt profund marcat cultural si nu numai de ceea ce am invatat si experimentat in Romania – de la muzica la cultura de a fi in Romania.

Mat Maneri – am colaborat pentru prima oara cu Mat Maneri la proiectul Enescu Re-Imagined. Mat mi-a fost recomandat de celebrul baterist de jazz Nasheet Waits drept un muzician ideal pentru proeictul Enescu. A avut dreptate si mai mult din aceea colaborare s-a nascut acest duet si acest album – primul meu pentru casa de discuri ECM Reords.  Colaborator al celebrilor Cecil Taylor, Paul Bley, Paul Motion, Mat Maneri este considerat unul dintre cei mai geniali improvizatori în jazz-ul contemporan.  Atunci când ai muzicienii potriviți, un asemenea concert oferă publicului șansa de a participa la un moment unic, irepetabil, o veritabilă definiție a jazz-ului. Jazz-ul de cea mai bună calitate este compoziție în timp real”.

Bazele duo-ului au fost puse în cadrul unui proiect mai vechi de-al lui Ban numit “Enesco Reimagined”, care a debutat în 2009 şi care se ocupă cu reorchestrarea de către Lucian a unora dintre lucrările compatriotului său, George Enescu. Interpretarea intuitivă a lui Mat şi Lucian în reorchestrarea Sonatei nr. 3 a lui Enescu “pe baza tradiţiei populare româneşti” a fost un real succes: “Am început să cântăm şi muzica pur şi simplu curgea”. După aceea “ştiam că trebuie să facem ceva ca duo. Sunt bucuros că am făcut asta, fiindcă a devenit o colaborare deosebită şi productivă.”

 

Dani Godja:  In 2013 ati reusit sa editati doua albume distincte ca directie, “Mystery” cu proiectul Elevation, si “Transylvanian Concert” cu Mat Maneri. Spuneti-ne, mai intai, cateva cuvinte despre “Mystery”.

Lucian Ban: Mystery este titlul albumului editat de Sunnyside Records pentru quartetul ELEVATION – un combo construit dupa modelul clasic din jazz : sax, pian, contrabas si baterie. Este un proiect special pt mine intrucat reprezinta legatura mea cu marea traditie a jazz-ului american. Iar Abraham Burton si celialalti 2 muzicieni reprezinta acesta traditie in cel mai bun sens al termenului – o intelegere a trecutului cu o privire inainte spre viitor.

 

Dani Godja: -  Colaborarea cu violonistul american Mat Maneri, a inceput cu exceptionalul album “Enesco Re-Imagined” din 2010. Cum percepe Mat Maneri muzica romaneasca si publicul de aici? In ce fel l-a influentat Romania? Ce l-a determinat sa colaboreze cu dvs si la albumul “Transylvanian Concert”?

Lucian Ban: - Da, am inceput colaborarea cu Mat in cadrul proiectului Enescu Re-Imagined. Mat a concertat de cateva ori in Romania si se simte foarte apropiat de muzica lui Enescu si cea a locului – de traditia violonistica in Romania atat cea clasica cat si cea populara. Am avut de la bun inceput o chimie extraordinara atat muzicala cat si umana care a facut ca muzica noastra in duet sa fie organiza, vie si sa atinga publiocul imediat. Mai multe sper sa va poata spune chiar el la Sighet . . . . . ce doresc sa subliniez este ca domnul Mat Maneri, dincolo de o nominalizare la premiile Grammy este unul dintre marii exponeneti ai viorii si violei in jazz.

Dani Godja - Un alt proiect foarte interesant alaturi de Mat Maneri este cel dedicat lui Tarkovsky, regizorul dumneavoastra preferat. Daca ar fi sa luati o opera literara pe care s-o transpuneti in muzica, ce ati alege? Aveti pe viitor un astfel de plan? Care sunt cartile si filmele care v-au marcat si influentat existenta?

Lucian Ban: -Tarkovsky este unul din regizorii preferati atat ai mei cat si ai lui Mat Maneri;. De aceea proiectul Tarkovsky Redux a fost o bucurie si o placere pentru noi. Am colaborat cu  el cu 2 alti artisti romani: muzicianul de muzica electronica Silent Strike (Ioan Titu) si artistul vizual Dan Basu.

Transpunerea unei opere literare in muzica este un proiect foarte complex si este ceva la care trebuie sa ma gandesc profund cum aş sputea sa-l apuc. Acestea fiind spuse sunt foarte multi autori literari de care sunt aproape – de la Marques la Kundera, de la Pappini la Ionesco sau Cioran si lista poate continua.

Sunt un mare fan al cinematografiei neorealiste italiene si al noului val sud american.

 

Dani Godja - “Transylvanian Concert” a fost lansat la ECM Records, una dintre cele mai mari si importante case de discuri din lume. A influentat in vreun fel casa de discuri partea de compozitie a albumului sau v-a lasat libertate totala? Intreb asta stiind ca majoritatea label-urilor mari impun muzicienilor tot felul de compromisuri.

Lucian Ban: - Am avut libertate totala din acest punct de vedre din partea ECM. Albumul a fost inregistrat in inima Transylvaniei la Palatul Culturii din Targu Mures in 2011. O acustica si un pian minnuat, alaturi de un public extraordinar – chimia dintre noi a fost cu totul speciala si cred ca asta se aude si pe album. Repet, ceea ce este pe album este inregistrarea unui concert live – no studio, no multiple takes, no edits, etc.

 

Dani Godja - Care este mesajul ce ati dorit sa-l transmiteti prin albumul „Transylvanian Concert”?

Lucian Ban: No messsage. Just music that I hope touches people.

 

Dani Godja - V-am descoperit in 1999, cu albumul de debut Jazz Unit - „Live at Green Hours” ('98). Ce a reprezentat pt dumneavoastra atunci acel album (stiu ca n-ati mai vazut de mult acel material) si ce reprezinta azi? Ar fi posibila o reunire-experiment in aceeasi formula?

Lucian Ban - "Changes" a reprezentat debutul meu discografic pentru Green Records . . .si de asemenea primul album de jazz inregistrat live in Romania. A fost inceputul carierei mele de care mă leaga foarte multe amintiri frumoase. Nu stiu daca e posibila o reuniune dar cu siguranta ar fi ceva cu totul special.

 

Dani Godja - Care sunt artistii romani si straini din jazz care v-au influentat cariera?

Lucian Ban: Thelonious Monk, Andrew Hill, Paul Bley, Duke Ellington, Abdullah Ibrahim, Keith Jarret, Miles Davis. Dintre cei romani: Richard Oschanitzky, Mircea Tiberian.

 

Dani Godja: - In ce masura a contat trecutul dvs discografic dupa ce ati ajuns in New York, locul unde devin celebrii doar cei ce reprezinta spuma jazz-ului, si ce ar trebui sa stie cineva care vrea sa va calce pe urme?

Lucian Ban: A contat intr-o masură extrem de mica. Am luat-o de la zero daca pot sa spun asa. Am fost poate norocos dar mi-am urmat pasiunea pentru cu jazz cu incapatinare si foarte multă munca.

Dani Godja - De-a lungul anilor ati avut numeroase proiecte muzicale diferite ca stil si abordare. Este Lucian Ban un om al cautarilor, al experimentelor sau e vorba doar de trairi diferite ale unui tot unitar pe care doriti sa le transpuneti muzical prin jazz?

Lucian Ban: Nu stiu sa raspund la asta. Sunt un om si un muzician curios....

 

Dani Godja: - Simtiti ca sunt receptate diferit proiectele dvs. (in special cele cu amprenta exotica pentru ei, gen „Enescu Re-Imagined”, „Tarkovsky” sau „Transylvanian Concert”) de catre publicul american din comparatie cu cel european? In general, americanii simt/ traiesc/ percep jazz-ul altfel in comparatie cu europenii?

Lucian Ban: Da, in masura in care jazz-ul este connectat la blues. Un proiect ca Enesco Re-Imagined este mai putin relationat direct cu blues-ul spre ex. Dar blues-ul este tesut in imaginarul american si il percep intr-un mod foarte direct. Dar in final nu cred ca exista o mare deosebire intre publicul de jazz american si cel de oriunde altundeva.

 

Dani Godja: - In 2005 si 2006 ati fost nominalizat pentru titlul de „Best European Jazz Musician”. Ati simtit vreodata ca romanii apreciaza performanta dumneavoastra? Cat de des vi se solicita interviuri sau se scrie despre performantele dvs in presa romaneasca? Reuseste Romania sa va faca sa va simtiti mandru ca sunteti roman? In ce conditii v-ati intoarce in Romania?

Lucian Ban: Romanii care vin la concertele mele din Romania sunt foarte calzi – ceea ma bucura enorm. Raspund oricaror cerereri de interviuri daca imi par autentice si pasionate in ceea ce fac. Am dat nenumarate interviuri in Romania de la Dilema Veche, la Forbes, Cosmopolitan, Adevarul, Esquire si pana la TVR, Radio, etc . . .am fost invitat si la o emisiune care este foarte apreciata in Romania am inteles “Garantat 100%.

 

Dani Godja: - Pe 5 decembrie 2013, o sa cantati in premiera in Sighetu-Marmatiei impreuna cu Mat Materi piesele de pe “Transylvanian Concert”, impartind scena cu Elena Mindru, desi dorinta unora de a va aduce aici exista de cativa ani. La ce va asteptati din partea publicului sighetean care nu va cunoaste muzica si ce doriti sa le transmiteti inaintea concertului? De ce ar trebui sa vina sighetenii sa vada acest concert?

Lucian Ban: Astept cu bucurie sa concertez pentru prima oara la Sighet – sper mult sa avem un concert minunat si mai ales astept sa discut cu spectatorii din Sighet dupa concert cand vom avea o intalnire cu publicul si vom discuta despre album, semna CDuri, etc. De ce ar trebui sa vina – nu stiu ; poate din curiozitate – avem un muzician nascut la Cluj si crescut intr-un sat de langa Bistrita colaborand cu un violonist american nascut in Boston si care au gasit o cale comuna de a face muzica inspirata de experientele lor individuale si de pasiunea pentru jazz.

Dani Godja: Va multumesc pentru timpul acordat si va asteptam cu drag in Sighet.

 

21 noiembrie 2013

AUTOR: Dani Godja

www.sighet-online.ro

LUCIAN BAN, pianist şi compozitor newyorkez de origine română, nascut la Cluj, este considerat „unul dintre cei mai talentaţi şi originali pianişti ai New York-ului din ultimii zece ani“. Fundaţia Hans Koller şi Ministerul Culturii din Austria l-au nominalizat de două ori, în 2005 şi 2006, pentru titlul de Cel mai Bun Muzician European de Jazz. A înregistrat şase albume ca solist pentru case de discuri din Statele Unite şi Europa. Este liderul trupei ELEVATION, formată din muzicieni de renume. A compus muzica pentru peste 20 de producţii teatrale, de film şi balet şi, de asemenea, pentru New York City Symphony Orchestra, iar în iunie 2001 a compus muzica originală pentru Compania de Teatru/Dans MINUS. Partitura originală pentru piesa de teatru Philosopher Fox de Slawomir Mrozek, spectacol produs de East River Comedia a fost nominalizată de două ori la prestigioasele Innovative Theatre Awards din New York. Cele mai recente piese ale sale au fost compuse pentru spectacolul Waxing West, al Savianei Stănescu, de la Teatrul La MaMa din New York. www.lucianban.com.

 

MAT MANERI a fost nominalizat în 2006 la premiile Grammy pentru cel mai bun album de muzică alternativă. Din anii ’90, Maneri face parte, alături de Randy Peterson, din Joe Maneri Quartet, care se bucură de o largă apreciere a criticii. În 1996 înfiinţează patru formaţii şi începe să înregistreze ca solist. Colaborează îndeaproape cu basiştii Ed Schuller, Mark Dresser, William Parker, Michael Formanek, Barre Phillips şi John Lockwood. Mereu deschis inovaţiei, muzicianul a lucrat și cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops şi are un remix în colecţia Illy B Eats. www.myspace.com/matmaneri.

 


Share
Ultima actualizare Miercuri, 27 Noiembrie 2013 16:27
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact