logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Prima intalnire a autostopistilor din Romania PDF Imprimare Email 2579 Afişări
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 09 Iulie 2010 13:46
“Ma numesc Tivadar Dan (Tivi Dan), 24 de ani, acum sunt programator, desi am inceput mersul la ocazie in vremea studentiei. Iubesc Romania si vreau sa o cunosc. Dupa 20.000 km facuti in tara cu trenul, am incercat ocazia pentru ca imi oferea o mai mare flexibiliate. “

Am intalnit un tanar sighetean pasionat de calatorii in Romania, care a parcurs mii de kilometri nu cu trenul, ci cu masina. Si nu oricum. Folosind autostopul. Acum va invita sa luati parte la prima intalnire a autostopistilor din Romania, eveniment organizat de el, impreuna cu un prieten, Florin (vezi site-ul http://drumliber.ro ).


Diana Apopi: Cam cate persoane s-au inscris pana acum?

Tivadar Dan: Numarul de personae inca nu se stie exact. Acum ne ocupam de mediatizare, inca lumea nu stie prea multe despre eveniment.

Diana Apopi: De unde v-a venit ideea?

Tivadar Dan: Acesta metoda de a calatori este mai putin cunoscuta in Romania si vrem sa o promovam In staintatare sunt foarte multi care de exemplu merg la servici cu stopul.

Diana Apopi: Cate zile dureaza intalnirea si la ce program/traseu v ati gandit?

Tivadar Dan: 3 zile , in perioada 23-25 iulie, la Ocna Sibiului. Fiind vara ne gandeam la o balaceala in buricul tarii.

Diana Apopi: Intentionati sa faceti cu totii autostopul pana acolo?

Tivadar Dan: Locatia este doar de autostop deoarece nu existra tren in zona, altfel nu este nici o solutie si scopul nostru e sa-i invatam pe altii cum sa calatoreasca. Vor fi discutii, trainguri, vom afla curiozitati, recorduri etc.

Diana Apopi: Unde va veti cazati si ce costuri financiare implica intalnirea? E vreo taxa care trebuie platita?

Tivadar Dan: pai fiecare va dormi cum vrea, desi noi (organizatorii) vom merge cu cortul, mancare din geanta. Va fi de plata doar tricoul evenimentului care il va cumpara fiecare.

Diana Apopi : Aveti vreo fata inscrisa?

Tiviadar Dan: Da, desi va veni cu prietenul. E din Satu Mare, si are 24 de ani.

Diana Apopi: Vreti sa faceti o traditie cu aceasta intalnire?

Tivadar Dan: Ne dorim sa-l facem anual, data se va schimba, dar tot vara va fi si locatia sigur va fi diferita, in weekend, unii poate lucreaza. Un autostopist nu plateste ocazia: cand te urci in masina vorbesti cu soferul daca te ia si foarte rar se intampla sa te refuze.

Diana Apopi: Daca ar fi sa faci un portret al autostopistului, cum l-ai descrie ?

Tivadar Dan: In primul rand sa facem diferenta dintre autostopistul care face mii de kilometrii si cel care face autostopul de suburbie 20-50 km. Un autostopist sta pentru distante lungi, 200- 1000 km / zi. Cam 18-28 de ani, cat timp esti student e cea mai buna metoda de calatori.

Diana Apopi: Iti mai aduci aminte de primul autostop? Traseul, emotiile, gandurile, de atunci?

Tivadar Dan: Am fost sa vad Sighisoara acum doi ani (22 de ani pe atunci), nu aveam tren la ore potrivite si m-am decis sa merg cu ocazia. Am pierdut destul de mult timp pentru ca nu stateam in locatia potrivita si nu aveam nici o harta la mine. Cel mai mult conteaza locatia unde stai, pentru ca soferul sa te vada si sa aiba unde sa opreasca, conteaza foarte mult daca ai un aparat foto la gat, si un rucsac ca sa te vada ca esti turist. Sa fi mereu ingrijit si curat imbracat pentru ca faci o imagine cat mai buna. Pana la urma s-a rezolvat cu bine si am ajuns in locatia dorita de mine.

Diana Apopi: Vreo experienta neplacuta de care ti aduci aminte?

Tivadar Dan: Eram la 9 seara in Brasov si mergeam catre Miercurea Ciuc, era iarna, si foarte frig. Am stat 2 ore si nu m-a luat nimeni, pentru ca nu stateam in locatia potrivita. Ma simteam foarte obost pentru , in ziua aceea mai facusem 450 km, astfel ca, am cedat si am luat trenul catre Cluj.  Apoi in dimineata urmatoare am luat ocazia spre Miercurea Ciuc si am ajuns cu bine.

Diana Apopi: Care sunt avantajele unuia ce practica autostopul?

Tivadar Dan: Nu ai un orar fix, stai cat vrei, pleci cand vrei. Timpul este mult mai mic decat daca l-ai face cu trenul sau autobuzul. Masinile de ocazie nu au ruta fixa , si circula peste tot. Poti sa te opresti cand vrei, peste 5 minute poti sa iti continui drumul cu alta masina. Mergi mereu in curatenie, ai un partener de drum, economisesti combustibil, nu poluezi mediul cu masina ta, de regula in masini sunt doar 1-2 persone si 4-5 locuri. Protejezi mediul, ai sanse sa cunosti directori de companie, si tot felul de persoane interesante.

Diana Apopi: Cam cati bani crezi ca ai economisit pana acum avand in vedere toate traseele pe care le ai facut?

Tivadar Dan: Pai eu am facut cam 35.000 km, am economisit aproximativ 10.000 RON doar pe transport,  fara sa pun cazarea care poate sa fie la prieteni sau cu cortul, in ultimii 2 ani de zile.

Tivadar Dan: Pot sa o zic si ce cea mai buna intamlplare?

Diana Apopi: Sigur ca da.

Tivadar Dan: Vroiam sa vad marea iarna, doar ca nu m-am putut rezolva cazarea in Constanta, asa ca ramasesem pe la 8 seara (in constanta) si mergeam spre Bucuresti. Cum m-am pus la ocazie nici nu am putut sa scot foile de drum ca a si oprit un tip care m-a luat cu el fara sa mai apuc sa-i spun ca nu platesc. El a vrut sa ma duca la el acasa sa-mi dea o mancare calda (desi mancasem cu o ora mai devreme). Mergea doar pana in Murfatlar. Pe atunci nici nu aveam servici, dar a dat niste telefoane in Cluj si mi-a aranjat un interviu. Mi-a cumparat mancare si m-a obligat sa o iau, ca altfel a zis ca ma da jos in camp.    I-am dat numarul de telefon si s-a interesat de mine pana cand am ajuns acasa in Cluj. El era directorul unei firme de constructii. Apoi mi-a oprit el un tir care m-a dus direct pana la metrou in Bucuresti.

Diana Apopi: Foarte interesant. Si acum, daca ar fi sa transmiti pe aceasta cale, prin intermediul site-ului www.sighet-online.ro, un mesaj celor interesati de aceasta intalnire a autostopistilor, care ar fi? In cateva cuvinte?

Tivadar Dan: Daca vrei sa cunosti alti oameni ca tine, vrei sa vizitezi lumea cu bani putini sau daca ai frica de mers la ocazie poti veni sa ne cunosti, sa inveti ce trebuie sa faci, la Ocna Sibiului intre 23-25 iulie. Si intamplarile ca cineva ar fi patit ceva rau la ocazie sunt doar povesti sau mici exceptii.

Urmareste informatii si detalii ce pot sa apara privind acest eveniment pe:s

http://tividan.blogspot.com/2010/07/intalnirea-autostopistilor.html

Share
Ultima actualizare Vineri, 09 Iulie 2010 13:54
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact