logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Carte: George Orwell - "O mie nouă sute optzeci şi patru" PDF Imprimare Email
Vineri, 28 Noiembrie 2008 19:40

George Orwell - 1984„12 mai 1984, sau cel putin asa cred…”- iată primele cuvinte pe care Winston Smith le scria în jurnalul său. Winston este un cetăţean oarecare al Oceaniei, una dintre cele trei puteri care se luptă perpetuu într-un război fără cauză: Oceania Eurasia şi Estasia. Războiul este alimentat artificial pentru a menţine vie frica oamenilor, pentru a le concentra ura către un inamic definit şi în definitiv pentru a îi controla. Trecutul este mistificat (oricând se poate rectifica o greşeală: dacă pâna ieri ne luptam cu Estasia, astăzi ne luptăm cu Eurasia- ea este duşmanul nostru dintotdeauna şi automat adevărul acesta atât de „evident” este unul general valabil pentru oricine), limbajul este şi el ajustat şi acordat cu noile valori ale societăţii, Ministerul Păcii se ocupă cu problemele de război, ministerul Adevărului cu modificarea trecutului, iar Ministerul Dragostei cu anihilarea celor care nu vor să se conformeze şi au inconştienţa de a gândi singuri şi de a îşi păstra memoria individuală - cu alte cuvinte comit crimă de gândire. Toate acestea sunt realităţile utopiei lui George Orwell 1984 - o sumbră viziune a autorului englez asupra viitorului pe care îl întrevedea în 1948 când a scris romanul; practic un cumul a toate resorturile şi mecanismele unei societăţi de tip totalitar hiperbolizate şi potenţate artistic, între copertele unei cărţi care va face istorie.

Ultima actualizare Vineri, 28 Noiembrie 2008 19:47
Citeşte mai mult...
 
Sase olimpici maramureseni, premiati de Ministerul Educatiei PDF Imprimare Email
Luni, 24 Noiembrie 2008 15:53

Ministerul Educatiei a anuntat ca 111 elevi olimpici internationali din intreaga tara, 130 de profesori care i-au pregatit, precum si 70 de scoli din care provin acestia vor fi premiati, luni, in cadrul unei festivitati ce va avea loc la Palatul National al Copiilor din Bucuresti.

Printre acesti elevi cu rezultate deosebite la concursurile internatioale se numara si sase maramureseni. “Este vorba despre sase elevi, dintre care doi sunt acum studenti in anul intai, care s-au remarcat la olimpiadele de limba rusa, maghiara, la chimie, astrofizica, matematica si la concursurile pluridisciplinare”, a declarat pentru citynews.ro purtatrul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Pavel Filip.

Premiantii la olimpiade internationale vor primi premii constand in: 10.260 lei - premiul special pentru punctaj maxim si medalie de aur, 7.950 lei- premiul I/medalie de aur, 6.740 lei - premiul II/medalie de argint, 4.840 lei premiul III /medalie de bronz si 3.320 lei- mentiune.

In ceea ce ii priveste pe premiantii olimpiadelor regionale, acestia vor primi: 3.630 lei - premiul I/medalie de aur, 3.100 lei - premiul II/medalie de argint, 2.420 lei - premiul III /medalie de bronz/medalie de bronz si 2.100 lei - mentiune.

Olimpicii maramureseni:
- Bianca Sofineti
(a absolvit Colegiul National “Dragos Voda” Sighetu Marmatiei) - Locul II la Olimpiada Internationala de limba si literatura rusa;

Citeşte mai mult...
 
Persoana depistata in timp ce transporta, peste apa riului Tisa, 4 baxuri cu tigari PDF Imprimare Email
Duminică, 23 Noiembrie 2008 12:52

Foto: Politia de Frontiera MMIn seara zilei de 22 noiembrie a.c., in jurul orei 18.00, politistii de frontiera maramureseni din cadrul Sectorului Sarasau au observat o persoana care a trecut ilegal frontiera de stat, peste apa raului Tisa, din Ucraina in Romania, pe directia localitatii Teceu. Barbatul transporta in spate 2 colete voluminoase, iar lucratorii IJPF Maramures l-au retinut dupa ce acesta a ajuns pe malul romanesc al Tisei.

Din primele cercetari a rezultat faptul ca barbatul este de cetatenie ucraineana, se numeste E. Ivan, are 25 de ani si este din localitatea Corolevo, Ucraina, iar cele 2 colete voluminoase s-au dovedit a contine 2000 pachete tigari, marca Ronson de provenienta ucraineana. Acesta a declarat politistilor de frontiera maramureseni ca urma sa lase coletele cu tigari pe malul romanesc al Tisei, intr-un loc dinainte stabilit si sa se intoarca in Ucraina. El a mai declarat ca nu cunoaste identitatea persoanei care trebuia sa ridice coletele, singura lui misiune fiind aceea de a trasporta peste apa riuluiTisa cele 4 baxuri cu tigari.

Ultima actualizare Duminică, 23 Noiembrie 2008 12:58
Citeşte mai mult...
 
Investiti in copii! Ei vor duce mai departe ceea ce puneti mai bun in ei! PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 21 Noiembrie 2008 15:28

Multă lume este contrariată de comentariile agramate, incoerente şi lipsite de bun simţ făcute de către unii dintre cititorii Sighet Online, însă nu trebuie să uităm că, din 1990 şi până acum, cultura şi educaţia nu au fost niciodată priorităţi ale societăţii româneşti, iar ceea ce vedem acum nu este altceva decât rezultatul acestei indiferenţe. Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru societatea noastră. Dar oare ne pasă cu adevărat de acest aspect? Nu e mai simplu să arătăm cu degetul spre generaţiile tinere în loc să facem ceva concret în acest sens?! Ce sansa au tinerii „post-revolutionari” sa devina interesati de cultura daca nu au fost in viata lor la o piesa de teatru sau la un concert de muzica clasica? Nu-i condamnati ca dezaproba astfel de spectacole si ca sunt mult mai interesati de sub-cultura, de manele, de kitsch. Ce alternativa au la infuzia de non-valoare impusa de catre cele mai comerciale canale mass-media?! Lucrurile de valoare trebuie explicate pentru a fi intelese, dar avem oare rabdare/ timp/ vointa pentru a face asta?!

Ultima actualizare Marţi, 09 Martie 2010 09:36
Citeşte mai mult...
 
Retea de trafic de migranti, destructurata de politistii de frontiera maramureseni PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 15 Noiembrie 2008 13:14

Politistii de frontiera maramureseni, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramures si cu sprijinul lucratorilor Serviciului de Actiuni Speciale si Interventie – IGPF si SRI Maramures, au identificat  o retea de trafic de migranti, ce actiona pe teritoriul Romaniei de mai multe luni de zile;

Gruparea era extrem de bine organizata, fiind formata din sapte cetateni romani, ce actionau in stransa legatura cu cetateni ucraineni (implicati in savarsirea acelorasi fapte) si care se ocupau cu racolarea, transportul si cazarea migrantilor in tara noastra;

Pentru “serviciile” oferite, traficantii romani primeau sume cuprinse intre 5.000 si 7.000 $ SUA  de la fiecare migrant;  

Ieri, patru dintre traficanti au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, alti trei cetateni romani - membri ai gruparii - fiind identificati de politistii de frontiera si prezentati in fata parchetului.

Citeşte mai mult...
 
Zeci de manuscrise ale lui Cioran, disputate la Tribunalul din Paris PDF Imprimare Email
Vineri, 31 Octombrie 2008 21:39
Emil Cioran Proprietatea asupra a 30 de manuscrise Emil Cioran, estimate la peste un milion de euro, este disputata in instanta, la Paris, de Biblioteca Jacques-Doucet si de firma de curatenie a carei angajata a gasit, din intamplare, caietele, in mansarda marelui filosof, informeaza presa franceza, citata de NewsIn.

Manuscrisele contin variante ale eseurilor "Despre neajunsul de a te fi nascut" si "Marturisiri si anateme", cat si insemnari de jurnal, care acopera perioada 1972-1980.

Pledoariile in acest proces au inceput pe 29 octombrie, iar verdictul Tribunalului din Paris va fi dat pe 3 decembrie.
Citeşte mai mult...
 
26 Octombrie - Sfantul Dumitru PDF Imprimare Email
Duminică, 26 Octombrie 2008 10:27

Sf. DumitruAcesta a fost pe vremea împaratilor Diocletian si Maximian (284-305), tragându-se din Tesalonic, fiind din început evlavios si învatator al credintei celei în Hristos. Deci mergând Maximian la Tesalonic a fost prins sfântul si pus în temnita, pentru ca era vestit în dreapta credinta. Si laudându-se împaratul cu un om al lui ce-l chema Lie si îndemnând pe oamenii cetatii sa iasa sa se lupte cu el, caci întrecea acesta pe toti cei de vârsta lui la marimea trupului si la putere. Un oarecare tânar crestin anume Nestor, mergând la Sfântul Dimitrie unde se afla în temnita, îi zise: "Robule al lui Dumnezeu, vreau sa ma lupt cu Lie; roaga-te pentru mine". Iar sfântul însemnându-l la frunte cu semnul crucii, îi zise: "Si pe Lie vei birui si pentru Hristos vei marturisi". Deci luând Nestor îndrazneala din cuvintele acestea, merse de se lupta cu Lie si-i puse semetia lui jos, omorându-l. De care lucru împaratul rusinându-se, s-a mâhnit si s-a mâniat.

Ultima actualizare Sâmbătă, 26 Octombrie 2013 08:50
Citeşte mai mult...
 
Azi, in Sighet, Bursa locurilor de munca pentru orfani PDF Imprimare Email
Joi, 23 Octombrie 2008 08:41

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş va organiza, pe 23 octombrie, prima ediţie a Bursei locurilor de muncă pentru tinerii fără familie. Agenţia intenţionează să vină în sprijinul tinerilor care părăsesc sistemul social de protecţie a copilului, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani. În acest sens, instituţia a luat legătura cu mai mulţi agenţi economici care i-ar putea angaja pe unii tineri, nevoiţi, timp îndelungat, să stea în grija Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Maramureş.
Bursele locurilor de muncă pentru aceşti tineri vor fi organizate în municipiile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Reprezentantul pentru relaţii publice al AJOFM Baia Mare, Victor Mihu, a precizat că prin această acţiune se are în vedere sprijinirea unui număr cât mai mare de tineri care nu au familie şi provin din fostele case de copii. “Intenţia noastră este să găsim un loc de muncă pentru fiecare tânăr din aceste case de copii, să le asigurăm un drum în viaţă, ca să se poată întreţine singuri. Este primul pas care putem să îl facem pentru aceşti tineri”, a afirmat Victor Mihu.

Citeşte mai mult...
 
145 de olimpici vor fi premiaţi azi de Prefectură PDF Imprimare Email
Joi, 25 Septembrie 2008 06:47

Prefectura MaramuresOlimpicii maramureşeni vor fi premiaţi, astăzi, de Instituţia Prefectului. În total este vorba despre 145 de elevi care au câştigat medalii la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Evenimentul este inclus în cadrul Săptămânii Excelenţei în Educaţie şi Cercetare, care se desfăşoară în perioada 23-29 septembrie. În cadrul momentului festiv care va avea loc în sala mare a Palatului Administrativ, conducerea judeţului şi cea a Inspectoratului Şcolar îi vor felicita atât pe olimpicii maramureşeni, cât şi pe dascălii care i-au pregătit. Fiecare elev va primi o diplomă care să certifice valoarea performanţelor obţinute. Autorităţile speră să-i poată răsplăti pe olimpici şi cu premii în bani, la sfârşitul acestui an.

Citeşte mai mult...
 
ANUNŢ IMPORTANT PDF Imprimare Email
Scris de Primaria Sighetu Marmatiei   
Marţi, 16 Septembrie 2008 19:40
Direcţia Venituri din cadrul Primăriei Sighetul Marmaţiei, însţiinţează contribuabilii persoane fizice şi juridice de faptul că scadenţa pentru plata:

           - închirieri teren garaj este la data de 15 septembrie 2008;

               - impozite clădiri, teren, mijloace de transport este la data de 30 septembrie 2008;

- concesiuni este la data de 10 octombrie 2008.

Depăşirea acestor termene duce la calculul de majorări de întârziere de 0,1% pe zi întârziere.

            Vă aşteptăm la Primăria Sighetul Marmaţiei, camera 12, pentru achitarea sumelor datorate către Bugetul local, după următorul program:

- luni – joi între orele 8 –16

- vineri între orele 8 - 13

Ultima actualizare Miercuri, 17 Septembrie 2008 06:11
 
ANUNŢ IMPORTANT PDF Imprimare Email
Scris de Primaria Sighetu Marmatiei   
Marţi, 16 Septembrie 2008 19:37

Inspectorii Direcţiei Venituri din cadrul Primăriei Sighetul Marmaţiei, efectuează inspecţii fiscale în vederea inventarierii masei impozabile.

            Străzile supuse verificării în perioada septembrie 2008 sunt:

Avram Iancu; Zimbrului; Lazu Şesului; Mihai Eminescu; T.B. Dăncuş; I. Ghica; Corbului; Dobrogeanu Gherea; Titu Maiorescu; Balc Vodă; Crişan; Nicolae Titulescu; Iuliu Maniu; Vasile Ilea; Tractorului; Dragoş Vodă; Şerpilor; Dr. Mihai Marina; Pietrosului; Dorobanţilor; Ana Ipătescu; Gheorghe Bilaşcu; Locul Tîrgului; Făget; Lazul Baciului; Mioriţei.

Ultima actualizare Miercuri, 17 Septembrie 2008 06:06
 
« ÎnceputAnterior174117421743174417451746174717481749UrmătorSfârşit »

Page 1747 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact