logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
La Sighet au loc manifestari dedicate Unirii Principatelor Romane PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 15:42

Pe langa traditionalele momente dedicate Unirii Principatelor Romane, cu depuneri de corone si Hora Unirii incinsa pe platoul din fata fostei prefecturi strajuita de bustul academicianului dr. Ioan Mihalyi de Apsa, la casa memoriala a acestuia, Muzeul Maramuresului organizeaza masa rotunda "150 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Romanii maramureseni si Unirea Principatelor". Totodata, la Biblioteca municipala "Laurentiu Ulici" va fi deschisa expozitia de carte "Unirea Principatelor Romane in literatura romana". In continuare, in decorul unei expozitii de pictura, sculptura si tapiserie din creatia artistilor locali, la Sala Radio Sighet va avea loc un recital de muzica si poezie. Programe similare se vor desfasura si in cadrul institutiilor de invatamant.

Citeşte mai mult...
 
3 accidente pe valea Izei PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 13:49

La Strâmtura

Pe DJ 186 la ieşire din loc. Strâmtura s-a produs un accident vineri la ora 17,10. Gavrilă C. de 22 de ani din Ieud conducea un Ford Focus şi nu a adaptat viteza la condiţiile de drum acoperit cu polei. Într-o curbă la stânga a pierdut controlul volanului şi a intrat în coliziune frontală cu o Dacia condusă regulamentar din sens opus de Alexandru K. de 31 de ani din Sighet. În urma impactului un pasager din Dacia, Sorin H. de 20 de ani din Sighet a suferit vătămări corporale şi a fost internat la spital.

La Rozavlea

Ioniţa I. de 25 de ani din Botiza conducea vineri după amiază dinspre Strâmtura spre casă un autoturism Renault. După ce a depăşit un autotractor cu remorcă, a pierdut controlul direcţiei şi s-a izbit de un copac din afara drumului. Conducătoarea auto şi o pasageră de pe bancheta din spate au fost rănite şi au beneficiat de îngrijiri medicale la spital.

Citeşte mai mult...
 
Scriitorul maramuresean, Nicolae Breban a fost ales membru titular al Academiei Romane PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 12:14

Nicolae BrebanIn ziua  de 15 ianuarie 2009, scriitorul maramuresean Nicolae Breban a devenit membru titular al Academiei Române. Pe lângă cunoscutul prozator, încă patru oameni de ştiinţă au fost desemnaţi membrii titulari ai Academiei Române.

 Propunerea a fost făcută de Secţia de Filologie şi Literatură a Academiei, pe considerentul că este, "indiscutabil, unul dintre cei mai importanţi scriitori români în viaţă". Nicolae Breban, în vârstă 75 de ani, a scris, pe lângă romane realiste şi piese de teatru şi  un volum de poezii, “Elegii Parisiene” . "Francisca", romanul de debut, , "În absenţa stăpânilor", "Animale bolnave", "Îngerul de gips", "Bunavestire" sau "Don Juan" sunt printre cele mai importante romane, multe dintre ele premiate de academie sau de Uniunea Scriitorilor.

Citeşte mai mult...
 
Secţie pentru dependenţii de dializă la Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 10:41

In cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei au început o serie de lucrări având ca scop îmbunătăţirea actului medical. Pornindu-se de la cerinţe obiective, o primă lucrare a constat în mutarea laboratorului de analize al spitalului din clădirea Secţiei de Pediatrie. În scurt timp, acesta va deveni funcţional.

Cea mai importantă lucrare constă în amenajarea Secţiei de Dializă. Obiectivul odată finalizat, va pune capăt coşmarului îndurat de cei 57 de bolnavi din întreg Maramureşul istoric, care sunt nevoiţi să meargă de trei ori pe săptămână în Baia Mare pentru şedinţe de dializă.

Ultima actualizare Luni, 19 Ianuarie 2009 10:44
Citeşte mai mult...
 
Gazul metan, un lux pentru sigheteni PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 10:36

În fiecare sezon rece, de după 1989, sighetenii se confruntă cu aceeaşi problemă: încălzitul locuinţelor. Deşi, cândva, Sighetul beneficia de un sistem de încălzire performant - agentul termic fiind asigurat de centrale şi puncte termice de cartier - în prezent, acesta s-a transformat în ruină.

A existat şi o tentativă de reabilitare a acestor centrale şi a reţelei de încălzire, cu ajutorul unei firme suedeze, în perioada 1996-2000, dar a eşuat lamentabil.
După introducerea gazului metan, părea că situaţia se va rezolva, dar, din cauza costurilor impuse de racordarea la reţeaua de distribuţie, puţini îşi pot permite acest lux. Majoritatea populaţiei Sighetului se încălzeşte cu lemne. De la un capăt al urbei la celălalt, pot fi văzute stive de lemne în zona blocurilor şi a caselor. Inventivi, unii sigheteni şi-au confecţionat minimacarale, care sunt aşezate la etaje şi cu ajutorul cărora lemnele sunt ridicate.

Citeşte mai mult...
 
Cărţi pentru elevii români din şcolile ucrainene PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 10:30

Cu puţin timp în urmă, Clubul Rotary Sighetu Marmaţiei a derulat o acţiune menită a veni în sprijinul elevilor din instituţiile de învăţământ cu predare în limba română din Ucraina.

O delegaţie condusă de Gheorghe Mihăiescu, preşedintele în funcţiune al Rotary Club Sighetu Marmaţiei, a vizitat Liceul din Solotvino - Ucraina. Cu acest prilej, au fost oferite elevilor mai multe volume de cărţi din diverse domenii. Cărţile vor fi împărţite tuturor şcolilor unde învaţă elevi români. "Le mulţumesc fraţilor noştri români pentru această donaţie. Lumina spiritului românesc prin intermediul acestor cărţi va ajunge la copiii noştri care vor putea, astfel, să cunoască marile opere şi creaţii ale autorilor români", a spus prof. Mihai Opriş, directorul Liceului din Solotvino. "Asemenea acţiuni vor continua. Ne vom strădui să venim în sprijinul comunităţilor româneşti din dreapta Tisei, în dorinţa de dezvoltare a legăturilor în primul rând culturale, dar şi a celor economice", a spus Gheorghe Mihăiescu.

Citeşte mai mult...
 
Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) explicată simplu şi cronologic PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 08:36

Fizica particulelor a jucat un rol cheie în dezvoltarea tehnologiei care permite analize medicale detaliate neinvazive ale organismului uman. În acest articol vă oferim o explicaţie pe înţelesul tuturor despre rezonanţa magnetică nucleară (RMN), precum şi un istoric al dezvoltării acestei tehnologii medicale atât de întâlnite astăzi.

Tehnologia medicală salvatoare de vieţi cunoscută sub denumirea de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) , realizează imagini detaliate ale ţesutului moale din corpul uman, aproape eliminând nevoia chirurgiei de explorare. Spre deosebire de razele X, poate deosebi materia cenuşie de materia albă în creier (1), ţesutul canceros de cel necanceros şi muşchii de organe (2), la fel şi să descopere hemoragii sau semne de lovitură.

Citeşte mai mult...
 
Noua speranţă pentru antibiotice: A fost descoperită o nouă familie de agenţi antibacterieni PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 08:32

O echipă de cercetãtori de la Universitatea Kiel, au descoperit o nouă proteină - Hydramacin - ce poate fi folosită ca şi bactericid. Ea este prezentă în corpul hidrei de apă dulce şi este o proteină aparte, neavând similitudini cu nici o altă proteină antibacteriană (excepţie făcând două antimicrobiene ce se găsesc în corpul lipitorilor).

O echipă de cercetãtori de la Universitatea Kiel, au descoperit o nouă proteină - Hydramacin - ce poate fi folosită ca şi bactericid. Ea este prezentă în corpul hidrei de apă dulce şi este o proteină aparte, neavând similitudini cu nici o altă proteină antibacteriană (excepţie făcând două antimicrobiene ce se găsesc în corpul lipitorilor).

Citeşte mai mult...
 
Tunuri de zăpadă şi instalaţie de nocturnă pe pârtia de la Şuior PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 08:23
Turiştii care îşi petrec timpul liber în staţiunea maramureşeană Şuior au la dispoziţie condiţii deosebite pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ieri după-amiază au fost puse în funcţiune primele tunuri de zăpadă, urmând ca schiorii să beneficieze de condiţii optime din acest sezon. Tot începând de ieri, pe pârtia de la Şuior a fost pusă în funcţiune şi instalaţia de nocturnă. Administratorii complexului au declarat că noua instalaţie va funcţiona doar pe pârtia principală, dar că zăpada artificială va fi împrăştiată pe ambele pârtii din zonă. Preşedintele Asociaţiei Transportatorilor pe Cablu Maramureş, Victor Vaum, este de părere că o asemenea investiţie se impune pe toate pârtiile de schi din judeţ, mai ales că în aceste condiţii sezonul de schi s-ar putea prelungi până aproape de sfârşitul lunii martie, iar temperaturile înregistrate în zonele montane permit producerea zăpezii artificial. Investiţia de la Şuior a costat circa două milioane de euro. Deocamdată, nicio altă pârtie de schi din staţiunile montane maramureşene nu este dotată cu instalaţie de producere a zăpezii. Momentan, cel mai bine se schiază pe pârtiile din Borşa, dar şi la Cavnic, în timp ce la Izvoare sunt aproximativ 20 cm de zăpadă.
Citeşte mai mult...
 
Din această lună, taxa radio se facturează din oficiu PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 08:08

Persoanele care nu deţin aparate radio şi nu şi-au depus până acum cereri de scutire a plăţii taxei radio vor plăti acest serviciu. Termenul limită a expirat la finele lunii decembrie 2008. “Celor care nu şi-au reînnoit declaraţiile până acum, începând din 1 ianuarie li se facturează automat taxa pentru serviciul public de radio”, ne-a declarat Gheorghe Suciu, directorul Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Baia Mare. Menţionăm că persoanele fizice mai pot depune astfel de declaraţii, dar scutirea va fi operată doar în luna următoare depunerii cererii.
În baza unei ordonanţe apărută anul trecut, declaraţiile pe propria răspundere că nu deţin receptori radio trebuie reînnnoite anual. În caz contrar nu mai beneficiază de scutire pentru serviciile Radiodifuziunii.

Citeşte mai mult...
 
Petitia "Lipsa sigurantei cetatenilor in municipiul nostru" poate fi semnata online PDF Imprimare Email
Duminică, 18 Ianuarie 2009 16:39

Cei dornici sa semneze petitia "Lipsa sigurantei cetatenilor in municipiul nostru", o pot face de acum online.

Va prezentam in continuare continutul acestei petitii:

Subsemnaţii, semnatari ai prezentei petiţii, vă solicităm a lua măsurile necesare şi legale ce se impun pentru revendicările noastre:

Ultima actualizare Luni, 19 Ianuarie 2009 08:08
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior174117421743174417451746174717481749UrmătorSfârşit »

Page 1745 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact