logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
S-au împlinit 136 ani de la naşterea savantului Friedrich Doezalek, originar din Sighet PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 17:24

Friedrich DoezalekS-au împlinit 136 ani de la naşterea savantului Friedrich Doezalek originar din Sighetu Marmaţiei. De numele lui se leagă printre altele acumulatorul cu plumb, telefonia prin cablu şi chiar razele Roentgen

Faptul că la automobile folosim acumulatoare, că avem telefonie prin cablu, că face "raze" la spital şi multe alte lucruri intrate în firescul cotidian se datorează în mare parte unui savant sighetean. Friederich (Ferenc) Dolezalek s-a născut acum 136 de ani, la 5 februarie 1873 la Sighet, într-o familie de ingineri de mină şi farmacişti de la care de mic a deprins tainele meseriei. După terminarea studiilor medii în oraşul natal, la vârsta de 20 de ani se înscrie la Technische Hochschule din Hannover apoi la Universitatea din Göttingen, Germania, unde-l va avea profesor, apoi coleg şi colaborator pe Walther Nernst, laureat al Premiului Nobel pentru chimie. Înteresat deopotrivă de chimie şi de fizică (teza de doctorat susţinută la vârsta de numai 25 de ani este legată de termodinamica amestecurilor omogene), în anul 1896 brevetează o invenţie care va fi folosită de Wihelm Conrad Roentgen în dezvotarea aparatului care-i poartă şi azi numele şi este folosit în toate spitalele din lume.

Ultima actualizare Joi, 05 Februarie 2009 17:37
Citeşte mai mult...
 
Google a lansat aplicaţia ce permite localizarea unei persoane pe baza numărului de mobil PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 12:59

Google a lansat miercuri aplicaţia Latitude, cu ajutorul căreia utilizatorii pot localiza o persoană folosind numărul de telefon mobil al acesteia, a anunţat compania americană pe blogul său oficial.

Aplicaţia reprezintă pentru utilizatori o metodă distractivă de a rămâne în contact cu persoanele apropiate, indicând localizarea aproximativă a acestora. "Veţi şti dacă soţul dumneavoastră este blocat în trafic, dacă unul dintre colegi este plecat din oraş sau dacă o rudă apropiată, care călătoreşte, cu avionul a ajuns la destinaţie", spun cei de la Google.

Ultima actualizare Joi, 05 Februarie 2009 14:36
Citeşte mai mult...
 
Maramureşul – gazdă a campionatului naţional de schi al Ministerului Administraţiei şi Internelor PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 12:48
În perioada 10 – 13 februarie 2009 se va desfăşura, în localitatea Cavnic, judeţul Maramureş, etapa finală a Campionatului de Schi al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Competiţia va fi organizată de Centrul Cultural al M.A.I. împreună cu Prefectura Judeţului Maramureş, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Maramureş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Maramureş, Inspectoratul de Poliţie de Frontieră al Judeţului Maramureş, Direcţia Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, în colaborare cu Federaţia Română de Schi şi Direcţia pentru Sport a Judeţului Maramureş.

La această competiţie vor participa aproximativ 100 de concurenţi reprezentând inspectoratele de armă din cadrul ministerului.

Ultima actualizare Joi, 05 Februarie 2009 12:54
Citeşte mai mult...
 
Accident la Petrova PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 12:44

Ieri, la ora 21.17, la ieşire din localitatea Petrova s-a produs un accident rutier. Florin R., de 30 de ani din Strâmtura conducea un autoturism spre Vişeu de Sus. Nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a ieşit de pe carosabil şi s-a răsturnat de mai multe ori pe câmp. În urma impactului, conducătorul auto şi pasagerii Vasile V., de 19 ani şi Gheorghe J., de 29 de ani din Leordina au suferit vătămări corporale însă nu au rămas internaţi. Autoturismul a fost avariat 80%.

Citeşte mai mult...
 
A sosit prima serie de bilete de tratament pe acest an PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 09:52

Veste bună pentru pensionari. A sosit prima tranşă de bilete de tratament pe acest an. Astfel, pentru seria din 9 februarie au fost alocate maramureşului 51 de bilete, ne-a informat Florin Cuc, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Maramureş. Staţiunile în care s-au primit bilete sunt: 1 Mai, Amara, Bijuşa, Buziaş, Covasna, Geoagiu Băi, Moneasa şi Olăneşti. Este vorba de locaţiile cu care Casa Naţională de Pensii are unităţi. Florin Cuc a mai precizat că lista cu locurile disponibile a fost afişată iar cei care şi-au depus cereri la CJP pentru această perioadă sunt rugaţi să se prezinte la sediul instituţiei pentru a-şi ridica biletele.
Bilete pentru celelalte staţiuni se vor primi după adoptarea bugetului de asigurări sociale.

Citeşte mai mult...
 
Traficantii de tigari au inceput noul an in forta PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 09:38

Şapte maşini au fost reţinute la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei, de la începutul acestui an. Deşi a trecut doar o lună, patru autovehicule au fost confiscate şi trei au fost reţinute până la plata amenzilor.
Motivul pentru care maşinile au fost reţinute sau confiscate este traficul cu ţigări de contrabandă, o problemă veche pentru vameşii din Sighet. „De la începutul anului, s-au aplicat 40 de amenzi, în cuantum de 154.500 de lei şi au fost confiscate peste 204.480 de pachete de ţigări, ce erau ascunse în maşini, sau pe lângă corp”, a spus Lidia Mureşan, şeful Biroului Vamal Sighetu Marmaţiei.
Ea a adăugat că, potrivit legii, maşinile care au fost modificate pentru a ascunde marfă se confiscă.

Ultima actualizare Joi, 05 Februarie 2009 10:14
Citeşte mai mult...
 
Gara Sighet - bordelul boschetarilor PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 09:29

Imediat după sensul giratoriu (plin de buruieni de peste un metru şi jumătate) de pe strada Iuliu Maniu din Sighetu Marmaţiei, apare o clădire impunătoare, prospăt vopsită, dar cu urme vizibile de deteriorare. E Gara Sighet. "Nu-s multe trenuri p’aci. Ăla de Timişoara, care merge la noapte, şi Clujeanu... îs cele mai circulate. Apoi, mai îi ăla de vară, Mangalianu’. În rest, cam pustiu", spune un muncitor din gară.

Altădată unul din cele mai populate locuri ale Maramureşului istoric, azi, gara din municipiul Sighetu Marmaţiei este pustie. "Hai, mă, animalule! Hai, mă, ce te-apucă tomna amu!" se aude de pe peronul gării. Iniţial, am crezut că e vreun măgar încăpăţânat. Apoi, după ce cele şapte-opt vagoane albastre ne-au permis, i-am văzut pe cei doi spălători ai CFR-ului. Tineri, la 30-35 de ani, în putere, Văsâ şi Gheo’ spală toată ziulica vagoane în gara din Sighetu Marmaţiei. "Numa’ noi ce mai trecem p-aci zi de zi. Că la câte trenuri mai trec, nu mai îi nu ştiu ce trafic. Hai, mă, Gheo’, cu furtunu’ cela odată! Nu vezi că se gălbeneşte vagonu’?" - strigă Văsâ, enervat de soluţia de curăţat vagoane.

• Vagoanele "iubăreţilor" de ocazie

Pe o linie "moartă", departe de ochii turştilor sau ai navetiştilor - principalii călători ce calcă pragul Gării Sighet - zac patru vagoane ruginite, scoase din uz.

Ultima actualizare Joi, 05 Februarie 2009 10:12
Citeşte mai mult...
 
Cenaclul Acrostih – stimulent de creatie pentru tineri PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 07:08

Oportunitati de afirmare pentru tinerii maramuresenii cu talent intr-ale scrisului. Cenaclul Acrostih, coordonat de jurnalistul Mircea Crisan, si-a extins recent activitatea din Baia Mare inspre localitatea Cavnic.

 “Ideea Cenaclului Acrostih s-a dorit o alternativa culturala. Povestea a inceput acum patru ani, in Baia Mare, iar de la finele anului trecut, Acrostih s-a extins si in Cavnic. Proiectul Acrostih este pur si simplu o alternativa culturala nonconformista, o rampa de lansare pentru tineri”, a declarat pentru citynews.ro Mircea Crisan.

 In cadrul cenaclului, activitatile sunt structurate pe doua parti. Una se axeaza pe discutii si colocvii cu teme date iar alta pe ateliere de creatie in care sunt analizate poezii, replici si alte creatii ale tinerilor.

Citeşte mai mult...
 
Aproape un sfert din populaţia judeţului este predispusă la îmbolnăvire PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 06:55

De la începutul programului de evaluare a stării de sănătate, 1 iulie 2007, şi până la finele lunii decembrie 2008, CAS Maramureş a decontat pentru investigaţii paraclinice şi analize la cele 18 laboratoare cu care instituţia a încheiat contracte pentru acest tip de investigaţii suma de 10.868.240 lei, ceea ce înseamnă că pentru un pacient s-a decontat în medie 39 lei. Pentru medicina primară, din totalul de 308.609 persoane care au beneficiat de examenul clinic general la medicul de familie în intervalul analizat, 32.539 nu aveau calitatea de asigurat. Astfel, suma decontată pe acest segment a fost de 4.824.057 lei.

Citeşte mai mult...
 
Consiliul Local Sarasău a aprobat amenajarea ariei protejate pentru familiile de castori PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 06:43

Scriam luna trecută că, după 200 de ani de absenţă, pe un braţ al râului Tisa, pe raza comunei Sarasău, au fost semnalate familii de castori, animale pe cale de dispariţie pentru care instituţiile europene de specialitate fac eforturi considerabile pentru a le proteja. Un grup de lucru al Asociaţiei Ecologie-Turism “Nordica” din Sighetu Marmaţiei, condus de Mihail Gerald Manole, a şi început demersurile pentru ca zona să fie declarată “arie protejată de lege”, demersuri la care primii care şi-au dat concursul au fost primarul Ion Covaci şi consilierii locali. Aceştia, dându-şi seama de importanţa evenimentului, au aprobat în şedinţă ordinară un proiect de hotărâre legat de acordul privind declararea zonei drept “arie protejată” şi colaborarea cu Asociaţia “Nordica” la toate demersurile legale privind implementarea proiectului.

Citeşte mai mult...
 
Vreau să fiu civilizat! - Lipirea autocolantelor - Sâmbătă, 7.02.2009 PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 04 Februarie 2009 17:49

Sâmbătă, 7 februarie 2009, ora 10:00, în faţa Primăriei Sighet va începe acţiunea de lipire a 200 de stickere pe coşurile stradale de gunoi. Acţiunea se doreşte a fi primul capitol din campania "Vreau să fiu civilizat!" iniţiată de către portalul de ştiri Sighet Online. Sperăm să câştigăm interesul cât mai multor sigheteni asupra acestei acţiuni civice şi să-i determinăm să ni se alăture ca voluntari. Deocamdată, interesul este mult sub aşteptările noastre, până acum doar două persoane oferindu-se să ne ajute ca voluntari în lipirea stickerelor. Rolul stickerelor este de a sensibiliza şi de a implica un număr cât mai mare de sigheteni în păstrarea curăţeniei în oraşul nostru.
Ne plângem mereu de faptul că oraşul arată mizerabil, dar nu ne punem întrebarea: cât de răspunzători suntem pentru acest lucru şi ce am putea face noi pentru ca oraşul să arate mai bine? Noi suntem învăţaţi ca doar ALŢII să facă, ALŢII să se implice, iar NOI doar să arătăm cu degetul, eventual după ce am devastat câteva coşuri de gunoi, după ce am rupt doi copăcei şi după ce am mâzgălit cu vopsea câteva clădiri. De exemplu, am văzut coşurile de gunoi şi băncile din parcul „Grădina Morii” devastate in mai puţin de o lună de la schimbarea lor. Este inadmisibil si intolerabil aşa ceva.

Ultima actualizare Luni, 18 Mai 2009 12:02
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior174117421743174417451746174717481749UrmătorSfârşit »

Page 1743 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact