logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Cum capată sunetele o semnificație în creierul uman? PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 10:56

Comunicarea prin intermediul cuvintelor este o capacitate pe care o poseda aproape orice om. În spatele acestui proces aparent comun se află creierul uman, ce are proprietatea de a extrage informații coerente dintr-o înșiruire de sunete ce pare aleatorie. Cum se produce această decodare a semnalului sonor receptat de urechea umană și-au propus să afle un grup de cercetători de la Institutul Max Plank din Olanda. Rezultatele au fost publicate în revista ”Tendinte actuale în stiința psihologiei” (Curent Directions in Psychological Science) de către psihologul Jos J.A. Van Berkum.

Nu mai este de mult un secret faptul că informația se transmite în creier prin intermediul curentului electric. Folosind așanumitele potențiale legate de eveniment, semnale electrofiziologice ce apar ca urmare a stimulării creierului, cercetătorii au observat ce se petrece la nivel electric în creier în momentul prelucrării unei fraze.

Citeşte mai mult...
 
Medicii îşi pot vinde “afacerea” dacă se pensionează sau se mută de la sate la oraş PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 09:50

Cabinetele medicilor se pot transforma în afaceri profitabile. La acest capitol intră atât dotările cabinetului, spaţiul, cât şi listele de pacienţi pe care le au medicii de familie. Totul este reglementat prin actul normativ 1.322/2006 privind aprobarea normelor de stabilire a criteriilor şi metologiei de preluare a unui praxis. Dr. Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Generale a Medicilor de Familie Maramureş susţine că astfel de reglementări se practică şi în ţările Uniunii Europene. Asta tocmai pentru a încuraja medicii de familie şi specialiştii să înfiinţeze centre medicale.

În momentul în care un medic se pensionează, sau doreşte să se mute din mediul rural în cel urban, are posibilitatea să îşi vândă “afacerea”. Este vorba de cabinetul medical, cu dotările pe care le-a făcut de-a lungul anilor dar şi lista de pacienţi. În cazul în care cadrul medicalş a decedat, cei care se vor ocupa de aceste aspecte sunt membrii familiei defunctului. “Este păcat ca după ce s-au făcut investiţii, activitatea în cabinetul medical resdpectiv să nu fie continuată. Aşa că atât spaţiul, cât şi dotările şi chiar lista pacienţilor poate fi vândută la un alt medic care doreşte să preia activitatea respectivă.

Citeşte mai mult...
 
Ioana Puicar vrea să facă greva foamei în Sighet PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 09:44

Vecinii din Bârsana au agresat-o şi acum îi este teamă de ei

În aceste zile ne-a căutat la redacţie o femeie, pensionara Ioana Puicar, de 62 de ani, din Sighetu Marmaţiei, care deţine o proprietate în comuna Bârsana, în Valea Trestii, care, în loc să-i aducă niscaiva foloase, i-a adus numai necazuri. Din spusele femeii reiese că vecinii au pus ochii pe cei 32 ari şi îi fac zile amare ca să renunţe la pământ. Cu ceva ani în urmă a fost agresată de unul dintre vecini, Vasile Dunca, femeia ajungând la secţia de chirurgie maxilo-facială din Cluj, unde a fost operată şi a primit 24 zile de îngrijiri medicale. În atari condiţii dă în judecată vecinul, dar la proces află că de fapt ea e cea pârâtă, alegându-se cu amendă, cazul fiind publicat cu date concrete şi în presă.

Agresată şi de un poliţist

Abia scăpată de necazurile de vecinul din dreapta, că cel din stânga îi ia locul. De data aceasta este vorba de Gheorghe Bledea şi familia acestuia, care, din câte am înţeles din spusele femeii, repetă aproape identic faptele celuilalt. “Nu pot să mă duc să lucrez în grădină că dă cu pietre, vine cu bâta la mine, ba odată a aruncat şi zoaie pe mine”, povesteşte Ioana Puicar.

Citeşte mai mult...
 
Înapoi în iarbă! PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 09:34

În acest weekend, fotbalul din România îşi reintră în drepturi, urmând să se dispute jocurile primei etape a returului din primele trei divizii.

Liga 3. Seria VI

Marmaţia Sighet - CSM Sebeş (vineri, 27 februarie, ora 14.00). Arbitri: Ovidiu Mazilu - Constantin Por (Satu Mare), Ianos Glazer (Poiana Codrului). Rezervă: Adrian Şuta (Baia Mare). Observator: Dan Costin (Zalău).
Inter Fărăgaş - Gloria II Bistriţa. Arbitri: Viorel Coacă - Olimpiu Calotă, Adrian Oprea (Piteşti). Obs. Tiberiu Satmari (Tg. Mureş)
Unirea Ungheni - CFR II Cluj. Arbitri: Radu Danielenco - Ionel Dumitru, Emil Mateescu (Ploieşti). Obs. Dan Jiga (Bistriţa)
Sănătatea Cluj - FC Zalău. Arbitri: Florin Anca (Hunedoara) - Cristian Petrean (Certej), Cosmin Danciu (Deva) . Obs. Valer Nichimiş (Alba Iulia)
FC Cisnădie - Avântul Reghin. Arbitri: Ilarie Păsărin (Rovinari) - Constantin Dănăşel (Bumbeşti Jiu), Dănuţ Birău (Tg. Cărbuneşti). Obs. Aurel Simion (Piteşti)
Bihorul Beiuş - Liberty II Oradea. Arbitri: Constantin Stamatoiu - Mihai Jivan, Robert Pantiş (Arad). Obs. Mircea Sârbu (Hunedoara)

Citeşte mai mult...
 
Prefectul şi subprefecţii numiţi de Guvern PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 09:26

În şedinţa de Guvern de ieri, executivul a aprobat numirile pe funcţii a viitorului prefect de Maramureş, Sandu Pocol, şi a celor doi subprefecţi, Dorin Buda şi Alexandru Cosma, ambii de la PSD. Cei trei pot să-şi intre în atribuţii, deoarece ei au dat concursul de funcţionari publici şi au depus jurământul în cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Man.

Instalarea se va face cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare, deoarece este nevoie de un reprezentant al Ministerului Administraţiei şi Internelor ca numirile să devină oficiale. Astfel, după aproape două luni de aşteptări, noul prefect şi cei doi subprefecţi îşi vor prelua sarcinile. În ceea ce-l priveşte pe Pamfil Bercean, cel care s-a aflat în ultimele luni în funcţia de subprefect de Maramureş, el va ocupa un post de inspector guvernamental, în conformitate cu mobilitatea înalţilor funcţionari publici.
Citeşte mai mult...
 
1 iunie - înscrierea copiilor în grădiniţe PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 09:24

Conform metodologiei, copiii din grupa mijlocie şi grupa mare trebuie reînscrişi în grădiniţele pe care le urmează în decursul lunii mai. Măsura are rolul de a ajuta Inspectoratul Şcolar să aproximeze numărul copiilor care vor deveni şcolari din toamnă, dar şi numărul locurilor disponibile în grupa mică în grădiniţele din Baia Mare.

Înscrierea copiilor în grupa mică va începe în 1 iunie. Astfel, fiecare grădiniţă va afişa la avizier numărul de locuri disponibile din unitate, după care, săptămânal, se va întocmi o statistică privind numărul de copii înscrişi între timp, totul pentru asigurarea transparenţei şi evitarea problemelor de orice tip.
"Suntem pe un trend crescător al natalităţii. Deci, ne aşteptăm la o creştere a numărului de cereri în grădiniţe. Din estimările noastre, aproximativ 5.000 - 5.200 de copii se vor înscrie în grădiniţe anul acesta în grupa mică", declară inspectorul Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.

• Bătălie pe grădiniţele cu program prelungit

Citeşte mai mult...
 
Vameşii sigheteni avertizează că traficul cu ţigări a luat o amploare deosebită PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 08:14
Traficul cu ţigări de contrabandă a luat o amploare deosebită la graniţa României cu Ucraina. Prin punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei sunt cetăţeni care trec de până la 20 de ori zilnic, iar vameşii depistează ţigări ascunse prin cele mai ingenioase metode. Autorităţile pun creşterea numărului cazurilor de contrabandă pe seama faptului că ţigările se vor scumpi semnificativ în acest an.

O analiză a activităţii Biroului Vamal Sighetu Marmaţiei a fost făcută ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de la Palatul Administrativ. Şeful biroului, Lidia Mureşan, a arătat că 99% dintre cei care trec prin punctul vamal încearcă să introducă în ţară ţigări de contrabandă, de provenienţă ucraineană. “În ultima perioadă au fost depistate, în mai multe cazuri, ţigări de contrabandă ascunse în rezervoarele de combustibil, loc unde este şi greu să găsim marfa. Metodele prin care cetăţenii încearcă să introducă în ţară ţigări de provenienţă ucraineană sunt de-a dreptul ingenioase. Ţigări s-au găsit ascunse pe lângă corpul persoanelor sau chiar în zonele intime”, a precizat Lidia Mureşan. Anul trecut, vameşii au confiscate 100 de baxuri cu aproape 100.000 pachete de ţigări de contrabandă. Cu siguranţă, numărul ar creşte semnificativ dacă ar reuşi să prindă vreunul din marii traficanţi de ţigări.
Citeşte mai mult...
 
Echipa Sighet Online a fost azi in direct la Radio Transilvania Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 25 Februarie 2009 18:53

Azi, 25.02.2009, de la ora 16:30, echipa Sighet Online a fost invitata de catre Claudiu Holdis la emisiunea sa de la Radio Transilvania Sighet, pe frecventa 87.90. A fost pentru prima data cand echipa Sighet Online a fost invitata la un post de radio, invitatia fiind o bucurie pentru noi, reusind ca timp de aproximativ o jumatate de ora sa facem cunoscute ascultatorilor postului de radio mai sus amintit detalii despre cum a aparut acest site si ce-si propune, despre actiunile Sighet Online din ultima perioada, despre felul in care ne percep sighetenii, despre actiunile Sighet Online (facand referire la campania “Vreau sa fiu civilizat!”, pe care am initiat-o la finele anului trecut), despre modul in care am perceput noi cele doua campanii electorale de anul trecut, dar si despre planurile de viitor ale acestui portal si despre modul in care Sighet Online se va implica in actiunile sociale din orasul nostru. Speram ca ascultatorii postului de radio au fost multumiti de raspunsurile oferite.

Ultima actualizare Miercuri, 25 Februarie 2009 19:02
Citeşte mai mult...
 
Dacia Logan modificata pentru transport ilegal de tigari PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 13:04
Politistii de frontiera maramureseni au depistat un autoturism modificat, prin amplasarea unei podele duble deasupra rezervorului, care transporta aproximativ 600 pachete tigari de provenienta ucraineana, fara documente legale.

Astfel, ieri 24 februarie a.c., in jurul orei 12.00, in PTF Sighet s-a prezentat pe sensul de intrare in tara cetateanul ucrainean P. Vasyl de 45 de ani din localitatea Solotvino, conducand un autoturism Dacia Logan.

In baza unei analize de risc, conform careia in autoturism ar putea fi transportate produse accizabile in locasuri special amenajate, politistii de frontiera maramureseni si lucratorii Biroului Vamal Sighet au procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra masinii. In urma acestuia, s-a descoperit ascunsa deasupra rezervorului, intr-un local special amenajat, in podeaua dubla a autovehiculului, cantitatea de 566 pachete tigari de provenienta ucraineana, marca Ronson, in valoare de 2.424 lei.

Citeşte mai mult...
 
Comerţ cu material lemnos fără documente legale PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 12:54

Poliţiştii de la ordine publică şi investigaţii criminale Vişeu de Sus împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj Napoca au desfăşurat o acţiune pe linie silvică. În cadrul acţiunii, echipele de control au constatat că administratorii a patru societăţi comerciale din Vişeu de Sus au efectuat acte de comerţ cu material lemnos fără documente legale de provenienţă şi au revândut lemnul cumpărat de la persoane fizice încălcând astfel prevederile Legii 31/2000. A fost confiscată cantitatea de 102 mc material lemnos de esenţă răşinoase în valoare de peste 47 000 lei. Administratorii societăţilor comerciale au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 4 000 lei.

Citeşte mai mult...
 
Accident pe str. Bogdan Vodă PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 12:45

Ieri, la 16.45, pe str. Bogdan Vodă s-a produs un accident. Petru T., de 31 de ani din Poienile Izei conducea un autoturism. A efectuat un viraj la stânga pe marcajul continuu, pentru a intra la o spălătorie auto, şi a intrat în coliziune cu un moped condus regulamentar din sens opus de un adolescent de 17 ani din Sighet. În urma impactului, conducătorul mopedului a suferit vătămări corporale şi a fost internat la spital.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1711171217131714171517161717171817191720UrmătorSfârşit »

Page 1717 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact