logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
NASA a lansat pe orbita o sonda spatiala ce va cauta planete similare cu Terra PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 15:29

O sonda spatiala ce are ca misiune identificarea de planete similare cu Terra a fost lansata vineri noaptea de catre NASA de la baza Cape Canaveral (Florida), transmite CNN. Agentia spatiala americana a declarat ca misiunea sondei Kepler  "ar putea sa schimbe fundamental viziunea pe care omenirea o are despre ea insasi".

Racheta Delta II, care are atasata sonda Kepler, a fost lansata de la Cape Canaveral Air Force Station din Florida.

Telescopul special aflat la bordul sondei va avea ca misiune sa cerceteze, timp de trei ani, peste 100.000 de stele din galaxia Calea Lactee. Oficialii NASA spera ca Kepler sa descopere planete ce orbiteaza in jurul altor stele si ale caror suprafete ar putea contine apa.

Citeşte mai mult...
 
Mugur Isarescu: Creditarea se va debloca in primavara PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 09:01

Mugur IsarescuGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este de parere ca bancile vor reporni creditarea in aceasta primavara, precizand insa ca aceasta criza economica poate avea si efecte pozitive asupra Romaniei, potrivit NewsIn. El a spus ca daca ritmul sustinut de crestere a creditarii ar fi continuat, "ne-am fi inglodat in datorii" in cel mult doi ani.

"Paradoxal, aceasta criza economica poate avea si efecte pozitive pentru Romania. Daca nu venea criza si continuam sa beneficiem de credite asa cum s-a intamplat in ultimii ani, probabil ca in decurs de un an sau doi ne-am fi inglodat in datorii", a spus Isarescu.

Pe de alta parte, el a mentionat ca Romania "sta inca sub spectrul franarii mult prea brutale a creditarii", care se va debloca in aceasta primavara.

"Nu reprosez nimic bancilor, cred ca se vor reaseza repede, asta insemnand ca in aceasta primavara vor reporni creditarea", a mai spus guvernatorul BNR.

Citeşte mai mult...
 
Asigurarea obligatorie a locuintelor, amanata din nou PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 08:52

Inca o amanare in cazul actului normativ care prevede asigurarea obligatorie a locuintelor. De asta data cei care solicita rediscutarea legii sunt membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si oficialii Ministerului Administratiei.

Prevederile, deja aprobate de forurile legislative, ar fi trebuit aplicate incepand cu data de 1 iulie a.c., insa, intr-un comuncat dat publicitatii de CSA se arata s-a luat in vedere “inaintarea propunerii de amanare a aplicarii legii pana la o data ce va fi stabilita de catre autoritatile competente”.

Citeşte mai mult...
 
Nivelul Mării Moarte din ce în ce mai scăzut PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 08:42

Conform celor spuse de Shahrazad Abu Ghazleh şi colegii săi de la Universitatea Tehnologică din Darmstadt, Germania, nivelul Mării Moarte, cel mai jos punct de pe Pămînt, scade alarmant, având numeroase consecinţe faţă de mediul înconjurător.

În mod obişnuit, nivelul lacurilor închise precum Marea Moartă reflectă condiţiile climatice: el este rezultatul balanţei dintre apele din zonă care se varsă în mare şi cea care se evaporă.

Citeşte mai mult...
 
Fotbal: Gloria II Bistrita - CS Marmatia 1-1 PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 17:48

Gloria II a disputat astazi primul meci oficial pe teren propriu din acest retur. Echipa antrenata de Dorel Zegrean a jucat impotriva ocupantei locului 17 a seriei a VI-a din cadrul Ligii a III-a la Fotbal.                                                      

 Gloria a deschis scorul la primul atac, Roman marcand cu capul dupa o centrare a lui Vagner (1-0). In minutul 4, oaspetii egaleaza prin Bizau, dupa o balbaiala in careul Gloriei II (1-1). Prima repriza a continuat apoi cu un joc incalcit la mijlocul terenului, cele doua formatii nereusind sa-si creeze ocazii de a marca. Nici in partea secunda nu s-a schimbat prea mult aspectul jocului, Gloria II incercand sa-si inghesuie adversarii in propriul teren, fara prea mari ocazii de a inscrie. In minutul 79, Miselaricu primeste al doilea galben si este eliminat. Ultimele 10 minute aveau sa arate o echipa a Gloriei II care vrea dar nu poate, Marmatia rezistand eroic pana la final si incheind partida la egalitate, scor 1-1.

Citeşte mai mult...
 
8 Martie la Politia de Frontiera Maramures PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 15:15
Azi, incepand cu ora 10.00, la Casa de Cultura a MAI din Sighetu Marmatiei, a avut loc o activitate festiva dedicat doamnelor si domisoarelor politiste de frontiera, cu ocazia Zilei de 8 Martie. Evenimentul a fost organizat de catre Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, Corpul National al Politistilor, IPA Regiunea 2 Maramures si Casa de Cultura a MAI din Sighetu Marmatiei. La festivitate a luat parte si doamna prof. Eugenia Godja, primar al Municipiului Sighetu Marmatiei care alaturi de conducerea IJPF Maramures le-a urat politistelor de frontiera fericire, prosperitate si un calduros „La Multi Ani”. Surpriza a constat in prezentarea unui program artistic interpretat de catre Ansamblul de copii „Cosaul” din Sarbi si Ansamblul Folcloric „Pintea Viteazu”, coordonat de sotii Giurgi, al Casei de Cultura a MAI  din Sighetu Marmatiei.

Atat doamna primar cat si doamnele din cadrul IJPF Maramures au primit din partea politistilor de frontiera maramureseni flori si cadouri. Festivitatea s-a incheiat cu un pahar de sampanie in cinstea Zilei de 8 Martie.

Citeşte mai mult...
 
Legea salarizarii unice ar putea bloca majorarea salariilor bugetarilor cu venituri mari PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 14:55

Bugetarii cu salarii mari nu vor mai beneficia de majorari pentru o perioada care va fi stabilita prin Legea salarizarii unice, iar in acest interval vor creste salariile bugetarilor care castiga putin, a declarat joi premierul Emil Boc.

"Cel care astazi primeste 15 milioane (lei vechi, n.r.), dupa adoptarea Legii salarizarii unice va primi tot 15 milioane. Unul care primeste 50 de milioane va primi in continuare acea suma de bani, insa s-ar putea ca un interval de timp, pe care o vom stabili prin Lege, nu va beneficia de majorari salariale asa cum vor beneficia cei care sunt la baza salarizarii", a declarat premierul la postul public de radio. Seful Executivului a precizat ca niciun salariu de baza nu va scadea odata cu adoptarea Legii salarizarii, transmite NewsIn.

Boc a declarat ca inexistenta Legii salarizarii unice a facut posibila aparitia unor legi "sectoriale" mai avantajoase pentru diferite categorii socio-profesionale, diferenta dintre salariile din sistemul bugetar fiind si de 1 la 50. Principiile Legii salarizarii unice vor fi discutate cu specialisti in administratie publica, sindicate si patronate.

Citeşte mai mult...
 
Calul a fost domesticit cu 1.000 de ani mai devreme decât se credea PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 14:55

Cel mai vechi caz cunoscut de domesticire a cailor a fost descoperit în cultura Butai, ce exista acum 5.500 de ani în Kazahstanul de astăzi. Cel mai cunoscut caz până acum era de acum circa 4.500 de ani, iar cel mai vechi caz cunoscut în Europa acum aproximativ 3.500 de ani. În cultura Butai, caii erau folosiţi atât pentru hrană (carne şi lapte), dar şi pentru călărit. Acest din urmă fapt revoluţionează modul în care este percepută istoria civilizaţiei umane, căci călăritul a permis explorarea pe distanţe mari şi legăturile strânse între Europa şi Asia. Totodată, a revoluţionat arta războiului. Studiul a fost realizat de cercetători de la universităţiile britanice Exeter şi Briston şi a fost publicat pe 6 martie în prestigioasa revistă Science.

Este interesant de remarcat că alte animale fuseseră domistice de om cu mult înaintea cailor. Câinii fuseseră domesticiţi acum aproape 15.000 de ani. Alte animale pentru hrană, precum porcii, oile şi caprele mai târziu decât câinii, dar tot mai devreme decât caii.

Citeşte mai mult...
 
Mai puţine ore de sport în licee. Ministerul Educaţiei vrea să reducă la jumătate programa şcolară PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 14:08

Ministerul Educaţiei a decis să renunţe la o parte din orele de sport, în condiţiile în care 70% dintre preşcolarii români sunt obezi.

Măsura face parte dintr-un plan de reducere a numărului de ore în sistemul preuniversitar, de la 38 la 30 pe săptămână. Primele tăiate de pe listă sunt limbile străine şi educaţia fizică.

Ecaterina Andronescu este convinsă că reducerea numărului de ore în învăţământul preuniversitar va avea efecte benefice asupra elevilor.

Cât priveşte orele de sport, Andronescu susţine că acestea au fost regândite. Astfel, potrivit ministrului, ar rămâne o oră de sport şi două ore extracuriculare.

Măsura este, însă, contestată, atât de profesori, cât şi de specialişti.

Citeşte mai mult...
 
In Sighet se vor construi inca cinci blocuri prin ANL PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 13:22

Municipiul Sighetu Marmatiei este campionul detasat al constructiilor de apartamente prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Din anul 2000 aici s-au construit opt blocuri cu 148 de apartamente. Primarul Eugenia Godja a avut argumente serioase pentru a atrage fonduri de la buget, indiferent cine s-a aflat la guvernare in ultimii zece ani. In municipiu au fost retrocedate foarte multe imobile, spatiul locativ mostenit din vremea regimului comunist era mic si cererea de locuinte a devenit alarmanta. Problemele locative au sanse sa se rezolve in mare parte dupa ce administratia locala a reusit sa obtina fonduri pentru inca cinci blocuri, care vor insuma 156 de apartamente. Lucrarile puteau incepe inca din toamna anului trecut dar au fost probleme pentru atribuirea terenului unde vor fi amplasate viitoarele blocuri. In Consiliul Local s-au purtat lupte politice dure intre consilierii majoritari (PSD-PNL) si cei ai PDL, ultimii nefiind de acord ca blocurile sa se ridice pe terenul din zona Spitalului Municipal. Pentru ca exista riscul ca investitia sa se piarda din cauza ne punerii terenuluii la dispozitia ANL, consilierii liberali si social democrati au cedat presiunilor, asa ca blocurile se vor construi la intrarea in municipiu dinspre Vadu Izei. Investitia va fi mult mai costisitoare (plus 300.000 lei) pentru ca va trebui construita infrastructura: canalizare, apa, gaz, energie electrica).

Citeşte mai mult...
 
O familie din Borşa a fost agresata in propria curte PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 13:12
Ioan T. din Borşa a sesizat aseară poliţia că atât el cât şi soţia sa au fost agresaţi de patru indivizi în curtea locuinţei sale.

La locuinţa reclamantului s-au deplasat poliţişti care, în urma primelor verificări efectuate, au constatat că, în jurul orei 20.00, în curtea locuinţei părţii vătămate au intrat Dumitru T., de 55 de ani, Vasile T., de 24 de ani, Iulian T., de 29 de ani şi Gheorghe T., de 27 de ani. Aceştia, pe fondul unor neînţelegeri mai vechi privind neterminarea unor lucrări de către Ioan T. l-au agresat pe el şi pe soţia acestuia. Celor doi soţi le-au fost acordate îngrijiri medicale la spital. Poliţiştii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs agresiunea şi în funcţie de rezultatul acestora vor propune măsuri.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1701170217031704170517061707170817091710UrmătorSfârşit »

Page 1707 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact