logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Doua dintre calauzele grupului afgan in arest PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 14:37
Politistii de frontiera maramureseni au retinut pe data de 23 martie a.c., un grup de migranti, format din 12 cetateni afgani, care a trecut ilegal frontiera din Ucraina in Romania, traversand raul Tisa cu ajutorul unei barci pneumatice. Pentru retinerea grupului, politistii de frontiera au fost nevoiti sa traga 6 focuri de avertisment in plan vertical, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. In cadrul aceleiasi actiuni au fost retinute trei calauze, cetateni romani, care aveau rolul de a sprijini migrantii sa ajunga, ilegal, intr-o tara din vestul Europei. Ieri, 24 martie a.c., la ora 22.30, Tribunalul Cluj Napoca, la propunerea procurorului DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj, a emis mandate de arestare preventive pe o perioada de 29 de zile pentru maramuresenii Gheorghe G. de 42 de ani si Sorinel C. de 42 de ani, ambii din Sighetu Marmatiei pentru savarsirea infractiunilor de trafic de migranti si asociere pentru savarsire de infractiuni.
Citeşte mai mult...
 
La Primaria Sighet, o noua sedinta despre Planul Integrat de Dezvoltare Urbana PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 12:23
Marti, in sala mica a Primariei Sighet a avut loc a treia sedinta publica de prezentare a Planului Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) al municipiului, un proiect amplu aflat in elaborarea Biroului de Dezvoltare si Strategie. Acesta urmeaza a fi inaintat spre finantare pe Axa prioritara I< "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere" din cadrul Programului Operational Regional. Celor prezenti - consilieri locali si oameni de afaceri din domeniul industriei mici si mijlocii - li s-a prezentat simbolistica elementelor de promovare (Narcisa Maghiari), proiectul "Palatul Culturii si Cunoasterii" (Claudia Gampe), centrul de afaceri "Tranzit" (Petre Maran), proiectul privind infrastructura urbana (Sandu Szilagy), Centrul social "Acasa" (Claudia Gampe). De asemenea, a fost prezentata si o analiza completa a PIDU comentata de consultantul baimarean Petre Mitru. Acesta, pe langa imaginea de ansamblu asupra proiectului, a oferit si o serie de sugestii privind viitoarele proiecte pe care municipiul le-ar putea accesa, proiecte izvorate din actualul Plan Integrat de Dezvoltare Urbana.
Citeşte mai mult...
 
O femeie din Borşa a accidentat două eleve care traversau regulamentar strada PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 11:28

Directorul unui liceu din Borşa a anunţat poliţia că pe str. Libertăţii a avut loc un accident soldat cu rănirea uşoară a două eleve.

O femeie de 39 de ani din Borşa conducea un autoturism pe str. Libertăţii şi a accidentat două eleve în vârstă de 16 respectiv 17 ani care, în calitate de pietoni, s-au angajat în traversarea regulamentară a străzii. Conducătoarea auto a oprit autoturismul şi s-a oferit să transporte cele două eleve la spital însă adolescentele au refuzat pe motiv că n-ar fi suferit nici o leziune. Ulterior, fetele, la insistenţa directorului liceului s-au prezentat la Spitalul din Borşa unde au fost examinate de medici însă aceştia au constatat că adolescentele aveau leziuni uşoare care nu necesită internarea.

Citeşte mai mult...
 
Tigari confiscate de la un comerciant în piaţa agroalimentară din Sighet PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 09:37

În data de 24.03.2009, în jurul orei 11.30, în urma unei acţiuni punctuale executate de jandarmii sigheteni în Piaţa Agroalimentară din localitate, V. Sever de 69 ani, din Sighet, a fost surprins în timp ce încerca să comercializeze ţigări de provenienţă ucraineană, fără a avea documente legale asupra acestora. Bărbatul a fost sancţionat cu avertisment scris şi s-a dispus confiscarea ţigărilor în valoare de 126 lei.

Citeşte mai mult...
 
Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 09:20

Buna Vestire sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbato­reau in ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit la 18 decembrie. La Roma, sarbatoarea a fost introdusa de papa Leon al II lea (681-683), la inceput ca o sarbatoare locala si cu denumirea de sarbatoare a asteptarii Nasterii Dom­nului; dar va­riatia datei ei a durat in Apus pana in sec. XI, cand data de 25 martie s-a generalizat in toata lumea catolica de atunci. Numai la armeni Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, in raport cu data veche a sarbatorii Nasterii Domnului (6 ianuarie).
In Rasarit insa, data de 25 martie s-a generalizat probabil indata ce Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorita peste tot la 25 decembrie, adica inca din prima jumatate a sec. V lea.

Ultima actualizare Marţi, 25 Martie 2014 08:33
Citeşte mai mult...
 
Morile maramureşene desfiinţate de normele europene PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 08:57

Până acum câţiva ani, în Maramureş funcţionau mori aproape în fiecare sătuc. Fermierii mergeau cu sacul în spate pentru a măcina grâul sau porumbul. Acum, pe zona Chioar, mai funcţionează doar două. Una în Mireşu Mare şi alta în Ulmeni. Pentru că nu s-au făcut investiţii şi nu au fost aduse cât de cât la standarde europene, celelalte au "dispărut".

Normele europene au "dărâmat" nenumărate mori. Acestea au început să dispară pe rând. Cei care mai au o moară, dar nu este autorizată, se ascund de autorităţi, cu toate că localnicii din satul sau orăşelul respectiv ştiu că unitatea macină în continuare. Este şi cazul unei persoane din Şomcuta. Cu toate că toţi localnicii ne-au trimis la moara şomcuteanului pentru a ne măcina porumbul, fiind singura din oraş, la vederea noastră proprietarul a negat cu vehemenţă că ar avea aşa ceva. Ne-a îndrumat spre moara veche care, de altfel, nici nu mai funcţionează.

Citeşte mai mult...
 
Afaceri cu "terenuri pentru tineri" PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 08:47

Deşi Ocna-Şugatag este o staţiune de interes zonal, n-a beneficiat de toată atenţia de care ar fi avut nevoie. Drept pentru care, deşi în mandatele trecute se tot vorbea de superinvestiţii şi superinvestitori, nu s-a concretizat nimic, ba oamenii acuză şi afaceri cu terenuri făcute în mandatul trecut.

După plângerile făcute de localnicul Gheorghe Bălin, unul din cei care se considera îndreptăţit la o parcelă, dosarul se află în cercetarea poliţiei şi a procuraturii. În fapt, e vorba de 196 parcele de teren date pe Legea 15/2003, terenuri oferite tinerilor pentru a ridica o locuinţă. Din cele 196, doar 67 au ajuns la localnici, restul, la "tineri" din Baia Mare, Oradea, Timişoara, Bistriţa, Covasna şi de aiurea. Trebuie reţinut că localitatea e staţiune turistică şi că preţul arului de teren, anul trecut, era de 2.000-2.500 euro.

Citeşte mai mult...
 
Zece gradinite Maramuresul Istoric au participat la un concurs pe teme rutiere PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 05:25

La Gradinita nr. 13 din Sighetu Marmatiei s-a desfasurat un concurs zonal pe teme de circulatie la care au participat zece gradinite, din care sapte din Sighetu Marmatiei si trei din localitatile invecinate, respectiv din Remeti, Ocna Sugatag si Sarasau. Probele teoretice si practice (colorarea unor semne de circulatie) au fost atent analizate de juriul, supervizat de agent de circulatie Ioan Petrovan, format din educatoarele Florica Bozga, Maria Tomoiaga si Balea Cornelia. Locul I a fost decernat Gradinitelor 7, 12 si 13 din Sighet, precum si Gradinitei din Ocna :ugatag. Pe locul II s-au clasat Gradinitele Regele Ferdinand, 8 si 9 din Sighet si Gradinita din Remeti, locul III fiind cucerit de copiii din Sarasau si mentiunea de Gradinita 1 din Sighet. 
Dar cum un concurs fara gala nu se poate, micile gazde au prezentat un program artistic la care pana la urma au participat toti concurentii.

Ultima actualizare Marţi, 24 Martie 2009 21:32
Citeşte mai mult...
 
Asociatia Crescatorilor de Taurine "Bruna Schwyz" din Sighet, la varsta majoratului PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 05:10

Asociatia Crescatorilor de Taurine (ACT) "Bruna-Schwyz" din Sighetu Marmatiei a implinit 18 ani de la infiintare. Fiind prima la nivel de judet si, la vremea aceea, printre putinele din tara, inca de la infiintare ACT si-a asumat unirea eforturilor crescatorilor de animale in vederea protejarii si promovarii intereselor lor. Printre aceste obiective se numara: sporirea numarului de animale, cresterea potentialului genetic al taurinelor, valorificarea animalelor si a produselor animaliere, aprovizionarea cu furaje concentrate si, nu in ultimul rand, asigurarea de consultanta tehnica. 
Dupa cei 18 ani de activitate, rezultatele sunt pe masura muncii sustinute< din 1997, toti operatorii insamantatori din judet au fost angajati sau au avut contracte de colaborare cu asociatia> prin intermediul ACT au fost vandute peste o mie de taurine> a infiintat centre de preluare si prelucrare a laptelui> a adus peste 3,6 milioane kg de tarate, furaje concentrate si inlocuitor de lapte> a spijinit peste 3.600 crescatori in intocmirea documentatiilor pentru subventii etc. De asemenea, ca membru in Consiliul Laptelui si al Carnii de pe langa Ministerul Agriculturii, ACT a militat pentru acordarea cotelor de lapte, iar pentru crescatorii cu efective mici, a cerut acordarea subventiilor, primelor pentru laptele livrat la procesare etc.

Citeşte mai mult...
 
Furt dintr-un magazin la Sighet PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Martie 2009 14:54

Poliţiştii au fost solicitaţi să intervină într-un caz de furt dintr-un magazin. Echipa care s-a deplasat la faţa locului a identificat pe Ioan I., de 31 de ani din Tisa care avea asupra sa un patent şi o ruletă pe care le-a sustras din magazin. Prejudiciul a fost recuperat şi restituit unităţii păgubite iar suspectul a fost condus la poliţie pentru continuarea cercetărilor.

Citeşte mai mult...
 
Firme ucrainene, in studiu de caz la Sighet si Baia Mare PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Martie 2009 14:39

Fundatia CDIMM Maramures a primit recent vizita unei delegatii formate din reprezentantii a noua firme din regiunea ucraineana Transcarpatia. Strainii au venit in judet pentru a studia mediul de afaceri, in cadrul proiectului “Cooperarea” - o cale de succes in afacer. 

 Oamenii de afaceri ucraineni veniti in Maramures activeaza in diferite domenii de activitate – incepand de la constructii, industrie hoteliera ori transport si pana la IT. Timp de doua zile ei au avut vizite si relatii directe de colaborare cu potentiali parteneri din Maramures iar pe final au marturisit ca asteptarile le-au fost depasite atat din perspecitva programului (nivelul discutiilor, aspecte logistice), cat si in ce priveste calitatea firmelor vizitate.

 Cu multe dintre societatile baimarene si sighetele sunt posibile pe viitor incheierea unor relatii de parteneriate si de afaceri.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1681168216831684168516861687168816891690UrmătorSfârşit »

Page 1689 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact