logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
La Centrul Cultural Francez din Sighet a recitat insusi Apollinaire PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Martie 2009 14:25

Elevii participanti la seria de evenimente ale Festivalului "Primavara Poetilor - Le Printemps des Poetes", organizate saptamana trecuta la Sighetu Marmatiei de Biblioteca "Laurentiu Ulici", Liceul "Regele Ferdinand", Colegiul National "Dragos Voda" si postul "Radio Sighet", au avut parte de un moment surpriza pe care nu-l vor uita curand. Vineri, la Centrul Cultural Francez gazduit de Scoala cu clasele I-VIII nr. 10, tinerii au recitat poezii, au cantat si au impartit fluturasi continand versurile unor poeti locali. De asemenea, au realizat caligrame, acrostihuri si karaoke pe una dintre melodiile facute celebre de interpretul Gilbert Becaud. O deosebita surpriza au avut-o cand au auzit vocea marelui poet francez Guillaume Apollinaire (1880-1918) recitandu-si una dintre celebrele creatii, "Le Pont Mirabeau", inregistrate cu aproape o suta de ani in urma.

Citeşte mai mult...
 
Procedurile de rambursare a TVA se schimbă PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Martie 2009 10:54

Se uniformizează condiţia de risc fiscal mare şi se reintroduce un regim special de rambursare pentru exportatori ANAF a decis revizuirea procedurilor de rambursare a TVA în scopul susţinerii creşterii economice şi a eficientizării activităţii de administrare fiscală. În acest sens a fost elaborat recent un proiect de act normativ. “Este necesară revizuirea procedurilor de rambursare a sumelor negative de TVA, în vederea accelerării procesului de compensare/restituire a sumelor cuvenite persoanelor impozabile înregistrate de TVA”, a precizat Georgeta Timiş, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş. Astfel, se propun mai multe modificări ale metodologiei de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare. Este vorba de uniformizarea condiţiei de risc fiscal mare, reintroducerea unui regim special de rambursare pentru exportatori etc.

Citeşte mai mult...
 
Mircea Geoana vine in Maramures la plantat puieti PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Martie 2009 10:38

Mircea GeoanaMircea Geoana, presedinte PSD si presedinte al Senatului Romaniei, incearca sa transpuna in practica ceea ce s-a convenit saptamana trecuta la Brasov, in cadrul int]lnirii cu liderii filialelor din Transilvania. Este vorba de proiectul denumit "Ofenisva transilvana", menit in viziunea liderilor social-democrati sa duca la recastigarea rolului de principal partid in aceasta zona. In cadrul acestui proiect se inscrie si vizita pe care Mircea Geoana o va efectua la sfarsitul saptamanii in Maramures. Presedintele Geoana va fi insotit de mai multi ministri, printre care sigur se va afla Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii. Liderii PSD vor planta puieti, cel mai probabil in zona Baia Mare si Borsa. Cu aceasta ocazie se i-a in calcul varianta numirii oficiale a mai multor sefi de institutii deconcentrate din judet. Programul complet al vizitei presedintelui Geoana nu a fost inca stabilit in detaliu.

Citeşte mai mult...
 
Program de schimb de experienţă cu firme din UE pentru întreprinzători PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Martie 2009 10:33

Uniunea Europeană a lansat recent un program de sprijin pentru întreprinzători. Scopul acestuia este de a-i ajuta pe cei care încep o afacere să capete noi cunoştinţe despre modul cum se conduce o întreprindere mică sau mijlocie. Iniţierea se face în cadrul unui schimb de experienţă efectuat într-un IMM care deja funcţionează într-un alt stat membru UE. “«Erasmus pentru tineri întreprinzători» stimulează spiritul antreprenorial şi competitivitatea, internaţionalizarea şi dezvoltarea companiilor nou înfiinţate, dar şi a IMM-urilor deja active în UE. Programul contribuie la transferul de cunoştinţe şi bune practici între noii întreprinzători şi cei cu experienţă”, a subliniat Margareta Căpâlnean, coordonatorul Centrului Europe Direct Maramureş.

Participanţii la acest proiect beneficiază de instruire în cadrul unei întreprinderi dintr-un alt stat membru. “Schimburile de experienţă şi informaţii vor contribui la depăşirea obstacolelor şi provocărilor inerente oricărui început de afacere. Un alt beneficiu pentru întreprinzători îl poate constitui accesul la noi pieţe şi la identificarea de parteneri potenţiali”, a menţionat Margareta Căpâlnean.

Citeşte mai mult...
 
Pensionarii aşteaptă pachete cu ocazia Sărbătorilor Pascale PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Martie 2009 10:00

Reprezentanţii asociaţiilor de pensionari din Maramureş solicită din nou autorităţilor sprijin pentru obţinerea unor ajutoare cu ocazia sărbătorilor pascale. Preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Ştefan Lupşe, a cerut conducerii Prefecturii să recomande consiliilor locale şi primăriilor să vină în sprijinul vârstnicilor fără posibilităţi materiale şi să le distribuie pachete cu alimente de bază sau sume de bani. Totodată, vârstnicii au solicitat ca pachetele să fie distribuite în teritoriu de asociaţiile de pensionari, pentru că “întotdeauna politicienii şi-au făcut campanie electorală cu astfel de ajutoare”. Prefectul Sandu Pocol le-a promis pensionarilor că va face demersuri către agenţii economici, pentru a le asigura vârstnicilor cu venituri reduse ajutoare de Paşti.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Amin Maalouf - Periplul lui Baldassare PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Martie 2009 00:50

Amin Maalouf - Periplul lui Baldassare666 este, dupa cum am fost invatati inca din scutece, numarul diavolului. The Number of The Beast. Prin urmare, un numar de care fuge toata lumea. Compusii lui sunt, de asemenea, priviti cu la fel de multa teama si neincredere. Biblia (partea cu Apocalipsa) pomeneste despre acest numar ca fiind « al omului », asociat cu « Fiara », dar nu explica foarte clar simbolistica lui, ci lasa la interpretarea cititorului. Care cititor, cum spuneam, se grabeste sa asocieze cu 666 tot felul de nenorociri . « Periplul lui Baldassare » de Amin Maalouf este si el legat de acest numar.

Mai exact, actiunea se petrece in anul 1665, cand toata populatia planetei este innebunita de spaima si se pregateste de somnul cel vesnic, pentru ca urmeaza - da, ati ghicit - anul 1666, cunoscut si sub dragalasa denumire de Anul Fiarei. Povestitorul nostru este Baldassare, un prosper si cinstit negustor librar din Levant, care, desi nu se sperie prea tare de apropierea Zilei Maniei, este si el incercat, din cand in cand, de ganduri contradictorii. Toate raspunsurile la intrebarile omenirii legate de Anul Fiarei par sa fie cuprinse in paginile cartii « Al o sutalea nume » (pe care, de altfel, nimeni n-a pus mana, toti vorbesc despre ea din auzite). Baldassare primeste la un moment dat aceasta carte (sau o copie a ei), dar nu reuseste sa o pastreze, asa ca, indemnat mai mult de nepotii lui care aveau chef de o calatorie prin lume, porneste peste mari si tari sa recupereze cartea si are parte de tot felul de aventuri placute si neplacute. Asa se face ca ajunge prin Smirna, Constantinopol, Londra si chiar Genova (orasul natal al neamului sau) si reuseste, in cele din urma, sa puna mana pe carte, dar… surpriza: nu o poate citi decat fragmentar, pentru ca de fiecare data un val de intuneric ii incetoseaza privirea.

Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Martie 2009 21:56
Citeşte mai mult...
 
Invatatoarea din Desesti, acuzata ca ingrijeste o... turma de caini PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 28 Martie 2009 19:12

Invatatoarea din comuna maramureseana Desesti ingrijeste o... turma de caini vagabonzi, cel putin asa sustin vecinii femeii. Oamenii acuza ca, in fiecare noapte, cainii umbla in voie prin gospodariile lor, pentru ca proprietara nu ii tine legati. Autoritatile au scapat situatia de sub control in timp ce plangerile impotriva invatatoarei curg una dupa alta. Invatatoarea a spus ca localnicii sunt nedrepti cu ea si o acuza fara motiv, iar primarul din Desesti a inceput sa ceara ajutor pana si la Consiliul Judetean Maramures ca sa scape de caini.

Localnicii din Desesti au acuzat-o pe femeie ca are vreo 35 de caini, iar ca sa scape de ei au facut reclamatii la primarie. Invatatoarea Valerica Moldovan a spu ca are nevoie de caini pentru ca ii pazesc vitele. Ea a spus ca nu are mai mult de cinci caini, iar restul nustie ai cui sut. Femeia isi tine "microferma" de caini langa casa unei femei plecate in Italia. ”Aistea caini o mancat oi. Ce oi?”, a intrebat femeia, intrand apoi intr-o disputa verbala, plina de culoare, cu un vecin. Barbatul i-a spus ca nu isi poate cosi bucata de teren, pentru ca e plina de rahat de caine. ”Dar, cainii tai fac treaba mare la toaleta?”, a ripsostat femeia.

Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Martie 2009 19:36
Citeşte mai mult...
 
Viol reclamat de o fata de 15 ani din centrul de protectie a copilui din Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 28 Martie 2009 19:03

Politistii ancheteaza un caz de viol reclamat de o adolescenta de 15 ani din Centrul de Plasament din Sighetu Marmatiei, dupa ce aceasta a facut o plangere in care a relatat ca a fost acostata pe strada si abuzata sexual de un tanar. Deocamdata, la dosar exista doar declaratiile fetei, a inceputul saptamanii viitoare urmand sa se primeasca si rezultatele examenului medico-legal.

Problemele se tin scai la Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, institutia fiind implicata in mai multe scandaluri legate de persoanele asistate. Numai in decursul unei saptamani, persoane dependente de serviciile directiei au avut de suferit, iar un copil de noua ani chiar a murit in conditii tragice intr-un incendiu care i-a mistuit locuinta din Lapus. Cele mai recente cazuri au fost semnalate la Sighetu Marmatiei si Poienile de Sub Munte. In primul incident a fost implicta o minora de la Centrul de Plasament din Sighet, iar in al doilea o femeie de 82 de ani din Centrul de Batrani din Poieni. In toate cazurile se fac anchete, dupa cum a declarat directorul DGASPC Maramures, Nicolae Boitor.

Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Martie 2009 19:35
Citeşte mai mult...
 
Fotbal. Liga a IV-a PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 28 Martie 2009 19:00

Programul şi arbitrii partidelor din week-end

Seria Sud

Someşul Ulmeni - Asten Tăuţii Măgherăuş. Arbitri: A. Pop - R. Despa şi A. Mureşan. Observator: A. David
Minerul Băiţa - FC Gloria Renel Baia Mare. Arbitri: A. Şuta - M. Bumb şi D. Marchiş. Observator: E. Necula
AS Moller Fărcaşa - Vectrix Satulung. Arbitri: A. Hotico - A. David şi A. Erdokozi. Observator: I. Marchiş
CS Arsenal - Spicul Ardusat. Arbitri: M. Bărbuş - C. Lucaci, V. Bota. Observator: I. Bartha
Unirea Şişeşti - Spicul Mocira. Arbitri: M. Mândruţ - N. Maticu şi O. Gurban. Observator: Fl. Gherghel
FC 2 Baia Mare - Progresul Şomcuta Mare. Arbitri: B. Bilaşco - T. Oros şi L. Perţa. Observator: A. Rosznyai
Lăpuşul Tg. Lăpuş va sta Dinamo Hideaga s-a retras din campionat şi va pierde toate jocurile cu 3-0.
Partide se vor disputa sâmbătă, cu începere de la ora 13 - juniorii, respectiv 15 - seniori. Jocurile de la Ulmeni şi din Băiţa se vor disputa duminică, orele de disputare rămânând aceleaşi.

Citeşte mai mult...
 
115 trenuri vor intarzia duminica PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 28 Martie 2009 18:49

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică (28 spre 29 martie), atunci când ora 3:00 va deveni ora 4:00, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti.
Ceasurile vor merge după ora de vară până pe 31 octombrie (ultima duminică a lunii), când ora 4.00 va deveni ora 3.00.
CFR Călători a anunţat, miercuri, că un număr de 115 trenuri vor circula cu întârziere de circa o oră, în noaptea de 28-29 martie, ca urmare a trecerii la ora oficială de vară. Astfel, trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de iarnă până în noaptea de 28/29 martie ora 03.00, care devine ora 04.00. După această oră (04.00) vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile de călători aflate în circulaţie între 03.01 şi 04.00 (ora iarnă), vor circula cu întârziere. Pentru aceste trenuri se vor stabili măsuri suplimentare pentru reducerea în parcurs a acestor întârzieri. "Vor fi afectate de schimbarea de oră un număr de 115 trenuri aflate în circulaţie la ora 03:00, dintre care 55 de trenuri care au în compunere vagoane de dormit" au anunţat reprezentanţii CFR Călători.

 

Citeşte mai mult...
 
BEEP 2010 - Best European Environmental Practices for Biodiversity Conservation PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 28 Martie 2009 10:35

Asociatia VALEA VERDE din Sighet tocmai a editat volumul „BEEP 2010 - Best European Environmental Practices for Biodiversity Conservation” (BEEP 2010 – cele mai bune metode europene de conservare a biodiversitatii). Anul 2010 va fi Anul International al Biodiversitatii, asa ca Asociatia Valea Verde Sighet s-a pregatit deja pentru a celebra evenimentul prin intermediul acestui material. Volumul este scris in limba engleza si este tiparit la un nivel tipografic de exceptie, plin de poze realizate la un inalt nivel artistic, cu un continut plin de substanta. Acesta incepe cu o descriere a unor arii protejate din Europa: Trebon (Cehia), Vilm Island (Germania), Peninsula Nordica si Alpii (Italia), Bardenas Reales (Spania), Camargue – Rhone Delta (Franta), Delta Dunarii (Romania), Duna Drava National Park (Ungaria), ajungand la prezentarea biodiversitatii si a vietii traditionale din Maramures. Pe urma sunt prezentate diverse proiecte de reconstructie ecologica din Olanda, Finlanda, Austria, ajungandu-se si la proiectul Marea Neagra. Un alt capitol important al acestui volum este cel de educatie si cercetare ecologica, fiind prezentate proiecte din Slovenia, Austria, Belgia, Monaco. Volumul prezentat aici contine si alte materiale interesante, printre care si o prezentare a activitatii Green Valley in Europa.

Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Martie 2009 20:40
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1681168216831684168516861687168816891690UrmătorSfârşit »

Page 1685 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact