logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Injurii în plină stradă PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 10:36
Joi, 02.04.2009, în jurul orei 20.00, jandarmii sigheteni aflaţi în serviciu de patrulare în zona străzii Nicolaie Titulescu din Sighetu Marmaţiei, l-au surprins pe B. Nicolae, de 35 ani, din localitatea Marghita, judeţul Bihor, care aflându-se în vădită stare de ebrietate  i-a adresat injurii şi cuvinte jignitoare concubinei sale. Pentru comportamentul său, bărbatul a fost sancţionat de către patrula de jandarmi cu amendă contravenţională în valoare de 200 lei. 

În aceiaşi zi, în jurul orei 20.30, o altă patrulă de jandarmi a fost solicitată pentru a interveni la aplanarea unui conflict iscat de un tânăr de 19 ani. Acesta, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, şi-a înjurat mama, ameninţând-o cu acte de violenţa, iar la apariţia oamenilor legii, individul a devenit recalcitrant aducându-le injurii şi ameninţări acestora. După identificare s-a stabilit că este vorba despre C. Ioan, care a fost sancţionat  cu amendă contravenţională în valoare de 300 lei.

Citeşte mai mult...
 
Anunt: IJPF Maramureş recrutează candidaţi pentru admitere - sesiunea 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 06 Aprilie 2009 10:22

Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş, cu sediul în municipiul Sighetu Marmaţiei, strada Dragoş Vodă nr. 38 - recrutează candidaţi în vederea participării la concursul de admitere  pentru următoarele instituţii de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor - sesiunea 2009:

1.ACADEMIA DE POLIŢIE “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti – Facultatea de poliţie, specialitatea Poliţie de Frontieră, cursuri de zi, Bucureşti, cartier Băneasa, strada Aleea Privighetorilor nr.1 , sector 1 - telefon 021/3175523; 

 

- nr. de locuri:  - 60  (bărbaţi şi femei, fără discriminare, din care 2 locuri pentru rromi)               Activităţile efective de recrutare şi înscriere a candidaţilor se desfăşoară  zilnic, de luni până vineri, între orele 0900 - 1500 la Biroul Management Resurse Umane al Inspectoratului Judeţean al  Poliţiei de Frontieră Maramureş şi se încheie la data de 12.06.2009, dată la care trebuie finalizate dosarelor de candidat. Testarea psihologică a candidaţilor se efectuează în perioada 15-26.06.2009.

2. ŞCOALA DE PREGĂTIRE A AGENŢILOR POLIŢIE DE FRONTIERĂ „AVRAM IANCU” ORADEA,  Calea Aradului, nr. 72 - 74, telefon 0259/419520;

Ultima actualizare Luni, 06 Aprilie 2009 10:29
Citeşte mai mult...
 
La Sighet se pregateste intens Campania „Perdeaua Verde" PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 03:53

Saptamana aceasta, groapa de gunoi din municipiul Sighetu Marmatiei a cunoscut o activitate oarecum neobisnuita< grupuri de cetateni au curatat deseurile menajere si industriale aruncate dincolo de gardul depozitului. Actiunea face parte din proiectul „Perdeaua Verde”, initiat de Asociatia Ecologie-Turism "Nordica", proiect ce are ca scop impadurirea celor peste 800 m de teren care despart depozitul de deseuri de calea ferata, „cartea de vizita a Sighetului”, cum a numit-o Lucian Mihali, coordonatorul proiectului. „Intentia noastra este de a planta o adevarata perdea verde care sa mascheze depozitul de deseuri de privirile calatorilor care sosesc in oras si, in acelasi timp, sa ofere sezonier, flora melifera necesara activitatii crescatorilor de albine din municipiu”. Generosul proiect este sprijinit de Asociatia crescatorilor de albine „Apisigmar”, Ocolul Silvic „Mara”, Primaria Sighet si SC Herodot SRL, cea din urma oferind suma necesara achizitionarii celor patru mii de puieti.

Citeşte mai mult...
 
La Sighet s-a desfasurat Conferinta Internationala de Minerit, Metalurgie si Geologie PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 03:29

In perioada 2-5 aprilie, la Sighetu Marmatiei a avut loc cea de-a XI-a Conferinta Internationala de Minerit, Metalurgie si Geologie, organizata de Societatea Tehnico-Stiintifica Maghiara din Transilvania, la care au participat peste 170 de personalitati de marca ale stiintei, cercetatori stiintifici, cadre universitare, specialisti si studenti din Romania si Ungaria. Cele patru zile au cuprins un program incarcat cu activitati organizate pe sectiuni (minerit, metalurgie, geologie, geofizica, geochimie, mineralogie, geoturistica etc.). S-a pus un accent deosebit pe geologia ambientala, precum si pe stiinta materiilor si materialelor, o disciplina ce in ultimii ani isi traieste revirimentul. In diferitele sectiuni, au fost prezentate peste 50 de comunicari, studii si rezultatul unor importante cercetari din domeniu. Dincolo de activitatile "la sala", cei prezenti au efectuat si excursii profesionale pe doua rute< ruta "excursiei de geologie" a cuprins localitatile Ocna Sugatag, Barsana, Sacel, Moisei, Borsa, Valea Cislei, Valea Viseului si Costiui, iar ruta "excursiei de mineralogie si minerit" a cuprins Sapanta, Seini, Baia Mare, Cavnic - ambele pornind si terminandu-se la Sighet.

Citeşte mai mult...
 
Liberalul Ovidiu Nemes isi pastreaza locul in Biroul Permanent National al TNL PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 03:01

Ovidiu Nemes, presedintele Partidului National Liberal, filiala Sighetu Marmatiei si viceprimarul municipiului de pe malul Tisei, isi pastreaza locul in Biroul Permanent National (BPN) al organizatiei de tineret. Este pentru a treia oara, consecutiv, cand Nemes obtine un loc in BPN al TNL la nivel national, fiind singurul liberal maramuresean prezent neintrerupt in acest for. El a participat, sambata, la Palatul Parlamentului din capitala, la Conferinta Nationala a TNL, in cadrul careia a fost ales si noul presedinte al organizatiei. Acesta este Florin Alexe, de altfel si unicul candidat pentru cea mai importanta functie din organizatia de tineret, ocupata pana sambata de Cristian Adomnitei, fostul ministru al Educatiei. In functia de prim-vicepresedinte a fost ales satmareanul Adrian Stef, de asemenea candidat unic.

Citeşte mai mult...
 
Serile Speciale Kogaionon: ARCANA, DER BLAUE REITER si NARSILION pe 12 septembrie 2009 la Brasov PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 05 Aprilie 2009 16:29

ARCANA concertSerile Speciale KOGAIONON au inceput anul trecut cu ARCANA, pe 19 aprilie. A fost o seara magica, o seara speciala pentru toti cei participantii din sala Centrului Cultural Reduta, atat pentru public cat si pentru trupa. Incurajati de feedbackuri pozitive din toate partile, KOGAIONON si DONISART au decis sa ii invite din nou pe cei de la ARCANA, pentru un concert exclusivist, dedicat celor ce doresc sa evadeze din nou din cotidian. Pe langa piesele de pe ultimul lor album, Raspail, suedezii vor veni cu alte 4-5 piese noi pe care le vor canta in premiera in sala Teatrului Reduta, special pentru vechii dar si noii fani ARCANA. Trupetii au promis un concert deosebit, dedicat publicului de la Reduta, loc in care ARCANA s-a simtit extraordinar!

In deschidere veti putea avea parte de 2 recitaluri elegante sustinute de doi catalunezi (plus un percutionist in varianta live) foarte talentati, care in doar cativa ani au realizat cu cele doua trupe cateva albume deosebite, complet necunoscute in Romania dar apreciatede presa de specialitate din strainatate. Astfel, DER BLAUE REITER va lansa in aceasta vara cel de-al doilea album, incadrat intr-un stil Ambient Industrial Classical, ce oscileaza intre ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO, DER BLUTHARSCH, DEATH IN JUNE, BLOOD AXIS si SOPHIA, insa cu un filtru original impecabil. Ei pot fi vazuti si in aceasta primavara la WGT in Leipzig!

Ultima actualizare Luni, 29 Iunie 2009 16:56
Citeşte mai mult...
 
Consideraţii referitoare la prezenţa dacilor, celţilor şi daco-romanilor în Maramureş (secolele III a. Cr. – IV d.Cr.) - partea I PDF Imprimare Email
Duminică, 05 Aprilie 2009 15:46

Teritoriul Maramureşului de pe cele două maluri ale Tisei (cel sudic-azi parte a României, cel nordic-teritoriu ucrainean), a fost locuit intens încă din cele mai vechi timpuri.

În perioada cuprinsă între secolele III a.Cr. – IV d.Cr., regiunea a fost locuită de celţi şi daci, devenind din secolul II d.Cr. supusă diferitelor popoare migratoare. În rândurile de mai jos, vom încerca să sintetizăm succint informaţiile privind această perioadă puţin cunoscută a antichităţii din Maramureş.

În secolele IV a.Cr. – I d.Cr., celţii au dominat numita regiune. Aceştia (care preferau ca habitat luncile largi ale râurilor) s-au infiltrat încet în zonele muntoase, amestecându-se mai apoi cu dacii.

Conform izvoarelor antice, în Carpaţii nordici au locuit triburile celtice ale cotinilor, anarţilor şi boiilor teurisci. Unii istorici susţin că celţii au avut aici al doilea mare centru de emisiune de monedă (după cel din Banat), centru care utiliza argintul Carpaţilor Vulcanici. Prin anul 60 a.Cr., Burebista îi învinge pe boiii teurisci conduşi de Critasiros şi pe anarţi, ocupând teritoriul Maramureşului până la moartea sa, survenită în anul 44 a.Cr. Celţii au sfârşit prin a se disipa în masa dacilor, acţiune finalizată după anul 100 d.Cr.

Ultima actualizare Duminică, 05 Aprilie 2009 15:51
Citeşte mai mult...
 
Romania a castigat marele premiu la Salonul de Inventii de la Geneva PDF Imprimare Email
Duminică, 05 Aprilie 2009 15:36

"Am obtinut premiul cu unanimitate de voturi si cu felicitarile juriului, in conditiile in care Romania nu a mai castigat niciodata o astfel de distinctie. Ne-am bucura ca aceasta stire sa faca, in presa din Romania, mai multa audienta decat cea privind arestarea lui Gigi Becali. Este o distinctie de cea mai inalta tinuta stiintifica. Romanii din Elvetia ne-au felicitat si sunt fericiti ca, in sfarsit, se vorbeste despre tara noastra si altfel decat legat de tigani sau alte lucruri negative", a declarat, pentru HotNews.ro, Constantin Sima, executive manager al firmei MB Telecom. 

Firma romaneasca a castigat sambata seara marele premiu la Salonul de la Geneva cu inventia Roboscan 1 M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor.

Citeşte mai mult...
 
Azi, 5 aprilie 2009, veniti la Gradina Morii pentru observatii astronomice prin telescoape! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 05 Aprilie 2009 09:43

Foto: Arhiva SARM SighetAzi, 5 aprilie 2009 - Sun Day (Ziua Soarelui), intre ore 17 si 23, in Parcul Gradina Morii Sighetu - Marmatiei, Astroclubul SARM Sighet invita sighetenii la o sesiune de observatii astronomice prin telescoape. Vor avea loc observatii publice la Soare, Luna, Saturn si alte obiecte interesante, prezentare de materiale astronomice, discutii tematice. Participa membrii si colaboratorii SARM Sighet, reprezentanti ai Astromagazin.ro. Activitatea este publica, fiind asteptati cat mai multi sigheteni la acest eveniment.

Vor avea loc si discutii pe teme de astronomie, se vor prezenta diverse materiale celor interesati, asa ca cei dornici sa descopere acest domeniu fascinant, o pot face GRATIS, doar sa existe dorinta de a participa la eveniment. Tinand cont de faptul ca in Sighet nu exista un planetariu si ca vremea frumoasa de afara ne scoate afara din casa, de ce n-am face o plimbare seara aceasta in Parcul Gradina Morii si, ajunsi acolo, va invitam sa va dedicati cateva minute descoperirii unui domeniu despre care majoritatea dintre noi stim atat de putin. N-aveti nimic de pierdut, ci doar de castigat!

Ultima actualizare Duminică, 05 Aprilie 2009 09:59
Citeşte mai mult...
 
Politia de Frontiera a mai depistat doua utilaje industriale furate din Vest PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 05 Aprilie 2009 09:22

Politistii de frontiera maramureseni au depistat un TIR care transporta doua utilaje industiale despre care se detin informatii ca sunt furate din Occident.

Soferul autotrenului nu a oprit la primul semnal regulamentar al politistilor de frontiera, deoarece tirul trebuia sa transporte cherestea si nu autovehicule.

In baza datelor si informatiilor detinute la nivelul IJPF Maramures, politistii de frontiera maramureseni continua actiunile pe linia traficului international de autovehicule furate, in zona Viseu-Borsa, sub coordonarea procurorului.

Astfel, ieri, 4 aprilie a.c., lucratorii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures au depistat, in trafic, pe raza localitatii Moisei un tir, despre care de detineau informatii ca transporta utilaje industiale furate din Occident. Autotrenul nu a oprit la primul semnalul regulamentar al politistilor de frontiera, astfel ca s-a procedat la urmarirea acestuia, reusind sa-l opreasca dupa aproximativ un kilomentru pe raza aceleiasi localitati.

Ultima actualizare Duminică, 05 Aprilie 2009 18:14
Citeşte mai mult...
 
Carte: Iris Murdoch - "Clopotul" PDF Imprimare Email
Duminică, 05 Aprilie 2009 08:31

Iris Murdoch - ClopotulIris Murdoch reprezinta unul dintre cele mai puternice nume ale literaturii postbelice. Un scriitor modern, dar de un clasicism ce o apropie foarte mult de Thomas Hardy, Henry James sau Tolstoi. Ca si ei, Murdoch incearca sa gaseasca in romanele sale un raspuns la numeroase probleme de etica.

Mi-ar fi foarte greu sa fac o clasificare intre romanele scrise de Murdoch pentru ca toate par a fi la fel de puternice, la fel de profunde si perfect construite.

Clopotul este cu atat mai surprinzator cu cat, pentru un roman scris la inceputul anilor 50, trateaza concomitent teme precum problemele religioase si cele de natura sexuala. Curajul si deschiderea cu care Murdoch analizeaza suprapunerea credintei peste viata sexuala, drama personajelor sfasiate intre doua realitati la fel de puternice, fac din Clopotul un roman ce se incumeta sa vorbeasca despre subiecte deseori tacute, dintr-un fals inteles pudism, sub tacere.

Actiunea este plasata intr-o societate religioasa inchisa, situata in imediata apropiere a unei manastiri – Imber. In acest microcosmos se reunesc personajele (nefericite), venite pentru a se redescoperi, pentru a regasi dragostea sau credinta. Aceasta mica societate inchisa, relatiile dintre membri ei, evolutia sentimentelor, toate parca gravitand in jurul unui clopot (niciodata acelasi), fac din Clopotul, nu doar un roman tratand teme spinoase, dar mai ales un roman filozofic.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1671167216731674167516761677167816791680UrmătorSfârşit »

Page 1677 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact