logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Neuronii au "memorie vizuală" PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 08:09

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkin au descoperit că imaginile sunt stocate în reţelele deneuroni timp de câteva secunde, chiar dacă noi nu mai vedem obiectele respective.  Acest lucru este posibil în cadrul cortexului vizual, parte a creierului unde sunt prelucrate imaginile formate pe retină și care face distincția între imaginile din plan. Din această cauză imaginile pe care le vedem au continuitate și nu par întrerupte. Studiul a fost publicat în revista ”Neuron”.

Ultimele cercetări nu reușiseră să lămurească problema stocării imaginilor și timpul cât acestea sunt fixate în creier. Rudiger von der Heydt, alături de echipa sa, au decoperit că imaginile sunt într-adevăr stocate. Acestea nu sunt însă detaliate, semănând mai mult cu o schiță rapidă a ceea ce am văzut.

Citeşte mai mult...
 
Primarii, îndemnaţi să facă proiecte multe şi bune pentru a atrage banii europenilor PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 07:46

Din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală se primesc finanţări în vederea dezvoltării satelor.  Autorităţile locale din judeţul Maramureş sunt impulsionate să scrie proiecte de calitate în vederea accesării cât mai multor fonduri europene. Reprezentanţii primăriilor din judeţ, denumiţi promotori locali de integrare europeană, s-au întrunit ieri într-o nouă şedinţă la Palatul Administrativ din Baia Mare. În cadrul acesteia s-au reamintit principalele măsuri, prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), în baza cărora se primesc finanţări pentru dezvoltarea satelor.

Prezent la întâlnire, subprefectul Alexandru Cosma a remarcat faptul că, până în prezent, s-au atras foarte puţine fonduri europene. “Din această cauză, accesarea fondurilor europene trebuie să fie una dintre preocupările noastre de bază. Cu atât mai mult cu cât perioada de desfăşurare a licitaţiilor s-a redus de la 90 sau 60 la 30 de zile. Avem constituită această reţea a promotorilor locali de integrare europeană, iar primarii trebuie să înţeleagă necesitatea de a identifica problemele existente în comunităţile pe care le conduc şi să elaboreze proiecte pentru atragerea de fonduri europene”, a precizat Cosma, promiţând că va face chiar o analiză a situaţiei din teren privind modul în care autorităţile locale sunt preocupate în acest domeniu. Evidenţele arată că, la sfârşitul anului trecut, în Maramureş erau finalizate doar 55 de proiecte, alte 115 erau în stadiu de proiect, iar 143 în curs de derulare.

Citeşte mai mult...
 
De Paştele catolic vor fi sacrificaţi 15.000 de miei în Maramureş PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 07:35

Până la Paştele catolic mai sunt câteva zile, iar oamenii încă nu ştiu cât vor cheltui pentru miel. Stând de vorbă cu unii crescători de ovine din Maramureşul istoric am aflat că preţul pentru kilogramul de miel va fi 9-10 lei în viu. Acelaşi preţ l-au estimat şi specialiştii veterinari. Având experienţa anilor trecuţi, la Paştele catolic se vor sacrifica în jur de 15.000 de miei. 

Specialiştii estimează că în total vor fi disponibili 90.000 de miei care vor avea greutatea optimă de sacrificare în preajma Sărbătorilor Pascale şi nu vor mai fi probleme ca anul trecut, când s-au adus miei şi de prin Bulgaria şi Noua Zeelandă. Carol Balko, director DSVSA Maramureş, spune că vecinii de la Dunăre au cumpărat miei de la români, iar apoi i-au readus spre comercializare în magazinele din ţara noastră. Nu este exclus să se întâmple la fel şi în acest an în anumite judeţe. Cert este că în Maramureş nu avem centre de achiziţionare a mieilor pentru străini, cele mai apropiate fiind în judeţele Bihor şi Bistriţa-Năsăud. Probabil crescătorii de animale vor ţine la preţ, iar cei care nu-i vor sacrifica tradiţional vor lua drumul exportului, chiar în ţările arabe.

Citeşte mai mult...
 
În judeţ se vor reduce 36 de catedre de la toamnă PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 07:21

La sfârşitul săptămânii trecute, la avizierul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş au fost afişate listele cu posturile în învăţământ pentru anul şcolar 2009-2010. La nivelul judeţului există probleme în privinţa posturilor maiştrilor instructori, care de altfel sunt cei mai afectaţi de noile reglementări, deoarece din anul şcolar viitor clasele de tip SAM redevin clase de liceu tehnologic. 

Într-o conferinţă de presă organizată ieri de Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş, referitor la acest subiect, preşedintele Liviu Pop a anunţat că în judeţ 500 de posturi vor fi reduse. “Lucrurile sunt cât se poate de clare, cel puţin din partea guvernanţilor. Vor reducere de posturi de 5% în întreg sistemul bugetar. Evident că salariile nu se vor mări. Noi, cei din învăţământ, ce facem? Nu cred că putem accepta încă o «palmă» asupra sistemului”, a spus Pop.

Citeşte mai mult...
 
Fermierii din judeţ sunt invitaţi să depună declaraţiile pentru cota de lapte PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 07:16

Fermierii maramureşeni sunt aşteptaţi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură pentru a-şi depune declaraţiile anuale privind vânzările sau livrările realizate în 2008-2009. Anul de cotă s-a încheiat pe 31 martie, iar termenul de depunere a acestor declaraţii este data de 14 mai. După această dată, cei care nu şi-au depus declaraţile vor fi penalizaţi cu 0,01% din cantitatea alocată pentru vânzara directă sau pentru livrări. De asemenea, cel care nu trimite declaraţiile riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă. Important este faptul că deţinătorii de cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţii anual chiar dacă nu comercializează lapte sau produse lactate. 
În campania de completare a documentaţiei pentru obţinerea cotei de lapte, mulţi proprietari de bovine au solicitat această facilitate şi pentru vânzări directe, în funcţie de capacitatea de producţie a gospodăriei. În judeţ sunt înregistrate aproape 34.000 de persoane care şi-au exprimat intenţia de a valorifica lapte şi prin vânzare directă şi au primit acest drept.

Citeşte mai mult...
 
Firmele şi angajaţii, scutiţi de plata asigurărilor sociale la întreruperea temporară a activităţii PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 05:53

Din 25 martie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 28/2009 privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială. Conform acesteia, angajatorii şi salariaţii vor fi scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale, în cazul în care activitatea este întreruptă temporar pe o perioadă de maxim trei luni. Inspectorii de muncă se pregătesc deja de controale, pentru că se aşteaptă să apară nereguli la acest capitol.

Citeşte mai mult...
 
Sighetean - posesor ilegal de arma PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 05:45

Ofiţerii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice Maramureş au identificat un cetăţean din Mocira şi unul din Sighetu Marmaţiei, care deţineau la domiciliu câte o armă neletală de tir cu aer comprimat, fără să fie autorizaţi conform legii. Poliţiştii au ridicat armele de la Marin R. (48 ani), din Mocira şi Vasile H. (59 ani), din Sighet, şi le-au dus la expertizare pentru continuarea verificărilor. Suspecţii sunt cercetaţi în libertate pentru comiterea infracţiunii de deţinere fără drept de armă neletală supusă autorizării.

Citeşte mai mult...
 
Scoala din Remeţi a cîştigat etapa judeţeană a şcolilor din mediul rural la fotbal PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 19:46

Organizată de către Inspectorul Şcolar Maramureş, în colaborare cu Liceul Teoretic “Bogdan Vodă”, Grupul Şcolar din Vişeu de Sus, Şcoala Vişeu de Jos şi Agenţia Antidrog Maramureş, în etapa judeţeană au participat cele patru echipe cîştigătoare ale etapelor zonale. Competiţia a fost organizată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Au participat şcolile din Băiuţ - prof. Torres Petruşca, Rozavlea - prof. Gavrilă Tomşa, Remeţi - prof. Alina Firisceac şi prof. Olimpia Bîrle. Rezultate tehnice: Băiuţ - Mireşu Mare 1-0; Remeţi - Rozavlea 2-2; Mireşu Mare - Remeţi 2-4; Rozavlea - Băiuţ 2-3; Mireşu Mare - Rozavlea 0-3; Băiuţ - Remeţi 0-4. Pe locul I şi campioană judeţeană a ieşit şcoala din Remeţi, echipa avînd următoarea componenţă: Lemoc Vasile Denis, Lemoc Brian Ronald, Dzeric Vasile, Tiuc Marius Mihai, Zaiaţ Ion, Traci Ion Rusian, Mihaliuc Vladimir, Rusneac Răzvan, Marcus Cristian, Dumnici Mihai, Macioaca Mihai. Pe II s-a clasat Băiuţul, iar pe III Rozavlea. Au mai fost acordate diplome pentru cel mai tehnic jucător - Lemoc Vasile Denis (Remeţi), cel mai bun portar - Turi Andrei (Mireşu Mare), cei mai tineri jucători - Tyifon Emil (Băiuţ), Bârlea Marius George (Mireşu Mare), Ceh Bogdan Adrian (Rozavlea). Partidele au avut un bun nivel tehnic, cu faze şi combinaţii spectaculoase.

Ultima actualizare Marţi, 07 Aprilie 2009 07:28
Citeşte mai mult...
 
Liga a IV-a. Seria Nord. Rezultate PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 15:40


Zorile Moisei - Iza Dragomiresti: 3-1

Foresta Campulung la Tisa - CSO Borsa: 3-4

Brisca Sarasau - Marmatia II Sighet: 0-9

Minerul Cavnic - Rozalina Rozavlea: 2-1

Recolta Salistea de Sus - Salina Ocna Sugatag: 4-2

Bradul Viseu - Tisa Sighet: 2-6

Clasament
1. Marmatia II Sighet - 37p (91-16) - 14
2. CSO Borsa - 36p (53-16) - 14
3. Foresta C. la Tisa - 27p (32-22) - 14

Ultima actualizare Luni, 10 August 2009 23:46
Citeşte mai mult...
 
Sighetenii i-au intrecut pe baimareni la colectarea deseurilor electronice PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 15:31

Si in Sighetu Marmatiei, in prima sambata a fiecarei luni, se desfasoara programul "Marea Debarasare". Societatea de salubritate Sc Herodot SRL, coordonata in aceasta activitate de Compartimentul de Protectie Civila de pe langa Primaria Sighet, a reusit performanta de a colecta 1.100 kg de deseuri electronice si electrocasnice, ceea ce asaza Sighetul in topul localitatilor din judet. 
"Luna trecuta am facut o campanie aproape de la om la om pentru a face cunoscut acest program", ne informeaza ing. Sorin Grigor, inspectorul compartimentului, insarcinat si cu problema in cauza. "Daca anul trecut media lunara a materialelor colectate a fost de 500 kg, in mare parte de la societatile comerciale si institutiile de invatamant, in actiunea de sambata s-au adunat peste 1.100 kg, ceea ce e un semnal ca populatia a constientizat importanta actiunii", a precizat Grigor. Cantitatea de peste o tona de aparatura a fost compusa in mare majoritate de ecrane si aparate TV, frigidere, aparatura de calcul si aparate radio.

Citeşte mai mult...
 
Trei maramureseni retinuti pe malul Tisei, cu 9 baxuri de tigari PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 15:14

Politistii de frontiera maramureseni au surprins si retinut trei persoane, in imediata apropiere a frontierei de stat, in timp ce incercau sa transporte noua baxuri cu tigari, de pe malul romanesc al Tisei inspre interiorul tarii.

Fiecare barbat avea un rol bine stabilit, unul trebuia sa transporte tigarile de la frontiera pana la masina, altul sa duca marfa de la fata locului, iar al treilea supraveghea zona.

In baza unor date si informatii detinute la nivelul IJPF Maramures cu privire la desfasurarea unor activitati de contrabanda pe directia localitatii Teceu, judetul Maramures, lucratorii Sectorului Politiei de Frontiera Sarasau au luat masuri specifice pentru intensificarea supravegherii frontierei de stat.

Astfel, in data de 6 aprilie a.c., in jurul orei 05.00, politistii de frontiera maramureseni au suprins o persoana, in timp ce incerca sa transporte mai multe colete voluminoase de pe malul Tisei inspre interiorul tarii. In cadrul aceleiasi actiuni, au mai fost retinute, ulterior, alte doua persoane, in imediata apropiere, acestea avand rolul de a supraveghea zona, respectiv de a transporta marfa cu masina de la fata locului.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1671167216731674167516761677167816791680UrmătorSfârşit »

Page 1676 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact