logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
In Maramures au fost depistate peste 6.500 de persoane cu diverse afecţiuni PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 09:47

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş a finalizat rapoartele referitoare la programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei care s-a derulat în ultimii doi ani. Pe parcursul acestei perioade, mai bine de 88% dintre maramureşeni au consultat un medic de familie şi şi-au făcut analize gratuite.

În urma acestui program, 108.615 maramureşeni (24%) au fost depistaţi cu risc de boală, iar numărul de persoane nou depistate cu afecţiuni în urma evaluării stării de sănătate, confirmate prin examene de specialitate, este de 6.541 (1,5%).
"Statisticile elaborate la final de program arată că majoritatea maramureşenilor evaluaţi au un risc sporit de a se îmbolnăvi de diabet (96.515 de persoane), iar pe locul doi în «topul» bolilor care ne pândesc sunt cele de tip cardiovascular (22.001). Urmează cancerul uterin şi cancerul de col uterin, boala cronică renală, cancerul de sân, cancerul colorectal şi osteoporoza",
a arătat dr. Alexandru Ilieş, directorul DSP Maramureş.

Ultima actualizare Joi, 09 Aprilie 2009 09:54
Citeşte mai mult...
 
Directorii de scoli vor fi desemnati prin concurs PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 09:17

Liviu Marian PopDirectorii institutiilor de invatamant nu vor fi numiti de primari, asa cum anunta in urma cu mai multe saptamani ministru Educatiei Ecaterina Andronescu, civor desemnati la fel ca si pana acum, prin concurs.

Decizia a fost luata ieri, in urma unei intalniri ce a avut loc la Bucuresti, la sediul PSD, unde au participat atat reprezentantii federatiilor sindicale din invatamant, cat si cei ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI). Subiectul a fost unul amplu si dezbatut ore intregi – descentralizarea sistemul de invatamant.

Citeşte mai mult...
 
Petrova: Cinstirea lui Adrian Dohotaru, vestit fiu al satului PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 09 Aprilie 2009 07:42

Comuna Petrova de pe valea Vişeului este cunoscută din străvechime pentru nobleţea şi dîrzenia locuitorilor ei. Aceştia nu s-au lăsat călcaţi în picioare nici în ultimul an "de glorie" al rînduielii comuniste, cînd, pe 16 ianuarie 1989, petrovenii au ieşit în stradă opunîndu-se cu fermitate unei decizii aberante emise de administraţia de la Bucureşti, dar şi pentru ca Tatăl Nostru să fie o Rugăciune împlinită!

Aici, la Petrova, a văzut lumina zilei şi Nuţu Dohotaru, care, prin perseverenţă şi îndrumarea învăţătorului Ţiplea, ajunge inginer la CFR. După căsătoria cu o bihoreancă mămoasă, aceasta naşte pe 2 aprilie 1939, la Oradea, mai aproape de mama, primul prunc, pe nume Adrian Dohotaru, cel care avea să devină cunoscut ziarist, poet, dramaturg, ministru secretar de stat în Ministerul de Externe şi Locotenent Mare Maestru al Marii Lojii Naţionale din România.

Citeşte mai mult...
 
10.500 de salariaţi din judeţ şi-au pierdut locurile de muncă în acest an PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 07:37

Un număr de 10.536 contracte individuale de muncă au încetat în Maramureş de la începutul acestui an, conform datelor deţinute de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Conducerea instituţiei a precizat ieri, într-o conferinţă de presă, că există un minus de peste 3.000 de contracte între cele înregistrate şi cele încetate în primul trimestru al acestui an. 

Inclusiv angajatorii maramureşeni au trecut printr-o perioadă dificilă în primele trei luni ale acestui an, când s-au confruntat cu lipsa de comenzi, reducerea activităţii şi a personalului. “Analizând situaţia pe primul trimestru al acestui an constatăm o reducere a numărului de contracte individuale înregistrate la ITM şi o creştere a numărului de contracte încetate. Având în vedere reducerile de personal la tot mai multe firme din judeţ, am încercat în ultima perioadă să ne îndreptăm controalele pe ideea de avertismente decât pe aplicarea de amenzi, pentru a nu fi încă o piatră în gâtul angajatorilor cu repercursiuni în rândul salariaţilor”, a declarat inspectorul şef adjunct al ITM Maramureş, Marcel Cânţa. Datele statistice relevă faptul că, în primele trei luni ale acestui an, inspectorii de muncă au efectuat mai multe controale decât în perioada similară a lui 2008, au aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale, dar valoarea amenzilor este mai mică.

Citeşte mai mult...
 
Somnul poate îmbunătăţi modul de a învăţa PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 07:32

Două studii apărute în  3 Aprilie în revista Science prezintă cum somnul poate slabi conexiunile între celulele creierului pentru a face loc astfel pentru noi informaţii.

Paul Shaw, un cercetător de la Universitatea Washington din St. Louis afirmă că de mult timp se  cunoaşte faptul că lipsa somnului produce incapacitatea de a dobândi, de a procesa şi de a anula informaţia.

Unul dintre studii făcut de cercetătorii Giorgio Gilestro, Giulio Tononi and Chiara Cirelli de la Universitatea Winsconsin-Madison cercetează proteinele găsite între neuronii, numite proteine sinaptice, prezente în creierul muştelor adulte. Nivelul de sinapse scade cu cât muştele dorm mai mult, iar privarea de somn duce la apariţia şi mai multor sinapse. Puterea sinapselor este determinată cu ajutorul  măsurării activităţii neuronilor, însă creierul muştei este prea mic pentru aceste măsurători. De aceea ele sunt modificate genetic pentru a produce proteine sinaptice fluorescente ce pot fi uşor numărate şi al căror număr este direct proportional cu puterea sinapsei.

Citeşte mai mult...
 
Endoscopia cu videocapsulă – o metodă ultramodernă de investigare a aparatului digestiv PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 07:29

Endoscopia cu videocapsulă este o investigaţie care ajută la vizualizarea aparatului digestiv, într-un mod facil, nedureros, cu pregătiri minime şi fără riscuri pentru pacient.

Videocapsula este destinată explorării intestinului subţire sau a colonului. Acest tip de endoscopie se bazează, practic, pe înghiţirea unei pastile de mărimea unui antibiotic în care este încorporată o cameră video şi o sursă de lumină. Capsula endoscopică transmite imagini din interiorul aparatului digestiv după care este eliminată în mod natural de către organism.  

Videocapsula este de unică folosinţă şi are o independenţă energetică de până la 10 ore. Aceasta este prevăzută cu un sistem de captare a imaginilor(2-4/secundă), înregistrând leziuni de o zecime de milimetru. Pacientului i se ataşează în zona abdominală un „receiver” , aparat ce captează imaginile în mod continuu. De la receiver datele sunt trimise la un computer, unde sunt analizate de specialişti prin confruntare cu imagini dintr-o bază de date foarte vastă.

Citeşte mai mult...
 
Bugetarii pot primi si pensie, si salariu de la stat PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 07:24

Masura, adoptata ieri de Executiv, se aplica doar persoanelor cu pensii mai mici de 1.700 lei pe luna. Pensionarii care castiga, de la stat, peste venitul mediu brut pe economie - 1.700 lei - vor fi nevoiti sa opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie, a decis, ieri, Guvernul.

Potrivit proiectului de lege aprobat ieri de Executiv, pensionarii cu un venit lunar sub salariul mediu brut pe economie vor putea, in continuare, sa cumuleze pensia cu salariul. Cei care acumuleaza un venit de la stat de peste 1.700 lei vor fi nevoiti sa opteze fie pentru pensie, fie pentru salariu, potrivit aceluiasi proiect de lege. Salariul mediu brut prognozat pe 2009 este de 1.693 de lei.

Decizia trebuie comunicata in 15 zile.

Citeşte mai mult...
 
“Patimile lui Iisus”, la Centrul de Zi din Sighet PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 07:10

În aceste zile premergătoare Sfintelor Sărbători Pascale, copiii rezidenţi ai instituţiilor din Sighetu Marmaţiei aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş sunt vizitaţi de colegii lor de la şcolile din municipiu. Săptămâna trecută, elevii Şcolii cu Clasele I-VIII nr. 5 s-au jucat cu cei de la Centrul de Zi şi Centrul de primire în regim de urgenţă. În aceste zile, elevii Şcolii “Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”, sub îndrumarea învăţătoarei Angelica Bodea şi a profesoarei Ileana Sima, le-au prezentat un montaj literar intitulat “Patimile lui Iisus”.

Citeşte mai mult...
 
Elevii Liceului “Leovey Klara” din Sighet au lansat o revistă şcolară PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 07:03

Liceul Loevey KlaraElevii Liceului de predare în limba maghiară “Leovey Klara” din Sighetu Marmaţiei au lansat revista şcolară “Cikkelde” - în traducere aproximativă “Articoladă” - publicaţie care oglindeşte fidel preocupările liceenilor. În paginile sale găsim de toate: de la evenimente şcolare la recenzii ale unor filme de succes, de la bancuri la maxime şi cugetări, de la horoscop la teste şi creaţii proprii, printre care şi proză în limba română. Merită de apreciat faptul că, spre deosebire de alte publicaţii similare din Sighetu Marmaţiei, alegerea materialelor, redactarea lor şi punerea în pagină au fost făcute exclusiv de elevi, profesorii având ocazia să vadă doar produsul finit.

Citeşte mai mult...
 
Anul acesta, 18 lucrări de construcţii din judeţ au fost oprite temporar PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 06:55

Serviciul Control Calitate Lucrări de Construcţii (SCCLC) Maramureş a efectuat 384 de acţiuni şi controale în primul trimestru al anului. Deşi în programul de control erau incluse doar 304 astfel de acţiuni, inspectorii maramureşeni au depăşit planul cu aproape 30%. Arpad Virag, şef serviciu la SCCLC Maramureş, ne-a declarat că în 40% din controale s-au constatat mici deficienţe. “În acţiunile întreprinse pe parcursul primelor trei luni ale anului am descoperit 159 deficienţe mici la proiecte, în cazul avizărilor, la execuţia lucrărilor, pe piaţa produselor din domeniul construcţiilor şi în privinţa disciplinei în urbanism, la unităţile administrativ teritoriale”, a spus interlocutorul. Cele mai multe deficienţe s-au înregistrat în privinţa calităţii proiectelor şi a execuţiei construcţiilor.

Citeşte mai mult...
 
România este singura ţară din UE fără subvenţii pentru agricultura ecologică PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 06:49

România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu primeşte subvenţii europene pentru sectorul agriculturii ecologice, a declarat preşedintele Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu, într-un seminar privind procesarea şi comercializarea produselor ecologice, conform Agerpres.

“Suntem singura ţară din UE care nu are inclusă o susţinere financiară prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru sectorul agriculturii ecologice. În prezent, încercăm să renegociem cu UE un pachet de sprijin financiar pentru fermierii români care practică agricultura ecologică”, a precizat Cioceanu.

Acesta a subliniat că, deşi România este o ţară cu un imens potenţial în acest sector, consumul de produse ecologice este la un nivel extrem de scăzut din cauza lipsei informaţiilor referitoare la beneficiul consumului de produse ecologice, dar şi din cauza preţurilor mult mai ridicate decât cele ale produselor convenţionale.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1671167216731674167516761677167816791680UrmătorSfârşit »

Page 1673 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact