logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
IPJ MM ne sfatuieste PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Aprilie 2009 07:30

In urma intensificării activităţii criminale şi infracţionale în judeţul nostru, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş vine în sprijinul populaţiei cu câteva sfaturi menite să le apere bunurile de preţ şi chiar viaţa, şi amintesc de faptul că numărul pentru urgenţe este 112.

1. Dacă sunteţi nevoit să circulaţi după lăsarea întunericului, stabiliţi-vă traseul astfel încât să ocoliţi locurile neiluminate şi necirculate;
2. Evitaţi scurtăturile prin zone izolate (terenuri virane, şantiere de construcţii, parcuri neiluminate etc.);
3. Dacă vi se pare că sunteţi urmărit, îndreptaţi-vă spre o zonă intens populată, chiar dacă acest lucru implică o schimbare în traseul dumneavoastră iniţial;
4. Solicitaţi ajutorul primului poliţist întâlnit în cale;
5. La intrarea într-un imobil fiţi foarte atent dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte;
6. Asiguraţi-vă că în blocul în care locuiţi luminile sunt aprinse la intrare şi în faţa liftului, odată cu lăsarea întunericului;

Citeşte mai mult...
 
Copil batut de catre un educator la Ocna-Sugatag PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Aprilie 2009 07:24

Un minor instituţionalizat la Centrul de plasament pentru copii şcolari Ocna-Şugatag a fost bătut de către un educator din cadrul instituţiei. Evenimentul s-a petrecut la începutul acestei luni, când minorul T.S. a fost agresat fizic, în plină stradă, de către angajatul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş. Altercaţia dintre cei doi a fost observată şi stopată de către un jandarm din Ocna.

Conform unui comunicat al DGASPC Maramureş, "din declaraţia minorului reiese faptul că educatorul l-a lovit cu pumnii şi palmele deoarece nu a traversat în mod corect strada". Directorul instituţiei, Nicolae Boitor, spune că "urmare a celor petrecute, au fost sesizate organele de cercetare penală în vederea efectuării cercetărilor care se impun şi luării măsurilor legale faţă de persoana educatorului, iar conducerea DGASPC Maramureş, având în vedere gravitatea incidentului şi faptul că şeful de centru nu a respectat pentru a doua oară obligaţia de notificare a incidentelor deosebite", a dispus mai multe măsuri.

Citeşte mai mult...
 
La AJOFM sunt declarate disponibile 300 de locuri de muncă la nivelul judeţului PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Aprilie 2009 07:21

Se caută sezonieri, confecţioneri, vânzători, mecanici auto, tâmplari etc.

Număr record de locuri de muncă vacante în Maramureş, pentru prima oară în acest an. Asta în condiţiile în care, până acum, joburile vacante nu depăşeau cifra 180. Din păcate însă, multe dintre noile locuri de muncă apărute se adresează muncitorilor necalificaţi. Directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Maramureş, Aurelia Bontea, explică această creştere prin faptul că s-a deschis linia de finanţare pentru primării, în ce priveşte angajarea de personal ce prestează muncă în folosul comunităţii. “Majoritatea persoanelor sunt angajate de primării şi lucrează pe perioadă determinată, iar AJOFM plăteşte din bugetul asigurărilor pentru şomaj 70% din valoarea indicatorului social de referinţă, în prezent 500 lei”, a explicat Aurelia Bontea. Pe lângă aceştia, angajatorii au mai anunţat că angajează 39 de confecţioneri, cinci lucrători comerciali, zece manipulanţi de mărfuri, patru mecanici auto, trei vânzători şi doi tâmplari.

Citeşte mai mult...
 
În perioada 9-16 aprilie, evreii sărbătoresc Pesah PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Vineri, 10 Aprilie 2009 07:06

Pesah (“trecere” în ebraică) sau “Paştele evreiesc” este celebrat în fiecare primăvară, când prima recoltă a fost culeasă. Sărbătoarea aminteşte de exodul evreilor din Egipt. După tradiţie, în seara de Pesah, taţii povestesc copiilor cum a condus Moise evreii afară din Egipt, scăpându-i de sclavia faraonului. O altă tradiţie păstrată şi azi este aprinderea lumânărilor doar de la un foc preexistent. La sfârşitul sărbătorii, cei prezenţi se ating cu plante verzi, urându-şi “Sentak Khadhra”, o binecuvântare pentru un an verde, bogat.
Indiferent de ziua în care cade sărbătoarea, pentru evreii maramureşeni Pesah este încărcat de o semnificaţie aparte: în anul 1944, armatele de ocupaţie naziste au ales tocmai această sărbătoare pentru a înghesui evreii în ghetouri, de unde, o lună mai târziu, au fost deportaţi în lagărele de exterminare.
“Îmi amintesc de alte Seder-uri de Pesah”, povesteşte scriitoarea sigheteană Dora Apşan Sorell în romanul “Scrisori către Miriam”. “Tata (nr - celebrul scriitor Hertzl Apşan) se îmbrăca în mantia albă brodată cu firet de aur, iar mama îşi punea rochia ei cea bună şi unicul şirag de perle şi se îmbrobodea cu un batic de mătase albă, imaculată.

Citeşte mai mult...
 
Elevii Şcolii 2 din Sighet şi-au vizitat colegii din Câmpulung la Tisa PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Aprilie 2009 07:01

Acţiunea face parte dintr-un parteneriat derulat între cele două unităţi şcolare

În cadrul parteneriatului “Punţi între sat şi oraş”, elevii Şcolii cu clasele I-VIII nr. 2 din Sighetu Marmaţiei au făcut o vizită colegilor de la şcoala din Câmpulung la Tisa. Au ales această ocazie, pentru a-i felicita de Paşti, aceştia fiind în marea lor majoritate credincioşi romano-catolici şi reformaţi. Pentru vizita colegilor din Sighet, copiii din Câmpulung s-au pregătit din timp: au organizat o expoziţie, având ca temă tradiţiile şi obiceiurile pascale ungureşti şi au prezentat un mini-spectacol artistic cu recitaluri, dansuri, cântece şi tradiţionalele poezioare cu care feciorii se duc la stropit.

Citeşte mai mult...
 
Antrenorul Lucian Balan lasa CS Marmatia 96 pentru FC Viorel Mateianu PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 15:13

Lucian BalanDupa o perioada destul de lunga, Lucian Balan fostul castigator al CCE cu Steaua s-a intors in fotbalul baimarean. Balan a antrenat in ultima perioada echipa de liga III-a Marmatia Sighetu Marnmatiei de care s-a despartit recent.

L. Balan: "M-am despartit pe cale amiabila de Marmatia, deoarece obiectivul de salvare de la retrogradare este compromis."

Balan va pregati in continuare doua grupe de juniori la clubul baimarean FC Viorel Mateianu.

Citeşte mai mult...
 
321 de fapte ilegale constatate de politistii de frontiera maramureseni, in trimetrul I 2009 PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 14:15

Foto: IJPFMMÎn contextul etapei actuale de aderare a României la spaţiul Schengen, activitatea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş în trimestrul I 2009 s-a desfăşurat în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii având ca bază legală prevederile în vigoare emise de către eşaloanele superioare .

Statutul României, de membru atât al Alianţei Nord-Atlantice cât şi al Uniunii Europene, a creat “premisele” pentru intensificarea fenomenului infracţional la frontiere. În prezent, dintre evenimentele transfrontaliere predominante ale criminalităţii internaţionale organizate, reprezentative pentru zona de responsabilitate a inspectoratului, sunt migraţia ilegală şi contrabanda cu diverse mărfuri.

De asemenea, s-a urmarit in permanenta indeplinirea sarcinilor ce revin institutiei in contextul angajamentelor pe care Romania si le-a asumat pentru aderarea la spatiul Schengen, fiind dezvoltate si implementate politici si concepte manageriale / de modernizare institutionala la nivelul standardelor comunitare, astfel incat sa se asigure un grad inalt de securizare al frontierelor romane (163 km de frontiera externa a U.E – viitoare frontiera externa Schengen).

Citeşte mai mult...
 
Saptamana europeana a vaccinarii, in Maramures PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 14:11

Saptamana 20-26 aprilie este declarata “Saptamana europeana a vaccinarii” si pentru al treilea an consecutiv, autoritatile sanitare din judetul Maramures demareaza o campanie de vaccinare a populatiei din opt comunitati.

“Avand in vedere ca uneori acoperirea vaccinala pentru prevenirea poliomelitei, a difteriei si tetanosului nu este intotdeauna la limita maxima acceptata in Programul National de Imunizare de 95%, in intervalul 27-30 aprilie, in judet se va desfasura actiunea de vaccinare a populatiei in opt comunitati ce vor fi identificate ulterior”, a declarat seful Directiei de Sanatate Publica Maramures Alexandru Ilies.

Citeşte mai mult...
 
Piturca a fost demis de la Nationala de fotbal a Romaniei PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 14:01

Victor PiturcaComitetul Executiv al FRF a hotarat astazi sa intrerupa colaborarea cu selectionerul Victor Piturca, acesta fiind demis in urma parcursului slab al echipei nationale a Romaniei (tricolorii au doar 4 puncte din 5 partide disputate in preliminariile pentru Cupa Mondiala).

"Imi pare rau pentru el, dar lucrurile erau clare. A avut putine carti de prezentare moderna a jocului. A dovedit ca este un tip destul de incapatanat, iar fotbalul din ziua de azi nu prea se mai joaca pe stilul defensiv", a declarat Cornel Dinu, administratorul delegat al lui Dinamo la sport.ro.

Ultima actualizare Joi, 09 Aprilie 2009 14:11
Citeşte mai mult...
 
Retinut pentru agresarea unor politisti, a fugit de sub paza PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 10:52

Sigheteanul Lorinţ R. a fugit din Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei unde era internat în vederea efectuării unei expertize medico – legale psihiatrice. Poliţiştii au luat măsuri pentru găsirea şi prinderea suspectului care este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de ultraj şi conducere fără permis.

Marti, la ora 20.30, în timp ce un echipaj de poliţie efectua serviciul de patrulare pe str. Piaţa Libertăţii din Sighet, a efectuat semnal regulamentar de oprire a unuia autoturism care circula cu viteză mare. La volanul maşinii se afla Lorinţ R., de 41 de ani din Sighetu Marmaţiei, cunoscut cu antecedente penale. Pentru că nu a oprit la semnalul poliţiştilor, echipajul a trecut la urmărirea acestuia cu autoturismul de serviciu care avea semnalele acustice şi luminoase în funcţiune. Conducătorul auto, în încercarea de a scăpa, a intrat în coliziune cu maşina poliţiei. Apoi, Lorinţ R. i-a ameninţat şi agresat pe poliţişti.
Ultima actualizare Joi, 09 Aprilie 2009 14:32
Citeşte mai mult...
 
Bătaie între vecine la Sarasau PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 10:46

Poliţiştii din Sarasău au fost sesizaţi ieri că Maria B. din localitate, în timp ce construia un gard în spatele locuinţei sale a fost lovită cu o bâtă de către vecina sa, Anuţa O. Victima a fost transportată la Spitalul Sighet unde a rămas internată. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, cu suspecta în stare de libertate.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1671167216731674167516761677167816791680UrmătorSfârşit »

Page 1672 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact