logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Premiera: Slujba de Inviere transmisa online, din Baia Mare PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Aprilie 2009 14:36

Inca o premiera pentru Romania cu ocazia Sarbatorilor de Paste. Catedrala episcopala Sfanta Treime din Baia Mare va transmite slujba de Inviere in direct, prin intermediul internetului. Initiatorii acestui proiect au testat deja aparatura si sistemul. Aseara, ei au pus pe site-ul catedralei imagini live, care au fost urmarite de numerosi credinciosi din Anglia, Franta si din Romania.

“Suntem la inceput, dar deja am avut numerosi spectatori din afara. Aceasta transmisiune in direct nu se adreseaza atat de mult romanilor, cat mai ales celor aflati dincolo de granite, in diaspora, si care nu au cum sa ajunga la o biserica romaneasca”, a declarat pentru citynews.ro unul dintre baimarenii care s-a ocupat de partea tehnica a proiectului, Oliviu Matei.

Ideea unei transmisii live din catedrala episcopala – cea mai mare biserica din Maramures – a fost ceva mai veche. “Mihai Patrascu, de la fundatia CDIMM, a avut initiativa. Ea s-a materializat insa abia acum, prin asocierea mai multor firme de comunicatii si IT, care, benevol, au pus la punct sistemul de transmisie. Deocamdata avem doar o camera mobila cu care luam imagini, insa in timp speram sa ajungem la mai multe.”

Ultima actualizare Vineri, 17 Aprilie 2009 15:41
Citeşte mai mult...
 
La Dragomiresti are loc festivalul "Cate flori pe Iza-n sus" PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Aprilie 2009 12:12

In zilele de 25 si 26 aprilie, la Dragomiresti are loc editia a XIV-a a Festivalului "Cate flori pe Iza-n sus". Evenimentul este organizat de Primaria si Consiliul Local din localitate, impreuna cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale in Maramures si Asociatia pentru Tineret "Dragoniv". Printre invitati se numara grupuri folclorice din Borsa, Baia Mare, Budesti, Suciu de Sus, Salistea de Sus, Vadu Izei, Bogdan Voda, Ieud, Sieu, precum si grupul "Dor blajan" din Blaj si grupul de copii din Boutul Mic, Ucraina. Alaturi de interpretii muzicii populare Anghelina Timis-Lungu, Ancuta Anghel, Ion Dordoi si Felix Galan, pe scena festivalului vor urca si interpretii de muzica usoara Ro-Mania si Yanna. Cele doua zile de spectacol se vor incheia cu un foc de artificii.

Citeşte mai mult...
 
Administraţiile locale din judeţ vor prelua toate unităţile sanitare PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Aprilie 2009 12:08

Spital SighetPe parcursul acestui an, pentru că un termen exact nu a fost deocamdată avansat, unităţile sanitare urmează să treacă în subordinea administraţiilor locale. În Maramureş, singurul care va rămâne structură în subordinea Ministerului Sănătăţii va fi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, după cum a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Alexandru Ilieş. Celelalte spitale vor fi administrate de primari, aceştia urmând să primească bani prin transfer de la bugetul de stat, fără intermedierea Ministerului Sănătăţii, în vederea descentralizării. 

Strategia de descentralizare a sistemului de sănătate a fost prezentată la ultima şedinţă cu primarii şi secretarii de unităţi administrativ-teritoriale din Maramureş. Directorul DSP, dr. Alexandru Ilieş, le-a explicat acestora că, în cazul în care proiectul va deveni lege, şi numărul de posturi din unităţile medicale urmează să fie stabilite de administraţia locală. O altă noutate prevede că, pe lângă serviciile medicale din grădiniţe, şcoli şi licee, şi cele din sistemul universitar vor trece sub managementul autorităţilor locale. Ordonanţa guvernamentală instituie, printre altele, prestarea de servicii de asistenţă medicală comunitară, destinate în mod special persoanelor defavorizate. Aceste servicii sunt asigurate de asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sanitari de îngrijire la domiciliu. Doctorul Ilieş a precizat că, în total, nouă acte normative din domeniu urmează să sufere modificări.

Citeşte mai mult...
 
Tehnică revoluţionară în domeniul anesteziei locale PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Aprilie 2009 12:05

O echipă de cercetători de la Spitalul de Copii din Boston, Statele Unite ale Americii, a dezvoltat o nouă metodă de adminstratre lentă a anestezicelor. Ideea ar putea revoluţiona nu numai modul în care este tratată durerea din timpul operaţiei şi cea postoperatorie, ci şi durerea cronică.

Medicul Daniel Kohane, anestezist la Spitalul de Copii din Boston, şi-a pornit cercetarea bazându-se pe o dorinţă mai veche din domeniu, anume descoperirea unui anestezic local care să acţioneze asupra unui nerv, amorţindu-l pentru o perioadă mai lungă, de câteva zile. Existenţa unui astfel de anestezic ar putea fi benefică pentru ameliorarea durerilor cronice, unde în momentul de faţă se folosesc subtanţe narcotice, ce provoacă dependenţă.

Citeşte mai mult...
 
Fotbal. Liga a III-a. FC Cisnădie - CS Marmaţia PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 17 Aprilie 2009 07:37

ULTIMA ORA: FC Cisnadie - CS Marmatia 3-0.

CS Marmatia Sighet joaca, astazi, de la ora 17, in deplasare, cu FC Cisnădie, un meci fara nici o miza, echipa sigheteana fiind practic retrogradata.

Programul etapei:

Liberty Oradea II - CSM Sebeş
FC Zalău - Gloria Bistriţa II

Sănătatea Cluj - CFR Cluj II
FC Baia Mare - FC Seso Iara

Ultima actualizare Sâmbătă, 18 Aprilie 2009 19:40
Citeşte mai mult...
 
Nu mai sunt bani pentru biserici! PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Aprilie 2009 07:33

Theodor Paleologu, ministrul Culturii şi Cultelor, a anunţat că din cauza reducerilor de buget hotărâte de Guvern la ultima rectificare va fi nevoit să renunţe la banii pe care urma să-i aloce celor 813 biserici, din care 36 în Maramureş. Parlamentarii maramureşeni s-au întrecut în amendamente la buget atunci când acesta a fost dezbătut în comisii. După care s-a lăudat fiecare cu banii pe care i-a obţinut pentru bisericile din colegiul în care a candidat. Cum doar parlamentarii PSD şi PDL au reuşit să introducă amendamentele respective, este de văzut dacă în noile condiţii vor contesta soluţia “găsită” de ministrul Paleologu.
Amendamentele propuse de parlamentarii maramureşeni au vizat, din păcate, doar bisericile aflate în diferite stadii de construcţie, neglijându-le pe cele de patrimoniu, majoritatea aflate într-un stadiu avansat de degradare. După o dreaptă judecată, bisericile noi puteau aştepta vremuri mai bune, pe când cele din patrimoniul cultural şi spiritual al judeţului riscă să se dărâme. Ele nu mai au ce aştepta decât să le dispară urmele de pe harta judeţului. E adevărat că voturile vin din partea enoriaşilor care doresc biserici noi, din beton, fier, cărămidă şi termopan, aşa că monumentele istorice nu au de ce să le atragă atenţia.

Citeşte mai mult...
 
Un sighetean este nemulţumit de chiria majorată PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Aprilie 2009 07:30

Ioan Frasin, din Sighetu Marmaţiei, locuieşte într-o locuinţă socială. Sigheteanul este nemulţumit că s-a majorat chiria şi nu îşi permite să o plătească. Din această cauză a venit la Prefectura Maramureş pentru a-şi spune necazul în speranţa că va fi ajutat. Dar Instituţia Prefectului nu are competenţă în soluţionarea acestei probleme, însă i se va întocmi o notă de audienţă către Primăria Sighetu Marmaţiei pentru a afla legalitatea instituirii chiriei respective.

Citeşte mai mult...
 
Petrom scumpeste benzinele cu 3 bani/litru, de astazi PDF Imprimare Email
Joi, 16 Aprilie 2009 17:19

Compania Petrom, controlata de grupul OMV din Austria, majoreaza preturile de referinta la benzine cu 3 bani/litru, de astazi, ora 16.00, in timp ce preturile motorinei raman neschimbate, a anuntat compania.

Astfel, benzina Premium fara plumb 10 ppm costa de astazi 3,41 lei/litru, litrul de benzina Top Premium fara plumb 99+ 3,74 lei, iar sortimentele de benzina OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 3,51 si respectiv 4,14 lei.

Motorina Top Euro Diesel 4 este 3,42 lei/litru, motorina OMV Sprint Diesel 3,47 lei, in timp ce litrul de motorina Euro Diesel 4 costa 3,29 lei, iar cel de OMV Premium Diesel 3,75 lei/litru.

Citeşte mai mult...
 
O calugarita ce aduna bani in Sighet a fost data in judecata pentru calomnie PDF Imprimare Email
Joi, 16 Aprilie 2009 17:15

Zilele trecute, sigheteanul Nicolae Varga (45 ani) a intrat in vorba cu una dintre calugaritele care aduna bani pentru o noua manastire din Moldova. Dupa ce s-au despartit, calugarita a dat fuga la Politie si a reclamat furtul unui telefon mobil, acuzandu-l public in piata de alimente pe Nicolae Varga. Intamplarea face ca sigheteanul nostru de cetatenie rroma a urmarit-o pe calugarita si a observat ca ea are de fapt doua celulare. Dupa ce Nicolae Varga a anuntat faptul la politie, calugarita a recunoscut ca a gasit telefonul presupus furat in propria masina dar, dupa ce formal si-a cerut iertare in fata oamenilor legii, a afirmat public ca era mai bine ca politia sa nu afle ca a gasit aparatul si ca toti tiganii sunt hoti. La auzul acestor afirmatii, Nicolae Varga a dat-o in judecata pe calugarita xenofoba pentru calomnie.

Citeşte mai mult...
 
Slujba de Inviere de la Budesti va fi transmisa in direct de Antena 3 PDF Imprimare Email
Joi, 16 Aprilie 2009 17:07

Timp de doua zile, localitatea maramureseana Budesti va fi in centrul atentiei la postul national de stiri Antena 3. Primele transmisiuni in direct din Budesti sunt programate inca de s]mbata, din jurul orei 12. Va urma Slujba de Inviere care va fi transmisa in direct, alternativ cu alte zone ale tarii, de la Manastirea Rosia din Budesti. Transmisiunile directe vor continua si in Ziua de Pasti. Slujba religioasa va fi transmisa de aceasta data de la Biserica de Lemn Budesti-Susani. Pe l]nga toate acestea, Antena 3 va transmite si diverse reportaje din comuna Budesti. Acestea vor fi preluate si in buletinele de stiri de la Antena 1.

Ultima actualizare Joi, 16 Aprilie 2009 17:24
Citeşte mai mult...
 
Cladirea cantinei sociale din Sighet va fi retrocedata PDF Imprimare Email
Joi, 16 Aprilie 2009 13:13

Pana in prezent, cantina sociala administrata de Serviciul Public Comunitar de Asistenta Sociala de pe langa Primaria Sighet a functionat intr-o cladire centrala, fosta proprietate a Bisericii romano-catolice. Dar cum proprietarul de drept a solicitat retrocedarea cladirii, Primaria Sighet este pusa in fata a trei alternative< fie cumpara cladirea, fie plateste chirie lunara, fie renunta la ea. In ceea ce priveste cumparatul cladirii sau chiria, bugetul local nu si le poate permite, programe guvernamentale in acest sens nici vorba si, vorba romanului, nici cladirea "nu face". Ultima alternativa, cea a renuntarii la cladire, pune problema celor peste o suta de persoane care beneficiaza de o masa zilnica. Si in acest caz ar fi loc de doua variante de rezolvare< una ar fi ca administratia locala sa se inteleaga cu conducerea Grupului Scolar Forestier, care are cantina proprie, in care servesc atat elevii liceului, cat si copiii Scolii cu clasele I-VIII "George Cosbuc" din localitate, intelegere prin care ambele institutii ar avea de castigat< primaria nemaitrebuind sa caute alta locatie, iar liceul ar avea asigurat un venit lunar, chiar si pe perioada vacantelor.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1661166216631664166516661667166816691670UrmătorSfârşit »

Page 1664 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact