logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Halat Alb - Un Pas PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 21 Mai 2009 14:42
 
Simpozion economic pentru IMM-uri PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 21 Mai 2009 14:34

În ziua de 25.05.2009 Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş în colaborare cu OTIMMC organizează în Baia Mare, începând cu ora 11.00 la Centrul de Instruire şi Marketing al C.C.I. Maramureş o întâlnire a IMM-urilor din judeţ cu reprezentanţi ai OTIMMC- Centrul de Informare, Asistenţă şi Instruire pentru IMM-uri Baia Mare şi reprezentanţi ai instituţiilor financiar-bancare şi ai FNGCIMM Maramureş.

Mediului de afaceri îi va fi prezentată tematica: FINANTĂRI NERAMBURSABILE ACORDATE IMM-urilor PRIN PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL "Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) 2007 – 2013”

Vor fi prezentate ultimele noutăţi pe linia produselor de finanţare pentru IMM-uri.

Prezenţa participanţilor în vederea înregistrării se va face în 25.05.2009, ora 10,45 la Centrul de Instruire şi Marketing.

Participarea reprezentanţilor IMM-urilor este gratuita.

Ultima actualizare Joi, 21 Mai 2009 14:41
 
Vom avea o vara mai secetoasa decat cea din anul 2000 PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:55

Specialistii apreciaza ca vom avea o vara mai secetoasa decat cea din anul 2000, cu recorduri de temperatura pentru unele orase din Romania care vor depasi 40 de grade celsius. In luna iunie se vor inregistra temperaturi de 35 de grade, iar seceta s-a instalat, inca din luna aprilie, cand a plouat foarte putin, transmite RRA, citat de Rador.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat miercuri ca seceta si inghetul au calamitat peste un milion de hectare cultivate cu cereale in toamna si primavara din suprafata totala de sapte milioane de hectare. El a adaugat ca fermierii ale caror terenuri sunt afectate ar putea sa primeasca despagubiri din fondul special de interventii al Guvernului.

"Pana la aceasta ora avem 1,54 de milioane de hectare care sunt afectate, unele in proportie de 50%, unele sub 50%. Se centralizeaza datele. Vom lua legatura cu INM (Institutul National de Meteorologie) si ei sunt cei care pot sa ne dea documentatia necesara, ca sa putem declara stare de calamitate.

Citeşte mai mult...
 
Concursul de titularizare al profesorilor va avea loc in 15 iulie PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:53

Conform calendarului Miscarii Personalului Didactic din anul scolar 2009-2010, Concursul National Unic pentru Titularizare se va desfasura in data de 15 iulie, iar rezultatele vor fi anuntate pe 24 iulie. Pavel Filip, inspector imagine si relatii publice din cadrul ISJ Maramures a subliniat ca prima etapa de repartizare computerizata la nivel judetean a candidatiilor care au obtinut cel putin nota sapte pe posturile vacante titularizabile are ca termen data de 29 iulie. De asemenea, a doua etapa, cea a detasarilor la cerere, se va face in perioada 17-18 august, iar concursul pentru suplinitori, pana cel tarziu in 28 august. In fine, cea de-a III-a etapa de repartizare a dascalilor, care au obtinut cel putin nota cinci si solicita suplinire se va realiza intre 19-21 august, iar emiterea si comunicarea deciziilor de repartizare pe post are ca termen 1 septembrie. "Ultimele vor fi sedintele publice pentru repartizarea candidatilor ramasi fara un loc din etapele anterioare.

Citeşte mai mult...
 
Mama cantaretului Vasile Barani, arsa pentru vrajitorie! PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:51

Poveste de cosmar in comuna maramureseana Ieud. Mama cunoscutului interpret de muzica populara Vasile Barani a fost arsa cu soda caustica la initiativa sorei si cumnatului ei! Sotii Ileana si Ioan Barani au platit cu 200 de lei doi adolescenti din localitate pentru a arunca substanta pe fata batranei, deoarece erau convinsi ca aceasta ar fi facut vraji asupra fiicei lor! Intamplarea pare desprinsa din ingrozitoarea perioada a Inchizitiei. Femeia considerata vrajitoare a orbit pe loc iar soda caustica ajunsa pe obraji si in gura continua sa ii sape adanc in carne si in os.

 Calaii au atacat in strada
Oamenii din Ieud se tem sa vorbeasca despre incident, ca si cum ar putea atrage asupra lor blesteme cumplite. Chiar si politistii s-au miscat cu incetinitorul in acest caz. De la intamplarea cu pricina au trecut trei luni, insa toata tarasenia a fost pastrata sub tacere si abia acum autoritatile au aratat ce idei si-au facut asupra celor petrecute. Conform datelor desprinse din ancheta, baietii care au aruncat soda caustica asupra femeii au 16, respectiv 17 ani. Ei provin din familii cu probleme si erau foarte buni prieteni.

Citeşte mai mult...
 
Spune “adio” disconfortului produs de menstruaţie PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:48

Perioada menstruaţiei este una dificilă pentru majoritatea femeilor. Durerile ovariene, însoţite, de multe ori, de stări de vomă, oboseală şi nervozitate împiedică activitatea cotidiană, afectând, totodată, echilibrul psihic şi cel emoţional. Igiena, regimul alimentar şi relaxarea sunt doar câteva dintre elementele importante în eliminarea disconfortului menstrual!

Durerile menstruale..

Când vine vorba de menstruaţie, principala problemă o reprezintă durerile abdominale. Acestea se manifestă fie sub forma unor crampe puternice, fie a unor senzaţii de disconfort difuz şi apăsător. Durerile apar, de obicei, la începutul menstruaţiei şi pot dura până la 24 – 48 de ore. Pot fi prezente, de asemenea, dureri de spate, de sâni, tulburările digestive (balonări, greaţă, vărsături), ameţeli şi chiar senzaţia de leşin. Durerile menstruale poate fi estompate prin administrarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care se pot elibera fără prescripţie medicală, ce elimină disconfortul şi reduce sângerarea. La fel de eficiente sunt şi unele exerciţii fizice care presupun relaxarea muşchilor abdomenului şi a spatelui. Pentru a reduce durerile abdominale cauzate de menstruaţie, încearcă să faci băi calde, iar, mai apoi, se te relaxezi, aşezându-te comod în pat.

Citeşte mai mult...
 
Patru formatii de muzica pop concerteaza duminica la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 21 Mai 2009 13:45

Sub genericul "Sarbatoarea voluntariatului", duminica, 31 mai, in Parcul "Gradina Morii" va avea loc un concert de solidaritate sustinut de patru formatii italiene, respectiv "Modena City Ramblers", "Wild Junkers", "The Fumana Hobo" si "Luca Serio Bertolini". Spectacolul este organizat de Asociatia "Frati Minori Capucini" din Sighetu-Marmatiei si "Cinque pane e due pesci" din Italia. Actiunea va oferi organizatiilor neguvernamentale cadrul sonor pentru a-si prezenta activitatile caritabile si de voluntariat, iar pentru cei mici vor fi organizate jocuri si concursuri cu premii.

Programul evenimentului:

Ultima actualizare Vineri, 22 Mai 2009 06:44
Citeşte mai mult...
 
Mănăstirea din Dragomireşti - curiozităţi şi istorie PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:41

Despre mănăstirea din Dragomireşti se ştiu destul de puţine lucruri. E mai puţin cunoscută ca aceea de la Moisei, ca acelea implicate în scandaluri sau diferende, ca aceea din Borşa sau din Botiza, unde măicuţele ţes haine preoţeşti şi fac un mare secret din asta… Chiar şi aşa, la Dragomireşti sunt bine păstrate file de istorie, precum şi curiozităţi stârnite de "intersectarea" vieţii monahale cu… realităţile contemporane.

Din istoria recentă a mănăstirii, nu trebuie uitat conflictul de acum câţiva ani, în care comunele vecine (azi oraşe) Dragomireşti şi Săliştea se luptau să-şi pună groapa de gunoi pe… teritoriul mănăstirii, în amonte de aşezământ. A trecut… Apoi, au venit firmele de telefonie mobilă, ce au obţinut drept să-şi planteze antenele acolo. Sigur, stareţul Şofronie Perţa abia aşteaptă terminarea contractului, pentru a renegocia serios aşezarea pe terenul mănăstirii… Tot aici, cu ani în urmă, ajunsese, prin donaţii, un camion al UNESCO ce-şi făcuse "datoria" prin Africa, în Ciad.

Citeşte mai mult...
 
Din agricultor… constructor de tractoare PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:34

Criza economică i-a lovit nu numai pe marii constructori de autovehicule de pe mapamond, ci şi pe agricultorii din Maramureşul istoric, care nu îşi mai pot achiziţiona maşini agricole de pe piaţă, din cauza taxelor, a preţurilor şi a cheltuielilor foarte mari.

Un ţăran din Fereşti (Maramureş) are însă soluţia ideală: şi-a construit singur un tractor, din piese de la fel de fel de "epave", şine de cale ferată şi fier vechi.

• Vecinii îl privesc cu invidie

Vecinii lui Ioan Borca nu păreau deloc surprinşi de apariţia pe câmp a tractorului vopsit rozaliu. Ba din contră. S-au arătat cam… invidioşi.
"În 40-45, în Sighet erau vreo 4-5 maşini de toate. Amu îs câteva mii. Dacă am ajuns ca Ioani a’ nost să-şi facă el în curte tractor din siere vechi, apoi ce să mai zici?!", mormăie un bătrânel din Fereşti, mai "scorţos" de felu’ lui, privind pe sub mustaţa căruntă către "monstrul roz" al lui Ioan Borca.
"Meseria mea îi de strungar. Mi-a plăcut însă mecanica de mic. Am lucrat prin Fereşti, la fel de fel de firme, da’ acuma fac numa’ agricultură. Nu-i profitabilă nici asta. Nu-s plătite produsele naturale autohtone, astea naturale, făcute de ţărani, aşa cum s-ar cuveni.

Citeşte mai mult...
 
Un maramuresean din Remeti a ajuns in pragul disperarii PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:29

A scos din buzunar 14 mii de euro pentru o maşină pe care nu o poate înmatricula. Din cauza birocraţiei şi a rigorilor impuse la înscrierea autovehiculelor în circulaţie, un maramureşean a ajuns în pragul disperării, după ce a fost purtat între Registrul Auto Român şi Direcţia Finanţelor Publice.

Timp de o săptămână, acesta a făcut naveta între cele două instituţii, pentru o banală menţiune în cartea de identitate. Însă problema sa nu s-a rezolvat, iar maşina nu poate fi folosită.
În cursul anului trecut, Aurel Gabor, din localitatea Remeţi, a achiziţionat un autovehicul destinat transportului de persoane. Până în aprilie 2009, el a circulat cu numerele de înmatriculare înregistrate în Spania, ţara de provenienţă. După radierea numerelor din evidenţele spaniole, Gabor a urmat procedura înmatriculării autovehiculului în România. Însă, reprezentanţii Registrului Auto Român au refuzat să îi elibereze actele, motivând că în cartea de identitate nu apare nicio menţiune referitoare la emisiile de dioxid de carbon. Cu toate că nu se pune problema unor incompatibilităţi cu legislaţia în vigoare (maşina fiind una de generaţie recentă, fabricată în 2007, şi având doar 35 mii km parcurşi), inginerii RAR i-au spus proprietarului că nu pot înregistra autovehiculul atâta vreme cât nu au valoarea emisiilor respective şi l-au îndrumat să se adreseze Direcţiei de Finanţe Maramureş pentru a plăti o anumită taxă.

Citeşte mai mult...
 
Un alpinist sighetean a murit în Munţii Himalaya după ce a alunecat pe o pantă PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 10:36

Levente Szabo, un medic chirurg-traumatolog în vârstă de 39 ani, din Sighetu Marmaţiei, a murit în Munţii Himalaya în timpul unei expediţii maghiare pe vârful Manaslu (8.156 metri). Informaţiile despre tragedie au apărut mai întâi pe site-urile maghiare de alpinism. 

Potrivit informaţiilor furnizate de ofiţerul de presă Vincze Szabolcs pe site-ul oficial al expediţiei, alpinistul originar din Sighet a alunecat pe o pantă îngheţată circa 500 metri, pierzându-şi viaţa în accident. Colegii săi nu au mai putut face nimic pentru el, acesta fiind mort când l-au găsit. Ofiţerul de presă spune că medicul român, stabilit de ceva vreme în Ungaria, a fost îngropat chiar pe munte.

Ultima actualizare Vineri, 22 Mai 2009 07:11
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1641164216431644164516461647164816491650UrmătorSfârşit »

Page 1641 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact