logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Carte: F.M. Dostoievski - Idiotul PDF Imprimare Email
Duminică, 24 Mai 2009 06:21

F.M. Dostoievski - IdiotulFiecare cititor al lui Fiodor M. Dostoievski are de trecut, in special la prima lectura, peste un “obstacol” al scriiturii de-a dreptul seducator : anume impreunarea simfonica dintre o arhitectura narativa de o precizie infinitezimala si o paleta de personaje, prin contrast, “definite prin indefinit, axate pe absenta oricarui ax” (Ion Ianosi). Din acest punct de vedere, Idiotul este cel mai misterios roman al scriitorului rus : raporturile dintre personaje sunt mai alambicate si mai dificil de urmarit decat in celelalte, dialogurile au constant o anumita doza de nedesluşire, reflectorul narativ acopera o suprafata mai mare de fapte. Insa cauzele majore pentru care cartea are acest aer ceţos cred ca ar fi urmatoarele :

1. fixarea a patru puncte de forta majore, mereu dinamice, (Mîşkin, Nastasia, Aglaia si Rogojin) ale caror actiuni (mereu incerte si imprevizibile) tracteaza o intreaga serie de acte ale altor personaje, fiecare dintre ele individualizat la randul lui. La acestea se adauga Ippolit Terentiev, a carei aparitie exploziva, prin potentarea elementului tragic, face ca firele narative sa fie si mai dificil de urmarit.

2. caracterul pozitiv al personajului principal si nevoia de a-l invalui in mister pentru a-i da, in fond, viata, face ca Dostoievski sa fie nevoit sa renunte la o parte din omniscienţa narativa – Mîşkin fiind descris nu prin fluxul constiintei sale (cum este in mare parte Raskolnikov), ci doar prin reactiile exterioare.

Citeşte mai mult...
 
Cinema: La Strada (1954) PDF Imprimare Email
Duminică, 24 Mai 2009 06:16

La Strada al lui Federico Fellini, unul dintre cele mai frumoase filme făcute vreodată, este o peliculă care nu a fost difuzată niciodată după 1989 de vreun post TV românesc, exceptînd TVR Cultural, anul acesta. De altfel, motivele de a vorbi despre opera lui Fellini nu prea au existat în ultimii ani, după excelentul ciclu difuzat de Pro TV la începuturi, filmele sale fiind foarte rare la TV.

La Strada este practic filmul care l-a impus pe regizorul Fellini; pînă atunci semnase doar comediile Şeicul albşi I Vitelloni, deci, în 1954, Fellini se afla la începutul unei lungi serii de filme magnifice şi unice (caz rar, operă compusă aproape în totalitate din capodopere). Pentru cele două roluri principale, Zampano şi Gelsomina, Fellini i-a ales pe celebrul actor american Anthony Quinn şi pe propria soţie, Giulietta Masina, cea care i-a rămas devotată pînă la sfîrşitul vieţii. Peste trei ani, Fellini o va folosi din nou pe Giulietta Masina, în alt film impresionant, Nopţile Cabiriei, iar ulterior, în 1965, o va mai distribui în Giulietta şi spiritele, de un impact mai scăzut.

Nu există cuvinte pentru a descrie felul în care joacă această minune numită Giulietta Masina în cele două filme, La Strada şi Nopţile Cabiriei. Filmele trebuie doar văzute pentru a vă simţi copleşiţi de puterea artei de cea mai înaltă valoare. În ceea ce priveşte La Strada, nu vă lăsaţi derutaţi de încadrarea filmului ca operă a curentului neorealist. Filmul este în primul rînd un film de Fellini, nu are nici o legătură cu dogmele teoretice şi cu ideologia acestei mişcări culturale italiene şi, deşi se referă la două fiinţe "umilite şi obidite", are în plus o poezie şi o frumuseţe care lipsesc celorlalte opere neorealiste (cu excepţia cîtorva filme ale lui De Sica).

Citeşte mai mult...
 
Primul portal de afaceri maramureseano-ucrainean PDF Imprimare Email
Duminică, 24 Mai 2009 06:10

www.cominfo.ro este cel mai nou spatiu virtual, de productie maramureseana, dedicat oamenilor de afaceri. Portalul a fost lansat saptamana aceasta, in cadrul unui seminar romano-ucrainean, initiat de fundatia CDIMM Maramures si axat pe dezvoltarea bazelor de cooperare transfrontaliere. Pe domeniul cominfo.ro, firmele din Maramures si cele din Transcarpatia pot sa incheie contracte preliminare si pot sa se inscrie in vederea stabilirii de parteneriate, respectiv in ideea de a afla detalii despre situatia economica din cele doua regiuni.

 Portalul s-a nascut in cadrul unui proiect cu finantare Phare CBC, demarat de CDIMM pe segmentul cooperare transfrontaliera, si care vizeaza tocmai dezvoltarea legaturilor de afaceri cu intreprinzatorii din tara vecina. Managerul de proiect din cadrul fundatiei maramuresene, Mihai Patrascu, a aratat ca totodata proiectul faciliteaza intrarea firmelor maramuresene pe piata din Ucraina, o piata care pana acum cativa ani era una inchisa, dar care se dovedeste interesanta atat in ce priveste cererea, cat si din perspectiva ofertei.

Citeşte mai mult...
 
Maramureşenii şi-au pierdut încrederea în preoţi PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 23 Mai 2009 21:40

Conform ultimului sondaj derulat pe pagina de internet a ziarului nostru (www.glasul.ro), aproape jumătate dintre maramureşeni şi-au pierdut şi ultimul strop de încredere în preoţime. Chiar dacă bisericile sunt pline ochi, mai ales în perioada sărbătorilor creştine sau duminica, se pare că reprezentanţii Bisericii nu mai sunt pe placul enoriaşilor.

De vină ar putea fi recentele scandaluri în care au fost prinse feţele bisericeşti. Dar, cum spune unul dintre cititorii noştri, "şi preoţii sunt oameni, şi ei greşesc, doar că ştiu să se căiască". Conform sondajului nostru, 41,2% dintre repondenţi, adică 143 de persoane, îi consideră pe preoţi nişte escroci, care trăiesc de pe spatele naivilor. Pe de altă parte, 23,9% dintre cei care au răspuns întrebării noastre consideră că preoţii sunt simpli angajaţi care încearcă să-şi facă meseria cât mai bine. Aproape de această idee sunt şi 77 de cititori ai ziarului nostru (22,2%), care consideră că preoţii au menirea de a ne călăuzi spre o viaţă mai bună şi, în general, împlinesc această misiune. Nu în ultimul rând, 12,7% dintre repondenţii sondajului nostru de pe internet preferă să nu-şi dea cu părerea vizavi de acest subiect.

Citeşte mai mult...
 
Kogaionon prezinta Dark Bombastic Evening la Bucuresti PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 23 Mai 2009 12:40

KOGAIONON & DONISART va anunta ca, in acest an, Craciunul vine mai devreme!

O noua Seara Speciala, de data aceasta una inedita, ce va oferi celui interesat posibilitatea sa petreaca o noapte intreaga alaturi de trupele preferate:

Spiritual Front, Ordo Rosarius Equilibrio, Rome, Cascadeur, Triarii, :Of The Wand & The Moon: si TriORE!

Primele patru trupe au cantat pentru prima data in Romania anul trecut, dar in evenimente distincte:

Atat muzicienii cat si publicul participant au fost incantati de experientele din Brasov, solicitarile fanilor fiind ca Simone/SF sa cante impreuna cu Tomas/ORE piesele lor remarcabile de pe albumul “Satyriasis”. Iata ca acest lucru va deveni posibil in seara de 12 decembrie 2009!

Spiritual Front ne va prezenta acum si noua compozitie, care este cea mai Rock & Suicide Pop dintre toate, intitulata “Rotten Roma Casino”! Simone isi doreste chiar ca lansarea acestui album sa fie facuta cu aceasta ocazie! www.myspace.com/spiritualfront

Ultima actualizare Sâmbătă, 23 Mai 2009 16:19
Citeşte mai mult...
 
Einuiea la Ramayana Café PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 23 Mai 2009 10:40
 
Un stat cu parfum de comunism PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 23 Mai 2009 10:26
Un stat cu parfum de comunism

Anton Alexandra clasa a XII-a E

Profesor coordonator Voinaghi Marius

 A existat o Românie… O Românie muşamalizată, unde dormeau cu ochii deschişi şi cu lămpile stinse…respirând înfundat sub straturi de pături… Tineri îmbătrâniţi prematur şi bătrâni pe „patul de moarte” erau conduşi de un dictator…Nicolae Ceauşescu.

Lacom şi crud fura ce aveau oamenii mai de preţ, mai sacru, chiar şi ce le-a fost înzestrat încă de la naştere: Libertatea. Libertatea de a gândi, de a vorbi, de a se exprima, de a observa… Îi priva de liberul – arbitru. Ca un mic Dumnezeu a stabilit ideologii de neîncălcat; şi astfel cetăţenii au ajuns sclavi, iar cei care-şi permiteau luxul de a gândi pentru ei înşişi şi nu potrivit clasei la care aparţineau, erau reeducaţi în spiritul societăţii comuniste. Şi aceştia  au refuzat viaţa în schimbul libertăţii.

Citeşte mai mult...
 
Principele Radu al Romaniei in dialog cu Nicolae Dragusin PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 23 Mai 2009 10:14

Principele Radu - AltfelEditura Polirom publica volumul Altfel. Legamantul noii generatii regale al Principelui Radu al Romaniei in dialog cu Nicolae Dragusin. Dialogurile incluse in acest volum au fost initiate in 2006 si se desfasoara pe o perioada de trei ani. Pe parcursul lor sint evocate marile cotituri istorice care au influentat soarta Romaniei, subliniindu-se insemnatatea contributiilor aduse intereselor tarii de catre Casa Regala a Romaniei, ajunsa acum la a cincea generatie.

De asemenea, interlocutorii realizeaza o analiza a situatiei actuale a tarii, care, in conditiile aderarii la NATO si Uniunea Europeana, experimenteaza binefacerile democratiei si libertatilor aducatoare de prosperitate, concomitent insa cu o seama de efecte colaterale: neajunsurile instrainarii, fragilizarea psihologica si afectiva a societatii, umilirea si manipularea oamenilor.

„Cartea a fost conceputa sub semnul unei aniversari faste: implinirea a o suta patruzeci de ani de la primii pasi ai Romaniei moderne”, subliniaza Andrei Brezianu, in „Cuvint inainte”.

Principele Radu al Romaniei motiveaza aparitia acestui volum in nota introductiva: „Am acceptat ideea de a face o carte de dialoguri nu pentru ca am impresia ca experienta mea publica merita intervievata intr-o carte. Am facut acest pas pentru ca a cincea generatie a Familiei Regale, adica cea reprezentata de principesa Margareta, are nevoie sa fie cunoscuta si sa-si faca limpezita pozitia fata de Romania. Dialogul cu un reprezentant al foarte tinere generatii poate fi o buna ocazie de a da raspunsul potrivit la intrebarea potrivita.”

Ultima actualizare Sâmbătă, 23 Mai 2009 10:37
Citeşte mai mult...
 
La Călineşti se face echipă de fotbal de liga a IV-a PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 23 Mai 2009 07:33

Ieri, au început lucrările de modernizare la terenul de fotbal din comuna Călineşti. După cum ne-a informat primarul Mihai Nemeş, se va amenja drumul de acces, se nivelează terenul din zonă, după care se va introduce apa şi curentul electric. Primarul Nemeş intenţionează să înfiinţeze o echipă de fotbal pe care să o înscrie în Divizia D. Tinerii din localitate au nevoie de sport, în prezent ei activând pentru alte echipe din Maramureşul istoric. Pentru punerea proiectului în practică este nevoie de un buget de 25.000 de lei. Principalul sponsor al echipei va fi, deocamdată, primarul Nemeş, care va încerca să atragă şi alţi oameni de sport cu posibilităţi materiale. “Tinerii din comună şi satele aparţinătoare merită să aibă posibilitatea să joace fotbal pe un teren adecvat. De asemenea, cetăţenii au nevoie de o echipă de fotbal pentru a ieşi duminica să se recreeze şi distreze la un meci de fotbal. Dacă alte localităţi pot susţine activităţi sportive, noi de ce nu am reuşi.

Ultima actualizare Sâmbătă, 23 Mai 2009 07:37
Citeşte mai mult...
 
Medalioane etnofolclorice: Năstăcuţa Iuga, Alexandru Perţa Cuza PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 23 Mai 2009 07:25

Năstăcuţa Iuga este una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe de pe Valea Izei. Horitoarea, născută în Săliştea de Sus şi-a editat o casetă de muzică populară, produs al firmei “Costy de la Sighet”. Întâlnim cântece mai mult sau mai puţin cunoscute din inegalabilul folclor maramureşean. Toate cântate cu sensibilitatea şi originalitatea specifică Năstăcuţei, în aranjamentul muzical al lui Nicolae Nichita şi Florin Mirişan. Spicuim din repertoriul interpretei de pe Iza: “Mămuca m-o învăţat”, “Ceteră inima me' ” (care dă şi titlul casetei), “Pasăre de primăvară”, “Ceterucă din tri lemne”, “Pă dealu' Săcelului”, “Mamă când îs supărată”, “Mândru se vede de lună”, secondate de piese instrumentale precum “Feciorescul”.
Dar cel mai important lucru mi se pare a fi, respectul pe care-l are Năstăcuţa pentru păstrarea nealterată a melosului popular, a versurilor care însoţesc muzica, de o profunzime şi o gravitate specifică cântecelor dintotdeauna, străvechi, fără înflorituri inutile. Este un mare merit, ţinând seama că în genere, cântăreţii nu rezistă ispitei de-a polua folclorul cu subproduse pretins autentice.

Citeşte mai mult...
 
SPITALU’ 9 – stand-up comedy cu bataie lunga in Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 22 Mai 2009 21:05

UPDATE: Pretul unui bilet este: 12 lei pentru elevi si studenti sau 15 lei pretul intreg

Trupa de stand-up comedy&parody , Spitalu’9, din Bucuresti, continua cel de al patrulea turneu, sub deviza “absenta rasului dauneaza grav sanatatii”. Asa cum si-au obisnuit deja fanii, cei trei comedianti – Cristi Voicu, Marius Gheorghiu si Doru Ivanov vor veni si de aceasta data cu inca un show umoristic nou nout: “DREPT LA TINTA! ”. “Nu as vrea sa ne laudam prea mult, dar de la inceputul anului am jucat de cele mai multe ori avand casa inchisa”, spune Doru, unul din comici. Potrivit spuselor sale, primele doua spectacole se adresau cu predilectie liceenilor si studentilor, dar acum, noul set de momente contine multe trimiteri, in care se regaseste si publicul matur de orice varsta, accentul fiind pus pe STAND-UP COMEDY.

Temele propuse incep de la viata de cuplu, stereotipurile zilnice, superficialitatea societatii contemporane si a lumii mondene si ajung chiar la anumite elemente ale vietii spirituale.

Turneul va cuprinde 40 de orase, va incepe in Ardeal si se va termina in luna mai in Bucuresti, la Sala Palatului. Pentru prima data in istoria trupei, Spitalu’9 va sustine un spectacol de stand-up comedy si la Chisinau, fiind in acelasi timp si prima trupa de comedie din Romania, care sustine un show peste Prut.

Ultima actualizare Marţi, 26 Mai 2009 10:27
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1631163216331634163516361637163816391640UrmătorSfârşit »

Page 1638 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact