logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Poliţia de Proximitate a premiat participaţii la Zilele Şcolii “Dr. Ioan Mihalyi de Apşa” din Sighet PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Mai 2009 23:46

Locul I la fete a fost câştigat de Liceul “Mihai Eminescu” din Satu Mare

Seria de manifestări dedicate “Zilelor Şcolii Dr. Ioan Mihalyi de Apşa” din Sighetu-Marmaţiei a debutat vineri, 29 mai, la Sala Polivalentă din Sighet, cu turneul de baschet dotat cu Cupa “Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”, iniţiat şi organizat de profesorii Mariana Groza, Marian Lazăr şi Albert Villand. Au participat echipe ale instituţiilor de învăţământ din Sighet şi Satu Mare.

În urma meciurilor arbitrate de profesorii Toni Fangli, Emil Kostelnic şi Ioan Groza şi susţinute de galeria care a umplut până la refuz Sala Polivalentă, locul I la fete a fost câştigat de Liceul “Mihai Eminescu” din Satu Mare, pe locul II s-a clasat şcoala gazdă, iar locul III i-a revenit Liceului “Leovey Klara” din Sighet. La băieţi, locul I i-a revenit echipei Colegiului Naţional “Dragoş Vodă”, locul II - Şcoala “Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”, iar locul III - Şcoala “George Coşbuc”, toate din Sighet.

Au fost desemnaţi câştigătorii proiectului împotriva violenţei.

Întâmplarea face ca în aceste zile, când Şcoala cu clasele I-VIII “Dr. Ioan Mihalyi de Apşa” îşi sărbătoreşte “Zilele Şcolii” să se încheie şi amplul proiect educaţional “Mai bine... prieteni!”, derulat în perioada martie-mai, împreună cu Poliţia de Proximitate. Scopul acestui proiect a fost îmbunătăţirea capacităţii şcolii în a mobiliza cadrele didactice, părinţii şi comunitatea în implicarea activă în prevenirea şi rezolvarea actelor de violenţă în şcoală şi acasă, diminuarea şi chiar eliminarea cauzelor care le provoacă.

Ultima actualizare Luni, 01 Iunie 2009 19:58
Citeşte mai mult...
 
Tânărul pianist Poaty Marcell se simte la Sighet ca acasă PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Mai 2009 23:40

Sub îndrumarea profesorului Sztupar Zoltan, a cucerit locul I la Concursul Internaţional de Interpretare

Recent, la Sighet s-a desfăşurat ediţia a XVII-a a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală şi Arte Plastice. Printre cei 167 concurenţi s-a numărat şi tânărul timişorean de 14 ani, Poaty Marcell, care a cucerit locul I la pian şi, dacă luăm la socoteală aplauzele şi chemările la rampă, a cucerit şi premiul publicului.
Poaty Marcell este un tânăr de culoare - tatăl este originar din Congo-Brazaville - născut la Timişoara. În public, elevul Colegiului de Muzică “Ion Vidu” - clasa profesorului Sztupar Zoltan, sighetean de origine - este timid, retras, dar atunci când se aşază la pian dezvăluie o personalitate puternică, stăpânind instrumentul cu foarte multă siguranţă şi temperament.

- Pentru publicul sighetean nu eşti chiar un necunoscut. A câta oară eşti prezent pe scena Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală?
- Am avut bucuria de a participa la ultimele şase ediţii.
- Practic, la fiecare ediţie ai luat şi câte un premiu.
- Da. În cei şase ani am avut trei menţiuni, apoi premiile I, II şi III, pentru care mulţumesc atât juriului, cât şi publicului sighetean care m-a susţinut de fiecare dată cu multă căldură.
- Bănuiesc că nu sunt singurele premii. De care dintre ele eşti cel mai mândru?
- Particip la concursuri din clasa a doua şi da, am primit multe premii... m-am bucurat de fiecare... dar cred că premiul I la Olimpiada Naţională din 2007 şi cele de la Sighet sunt cele mai importante.

Ultima actualizare Luni, 01 Iunie 2009 20:06
Citeşte mai mult...
 
Azi a fost sfintita Biserica "Sfantul Apostol Andrei" din Vadu Izei PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Mai 2009 20:29

Azi, de 31 mai, a VII-a dupa Sfintele Pasti a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic, a fost aleasa pentru a savarsi, la Vadu Izei, cea mai importanta si fastuoasa ceremonie dintre toate ierurgiile Bisericii Ortodoxe Romane, eveniment care se inscrie cu litere de aur in istoria locului: sfintirea bisericii "Sfantul Apostol Andrei", pastorita de preotul paroh Vasile Hotico si preot Gheorghe Ulici. 

Ceremonia, oficiata de PS Justinian Chira Maramureseanul si PS Justin Hodea Sighteanul, episcopul si respectiv arhiereul vicar al eparhiei Maramuresului si Satmarului in fruntea unui sobor de zeci de preoti din localitatile Maramuresului, a pastrat prototipul Vechiului Testament la sfintitul Cortului Marturiei si a Templului lui Solomon. Dupa traditia seculara, ceremonialul de sfintire a inceput sambata dupa vecernia de seara, cu privigherea de noapte, apoi utrenia in timpul careia au fost pregatite aromatele si s-a facut sfintirea apei mari.

Ultima actualizare Luni, 01 Iunie 2009 19:45
Citeşte mai mult...
 
Baschet: ONSS - etapa judeteana (3 iunie 2009) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 31 Mai 2009 06:53

Echipa baschet baieti - Lic FerdinandMaine, 3 iunie 2009, cu incepere de la ora 10, va avea loc la Sala Polivalenta Sighet etapa judeteana a olimpiadei nationale a sportului scolar pentru clasele 5-6 sau copii din clase mai mici, la baieti si la fete. S-au calificat pentru etapa judeteana de saptamana viitoare, la baieti: Liceul Teoretic "Regele Ferdinand” Sighet, Sc "Ioan Mihalyi de Apsa" Sighet, Sc. „Nicolae Iorga” Baia Mare, Colegiul National „Vasile Lucaciu” Baia Mare, iar la fete: Liceul Teoretic "Regele Ferdinand” Sighet, Sc "Ioan Mihalyi de Apsa" Sighet, Colegiul National „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Sc. „Al. I. Cuza” Baia Mare.

Programul competiei - Miercuri, 3 iunie 2009:

Ora 10-11: Sc "Ioan Mihalyi de Apsa" Sighet - Sc. „Nicolae Iorga” Baia Mare (BAIETI)

Ora 11-12: Liceul Teoretic "Regele Ferdinand” Sighet - Sc. „Al. I. Cuza” Baia Mare (FETE)

Ora 12-13: Liceul Teoretic "Regele Ferdinand” – C.N.  „Vasile Lucaciu” Baia Mare (BAIETI)

Ora 13-14: Sc "Ioan Mihalyi de Apsa" - C.N.  „Vasile Lucaciu” Baia Mare (FETE)

Ultima actualizare Marţi, 02 Iunie 2009 15:03
Citeşte mai mult...
 
„Jurnal“ de Oana Pellea apare in iunie la Editura Humanitas PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Mai 2009 05:40

Oana Pellea - Jurnal„Jurnal“ de Oana Pellea va fi lansat in cadrul Targului de carte „Bookfest“, la standul Editurii Humanitas, sambata, 20 iunie. In avanpremiera acestei lansari Oana Pellea va vorbi despre Jurnalul sau intr-o conferinta de presa joi, 28 mai, la Libraria Carturesti. La conferinta de presa vor participa, alaturi de Oana Pellea, Ioana Parvulescu si Radu Paraschivescu. Jurnal 2003-2009 este prima carte publicata de Oana Pellea.

Uneori, editorii publica un autor „fara nume“ pentru ca au incredere in calitatile cartii lui. Sau invers, publica o carte proasta doar pentru ca autorul „are nume“. Insa visul oricarui editor este sa aiba, simultan, o carte buna si un nume de autor cunoscut. Jurnalul actritei Oana Pellea, descoperit si prezentat acum cititorilor de criticul literar Ioana Parvulescu, e un astfel de vis.

„Draga Oana, m-a uimit sa gasesc in notatiile tale lucrul pe care numai scriitorii adevarati il au: amprenta stilistica. Jurnalul tau are un ton inconfundabil si, pentru ca nu rezulta din el ca ai experienta scrisului, nu pot decat sa constat ca ai talent. Cuvintele tale au mimica, au gestica, au tot ce le trebuie. Si inteligenta. E la un moment dat, spusa in treacat, o fraza care m-a facut sa tresar, despre o musculita care se afla pe clape si despre nevoia ta de a gasi acele litere, acele cuvinte care sa nu striveasca gaza. Un balet salvator al degetelor pe clapele computerului. Mi se pare o frumoasa metafora a miezului ascuns al jurnalului tau: gasesti cuvintele in stare sa nu ucida viata din lumea efemeridelor care suntem. Jurnalul iti va aduce, indraznesc sa cred, o multime de prieteni. E un jurnal care face bine.“ (Ioana Parvulescu)

Citeşte mai mult...
 
Palatul Culturii, retrocedat Episcopiei Ortodoxe PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Mai 2009 05:17

Casa de Cultura Sighet

Una dintre cele mai importante cladiri din municipiul Sighetu Marmatiei, Palatul Culturii, este, incepand din aceste zile, proprietate a Episcopiei Ortodoxe. Imobilul a fost redat bisericii dupa 60 de ani de la confiscarea lui de catre comunisti. In ce priveste destinatia viitoare a cladirii, care in prezent serveste drept casa de cultura si totodata de biblioteca, oficialii ortodocsi nu au facut pentru moment precizari.

Actul de retrocedare, semnat de presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Anca Oprea, a ajuns in mana capilor Episcopiei in cursul zilei de sambata 31 mai. “Acest act reprezinta un gest firesc de reintoarcere in favoarea fostilor proprietari a acestui imobil cu o valoare simbolica deosebita atat pentru comunitatea locala, cat si pentru Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului. Aici, in Paraclisul din interiorul Palatului Episcopal, se savarseau slujbele arhieresti, deoarece in orasul Sighet nu exista o catedrala episcopala”, a aratat sefa ANRP.

Ultima actualizare Luni, 01 Iunie 2009 07:44
Citeşte mai mult...
 
Accident mortal, aseara, in satul Tisa PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Mai 2009 05:09

Un barbat in varsta de aproximativ 52 de ani si-a pierdut viata in jurul orei 23:00 ca urmare a unui grav accident de circulatie produs in localitatea Tisa. Victima se afla pe bicicleta si a fost lovita in plin de un autoturism condus de un barbat din zona Rona. Politia face investigatii in legatura cu producerea tragicului eveniment rutier.

Citeşte mai mult...
 
Rezultatele penultimei etape din liga a III-a seria a 6-a PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Mai 2009 13:03

CFR II Cluj - CSM Sebes 0 - 3

Unirea Ungheni - Gloria II Bistrita 5 - 1

FC Cisnadie - FC Zalau 3 - 4

Gaz Metan Targu Mures - Avintul Reghin 4 - 0

FC Bihor II  Liberty II Oradea 4 - 1

Unirea Dej - FC Baia Mare 2 - 3

Marmatia Sighetu Marmatiei - FC SESO Iara 1 - 0

Citeşte mai mult...
 
Prima traducere integrala in limba romana a lucrarii Summa theologica de Toma din Aquino PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Mai 2009 08:30

Toma din Aquino - Summa TheologicaPolirom publica in premiera traducerea integrala in limba romana, in patru volume, a celei mai importante opere a lui Toma din Aquino, Summa theologica. Conceputa ca o impresionanta sinteza, Summa theologica constituie pentru cititor o cale regala de intrare in spiritualitatea Evului Mediu occidental. Toma din Aquino a fost condamnat, in 1277, la trei ani dupa moartea sa, de oficialitatile ecleziastice pentru 63 de teze din Summa theologica, fiind reabilitat ulterior si sanctificat  in 1324.

Volumul intii este prefatat de Adriano Oliva, O.P., si tradus de un colectiv format din Alexander Baumgarten (coordonator), Cristian Bejan, Andrei Bereschi, Gabriel Chindea, Marcela Ciortea, Emanuel Grosu, Laura Maftei, Mihai Maga, Adrian Muraru, Laura‑Maria Popoviciu, Vasile Rus, Delia  Sãvinescu si  Wilhelm Tauwinkl.

Summa theologica, volumul al II-lea este in curs de aparitie, informeaza editura Polirom.

Toma din Aquino a ilustrat in cea mai importanta opera a sa, Summa theologica, spectacolul unei vieti intelectuale magnifice, care a reunit teologia si filosofia intr-un efort de intelegere a Creatorului si a ordinii creatiei. Alaturind sursele grecesti si arabe ale filosofiei celor iudaice si patristice ale crestinismului, el a realizat o sinteza a carierei sale intelectuale. Expresie vie atit a solutiilor pe care gindirea scolastica le-a dat problemelor ce izvorau din sursele mentionate, cit si a tensiunilor in urma carora s-a nascut modernitatea europeana. Summa theologica poate fi inteleasa doar prin prisma circumstantelor in care a aparut, fiind un dialog al ideilor vehiculate de dominicani, franciscani si seculari in mediul intelectual de la Universitatea din Paris a secolului al XIII-lea. Acest volum cuprinde integral prima parte a operei, dedicata chestiunilor de teologie speculativa, angelologie, antropologie si filosofie politica, urmind ca in celelalte trei volume, ce reunesc partile a doua si a treia din Summa, sa intilnim chestiuni de teologie morala, filosofia dreptului si teologia sacramentelor.

Citeşte mai mult...
 
10 motive pentru a pune mâna pe-o carte (I) PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Mai 2009 06:58

1. De plăcere. E motivul cel mai important. Cititul nu e o corvoadă, nu e o activitate care trebuie bifată pentru că te bate cineva la cap sau pentru că vine examenul şi n-ai încotro. Literatura e, în fond, divertisment, a citi o carte poate fi cel puţin la fel de amuzant cu a urmări un film sau cu a privi un serial la TV. Dacă n-aţi mai citit de mult şi Dostoievski vi se pare o corvoadă, începeţi cu o carte uşor abordabilă, un thriller, un roman de aventuri, un policier.

2. Pentru că lectura dezvoltă vocabularul. Aceasta e, de la clasa a cincea încolo, o propoziţie-reflex, toţi şcolerii o ştiu. Dar e un fapt adevărat: cărţile sunt o şcoală şi un teren de antrenament grozav. Nimeni nu va trece peste nivelul fondului lexical de bază al limbii române, peste exprimările şi noţiunile strict utilitare, fără ajutorul unei cărţi. Şi nimeni nu va stăpâni cum trebuie gramatica dacă şi-o va exersa doar la colţul străzii.

3. Pentru că cititul dezvoltă cultura generală. E, iarăşi, o frază pe care elevii mi-o recitau cu ochii închişi. Nu ştiu dacă îi pricepeau pe deplin înţelesul, însă ştiau să o recite foarte bine. Profesorilor le place să audă, din când în când, că lectura dezvoltă vocabularul şi că aceasta face bine culturii generale. Le dă, cred, sentimentul că îşi fac datoria. Însă, chiar aşa e: cultura generală are, de pe urma cărţilor, mult de câştigat.

Citeşte mai mult...
 
Noi suntem românii liberi... PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 30 Mai 2009 06:35

Noi suntem românii liberi…

Autor: Pop Anamaria clasa a X-a E (CNDV Sighet)

Profesor coordonator: Voinaghi Marius

Cuvântul libertate îşi are originea încă din cele mai vechi timpuri, îl regăsim şi în limba latină - libertas, libertatis-cuvânt care înseamnă întocmai libertate.Prima definiţie a acesteia datează încă din secolul al XVIII-lea, pe care o găsim în ’’ Declaraţia drepturilor omului şi ale cetaţeanului’’ în articolul al IV-lea ‘’Libertatea constă în a face tot ceea ce nu dăunează altuia’’, acelaşi document precizează dobândirea libertăţii odată cu naşterea.

Sub domnia acestui cuvânt, LIBERTATE, gravitează întreaga istorie.

Toate popoarele au luptat pentru acest drept, indiferent de epocă ţelul vieţii a reprezentat independenţa proprie, apogeul acestui ţel a fost atins în secolul luminilor, când liberteatea a fost recunoscută ca un drept ’’natural şi imprescrptibil’’.

Ultima actualizare Sâmbătă, 30 Mai 2009 14:27
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1631163216331634163516361637163816391640UrmătorSfârşit »

Page 1631 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact