logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Exit-poll: PSD castiga la mustata in fata PD-L, Elena Basescu intra in PE alaturi de Vadim si Gigi Becali PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Iunie 2009 21:28

Potrivit rezultatelor CCSB, distributia mandatelor va fi: PSD - 10 mandate, PD-L - 10 mandate, PNL - 5 mandate, UDMR - 4 mandate, PRM - 2 mandate, Elena Basescu - 1 mandat. CCSB nu poate estima cine va cistiga al 33-lea mandat de europarlamentar, pentru ca diferenta dintre resturile principalelor doua partide este prea mica, in marja de eroare

Institutele de cercetari INSOMAR (pentru Realitatea TV) si CCSB (pentru Antena 3) au dat publicitatii rezultatele exit-poll-urilor pentru europarlamentarele din 7 iunie. Iata rezultatele:
CCSB: PSD-PC: 30,7 %, PD-L: 30,4 % ; PNL: 15,4 %, UDMR: 10,4 %, PRM: 6,8%, Elena Basescu: 3,6%. PNTCD: 1,8%
INSOMAR: PSD-PC: 31%, PD-L: 30,4%, PNL: 16.6%, UDMR: 9,1%, PRM: 7,2%, EBA: 3,4%, PNTCD: 1,3%

Lista viitorilor europarlamentari romani:

Citeşte mai mult...
 
La Sighet, votantii au preferat agentiile loto urnelor de vot PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Iunie 2009 18:33

Daca la alegerile anterioare prezenta la urne era data in general de ora terminarii slujbelor la bisericile celor cinci confesiuni crestine (ortodoxa, ortodox-ucraineana, greco-catolica, romano-catolica si reformata), la alegeri europarlamentare s-a adaugat suma pusa in joc de Loteria Romana la 6/49, respectiv 45,5 milioane valoare report. In consecinta, daca la sectiile de votare batea vantul, la agentiile loto se statea la rand. Intrebati daca au participat sau nu la vot, jucatorii au raspuns aproape in unanimitate< "Urna de aici e mai cu folos si, oricum, sansele de castig e mult mai mare". In ceea ce priveste pe cei care au votat, totusi, in marea lor majoritate au declarat ca voteaza partidul si habar nu aveau cine sunt candidatii< scandalul numirii directorului Spitalului Municipal fiind de mai mare interes decat numele unui sau altui candidat.

Citeşte mai mult...
 
ALEGERI: Primarita din Botiza, in atentia politiei PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Iunie 2009 17:36

Politistii maramureseni fac verificari la Botiza, localitate in care o persoana a depus plangere impotriva primaritei pentru incalcarea legii electorale. Reclamantul a aratat ca  Ioana Trifoi ar derula activitati de propaganda electorala in comuna si a cerut ca autoritatile sa ia masuri de urgenta impotriva ei.

Presedintele Biroului Electora Judetean, Andrei Rus, a solicitat ajutorul Inspectoratului Judetean de Politie, insa, pana in acest moment nu s-a comunicat oficial cum a fost solutionata reclamatia.

Citeşte mai mult...
 
Ora 13: Maramuresul este pe ultimul loc ca prezenta la vot PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 07 Iunie 2009 14:14
Pana la ora 13.00 si-au exprimat optiunea, prin vot, pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European, 10,24% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale; 8,55% in mediul urban respectiv 12,56% in mediul rural.
Participarea cea mai redusa la vot s-a inregistrat in judetul Maramures: 6,84%
Prezenta la urne in mediul urban: Judetul Maramures se afla pe locul 40 cu un procent de 6,79%, media pe tara fiind de 8,55%.
Prezenta la urne in mediul rural: Judetul Maramures se afla pe ultimul loc (42) cu un procent de 6,92%, media pe tara fiind de 12,56%.
Citeşte mai mult...
 
Ora 16: Maramuresul este tot printre ultimele judete ca prezenta la vot PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 07 Iunie 2009 14:14
Pana la ora 16.00 si-au exprimat optiunea, prin vot, pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European, 14,95% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale; 11,82% in mediul urban respectiv 19,26% in mediul rural.
Participare foarte redusa la vot in judetul Maramures: 11,94% fata de media pe tara, 14,95%.
Prezenta la urne in mediul urban: Judetul Maramures se afla pe locul 32 cu un procent de 10,85%, media pe tara fiind de 11,82%.
Prezenta la urne in mediul rural: Judetul Maramures se afla pe penultimul loc (41) cu un procent de 13,65%, media pe tara fiind de 19,26%.
Ultima actualizare Duminică, 07 Iunie 2009 17:29
Citeşte mai mult...
 
Propaganda electorala amendata la Sighet PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Iunie 2009 11:33

Amenda data de politistii maramureseni unei firme de publicitate din Sighetu Marmatiei. Societatea are amplasat un panou electronic in apropierea unei sectii de votare din municipiul maramuresean si a lasat, in ciuda interdictiei prevazute de lege, ca pe ecran sa ruleze, din zece in zece minute, clipuri electorale ale aliantei PSD+PC.

Ilegalitatea a fost constatata in aceasta dimineata de catre presedintele sectiei de votare 96, din cadrul Scolii Generale numarul 4, si a fost semnalata mai intai politistilor de frontiera care asigura paza in zona iar mai apoi Biroului Electoral Judetean (BEJ).

 Presedintele BEJ Maramures, judecatorul Andrei Rus, a precizat ca panoul publicitar electronic se afla la o distanta de doar 30 de metri de sectia de votare din Sighet si ca, incalcarea legii, a fost confirmata si de echipajele de politie care s-au deplasat dis-de-dimineata in zona.

Ultima actualizare Duminică, 07 Iunie 2009 13:03
Citeşte mai mult...
 
Klezmer Workshop cu Deborah Strauss, Jeff Warschauer, Benjy Fox-Rosen şi Shaun Williams in Sighet (21-23 iunie 2009) PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Iunie 2009 09:51

Originile muzicii klezmer le găsim în oraşele Europei centrale şi de est, în care trubaduri evrei numiţi "klezmorim”, erau invitaţi să cânte la diferite evenimente sociale, fie ele evreieşti sau creştine. Klezmer-ul se bazează pe melodii laice, dansuri populare, cântece liturgice evreieşti precum şi "nigun" acele melodii simple, fără cuvinte ale evreilor ortodocşi, profund influenţate de muzica popoarelor cu care trăiau împreună. Acesta este motivul pentru care, în unele piese recunoaştem melodii româneşti, ungureşti, slave şi ţigăneşti. Dacă iniţial, klezmer se cânta doar instrumental, din secolul al XIX-lea, i se adaugă şi vocea umană. La noi în Maramureş, printre cei mai celebrii "klezmorim" au fost cei din orchestra familiei Şloimovici, originari din Rozavlea - cunoscuţi printre localnici ca "Orchestra Şugăreni" - care cântau la toate evenimentele sociale şi iarmaroacele maramureşene şi din Galiţia vecină. La Sighet, era celebră orchestra condusă de violonistul şi profesorul Steingisser Geza. Dacă până în preama celui de-Al Doilea Război Mondial, în mai toate restaurantele, cafenelele şi sălile de concert din Sighet se cânta klezmer, din anul 1942, odată cu introducerea legii "numerus clausus" prin care o orchestră putea avea doar un singur interpret evreu, trupele de klezmer s-au destrămat, iar odată cu deportarea evreilor din anul 1944, klezmer a dispărut complet din peisajul muzical maramureşan şi est european, mutându-se în SUA şi Israel. Prin actualul workshop, dorim să readucem în atenţia publicului maramureşan genul muzical şi să recreeem acea atmosferă specifică Maramureşului interbelic, când klezmorim cântau împreună cu ceteraşii români şi primaşii maghiari şi ţigani spre încântarea tuturor.

Ultima actualizare Duminică, 21 Iunie 2009 23:28
Citeşte mai mult...
 
Carte: Lucian Blaga - "Religie si spirit" PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Iunie 2009 07:03

Lucian Blaga - Religie si spiritLucrare deosebit de interesantă în contextul filosofiei religiei, volumul lui Lucian Blaga apare în 1942 într-o perioadă în care ascuțimea penelor încă mai egala fervoarea tunurilor în ceea ce privește capacitatea de sa sfâșia liniștea Europei. Dezvoltându-și studiul pe ideile deja puternic fundamentate în scrierile sale despre cultură și cunoaștere, autorul realizează un adevărat tur de forță, parcurgând cele mai importante tradiții spirituale ale umanității.

Încă de la început, Lucian Blaga prezintă modul de analiză pe care îl va utiliza în cadrul volumului să, distanțându-se ab initio atât de viziunea rațional-pozitivistă, cât și de cea dogmatico-teologică. În acest sens, în introducere autorul declară dezideratul obținerii unei priviri de ansamblu asupra fenomenului religios, notând că ”o viziune de ansamblu presupune, oricum, daruri constructive, pe care empirismul științific le detestă dintr-o amărăciune neputincioasă sau dintr-o foarte condamnabilă prejudecată”, iar pe de altă parte ”poziția teologică față de fenomenul religios apare totdeauna alterată de credința că o anumită religie este privilegiată”.

Foarte precis în abordarea sa, Lucian Blaga își începe excursul cu punctul cel mai firesc în planul spiritualității umane, respectiv hinduismul rig-vedic. Optând pentru o ușoară atitudine comparativă, autorul constată că ”simbioza dintre viața religioasă și gândirea filosofică apare în India ca un fenomen promovat de două capitale împrejurări. Omul religios n-are frică de erezie, iar gânditorul filosofic nu e deloc atins de patima singularității”. Încă din acest capitol, Blaga își afirmă miza centrală a studiului și anume demonstrarea ideii că însăși trăirea spirituală se încadrează în anumite „tipare stilistice”, determinante pentru modul în care un om aparținând unei culturi sau alteia se raportează la sacralitate.

Citeşte mai mult...
 
Azi au loc alegerile euro-parlamentare PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Iunie 2009 06:58

Aproximativ 18 milioane de romani sunt asteptati azi la urne pentru a-si desemna reprezentantii in Parlamentul European. Pentru acest scrutin au fost amenajate 18.317 sectii de votare, dintre care 18.127 in tara si 190 in strainatate. Urnele se vor deschide la ora 7 si se vor inchide la ora 21.

Conform legislatiei in vigoare privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cetatenii romani vor putea vota si in situatia in care se afla temporar in strainatate, spre deosebire de scrutinul din 2007, cand au avut drept de vot doar persoanele care aveau domiciliul sau resedinta in tara in care se aflau in momentul votului. Cetatenii care nu se afla in localitatea de domiciliu pot vota la orice sectie de votare, ei urmand a fi inscrisi pe listele electorale suplimentare.

Alegatorii trebuie sa puna stampila pe buletinul de vot in dreptul listei partidului sau a candidatului independent cu care opteaza, votul fiind valid daca stampila este pusa in interiorul chenarului care incadreaza candidatii respectivului partid. Romanii pot vota pe baza cartii de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic, pasaportului simplu temporar, iar in cazul elevilor din institutiile militare, a carnetului de serviciu militar.

Citeşte mai mult...
 
Politicienilor, ne doare-n cot de votul vostru! PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Iunie 2009 06:53

7 iunie 2009 ar fi trebuit sa fie o zi mare pentru Romania. Azi sunt alesi oamenii care ne vor reprezenta in Parlamentul European. Am visat cu totii atata vreme sa scapam de anatema comunista si sa contam in ochii celor din Occident!

7 iunie 2009 nu este insa o zi mare pentru Romania. Cu aceiasi politicieni care toarna promisiuni cu nerusinare si care, in afara de-un mic si-o bere, nu reusesc sa ofere mai nimic romanului inglodat in datorii si sperante desarte, nu avem cum sa fim bagati in seama de vestici.

7 iunie 2009 este o zi in care ei, conducatorii politici, cer sa fie pozati si filmati ca sa dea bine in presa si sa mai bifeze astfel, zambitori, un punct de pe agenda electorala. Pentru ei asta conteaza. Ei bine, citynews.ro nu le va da satisfactie!

7 iunie 2009 - asa cum pe polticieni ii doare-n cot de soarta noastra, si pe noi ne doare-n cot de votul lor! Nu-i vom poza si nu le vom asculta declaratiile! Ne va interesa doar votul maramureseanului de rand, cel ce spera ca, totusi, printre aia 303 de candidati sa fie si cativa mai rasariti, care sa nu ne faca de rusine in Parlamentul European.

Ultima actualizare Duminică, 07 Iunie 2009 09:50
Citeşte mai mult...
 
Lituania - Romania 0-1/ Lucescu Jr debuteaza cu o victorie PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Iunie 2009 06:37

Daca acesta ar fi fost primul meci al preliminariilor, am fi putut spune ca Romania are sanse reale de a ajunge la Mondialul din Africa de Sud. In conditiile actuale insa, tricolorii (cu Apostol, Mara si Danciulescu titulari) au aratat ca fotbalul romanesc poate spera la mai mult dupa victoria cu 1-0 din Lituania (gol Marica in minutul 39). Razvan Lucescu debuteaza cu un succes la carma nationalei, iar viitorul pare sa sune ceva mai bine dupa debarcarea lui Piturca, Victor Piturca.

Grupa 7:

Sebia - Austria 1- 0 (Milijas (pen.) 7' )
Lituania - Romania 0 - 1 (Marica 38')

Ultima actualizare Duminică, 07 Iunie 2009 06:58
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1621162216231624162516261627162816291630UrmătorSfârşit »

Page 1625 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact