logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Liderii politici din judet îşi explică rezultatele alegerilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 Iunie 2009 06:45

Alegerile europarlamentare au fost câştigate în Maramureş de PDL, urmat la mică distanţă de PSD. Liberalii, chiar dacă au cu două procente peste media pe ţară, s-au comportat sub aşteptări. UDMR a avut aceeaşi evoluţie constantă cu care ne-a obişnuit de-a lungul timpului. Surpriza cea mare se numeşte PRM, care a crescut spectaculos de la alegerile parlamentare din toamnă. Elena Băsescu a acumulat voturi în toate secţiile, cele mai multe în Baia Mare (1.463), dar şi în alte localităţi cu primari PDL (Săcălăşeni - 220, Fărcaşa - 124).

PDL este foarte aproape de procentul realizat la nivelul ţării. Din această cauză liderii filialei nu au de ce să se teamă de eventuale “repercursiuni” de la centru. În primul rând a câştigat alegerile şi acest lucru e cel mai important. Mircea Man este încrezător în forţa partidului său: “Trebuie în primul rând să mulţumesc alegătorilor maramureşeni care au avut încredere în candidaţii pe care i-am propus. Este un rezultat bun, care ne dă speranţe în bătălia electorală din toamna acestui an. Nu, nu am de ce să mă tem, pentru că scorul e bun. Chiar am fost felicitat de preşedintele Emil Boc şi de secretarul Vasile Blaga. La cele 29,1 procente trebuie să adunăm şi cele 5,08 cât a obţinut Elena Băsescu şi ajungem la 34%, ceea ce este foarte bine. Nu comentez rezultatele obţinute de celelalte partide, dar nu pot să nu fiu îngrijorat de revenirea şi ascensiunea PRM în Maramureş.

 

Ultima actualizare Miercuri, 10 Iunie 2009 07:19
Citeşte mai mult...
 
Lupta intre PSD si PDL pe spitalele maramuresene continua PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 14:44

Spitalul SighetBomba legata de numirea unor noi manageri la Spitalul Judetean Baia Mare si Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei intarzie sa isi faca simtite efectele in plan practic. Pana marti, 9 iunie, la Directia de Sanatate Publica (DSP) a judetului nu a ajuns vreun document privind inlocuirile care ar urma sa aiba loc, desi democrat-liberalii au prezentat public la finele saptamanii trecute doua ordine, semnate de ministrul Sanatatii, Ion Bazac, care aratau ca posturile ar urma sa revina medicului Calin Pop, respectiv lui Vasile Bodnar. Presedintele PD-L Maramures anunta atunci ca in primele zile ale acestei saptamani va avea loc si instalarea noilor sefi pe posturile de conducere.

“Nici vorba sa se primeasca asa ceva”, a declarat pentru citynews.ro seful DSP Maramures, Alexandru Ilies. La randul lui, actualul manager al Spitalului Judetean, social-democratul Ion Blajan, a precizat ca de la minister nu i-a fost comunicata pana acum nicio decizie care vizeaza scoaterea sa de pe post. “Eu ma duc maine la Bucuresti dupa bani, pentru ca spitalul are nevoie de bani. Nu am nicio informatie despre schimbari si numiri”, a precizat el pentru citynews.ro.

Ultima actualizare Marţi, 09 Iunie 2009 15:03
Citeşte mai mult...
 
Parcatul pe trotuar face victime PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 09 Iunie 2009 14:36

Pe str. Bogdan Vodă s-a produs un accident ieri la ora 14,30. Sigheteanul Ioan M. de 63 de ani conducea un autoturism şi la un moment dat a oprit în afara carosabilului. Fără să se asigure a deschis portiera stânga faţă iar o femeie care circula pe bicicletă în aceeaşi direcţie a intrat în portieră şi s-a accidentat. Victima, Ioana T. de 68 de ani din Sighetu Marmaţiei a fost transportată şi internată la spital.

Ultima actualizare Marţi, 09 Iunie 2009 14:40
Citeşte mai mult...
 
“Invartita valenarilor” a adunat la un loc toata suflarea din comuna Calinesti PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 09:39

Timp de doua zile, respectiv in 7 si 8 iunie, in satul Valeni, comuna Calinesti, s-a desfasurat cea de-a VI-a editie a sarbatorii populare cunoscuta sub numele de “Invartita valenarilor”, organizata - ca de obicei pana la cel mai mic detaliu - de Asociatia Culturala “Tiberiu Utan”, cu sprijinul bisericii, a scolii, a administratiei publice locale si bineinteles a valenarilor pe care i-am vazut implicati cu mic cu mare< mese intinse in curtile gospodariilor imbiau cu bucatele casei si produsele locului dintre care mierea era la mare cautare printre turistii sositi in numar impresionant al caror automobile parcate se intindeau cale de vre-un kilometru. La mare cautare a fost si scena organizata dupa traditie in filigoria din centrul comunei pe care au evoluat grupuri si ansambluri din Chiuzbaia, Stramtura, Valeni, Calinesti si din localitatea ungara Tiszavasvari, alaturi de interpreti ai folclorului maramuresan printre care si Voichita Nemes.

Citeşte mai mult...
 
"Seducatoarea din Florenta", cel mai recent roman al lui Salman Rushdie a aparut acum in limba romana PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 09:35

Seducatoarea din Florenta, in traducerea Danei Craciun, este cel mai recent roman al lui Salman Rushdie, aparut de curand in cadrul seriei de autor dedicata de Polirom celebrului scriitor si eseist britanic de descendenta indiana.

Romanul, publicat in Anglia in urma cu un an, este cartea pentru care Salman Rushdie s-a documentat cel mai mult dintre toate: peste sapte ani. „Au fost ani si ani de lectura de specialitate”, marturisea Rushdie in cadrul unui interviu. Nominalizat anul trecut la prestigiosul Man Booker Prize, romanul a fost primit de catre critici cu un entuziasm fara precedent, fiin considerat de catre The Observer: „unul dintre cele mai bune romane scrise de Salman Rushdie pina acum”

Avind in centru figura misterioasa si seducatoare a unei femei – printesa, vrajitoare si sclava, visul de dragoste al oricarui barbat –, povestea imbina epoci istorice si spatii culturale diametral opuse, purtindu-ne din Florenta lui Machiavelli si a familiei de Medici in opulenta Indie a mogulilor din perioada de glorie marcata de domnia lui Akbar. Cu toate ca ne lasam cuceriti de fermecatoarea eroina a cartii, cu toate ca cel ce tine in mina firele multicolore ale naratiunii pare a fi un ins misterios cu aerul unui nobil, maiestria unui scamator si misiunea unui diplomat, adevarata partitura a seductiei este interpretata, ca intotdeauna, de Rushdie insusi, care imbina harul unui povestitor oriental cu talentul plastic si bogatia de nuante a unui miniaturist.

Citeşte mai mult...
 
"Prima casă" îşi "deschide uşile" din 20 iunie PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 09:35

Accesarea creditelor garantate de stat pentru prima locuinţă se va putea face peste două săptămâni. Guvernul a simplificat procedurile, iar peste 20 de bănci şi-au depus ofertele pentru programul "Prima Casă". Potrivit autorităţilor, programul ce vizează prima locuinţă este operaţional, urmând ca din 20 iunie cetăţenii să poată accesa creditele garantate de stat. Cei care beneficiază de programul demarat de Guvern sunt cetăţenii care nu au o casă în proprietate şi care nu au credit ipotecar în derulare. Aceştia vor putea solicita o garanţie guvernamentală în limita sumei de 60.000 euro în vederea achiziţionării unei locuinţe.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a explicat că, prin ordonanţa de urgenţă, aprobată săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor este autorizat să mandateze Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii în vederea emiterii de garanţii în numele şi contul statului, în favoarea băncilor care acordă astfel de credite, iar contractele prin care Fondul acordă garanţiile menţionate constituie titluri executorii. "Guvernul nu trebuie să atragă din piaţă bani, ci pur şi simplu garantează băncilor, în caz de «default», executarea garanţiilor. Prin această măsură mobilizăm, de fapt, capitalul de care dispun băncile. Este un interes şi din partea Guvernului pentru a mobiliza aceste resurse şi a relansa piaţa imobiliară şi piaţa construcţiilor", a afirmat Gheorghe Pogea, la finalul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută.

Citeşte mai mult...
 
Urmatorul, va rog! PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 09:30

După cutremurul produs vineri, 5 iunie, în sănătatea maramureşeană, când nişte ordine trimise prin fax la toată presa locală anunţau demiterea din funcţie a doi manageri instalaţi de-o săptămână la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi la Spitalul Municipal din Sighetu Marmaţiei, azi, spune liderul Partidului Democrat Liberal Maramureş, este ziua în care vin în judeţ schimbările oficiale.

Mai exact, este vorba despre reîntoarcerea în funcţia de manager a doctorului Vasile Bodnar la cârma Spitalului din Sighet şi de instalarea la conducerea Spitalului de Urgenţă din Baia Mare a primului favorit - dr. Călin Pop. Informaţia este susţinută de Mircea Man, preşedintele PD-L Maramureş. Acesta spune că azi e ultima zi de "circ" din Sănătate. "Mâine (n.r. - azi), la prima oră, vor veni şi ordinele de demitere a lui Blăjan şi Ştefanca, precum şi ordinele de instalare a doctorilor Pop şi Bodnar la Spitalele Judeţean din Baia Mare, respectiv Municipal din Sighetu Marmaţiei. Avem un protocol semnat cu PSD, astfel că eu nu voi lucra cu Blăjan sau Ştefanca", ne-a declarat Mircea Man.

• "Nu am fabricat niciun ordin"

Întrebat despre lipsa unor elemente de validare a "Ordinelor MSP" ajunse în presă la sfârşitul săptămânii trecute, Mircea Man neagă că ar fi responsabil de asemenea trucuri şi spune că documentele sunt cât se poate de reale. "Oricâtă imaginaţie aş avea, nu mi-aş permite să fabric un asemenea ordin. Discuţiile privind schimbările din funcţie ale doctorilor Blăjan şi Ştefanca s-au făcut la Ministerul Sănătăţii de faţă cu mine, astfel că aceste modificări sunt cât se poate de adevărate.

Citeşte mai mult...
 
Dascăli maramureşeni fără bani de concediu PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 09:24

Nu mai sunt bani pentru profesori. Potrivit liderului Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş, Liviu Marian Pop, în 11 localităţi maramureşene dascălii nu-şi vor primi integral banii de concediu. Printre cele 11 unităţi administrativ - teritoriale se află şi municipiul Baia Mare, unde autorităţile promit solemn că vor face tot posibilul pentru ca plata salariilor pe timpul vacanţei să se realizeze la timp.

Potrivit liderului SLIMM, dascălilor li se vor acorda drepturile băneşti în tranşe şi asta pentru că bugetul nu a fost împărţit aşa cum trebuia. "În ceea ce priveşte concediile, banii se vor putea acorda în două tranşe. Am primit mai mulţi bani pentru semestru I, urmând ca pentru semestrul al II-lea să fie mai puţini bani împărţiţi sistemului de învăţământ", afirmă Liviu Marian Pop. Acesta a mai atras atenţia că, la sfârşitul acestui an, profesorii vor întâmpina probleme serioase în cazul în care bugetul nu va suferi majorări de 15-20%. "Procesele pe care le-am câştigat costă şi ele, de aceea punerea în plată a acestor drepturi ne va lăsa fără salarii pentru lunile noiembrie şi decembrie ale acestui an", concluzionează Liviu Pop. Procesele deschise de sindicaliştii din învăţământ nu se opresc însă. Liderul SLIMM a precizat că va fi intentat un proces prin care profesorii cer recuperarea celor 100 de euro, bani ce ar trebui să îi primească pentru achiziţionarea de cărţi.

Citeşte mai mult...
 
În judeţ, peste 9.000 de persoane suferă de diverse forme de cancer PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 09:17

În primele trei luni ale anului în curs, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer a scăzut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în 2008 s-au înregistrat 362 astfel de cazuri, în acest an numărul acestora a fost 327. După cum susţin medicii de specialitate, acest lucru se datorează în primul rând şi informaţiilor pe care pacienţii le deţin. Asta îi determină pe mulţi să se prezinte din timp la medic şi să fie mai grijulii cu modul lor de viaţă.
“Dintre cazurile de cancer diagnosticate în acest an putem spune că în continuare cele mai multe, 58, sunt cele bronho-pulmonare. Dar se observă o scădere a acestora, de la 70, câte au fost înregistrate în primul trimestru al anului trecut. De asemenea, a scăzut simţitor şi numărul cazurilor de cancer la col uterin, de la 34 la 24 de pacienţi, cancer de piele, de la 26 la 12, cancer de stomac, de la 30 la 26. Dar, din nefericire, a crescut numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer la prostată, de la 9 la 11 în acest an, respectiv cancer de sân la femei, de la 30 la 31”, spune dr. Călin Man, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.
În prezent, în judeţ, 9.402 persoane suferă de diverse forme de cancer, ei urmând un tratament şi fiind atenţi supravegheaţi de medicii de specialitate.

Citeşte mai mult...
 
Cum se obţine certificatul de clasificare a unei pensiuni PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 07:51

Cei care vor şă-şi deschidă o pensiune turistică trebuie să urmeze mai mulţi paşi. În vederea obţinerii certificatului de clasificare a pensiunii, proprietarul trebuie să întocmească o documentaţie necesară ce va fi prezentată reprezentantului zonal pentru autorizare. Acesta verifică îndeplinirea criteriilor şi întocmeşte certificatul de clasificare, ce se eliberează în maxim 60 de zile de la data primirii documentaţiei de clasificare complete. În prealabil se face o verificare la faţa locului a viitoarei pensiuni pentru a verifica în ce condiţii se va desfăşura activitatea. 
Certificatul de clasificare trebuie reînnoit din trei în trei ani. Pentru obţinrerea certificatului sunt necesare: o cerere, certificat de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului, însoţit de anexele privind avizele, acordurile şi autorozaţiile legale, schiţă privind amplasarea unităţii.
Dosarul va mai conţine o schiţă privind structura, amplasarea şi nominalizarea camerelor, aviz de la Ministerul Turismului privind amplasamentul şi funcţionalitatea respectiv copii ale actelor de calificare a personalului sau administratorului pensiunii.

Citeşte mai mult...
 
Tinerii din Sighet adună semnături pentru înfiinţarea unui Skate Park PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 06:19

Poliţia Rutieră, administraţiile locale, şoferii şi pietonii, toţi se plâng de tinerii care fac slalom printre maşini şi trecători cu patinele cu rotile, că circulă în micile scuaruri cu plăcile de skateboard, că distrug pavajul şi îşi pun în pericol integritatea fizică. Iată că soluţia vine tocmai de la tinerii iubitori ai sportului cu pricina: la Sighetu-Marmaţiei a fost înfiinţat Clubul “Northern Skaters”, cu scopul declarat de a iniţia şi promova sportul pe roţi fără motor, având ca prim obiectiv înfiinţarea unui Skate Park în perimetrul municipiului, un amenajament unde sportul preferat să poată fi practicat în condiţii civilizate. 
Fără a sta pe gânduri, şi-au ales o conducere, formată din tinerii Pasztor Erik Peter, Tommy Rus Gentry şi Erik James Gentry, care au organizat o amplă şi tenace strângere de semnături. Ideea înfiinţării unui asemenea parc a prins: în doar câteva zile, membrii clubului au adunat peste o mie de semnături de la cetăţeni de toate vârstele. Urmează ca şi administraţia publică locală să fie la fel de receptivă şi să sprijine iniţiativa, prin oferirea unui spaţiu unde membrii clubului să-şi poată amenaja parcul . “Nu solicităm administraţiei locale fonduri. Dorim doar un teren, undeva în zona verde a parcului Grădina Morii, pentru ca apoi, pe baza proiectului, din fonduri proprii şi cu ajutorul unor generoşi sponsori, să construim pistele de obstacole”, afirmă conducerea clubului. 
Listele, alături de proiectul elaborat de tinerii skateri şi cererea aferentă, urmează a fi depuse la Primăria Sighet în zilele următoare. 

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1621162216231624162516261627162816291630UrmătorSfârşit »

Page 1623 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact