logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Au fost elaborate probe scrise si practice la 139 discipline pentru bac PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 09:14

Pentru examenul national de bacalaureat, au fost elaborate subiecte pentru probele scrise/practice la 139 de discipline. La acestea se adauga subiecte pentru un numar de 131 discipline pentru candidatii, care sustin bacalaureatul dupa programa din anul 2007. Pavel Filip, inspector imagine si relatii publice din cadrul ISJ Maramures a mentionat ca la unele discipline exista mai multe tipuri de programe pentru care s-au elaborat subiecte. "Numarul total de subiecte in acest an (subiect de tip I, II, III) este de 45.300, iar pentru cele din anul 2007 - 13.500 (pentru fiecare disciplina s-au elaborat cate 100 de variante). Daca ne raportam la numarul de itemi elaborati pentru fiecare subiect in parte, totalul acestora depaseste pentru subiectele din 2009 cifra de 125.000". Subiectele au fost rezolvate de un numar de 241 cadre didactice, monitori de calitate. Dupa consultarea desfasurata in perioada 1-31 martie, ca urmare a observatiilor primite din judete si de la grupurile de lucru, au fost operate o serie de modificari. Pentru a facilita identificarea modificarilor care vizeaza mai ales reformulari pentru claritate, conform procedurilor aplicate incepand cu 2007, au fost postate aceste propuneri de ameliorare sub forma de erate. Subiectele au fost repartizate, in functie de discipline si pe inspectorate scolare, pentru solutionare si observatii.

Citeşte mai mult...
 
Turist ceh salvat de politistii de frontiera maramureseni, de la 2000 m altitudine PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 09:10

Politistii de frontiera maramureseni din cadrul Sectorului Poienile de sub Munte au actionat si salvat o femeie de 37 de anit, de cetatenie ceha, aflata in pericol in Muntii Maramuresului, la o altitudine de 2000 m,, dupa ce aceasta a cazut de pe o stanca si si-a rupt un picior, prezentand si multiple facturi la nivelul bazinului. 

          In data de 10 iunie, in jurul orei 20.00, lucratorii Sectorului Politiei de Frontiera Poienile de sub Munte au fost instiintati despre faptul ca o persoana de cetateanie ceha, aflata in calitate de turist pe Varful Farcau, din Muntii Maramuresului, la o altitudine de 2000 m, este in pericol, dupa ce a cazut de pe o stanca si si-a rupt un picior.

         In cel mai scurt timp, s-a format o echipa operativa din politisti de frontiera maramureseni, lucratori ai Postului de Politie Comunal Poieni si de la Serviciul de Ambulanta Viseu de Sus care a plecat in cautarea persoanei aflate in pericol.

         In noaptea de 10/11 iunie a.c., in jurul orei 02.30 a fost gasita femeia, la aproximatix patru km de linia de demarcatie dintre Ucraina si Romania, pe directia localitatii Polienile de sub Munte. Persoanei aflate in suferinta i s-a acordat primul ajutor de catre echipa operativa.

Citeşte mai mult...
 
Elevii intră de azi în vacanţa de vară PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:57

Azi este ultima zi de şcoală pentru elevi, ei intrând în mult aşteptata vacanţă de vară. Potrivit calendarului şcolar, elevii claselor a VIII-a, respectiv a XII-a, se pregătesc în această perioadă de admiterea la liceu pentru primii şi bacalaureatul pentru ceilalţi. Anul acesta admiterea la liceu se face fără examen, pe baza mediei aritmetice dintre media notelor obţinute la tezele cu subiect unic şi media claselor V-VIII. În 15 iunie are loc completarea fişelor de înscriere cu codul unităţii, cu datele personale ale absolvenţilor claselor a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu mediile la tezele unice, mediile de admitere, notele obţinute în cadrul tezelor unice la română, matematică, istorie sau geografie şi limba şi literatura maternă (după caz).

Citeşte mai mult...
 
378 de alice au vrut sa treaca vama PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:50

Lucrătorii Biroului Vamal Sighetu Marmaţiei, în urma unui  controlul fizic amănunţit, efectuat pe sensul de intrare în România, asupra bagajelor personale ale călătorului Ivan H., au descoperit, în vârful unui pantof sport, 378 bucăţi alice pentru armă de vânătoare cu aer comprimat, de calibru 4,5.

Călătorul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a declara aceste bunuri, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, fapta fiind sancţionată contravenţional cu o amendă în cuantum de 1.500 lei. Lucrătorii vamali au predat alicele reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Sighet, pentru continuarea cercetărilor.

Citeşte mai mult...
 
Spitale "în agonie" PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:47

Situaţia financiară a spitalelor maramureşene se agravează de la o lună la alta. Până şi unităţile medicale exemplare din judeţ încep să resimtă criza financiară, iar furnizorii de medicamente şi materiale sanitare şi-au pierdut răbdarea. Mulţi dintre aceştia ameninţă cu trimiterea în judecată.

Anul 2009 înseamnă un an negru pentru unităţile spitaliceşti din judeţ. Din această lună, în Maramureş nu mai există niciun spital fără probleme sau fără datorii la salariaţi şi furnizori. Cele mai disperate cazuri sunt cele ale Spitalului Municipal din Sighetu Marmaţiei şi Spitalului Orăşenesc din Cavnic, ambele acumulând datorii aproape imposibil de stins.

• Sighet - "buba" Maramureşului

Spitalul din Sighetu Marmaţiei pare condamnat la închidere. Cu restanţe de 33 miliarde lei vechi la salariaţi şi cu alte vreo 70 miliarde datorii la furnizori, Spitalul Municipal Sighet este "bolnavul" judeţului nostru. "Pe numele spitalului au existat două cazuri în instanţă, pe care, din câte ştiu, le-au câştigat sindicaliştii, care trebuie să-şi primească acum banii datoraţi. Este vorba de vreo 33 miliarde lei vechi. Mai sunt însă şi datoriile faţă de furnizori, care iarăşi se ridică la sume fabuloase", arată Mircea Ciocan, preşedintele Uniunii Sanitas Maramureş. Pe de altă parte, noul manager al spitalului, dr. Vasile Ştefanca, arată că în ultimele zile a reuşit să mai închidă robinetele care scurgeau fonduri înspre fostul manager şi familia acestuia, astfel reuşind să scape spitalul de câteva posibile datorii viitoare.

Citeşte mai mult...
 
Poetul Marin Slujeru împlineşte azi 55 de ani PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:32

Născut la Ocna Şugatag (“...cu tata ascultând stâlpii de telegraf în hotarul satului... cu mama lângă şpor primind colindătorii...”) şi devenit sighetean prin adopţie, Marin Slujeru este poet în anul I de liceu, pentru că “fata începu să iasă cu un tip de-a XII-a”. Atunci a compus “rapid trei poezii pline de năduf, publicate în revista liceului” ca să devină dintr-o dată “şi liber şi celebru”. Şi este liber şi celebru datorită volumelor de versuri “Pauza de lectură“, “Tresăriri”, dar şi ca jurnalist în paginile unor reviste precum “Familia”, “Poesis”, “Contrapunct”, “Flacăra”, “Almar” sau “Archeus”. A avut sute de învăţăcei la şcoala din Sarasău pe care i-a făcut la rândul lor “liberi şi celebri”. Cu respect, îi dorim multă sănătate şi încă multe, multe cuvinte şi ''La multi ani!''.

Citeşte mai mult...
 
Sindicaliştii Cartel Alfa se consideră ignoraţi şi batjocoriţi de clasa politică PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:26

Politicienii se ocupă doar de numiri în funcţii la deconcentrate şi nu le pasă de problemele societăţii

Zeci de sindicalişti Cartel Alfa Maramureş au pichetat ieri Prefectura. Pe una din pancarte era scris cu litere mari: “Opriţi Batjocura”. “Am obosit deja să tot venim în faţa Prefecturii şi să ne plângem, în timp ce autorităţile nu sunt interesate deloc de problemele noastre. Am ajuns la concluzia că toată clasa politică suferă de aceeaşi boală: autism politic. Adică ei trăiesc într-o lume a lor şi nu-i interesează problemele celor din jurul lor, nu recunosc pe nimeni, numai o dată la patru ani, atunci când au nevoie de voturile noastre. De şapte luni actualii guvernanţi nu fac altceva decât numesc directori la deconcentrate în loc să caute soluţii la problemele cu care se confruntă societatea. Managerii ştiu să facă doar disponibilizări şi reduceri salariale. Nu am auzit o propunere concretă în aceste momente de criză. Nu ştiu cât mai rezistăm la asemenea presiuni”, a spus Florin Hossu, liderul UST Cartel Alfa Maramureş.

S-au săturat de minciuni

Liviu Pop, preşedintele Sindicatului din Administraţia Publică Locală, a spus că puterea sindicală stă în unitatea oamenilor. “S-a săturat lumea de minciunile clasei politice. Reformă în justiţie nu, de 20 de ani, reformă în administraţie nu, de 20 de ani. Trebuie să avem oameni în fruntea noastră care să spună lucrurilor pe nume şi să acţioneze”, a afirmat răspicat liderul.

Citeşte mai mult...
 
Poliţiştilor li se taie din salarii PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:23

Fondul de salarii al poliţiştilor a fost diminuat cu 15%. “Este a doua lună în care fondul de salarii a fost diminuat. Luna trecută am primit doar 95% din fondul de salarii, iar pentru această lună s-a primit 85% din suma destinată drepturilor salariale. A trăi în fiecare lună cu teama că nu-ţi primeşti salariul e tare neplăcut. S-a suspendat prima de vacanţă, decontarea misiunilor, s-au tăiat orele suplimentare”, a afirmat Lucian Petruţ, liderul Biroului Teritorial Maramureş al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.
El a adăugat că tăierea anumitor sporuri diminuează mult veniturile poliţiştilor. “Toţi spun că sunt salarii mari în Poliţie, dar salariul de bază al unui agent de siguranţă publică este de 1.100 lei, aşa că fără sporuri nu văd cine îşi va mai pune viaţa în pericol”, a menţionat Lucian Petruţ.

Citeşte mai mult...
 
Pentru câteva ore, preşcolarii sigheteni au fost mici actori PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:18

La Sighet s-a desfăşurat ediţia a V-a a concursului “Mici actori pe scenă”. Au participat opt “trupe de teatru” de la şase grădiniţe din localitate: 1, 7, 9, 12, 13 şi grădiniţa gazdă, nr. 8. În faţa juriului, format din reprezentanţi ai fiecărei unităţi, micii actori au prezentat scenete şi momente dramatizate din cele mai cunoscute şi îndrăgite poveşti, precum şi un scurt spectacol de teatru popular.

Citeşte mai mult...
 
ALERTA: Pericol de viituri pe raurile de munte PDF Imprimare Email
Joi, 11 Iunie 2009 18:22

Autoritatile maramuresene au primit o noua alerta din partea meteorologilor. De asta data ea vizeaza zonele de munte, unde, conform specialistilor, ar putea fi inregistrate viituri in orele urmatoare. Dispecerul de serviciu din cadrul Serviciului de Gospodarire a Apelor Maramures, Ionut Marinca, a precizat pentru citynews.ro ca “probleme ar putea exista pe raurile mici”.

“S-au anuntat precipitatii in special in zonele de munte, dar, momentan, pe radar nu apar ploi in apropierea Maramuresului”, a spus el. In judet a fost transmisa inca de ieri o avertizare cu cod galben. Ea este valabila pentru intervalul 11 iunie, ora 3:00, si 12 iunie, ora 15:00.

Ultima actualizare Joi, 11 Iunie 2009 18:36
Citeşte mai mult...
 
Dan Puric - Trecutul care ne izbaveste #01 Conferinta la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 11 Iunie 2009 16:19
 
« ÎnceputAnterior1621162216231624162516261627162816291630UrmătorSfârşit »

Page 1621 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact