logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Dan Puric - Trecutul care ne izbaveste #04 Conferinta la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 14 Iunie 2009 07:05
 
Carte: Mircea Eliade - Alchimia asiatica PDF Imprimare Email
Duminică, 14 Iunie 2009 06:39

Pentru neiniţiatul într-ale esoterismului tradiţional, volumul luiMircea Eliade este cu adevărat edificator. Nerealizând o simplă şi anostă trecere în revistă a unor surse la mâna a doua, autorul dezvăluie cititorului fundamentele şi viziunea esenţialmente diferită ce însoţeşte orice cale sacră. Mai mult decât o mostră de exhibiţionism bibliografic, cum vor ajunge mai toate cărţile sale ulterioare, Alchimia asiatică e un corpus sintetic, abisal în profunzimea modului de abordare a tematicii propuse.

În ciuda proporţiilor sale reduse, volumul egalează – fără nici un dubiu – excursurile monoton desfăşurate pe parcursul miilor de pagini irosite ale nenumăraţilor “specialişti” grăitori (doar) de la înşelătoarea înălţime a catedrei universitare. Sub titlul Alchimia asiatică, două studii îşi găsesc locul: Alchimia chineză şi indiană, Cosmologie şi alchimie babiloniană. Publicate în anii ‘30, acestea depăşesc cu uşurinţă majoritatea scrierilor din epocă, atingând un punct critic în înţelegerea tematicii alchimice. Laolaltă cu lucrarea luiJulius Evola, Tradiţia hermetică, volumul lui Mircea Eliade constituie o piatră de temelie în descoperirea adevăratei feţe a Artei Regale.

Într-o epocă obsedată de frenezia progresului, de experimentul ştiinţific empiric şi raţionalizarea excesiva şi forţata a tuturor perspectivelor vieţii umane,Mircea Eliadeîntreprinde un act de curaj şi luciditate, dezvăluind contemporanilor săi ancoraţi în noilemituri laice o viziune asupra lumii care a fost aproape dată uitării. Privind sceptic cuantificarea şi confiscarea noţiunilor de spaţiu şi timp în numele cvasi-sanctificat al ştiinţei profane biruitoare, autorul reiterează concepţia tradiţională şi calitativă asupra acestor elemente, arătând că paradigma modernă e atât lipsită de sens, cât şi de legitimitate.

Citeşte mai mult...
 
Adapost de animale lovit de trasnet in Sacel PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 13 Iunie 2009 16:48

Pompierii maramureseni s-au luptat astazi sa stinga un incendiu provocat de trasnet.
In jurul orei 13.35 Garda de Interventie Bogdan Voda a fost avertizata cu privire la izbucnirea unui foc la un adapost de animale din localitatea Sacel. Pompierii s-au deplasat la fata locului cu doua autospeciale si au reusit in cele din urma sa stinga incendiul provocat de fulger.

“Din fericire nu s-au inregistrat animale moarte, acestea fiind evacuate de catre localnici inca inainte de sosirea echipajului nostru. Au ars insa 200 de kilograme de fan si circa 15 metri patrati de acoperis din lemn”, a declarat pentru citynews.ro pultonierul Dan Chiodean din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures.

Citeşte mai mult...
 
Dan Puric - Trecutul care ne izbaveste #03 Conferinta la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 13 Iunie 2009 11:01
 
Au trecut înot Tisa, cu 12 baxuri de tigari PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 13 Iunie 2009 10:41

Politistii de frontiera maramureseni au depistat si retinut patru persoane, doi cetateni ucraineni si doi romani in timp ce transportau ilegal tigari din Ucraina in Romania.

Cetatenii romani i-au asteptat pe malul romanesc al Tisei pe cei doi ucraineni, care si-au riscat viata, traversand inot apa raului Tisa cu 12 baxuri de tigari.

Pentru retinerea celor patru persoane, lucratorii IJPF Maramures au fost nevoiti sa execute patru focuri de avertisment in plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.

 

In baza unor date si informatii detinute la nivelul IJPF Maramures cu privire la desfasurarea unor activitati de contrabanda pe directia localitatii Sarasau. lucratorii IJPF Maramures au luat masuri specifice pentru intensificarea supravegherii frontierei de stat.

Astfel, in data de 12 iunie, a.c., in jurul orei 02.00, politistii de frontiera maramureseni au observat cu ajutorul unor aparate performante de supraveghere pe timp de noapte, doua persoane care treceau inot apa raului Tisa, dinspre Ucraina in Romania. In momentul in care cele doua persoane au ajuns pe malul romanesc al Tisei, politistii de frontiera au obsevat ca acestea transportau 12 colete voluminoase. In scurt timp si-au facut aparitia in zona alte doua persoane care se indreptau spre cei doi carausi.

Citeşte mai mult...
 
Poeta Adela Greceanu va reprezenta Romania la Festivalul International de Poezie de la Genova PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 13 Iunie 2009 09:18

Adela GreceanuIncepand cu 1995, Festivalul International de Poezie de la Genova reprezinta cea mai importanta manifestare de gen a Italiei, castigand in acest an Premiul Ministerului italian pentru Bunuri si Activitati Culturale pentru cea mai buna promovare a poeziei.

Cu circa 800 de invitati din 82 de tari de-a lungul editiilor precedente, printre care nume importante ale literaturii contemporane (Wole Soyinka, Derek Walcott, Czeslaw Milosz, Michel Houellebecq, Alejandro Jodorowsky etc.), Festivalul se bucura de sprijinul Programului "Cultura" al Uniunii Europene, al regiunii Liguria, al provinciei si primariei din Genova, de patronajul UNESCO si al Comisiei Europene. 

Potrivit comunicatului ICR, editia din acest an, cea de-a XV-a, se desfasoara in perioada 11-21 iunie. In afara dezbaterilor si a lecturilor propriu-zise, Festivalul va cuprinde o serie de manifestari tip performance, reading, lansari de carte, proiectii de film, excursii tematice, mese rotunde etc.

La invitatia directorului artistic al manifestarii, Claudio Pozzani, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia a devenit, din acest an, partener oficial al Festivalului International de Poezie de la Genova, urmand sa organizeze si sa sustina anual participarea Romaniei la aceasta prestigioasa manifestare.

Citeşte mai mult...
 
PRO-PAIN vor concerta la Cluj-Napoca PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 13 Iunie 2009 07:19

Pro-PainPro-Pain, formatie etalon pentru muzica hardcore ce a inspirat multe formatii chiar si din undergroundul romanesc, isi are sediul in New York si a fost formata in anul 1992 de Gary Meskil - bas, voce si bateristul Dan Richardson, care in acest moment este inlocuit de catre Rock Halverson.

Ziua de 21 august va marca inceputul turneului european de promovare a albumului „No End In Sight”, turneu care va avea doua opriri si in Romania: 8 septembrie – Cluj-Napoca, in Irish & Music Pub si 9 septembrie – Brasov. Pretul biletelor, ora de incepere si formatiile invitate in deschiderea acestui concert vor fi anuntate in scurt timp.

Ultima actualizare Sâmbătă, 13 Iunie 2009 09:02
Citeşte mai mult...
 
Comunicat din partea preotului paroh ortodox Puscas Gabriel din Sarasau PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 13 Iunie 2009 07:14

SarasauAm primit din partea preotului paroh ortodox Puscas Gabriel din comuna Sarasau urmatorul comunicat pe care vi-l reproducem integral:

"Facem apel la Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la toate institutiile statului sa ia atitudine fata de nedrepatile si abuzurile la care este supusa comunitatea ortodoxa din comuna Sarasau Maramures.

Vechea biserica ortodoxa atestata documentar la 1600 ,este in continuare revendicata si ocupata de catre greco-catolici. Inaintea acestei biserici din piatra exista una din lemn ctitorita la 1456. Aceasta biserica de la 1600 ,cu hramul Sfintii Arhangheli Maihail si Gavriil a fost zidita de catre sotia unui boier moldovean ,Doamna Balasa ,care era originara din acest sat .In aceasta biserica la anul 1704,Sfantul Iosif Marturisitorul a tinut un sobor in cadrul caruia s-au dezbatut probleme grele ale timpului cand toata Transilvania era sub presiunea imperiala si a iezuitilor .De asemenea Sf Iosif episcopul Maramuresului a slujit aici de mai multe ori.

Ultima actualizare Sâmbătă, 13 Iunie 2009 09:41
Citeşte mai mult...
 
Centrul “Pentru Voi” organizează cursuri pentru persoanele defavorizate PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 13 Iunie 2009 07:04
Persoanele cu dizabilităţi reprezintă cea mai mare minoritate din România, cu cea mai mare rată de creştere, potrivit “Ghidului pentru angajatori”, editat de Liga Română pentru Sănătate Mintală. Lipsa de informare în rândul companiilor cu privire la angajarea persoanelor cu dizabilităţi, dar şi insuficienţa demersurilor comunitare de integrare prin muncă a acestora, conduc la perpetuarea prejudecăţilor şi a situaţiilor în care persoanele cu dizabilităţi sunt discriminate. 

O astfel de prejudecată este, potrivit ghidului, aceea de a presupune că o persoană cu dizabilităţi nu poate să execute anumite sarcini sau contribuie la scăderea productivităţii şi a profitului unei companii. “Realitatea vine să contrazică aceste prejudecăţi: o persoană cu dizabilităţi poate să contribuie semnificativ şi pe termen lung la creşterea productivităţii şi a profitului companiilor”, a precizat Puşa Jakab, directorul Centrului de Formare Pofesională “Pentru Voi”.

Citeşte mai mult...
 
Sigheteanul Marius Bilasco este campion cu Unirea Urziceni PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 13 Iunie 2009 06:35

Marius BilascoMarius Ioan Bilaşco (născut la data de 13 iulie 1981 la Sighetu Marmaţiei, Maramureş, România) este un fotbalist român care evoluează în prezent pe postul de atacant la formaţia de primă ligă Unirea Urziceni. Este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai constanţi fotbalişti din anii 2000 în Liga 1, deşi nu a rupt niciodată gura târgului sau nu a reuşit să marcheze foarte multe goluri pentru echipele la care a evoluat. Bilaşco a reuşit să bifeze aproape 200 de prezenţe în primul eşalon fotbalistic al ţării.

Produs al Şcolii de Fotbal "Nicolae Dobrin" din Piteşti, Marius Bilaşco a reuşit prima sa performanţă notabilă în timpul junioratului, reuşind să devină Campion Naţional la Juniori alături de Sporting Piteşti. În plus, a reuşit să bifeze 32 de apariţii în echipa naţională de juniori a României.

Cel poreclit Bilă a debutat la echipa mare a celor de la FC Argeş în anul 1998. Pe 24 octombrie 1998, el debuta în Liga 1, într-un meci câştigat de formaţia sa cu scorul de 1-0 în faţa lui FC Naţional. În total, în acest prim sezon în care a evoluat la echipa piteşteană, Bilaşco a jucat 6 meciuri, nereuşind să marcheze niciun gol.

Ultima actualizare Sâmbătă, 13 Iunie 2009 07:43
Citeşte mai mult...
 
Dan Puric - Trecutul care ne izbaveste #02 Conferinta la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 12 Iunie 2009 18:32
 
« ÎnceputAnterior1611161216131614161516161617161816191620UrmătorSfârşit »

Page 1620 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact