logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Ştergarul unităţii naţionale ucrainene, la lansarea unei noi emisiuni la Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 24 Iunie 2009 07:25
Vineri după-amiază, sala postului teritorial de radio Sighet a fost gazda a 3 evenimente culturale cu pecete ucraineană.

Graţie Consulatului General al Ucrainei la Suceava şi Uniunii Ucrainenilor din România, aici a fost expus „Ştergarul unităţii naţionale ucrainene”, lung de 9,3 metri şi lat de 85 cm adus de o delegaţie din Kiev după ce lucrarea a fost prezentată comunităţilor ucrainene din mai multe ţări ale lumii. În România ştergarul a trecut prin judeţele Suceava, Botoşani, Maramureş urmînd a poposi şi în celelalte 5 judeţe populate de ucraineni.

De la artizanul lucrării unicat în lume am aflat că ştergarul s-a realizat după un proiect la care 27 de reprezentanţi ai tot atîtor provincii au trudit 6 luni. Motivele brodate reprezintă toate colţurile şi simbolurile Ucrainei. Ştergarul a fost realizat de poporul simplu, apolitic, în 50 de colective de creaţie de pe tot cuprinsul Ucrainei. Au lucrat pe parcursul a 3 ani 1350 de persoane, cea mai tînără fetiţă avînd 6 ani, iar cea mai vîrstnică femeie, 95, reprezentînd toate minorităţile de pe cuprinsul ţării. Minoritatea românească a fost reprezentată de două femei din regiunea Odessa. Ştergarul-ocrotitor al familiei, de la naştere, căsătorie şi moarte – a fost confecţionat pe pînză de acum 55 de ani, din cînepa cultivată şi prelucrată de o gospodină din Ucraina. Peste tot a fost primit cu entuziasm, inclusiv în Canada, SUA, Polonia şi Republica Moldova. Preşedintele Yuşcenko a promis că va fi deschis la Kiev un Muzeu al ştergarului ucrainean cu încă 1.000 de ştergare din toată Ucraina. Cum însă preşedintele a promis multe şi a făcut puţin…

Momentul artistic a fost susţinut de vestitul cor din Rona de Sus, ”Vocile Ronei” dirijat de prof. Geta Petreţchi, cor înfiinţat în urmă cu 60 de ani.

Ultima actualizare Miercuri, 24 Iunie 2009 08:17
Citeşte mai mult...
 
Barbat din Rozavlea tepuit „legal” cu 2.800 de lei la casa de schimb PDF Imprimare Email
Marţi, 23 Iunie 2009 17:01

Politia a intervenit astazi, in jurul orei 13:00, la o casa de schimb valutar din Baia Mare, unde a izbucnit un scandal de proportii. Autoritatile au fost chemate de un client nemultumit, care a reclamat ca a fost tepuit de angajatii societatii in momentul in care a schimbat valuta si care, in semn de protest, ii oprea pe clientii exchange-ului sa faca tranzactii.

 Gheorghe Pocaniuc este din localitatea Rozavlea si a venit in Baia Mare ca sa isi inmatriculeze o remorca. El a oprit la casa de schimb de la intersectia bulevardului Unirii cu Traian si, convins de angajata firmei, a schimbat 3.500 de euro. „Ar fi trebuit sa primesc 14.000 de lei la schimb si mi-a dat doar 11.900. M-am socat cand am numarat banii si nu mi-a venit sa cred pentru ca de la inceput am intrebat-o cu cat imi schimba si a zis ca imi da 4,2, cand acolo mi-a dat doar 3,4 lei pe un euro. Am pierdut 2.800 de lei. Nu se poate asa ceva”, a declarat pagubitul pentru citynews.ro.

Ultima actualizare Marţi, 23 Iunie 2009 17:14
Citeşte mai mult...
 
1.020 candidati din judet au luat zece la romana oral PDF Imprimare Email
Marţi, 23 Iunie 2009 16:50

Prima proba a examenului national de bacalaureat, respectiv proba orala la limba si literatura romana, a trecut cu bine pentru candidati. Niciun elev nu a fost respins, iar dintre candidatii care au sustinut aceasta proba, un numar de 1.020 de absolventi au obtinut nota maxima, 10. Alti 588 de candidati au primit note intre 9.00 si 9.99, in timp ce 488 de elevii au reusit sa obtina note intre 8.99 si 9.00. Alti 351 au primit note intre 7.00 si 7.99. De asemenea, 174 de candidati au luat note intre 6.00 si 6.99, iar 18 elevi au primit note intre 5.00 si 5.99.
Examenul de bacalaureat continua astazi, cu probele orale la limba materna pentru cei care au studiat in limba minoritatilor. Cea de-a treia proba orala, la limba moderna studiata, se va desfasura in 24 si 25 iunie.

Ultima actualizare Marţi, 23 Iunie 2009 17:14
Citeşte mai mult...
 
Ucrainenii si romanii bat palma impotriva inundatiilor PDF Imprimare Email
Marţi, 23 Iunie 2009 14:43

Expertii ucraineni si romani au luat parte recent la o intalnire in Sighetu Marmatiei unde au discutat despre lucrarile care trebuie facute in viitorul apropiat pentru securizarea malurilor Tisei.

Reprezentantii Directiei Apelor Somes-Tisa (DAST), care au luat parte la dezbateri, au aratat ca partea romana a transmis un proiect care trebuie pus in acord cu planurile autoritatilor din tara vecina si care vizeaza „lucrari pentru pastrarea liniei malului stang al raului Tisa, stabilizarea albiei si reducerea pagubelor produse de inundatii”.

„Caracterul transfrontalier al spatiului hidrografic Somes-Tisa deschide noi oportunitati de colaborare pentru institutia noastra. Ne dorim o cooperare reciproc avantajoasa, pentru ca impreuna sa identificam si sa aplicam solutii viabile in domeniul gospodaririi apelor de frontiera, onorand obligatiile internationale, pe care ni le-am asumat”, a precizat noul director al DAST, Mircea Itu.

In urma discutiilor avute pentru concordarea proiectelor din Romania si Ucraina s-a stabilit ca lucrarile de consolidare care se vor derula pe ambele maluri ale Tisei trebuie sa respecte linia naturala a cursului albiei iar digurile corespondente sa aiba aceeasi cota, in conformitate cu prevederile acordului incheiat intre guvernele celor doua tari in vederea cooperarii in domeniul gospodaririi apelor de frontiera.

Ultima actualizare Marţi, 23 Iunie 2009 17:15
Citeşte mai mult...
 
Reclamaţie de viol la Deseşti PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 23 Iunie 2009 14:37

Poliţiştii din Deseşti au fost sesizaţi ieri că o femeie din localitate a fost victima unui viol. Conform declaraţiei victimei, în jurul orei 10.30, în timp ce se deplasa pe câmp, spre un teren agricol, a fost acostată de consăteanul Vasile R. de 45 de ani. Bărbatul, prin violenţă, a obligat-o să întreţină un raport sexual. Suspectul este cercetat în libertate pentru comiterea infracţiunii de viol.

Ultima actualizare Marţi, 23 Iunie 2009 17:15
Citeşte mai mult...
 
Dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 23 Iunie 2009 14:34

Un echipaj de poliţie a oprit în trafic pe str. Alexandru Ivasiuc din Sighetu Marmaţiei un autoturism cu numere provizorii. La volan se afla Vasile M. de 22 de ani din Bogdan Vodă. La testarea cu aparatul etilotest, rezultatul a fost 0.56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatului i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetările continuă şi vor fi luate măsuri conform legii.

Ultima actualizare Marţi, 23 Iunie 2009 17:16
Citeşte mai mult...
 
Klezmer Workshop - 22 iunie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sandu Aldea   
Marţi, 23 Iunie 2009 14:32
In continuare va prezentam alte 10 clipuri video de la acest work-shop inedit si special realizat de catre domnul Johnny I. Popescu pentru publicul sighetean.
Vizionare placuta!
Citeşte mai mult...
 
Muzica klezmer la Sighet (21.06.2009) PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Marţi, 23 Iunie 2009 13:23
Va prezentam in continuare si alte secvente video de la acest spectacol deosebit.
Vizionare placuta!
Ultima actualizare Marţi, 23 Iunie 2009 13:26
Citeşte mai mult...
 
Poliţiştii fac controale la agenţii economici care manipulează bunuri şi valori PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 23 Iunie 2009 11:58
Pentru prevenirea sustragerii sumelor de bani aparţinând unităţilor financiar bancare, case de schimb valutar şi în general agenţi economici care operează cu sume mari de bani poliţiştii maramureşeni desfăşoară în perioada 22.06-30.07.2009 acţiuni şi controale la agenţii economici de pe raza judeţului. Poliţiştii verifică modul în care sunt respectate prevederile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Reamintim că, în conformitate cu actul normativ menţionat mai sus, conducătorii de unităţi sunt obligaţi să ia măsurile necesare pentru asigurarea pazei, în sens contrar împotriva acestora se vor lua măsuri de sancţionare potrivit legislaţiei în vigoare.

Ultima actualizare Marţi, 23 Iunie 2009 12:31
Citeşte mai mult...
 
Vizita în România a reprezentanţilor comunităţii româneşti din Ucraina PDF Imprimare Email
Scris de Sergiu Dan   
Marţi, 23 Iunie 2009 11:44

O delegaţie a reprezentanţilor comunităţii româneşti din Ucraina efectuează, în perioada 23 – 24 iunie 2009, o vizită în România, la invitaţia secretarului de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac.

Liderii organizaţiilor româneşti din Ucraina vor avea o serie de întâlniri şi discuţii de lucru cu reprezentanţii instituţiilor statului român, în special cele cu atribuţii în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni, printre care se numără: Administraţia Prezidenţială, Senatul României, Camera Deputaţilor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Institutul Cultural Român şi Patriarhia Română.

Totodată, vor fi evaluate modalităţile prin care autorităţile române pot veni în sprijinul iniţiativelor care vizează realizarea de proiecte şi programe cu scopul păstrării şi afirmării identităţii culturale, lingvistice şi religioase a românilor din Ucraina.

Ultima actualizare Marţi, 23 Iunie 2009 12:30
Citeşte mai mult...
 
Peste 40 de jandarmi vor asigura desfăşurarea bacalaureatului PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Marţi, 23 Iunie 2009 11:31

Pe timpul desfăşurării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2009, în perioada 22 iunie – 06 iulie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş asigură măsurile de ordine şi siguranţă publică la centrele de examinare şi de corectare a lucrărilor precum şi misiuni de asigurare a securităţii transportului lucrărilor la centrele de corectare, cu un efectiv de peste 40  jandarmi, după cum urmează: la Baia Mare jandarmii vor fi prezenţi la 11 centre de examen, la Sighetu Marmaţiei la 4 centre de examen, la Vişeu de Sus la 1 centru de examen, la Borşa la 1 centru de examen şi la Tîrgu Lăpuş la 1 centru de examen. De asemenea la cele 4 centre de corectare din Baia Mare jandarmii vor asigura în permanenţă măsurile de ordine şi siguranţă publică precum şi misiuni de asigurare a securităţii transportului lucrărilor de la centrele de examinare la centrele de corectare.

Inclusiv sâmbătă şi duminică, ca urmare a desfăşurării pe 26 iunie a probei scrise la limba şi literatura română, centrele de corectare vor fi păzite cu jandarmi 24 de ore din 24.

Ultima actualizare Marţi, 23 Iunie 2009 12:32
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1611161216131614161516161617161816191620UrmătorSfârşit »

Page 1612 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact