logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
"Spiritul artei japoneze" de Yoné Noguchi. Cap. 1: Koyetsu Partea a VIII-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 04 Ianuarie 2022 14:09

Explicaţii: Yoné Noguchi este un autor american de origine japoneză de expresie engleză (este posibil şi probabil să fi scris şi în limba maternă). Aceasta este încercarea de traducere a cărţii electronice nr. 62252 de pe Project Gutenberg (gutenberg.org), apărută în 1915 la Londra. Yoné Noguchi este şi tatăl marelui artist (sculptor şi peisagist) Isamu Noguchi, discipol spiritual al lui Brâncuşi.

Redăm variantele engleză-română pentru facilitarea corecturii traducerii.

Engleză: Cap. 1: Koyetsu

The Doctor’s house had an almost winter-sad aspect with the shoji, even the rain-doors all shut, the soft darkness assembling at the very place it should, where the saints or goddesses revealed themselves; hanging after hanging was unrolled and rolled before me in quick succession. “Doctor, tell me quick whose writing is that?” I loudly shouted when I came to one little bit of Japanese writing. “That is Koyetsu’s,” he replied. “Why, is it? It seems it is worth more than all the others put together; Doctor, I will not ask you for any more hangings to-day,” I said. And a moment later, I looked at him and exclaimed in my determined voice:

Ultima actualizare Marţi, 04 Ianuarie 2022 14:34
Citeşte mai mult...
 
Despre actorul american Eli Herschel Wallach P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 03 Ianuarie 2022 14:27

De unde ar putea proveni oare etnonimul Wallach ? În Polonia, antroponimul este întâlnit şi la lemki (care refuză orice apropiere de români, considerându-se rusini sau ruşi), iar valahii silezieni sunt identificaţi drept valahi, dar cu un alt termen (oarecum asemănător).

Totuşi, opinăm, datorită apropierii localităţii Przemyśl că strămoşii actorului american ar putea avea anumite legături cu comunităţile din Trohimbrid şi Lozisht. Acestea aparţinuseră cândva Poloniei, apoi trecând la Rusia, fiind probabil la origine de karaiţi (sâmbotişti), nu de talmudişti. Prenumele copiilor săi ne sunt familiare: Peter, Katherine, Roberta, ceea ce ar confirma întrucâtva ipoteza noastră.

Însă nu ar fi de exclus nici ipoteza galiţiană.

Efectuarea serviciului militar în anumite garnizoane ale armatei romane impunea în vechime unele schimbări sau acceptări de cult şi identitate etnică (prin amestec), la care strămoşii actorului au consimţit după cum se vede.

Citeşte mai mult...
 
Despre actorul american Eli Herchel Wallach PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 03 Ianuarie 2022 14:24

Cu certitudine, destui dintre cititori nu cunosc sau cunosc mult prea puţine lucruri despre actorul american Eli Herschel Wallach. Născut la 07.12.1915 din emigranţii de rit mozaic Abraham şi Berta (Schorr) Wallach, originari din localitatea poloneză Przemyśl (care este situată aproape de graniţa cu Ucraina). Erau singurii evrei dintr-o vecinătate predominant italo-americană din Brooklin. A absolvit Universitatea Texas în 1936 în studii de istorie. Apoi obţine un master în artă (pedagogia artei) de la Colegiul Oraşului New York. Apoi a studiat actoria, dar în 1940 a fost înrolat în armată ca sergent şi medic, apoi a fost trimis la o şcoală de ofiţeri administrativi de medicină. A servit în Franţa în serviciul medical militar, ieşind din armată în 1945 cu gradul de căpitan, primind medalii şi decoraţii.

A jucat ca actor de teatru în numeroase piese de teatru, iar ca actor de film câştigă premiul BAFTA pentru "cel mai promiţător debut" pentru rolul de debut din filmul lui Elia Kazan, "Baby Doll". A jucat în total în peste 90 de filme de-a lungul carierei sale.  

S-a stins din viaţă în 24.06.2014 la 98 de ani. În anul 2010, la vârsta de 94 de ani a primit Academy Honorary Award pentru contribuţia sa la industria filmului.

Ultima actualizare Marţi, 04 Ianuarie 2022 14:21
Citeşte mai mult...
 
Parlamentul în pribegie: Iași, Odessa, Kherson 1916-1918 PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 03 Ianuarie 2022 14:18

Din lucrarea Dlui. Gheorghe Procopiu- "Parlamentul în pribegie. 1916-1918. Amintiri, note şi impresii", Ed. Humanitas, Bucureşti, 2018, ediţie îngrijită de Dl. Daniel Cain, reţinem că după Iaşi, parlamentul se refugiază la Odessa, apoi la Kherson. Reţinem următoarele:

                <"Cu suirea lui Ferdinand pe tron, Brătianu a devenit stăpân pe situaţie şi singur răspunzător al sorţii ţării noastre", spune Dl. Argetoianu. Fire suspicioasă, şeful guvernului preferă să poarte personal negocierile privind intrarea ţării în război> (lucrarea amintită, pag. 20 din Studiu introductiv).

                În circumstanţele războiului, membrii Parlamentului român ajung la Iaşi, apoi la Odessa, iar de acolo chiar la Kherson.

Citeşte mai mult...
 
Amintirile unui prizonier-cadet austro-ungar (de naţionalitate română) din lagărul de la Şipote-Iaşi PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 03 Ianuarie 2022 14:12

Prizonierul-cadet austro-ungar Nicolae Talpeş, deţiut în lagărul de la Şipote-Iaşi şi-a scris amintirile la o vârstă memorabilă (la 77 de ani). O poveste frumoasă cu un tânăr sublocotenent căruia nenorocirile războiului şi detenţia în lagăr îi prilejuiesc o discriminare extrem de pozitivă, respectiv cunoaşterea unor posibile viitoare soţii şi studii de drept la Universitatea cea mai apropiată de lagăr, cea din Iaşi. La Şipote a locuit într-un bordei sub pământ, împreună cu un alt bănăţean, dar înainte de izbucnirea epidemiei. O treime din efectivul lagărului ar fi murit între 1916-1918. Întâi ca lagăr pentru soldaţi dezertori şi refugiaţi, atât ruşi, bulgari, turci, germani, sârbi (atât ale Puterilor Centrale, cât şi din partea Antantei), Şipote devine ulterior lagăr pentru prizonierii Puterilor Centrale (unii dintre ei de religie mozaică).

                În sine, demne de un scenariu de film (ori înşişi un scenariu de film), amintirile dezvăluie cum Nicolae Talpeş îşi deparazita hainele şi lenjeria fără etuvă, lângă soba sau vatra încinsă, apropiindu-le de jăratic.

Citeşte mai mult...
 
Sighetean reținut cu aproximativ 2 kg de canabis PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 01 Ianuarie 2022 18:07

În data de 30.12.2021, în baza delegarii procurorului D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Maramureș, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș au desfășurat o acţiune pe linia combaterii traficului de droguri de risc, pe raza localității Sighetu Marmației, în care a fost prins în flagrant un cetăţean român având asupra sa substanțe interzise și au confiscat aproximativ 2 kg de droguri de risc, posibil canabis.

Citeşte mai mult...
 
,,De Nasterea lui Iisus,, - proiect al Gradinitei nr 12 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 23 Decembrie 2021 07:37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Proiectul educațional extrașcolar ”De Nașterea lui Isus” se desfășoară ca parteneriat între grupa mare A (educatoare prof.înv.preșcolar Irina ȚIPLEA și prof.înv.preșcolar Adela CODREA) de la Grădinița cu P.P.Nr.12 Sighetu Marmației reprezentată prin director prof. Nicoleta ȚIPLEA, familiile preșcolarilor și Biserica Ortodoxă Sf. Gheorghe din Sighetu Marmației (preoți Ștefan CODREA, Flaviu VIDA) și își propune ca prin activitatea ”Nașterea lui Isus”-SCENETĂ desfășurată în Biserica mai sus menționată, preșcolarii să conștientizeze semnificația sărbătorii Crăciunului îmbunătățindu-și cunoștințele despre Sărbătoarea Nașterii lui Isus ca fiind o Sărbătoare Sfântă, ce aduce în sufletele oamenilor lumină și bucurie.

Activitatea a avut loc marți, 21.12.2021 de la ora 17:00.

Educatoarea  prof.înv.preșcolar Irina ȚIPLEA este de părere că de mici ar fi bine să îi învățăm pe copii ce reprezintă de fapt  Sărbătoarea Crăciunului și anume celebrarea Nașterii Domnului. Să le citim povesti și legende despre Crăciun, despre nașterea lui Isus, semnificația simbolurilor, a cadourilor și a culorilor Crăciunului. Să îi învățam că este o sărbătoare sacră, importantă în țoată lumea.

Mulți copii stiu că vine Moș Crăciun, dar nu stiu de ce și ce simbolizează Crăciunul.      

Implicarea copiilor în derularea acestui proiect va conduce la familiarizarea preșcolarilor cu principalele  sărbători  religioase și constientizarea părinților cu privire la importanța sărbătorii Crăciunului precum și rolul lor în educarea copiilor din perspectiva creștină, precizează prof.înv.preșcolar Adela CODREA.

 

Ultima actualizare Joi, 23 Decembrie 2021 07:51
 
Claudius Aeliani Partea a 37-a: De natura animalium: 17.10 PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:45

Preambul: Claudius Aeliani este un autor clasic bilingv în latină-greacă, denumit meliglossos (cel dulce la vorbă), născut la Praeneste (astăzi Palestrina) în Latium, peninsula italică cca. 175 e.n. – decedat cca. 235 e.n. A scris lucări din care s-au păstrat cel puţin două: <De natura animalium> în 17 cărţi şi Varia Historia în 14 cărţi, pentru care încercăm fragmentar sumare traduceri din engleză şi franceză (indicând sursele)… Alte lucrări s-au păstrat fragmentar: <Asupra providenţei> şi <Despre manifestările divine>…

Text:  Claudius Aeliani în latină, engleză şi română

Latină Liber Decimus Septimus, 17.10: Boeotiae terrae solum talpis caret** agro Lebadico; ac si importentur aliunde, non fodiunt, sed moriuntur: ad ejus vicinam vero Orchomenum permultae procreantur. In Africa nulli sunt neque apri, neque cervi. In Ponto neque mollia neque testacea, nisi raro et perpauca, gignuntur. Unicornes aves in Aethiopia nasci, et sues quadricornes, itemque ovillum pecus a lana quidem inops, verumtamen pilis camelorum hirsutum, auctor est Dinon>.  (preluat de pe site-ul educaţional al Univ. din Chicago).

Citeşte mai mult...
 
Colaborarea anti-epidemică a medicilor militari între ideal şi dezastru P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:40

În teza de doctorat în ştiinţe istorice a domnului Leontin Stoica-"Serviciul sanitar al armatei române în perioada 1914-1919", Chişinău, 2012 este menţionat la pag. 110 un ofiţer cu rang inferior, dar extrem de vocal şi de critic: locotenent-colonelul Ioan Antonescu care într-un memoriu adresat Ministerului de Război descria la 01 decembrie 1917 situaţia generală drept una tragică, scriind un raport total defetist:

"Poporul şi chiar armata sunt ameninţate de foamete;

Mizeria fiziologică domneşte peste tot face ca populaţia să fie la completa discreţie a celor mai grozave epidemii. Mortalitatea printre copii a atins un procent de 60 % iar tifosul exantematic a reapărut...  Provocatorii şi conducătorii anarhiei ruse fac toate sforţările pentru a arunca această ţară în în prăpastia în care au aruncat pe ţăranul şi soldatul rus.

Punctele d şi e se refereau tocmai la samavolniciile soldaţilor ruşi".

Ultima actualizare Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:50
Citeşte mai mult...
 
Colaborarea anti-epidemică a medicilor militari între ideal şi dezastru PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:33

 În teza de doctorat în ştiinţe istorice a domnului Leontin Stoica-"Serviciul sanitar al armatei române în perioada 1914-1919", Chişinău, 2012 este citată lucrarea dlui. Constantin Kiriţescu care aprecia că dacă colaborarea cu personalul medical al rârâiţilor a fost excelentă, în schimb cu personalul sanitar rusesc a fost dezastruoasă cu referire la epidemia de tifos exantematic din primele luni ale anului 1917 (pag. 18). Aceeaşi situaţie şi în Dobrogea în toamna anului 1916 (lucrarea citată, pag. 22), unde comportamentul ofiţerilor ruşi de sub comanda lui Andrei Zaioncicovski este descrisă ca frizând iraţionalul. La paginile 25-26 scrie, cităm: "Pentru antantofili, încercarea de redobândire a Basarabiei nu părea avea sorţi de izbândă pe termen lung, dată fiind capacitatea de refacere a Rusiei. Germanofilii le replicau, susţinând nu fără temei, că Rusia rămâne oricum un pericol real pentru România și acest pericol nu poate fi diminuat ajutând Rusia să preia controlul asupra strâmtorilor". La pagina 28 scrie despre misiunile militare după februarie 1915 de pe lângă Franţa, Marea Britanie, Elveţia, SUA, Japonia şi Rusia, pentru procurarea de armament, muniţie, dar şi de medicamente şi materiale sanitare. 

Citeşte mai mult...
 
Drepţi între popoare P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:26

De pe site-ul israelian specializat, aflăm repartiţia numărului de drepţi între popoare pe naţiuni. Este adevărat că faţă de maghiari (care aveau disponibile garnituri de tren confortabile pentru deportare, spre deosebire de Regionala Iaşi, care a dat garnituri improprii la transferul cetăţenilor evrei din Iaşi spre Călăraşi) avem un număr redus de drepţi între popoare. Ungaria: 876. România, doar 69 (dar probabil cu Rep. Moldova şi parte din Ucraina, respectiv Moldova: 79 şi Ucraina: 2673 cu mult mai mulţi. De exemplu, Dl. Manoliu Florian este menţionat în legătură cu operaţiuni de salvare la Berna şi pe teritoriul Ungariei. Este posibil să fie vorba despre un diplomat român din Elveţia). Verificările stabilesc că este un diplomat. În realitate, inclusiv din lista pentru Ungaria regăsim antroponime posibil româneşti (dar este adevărat că acelaşi fapt îl regăsim în lista din România, cu antroponime maghiare). Deci listele sunt după cetăţenii, nu după ceea ce noi numim naţionalitate.

Astfel, pe lista din Ungaria regăsim un Cosma Dimitri (care a salvat în nordul Transilvaniei ocupate pe atunci) şi Dobrán Erszebet din Satu Mare (tot în nordul Transilvaniei), apoi persoane din Gyor (Dobrovics Maria), precum şi aparent din Budapesta cu antroponime posibil româneşti (Golopencza Illés ?).

Citeşte mai mult...
 
Drepţi între popoare P I-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:18

De pe site-ul israelian specializat, aflăm repartiţia numărului de drepţi între popoare pe naţiuni. Este adevărat că faţă de maghiari (care aveau disponibile garnituri de tren confortabile pentru deportare, spre deosebire de Regionala Iaşi, care a dat garnituri improprii) avem un număr redus de drepţi între popoare. Ungaria: 876. România, doar 69 (dar probabil cu Rep. Moldova şi parte din Ucraina, respectiv Moldova: 79 şi Ucraina: 2673 cu mult mai mulţi. De exemplu, Dl. Manoliu Florian este menţionat în legătură cu operaţiuni de salvare la Berna şi pe teritoriul Ungariei. Este posibil să fie vorba despre un diplomat român din Elveţia).

Faţă de Ungaria stăm oarecum rău, dar nu faţă de SUA, care nu are decât 5 drepţi între popoare. Ce să te aştepţi de la un popor dedicat culturii pop-corn şi un popor-sugativă de băuturi închise carbogazoase îndulcite feroce ? La ei viaţa este în culoarea caramel.

Citeşte mai mult...
 
Tenis : Cupa tata și copilul PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:09
La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc în municipiul Sighetu Marmatiei tradiționalul concurs de tenis "Cupa tata și copilul" ce se desfășoară anual doar în orașul nostru.
Evenimentul, ajuns la ediția XXVIII-A , a avut loc în sala Liceului Leowey Klara din Sighetu-Marmației cu participarea părinților și a copiilor lor.
Concursul a fost câștigat de dublul Gavaller Adrian /Gavaller Armand care au dispus în finala de Dulugea Sorin/Dulugea Razvan, după un meci atractiv, cu scorul de 6-3, 6-1.
Locurile III au revenit perechilor Trus Eduard/ Trus Carmen și lui Bologa Vasile/Bologa Andreea.
Citeşte mai mult...
 
Craciun in inima si in suflet - proiect al Gradinitei nr 12 in parteneriat cu Asociatia ,,Daruim si ne daruim,, PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 21 Decembrie 2021 11:01

Educatoarele Irina ȚIPLEA și Adela CODREA de la Grădinița cu P.P.Nr.12 Sighetu Marmației - director prof. Nicoleta ȚIPLEA desfășoară acțiuni de voluntariat în cadrul unui proiect extrașcolar-intercomunitar ”Crăciun în inimă și în suflet”.

”În cadrul multor activităţi şcolare, noi ca educatoare, transmitem o vastă gamă de informaţii/noţiuni care au un caracter moral şi care vizează formarea unor conduite morale, a unor comportamente care să fie în conformitate cu cerinţele societăţii în care trăim.

Anul acesta, în preajma Sărbătorilor de iarnă ne-am alăturat Asociației DĂRUIM ȘI NE DĂRUIM, reprezentată prin președinte preot Dan SIDĂU în cadrul proiectului de voluntariat ”Crăciun în inimă și în suflet” derulat în luna Decembrie, implicând preșcolarii grupei mare A și familiile acestora.

Prin desfășurarea acestei activități de voluntariat ne-am propus: 

• Sensibilizarea copiilor cu privire la problemele semenilor lor - empatia ;

• Dezvoltarea simţului responsabilităţii la micii preșcolari ;

• Educarea spiritului de colaborare, prietenie, întrajutorare - altruismul.” 

(prof.înv.preșcolar Irina ȚIPLEA)

În săptămâna 13-17.12.2021 preșcolarii au adus la grădiniță cadouri precum: dulciuri, jucării, rechizite, obiecte de îmbrăcăminte, urmând să fie împărțite copiilor, luni 20 decembrie la subsolul Bisericii Sf Arhangheli Mihail și Gavril de către reprezentanții Asociației.

Mulțumim părinților pentru implicarea și împărtășirea aceleieși viziuni despre educație morală.

(prof.înv.preșcolar Adela CODREA)

 

 
Acasa de Craciun - colindatori din Rozavlea PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 20 Decembrie 2021 12:32

 
Acasa de Craciun - colindatori din Bogdan Voda PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 20 Decembrie 2021 12:31

 
Acasa de Craciun - Gradinita nr 8 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 20 Decembrie 2021 12:27

 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 14 of 1050

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact