logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Scriitori Japonezi: Murakami Haruki- Albastru nemărginit, aproape transparent (1977) PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 20 Ianuarie 2022 18:39

Nu, nu era un avion. Era bâzâitul unei insecte care venea de undeva din spatele meu. Gâza, mai mică decât o muscă, mi s‑a învârtit de câteva ori în dreptul ochilor, apoi a dispărut într‑un colţ întunecat al camerei.

Pe masa albă, rotundă, în care se re­flecta becul din tavan, se afla o scrumieră din sticlă. În ea ardea o ţigară lungă şi subţire, cu urme de ruj pe filtru. Pe mar­ginea mesei era o sticlă de vin, în formă de pară. Pe etichetă era desenată o blondă cu un ciorchine de struguri în mână, din care se înfrupta. Lumina din tavan tre­mura roşiatic pe suprafaţa vinului din pahar. Picioarele mesei se afundau în covo­rul gros. În faţă era o masă de toaletă, la care stătea femeia, cu spatele ud de trans­piraţie, îşi întinse picioarele şi îşi scoase ciorapii negri, rulându‑i.

— Dă‑mi şi mie prosopul. Ăla roz, da?

Citeşte mai mult...
 
Unde au fost făcuți prizonieri soldații români decedați la Spassk, Karaganda, Kazahstan P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 20 Ianuarie 2022 18:32

Într-o listă afișată de ambasada română de la Moscova (Ambasada României în Federația Rusă) apar numele a doi soldați din Maramureș decedați la Spassk, Kazahstan, în lagărul NKVD nr. 99.

În ciuda numelui, nu este o localitate balneară (Spa).

Soldații români au fost adunați mai mult din România (Piatra Neamț, Iași, Vaslui,  unul în comuna Moldoveni din Kuban la 26 mai 1943) de către NKVD.

Dar lista conține și inexactități: caporal Granci Samuil Samuil, născut în 1911 în Jidvei, Târnava, luat prizonier la Belozerki, transferat la 29.07.1942 din lagărul Aktiub e indicat decedat în 11/08/1941, sector 1, Spassk. Cum se poate ? Era din Jidvei, poate urmaș din Lazăr, cel înviat din morți. Întâi a decedat, apoi a fost transferat. 

Citeşte mai mult...
 
Doi soldați români maramureșeni decedați la Spassk, Karaganda, Kazahstan P a I-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 18 Ianuarie 2022 19:12

Într-o listă afișată de ambasada română de la Moscova (Ambasada României în Federația Rusă) apar numele a doi soldați din Maramureș decedați la Spassk, Kazahstan, în lagărul NKVD nr. 99.

Este vorba despre soldatul armurier Buleandra Lazăr Vasile din satul Peteruți, Jud. Baia Mare (probabil Peteritea, Maramureș), luat prizonier pe Prut, decedat în 11/06/1942, înhumat în sectorul 1 de la Spassk.

Al doilea este soldatul lunetist Teiuț Gheorghe Gheorghe din sat Leordina jud. Maramureș, luat prizonier în raionul Dnepr', decedat în 13/06/1942, înhumat în sectorul 11, Mormântul 1 de la Spassk.

Sunt doar doi, pentru că apoi soldații români au luptat în armata maghiară. Probabil e indicat locul de naștere și este vorba de refugiați sau de soldați din armata maghiară care s-au declarat de etnie română.

Citeşte mai mult...
 
Un argument pentru originalitate și contra comparaţiilor şi a omonimiei ? Partea a XXVIII-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 18 Ianuarie 2022 19:05

Doamna întreabă: <Ce mai scrii ?>. <Vreau să scriu despre Sfântul Leonte de la Rădăuți.>. <Cum e corect: Leonte sau Leontie ?>. <Unii spun Leontie, dar e omonim cu Leonte>. <Spune ce scrii cu glas tare>. <E vorba despre un episcop al Rădăuților din timpul domnitorului Alexandru cel Bun. A fost un vestit sihastru înmormântat în biserica de lemn din Schitul Laura de către ucenicii săi>. <Şi prin ce s-a remarcat ?>. <La strămutarea trupului său în Catedrala Episcopală (pe atunci actuala Mănăstire Bogdana) din Rădăuți s-a găsit corp întreg şi nestricat>. La mormântul său se petreceau vindecări. Zaharia Kopystenski din Kiev scrie în 1621-1622: "În Rădăuți, în Episcopie, Sfântul Leontie făcătorul de minuni zace cu trupul întreg". Era sărbătorit la 01 iulie în fiecare an>. <Şi ce importanță are ?>. <De ce să nu fie canonizat și artistul plastic Marius Leonte și să fie sărbătorit la 01 iulie ?>. <Trebuie dovedit că a făptuit minuni>. <Era cu adevărat un om erect din Homo Erectus, dar şi cu sapiens de Săpânța>. 

Citeşte mai mult...
 
Un argument pentru originalitate și contra comparaţiilor şi a omonimiei ? Partea a XXVII-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 18 Ianuarie 2022 19:01

Doamna întreabă: <Ce tot clocești ?>. <Fac proiectul tapițeriei.>. <Şi ce e așa de greu ?>. <Albinuța care zboară pe deasupra lui Dotty seamănă la ochelari cu artistul plastic Marius Leonte 20.02.1964- 11.08.2021>. <Şi ce dacă ?>. <Dacă o omoară şi pe ea ?>. <De ce ?>. <Pare că zboară prea liber. Adică nu ascultă de turnul de control al zborurilor albinuțelor libere>. <Cine să omoare ?>. <Oligarhii. Marius Leonte de ce a murit ?>. <Exact. De ce ?>. <A amplasat o lucrare plastică în Piața Revoluției. Dar era plagiat după Brâncuși, după Principesa foarte X>. <Şi de ce a deranjat ? Că era plagiat ?>. <Păi tocmai, că nu era. Era o torpilă care pătrundea într-un zid>. <Şi ei ce-au zis ?>. <"Mișcă în Front Statuia Libertății ?" s-au întrebat ei>.  <Şi mișcă ?>. <Deloc>. <Dar de ce a deranjat ? Că le torpila un zid ?>. <Au zis, citez: "Acesta-i evreu german U-boot berlinez. Ei au interpretat lucrarea drept o replică din Piața Revoluției: o să folosesc numele unui om politic antic. 

Citeşte mai mult...
 
Un argument pentru originalitate și contra comparaţiilor şi a omonimiei ? Partea a XXVI-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 18 Ianuarie 2022 18:57

Doamna întreabă: <De ce zaci degeaba şi nu scrii pro-bono ?>. <La ei e pauză. Oamenii sacrifică Marele Porc şi acum servesc țuică şi degustă șorici şi slăninuţă>. <De unde știi ?>. <Au anunțat anticipat că e fericit Crăciunul, asta ca să știe writerii pro-bono că nu se mai publică în anul curgătoriu>. <Şi dacă-ți publică ce câștigi ?>. <La alegere: dacă nu mai îmi dai boabe de orez mor de foame, iar dacă e vijelie mare mor de frig între ziduri>. <Ei ce câștigă ?>. <Ei câștigă sighet-online. Numai că nu fac ce am zis eu>. <Şi ce ai zis tu ?>. <Am dat idei de filme: nu am văzut niciunul realizat. Am dat ideea troleibuzului ori tramvaiului sanitar şi le ignoră. Apoi, trebuie reabilitat omul politic și de arme Ion Antonescu. Ideile nu costă. Dar până când nu este reabilitat, ei cad sub incidența legii>. <Dar tu ai scris articolul>. <Nu am scris niciun articol. Un articol are o etichetă cu prețul pe el. 

Citeşte mai mult...
 
Volei feminin: CSS Sighet castiga cu 3-1 la Simleul Silvaniei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 17 Ianuarie 2022 11:33

Echipa de volei junioare a Clubului Sportiv Scolar din Sighetu Marmatiei - antrenor Attila Zoltan, a jucat ieri primul meci din cadrul returului de campionat national 2021-2022. Meciul s-a jucat in deplasare la Simleul Silvaniei, in compania echipe gazda ACS Silvania.

Echipa sigheteana a invins in primul meci al anului, cu scorul de 3-1.

In saptamanile urmatoare, atat pentru echipele de junioare ale CSS Sighet cat si pentru echipa de senioare a CSM Sighet urmeaza meciuri importante, atat acasa cat si in deplasare.

Va vom tine la curent cu rezultatele obtinute de echipele sighetene.

 
Drepţi între popoare: Elisabeth, ducesă în Bavaria P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Vineri, 14 Ianuarie 2022 17:58

În timpul Primului Enorm Război Mondial, regele Albert I refuză refugiul în Franța și rămâne în fruntea armatei. Regina Elisabeth i se alătură, făcându-se utilă prin pansarea și îngrijirea răniților. De unde supranumele Regina Infirmieră care o arată cât de inimoasă se dovedea la suferințele oamenilor.

Jean Cocteau i-a adus un omagiu zicând: <En Belgique, il n'y a qu'une reine, petite de taille et d'âme grande, qui sut toujours mettre sa modestie de reine à dire : “Je ne suis qu'une artiste” et sa modestie d'artiste à dire : “Je ne suis qu'une reine”>. 

Pentru nercunoscătorii de rârâită, încercăm o traducere : <În Belgia nu se află decât o regină, micuță de înălțime, dar cu sufletul tare mare, care știe să etaleze modestia de regină spunând : "Nu sunt decât o artistă" şi modestia sa de artistă zicând : "Nu sunt decât o regină">.

Contele de Flandra îi scria fiicei sale Josephine : "Tânăra Elisabeth nu e foarte drăguță şi este mărunțică. Dar e veselă și inteligentă și îl iubește pe Albert într-un  mod de neînchipuit şi se lasă adorată (răsfățată). Suntem obișnuiți cu prințese înalte, precum Mama Voastră (Marie de Hohenzollern, sora regelui Carol I) și cu voi două, fetele mele, cred că va fi puțină decepție în public alături de mărunțica Elisabeth".

Ultima actualizare Vineri, 14 Ianuarie 2022 18:00
Citeşte mai mult...
 
Drepţi între popoare: Elisabeth, ducesă în Bavaria P I-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Vineri, 14 Ianuarie 2022 17:56

Elisabeth, ducesă în Bavaria şi regină a Belgiei a fost onorată cu titlul de drept între popoare cu dosarul 45 din 1965 cu numele Elisabeth, regină-mamă a Belgiei. Era memțoaică (după mamă portugheză de sânge regal), vorbea, scria, coresponda în limba germană.

Supranumită Regina Infirmieră în timpul Primului Război Mondial, primește din partea României patru medalii (între care Medalia Virtuţii Militare, Medalia de Ordin a Crucii Roșii, Marea Cruce de Onoare a ordinului Carol I, Doamnă a Marii Cruci a Ordinului Meritului Aeronautic Român), precum şi medalii ale altor țări (Germania, Franța, Etiopia, Egipt, Spania, Estonia, Marea Britanie, Spania, Italia, Japonia, Maroc, Iran, Polonia, Rusia, Țările de Jos, Serbia, Vatican, Ordinul de Malta). Sunt distincții de tip militar pe linia Crucii ori Semilunii Roșii îndeosebi. A fost doctor honoris causa a cinci universități şi foruri științifice în Belgia și Franța.

Citeşte mai mult...
 
Despre portretul și sculptura PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Vineri, 14 Ianuarie 2022 17:49

Portretul <Femme au chignons> al lui Constantin Brâncuși s-a vândut la licitație pentru o sumă ridicol de mică: doar 350.000 de lire sterline. Pare a fi schiţa ce a stat la baza lucrării <Principesa X> şi o reprezintă pe Principesa Marie Bonaparte cu capul plecat în jos și într-adevăr, cu o coafură deosebită.

Brâncuși mărturisește că a lucrat cinci ani la simplificarea și esențializarea formei: <Şi materia mea e atât de frumoasă prin liniile acestea sinuoase, strălucind ca aurul curat şi care rezumă într-un singur arhetip toate efigiile feminine de pe pământ> oreluat după Adevărul.

Citeşte mai mult...
 
Noile condiții pentru școala online. Este eliminată rata de vaccinare în școli / CNSU propune noi scenarii ce țin de paturile libere din spital în fiecare județ PDF Imprimare Email
Vineri, 14 Ianuarie 2022 16:07

Cursurile în școli și licee se vor face cu prezență fizică sau vor trece în online conform unui nou scenariu, potrivit unei decizii adoptate joi seara de către Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă. Decizia va permite Ministerului Sănătății și Ministerului Educației să dea un ordin comun care să lege școala online de numărul de paturi COVID libere în fiecare județ. Totodată, noile reguli vor impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică dacă în clasă au fost confirmate 3 cazuri COVID, față de doar un singur caz COVID cât erau în prezent.

Decizia CNSU:

Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;

b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;

Ultima actualizare Vineri, 14 Ianuarie 2022 16:13
Citeşte mai mult...
 
Despre imnul național al Israelului și melodiile populare românești ce l-ar fi inspirat P a III-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 13 Ianuarie 2022 19:37

Şi totuşi de ce Imnul Statului Israel ar fi inspirat dintr-o melodie populară românească ? De ce nu ar fi rugăciunea sefardă Halel sursa muzicii ? Ori cântecele din Țara Bascilor ? De ce un cântec din România ? Doar pentru că compozitorul era din Ungheni, Basarabia ? Se spune că compozitorul ar fi auzit cântecul în copilărie, deci poate era religios și frecventa o sinagogă sefardă.

Dar nu putem știi cu adevărat. Cert este că sună puțin și românește și italiană și bască, puțin ucraineană, puțin suedeză şi puțin poloneză (Pod Crăcăoani Neamț ? Nu. Adică Pod Krakovem Polonia), Să fi bătut mingea cu copiii ? Dacă era violent (adică dacă bătea mingea) mai ieșea compozitor din el ?

Ce nu e clar ?

Iar Chitila, care e o localitate prăfuită (sau a fost cândva mai prăfuită), ce poate avea în comun cu antroponimul lui Haskel Hitler ? De mirare, nu ?

Citeşte mai mult...
 
Tânăra fată sofisticată: Nancy Clara Cunard P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 13 Ianuarie 2022 19:34

Nancy Clara Cunard nu era numai o persoană exotică, ci şi un om de o calitate morală şi umană deosebită. Preocupată de literatură, devine editoare de poezie. Ori poezia nu se caută, adică nu se vinde. Editorii se feresc de poezie ca şi cum ar fi tămâie. Totuşi, cu adevărat sofisticata Nancy Clara publica, dar nu în scop materialistic (nici nu avea sens), ci pentru că era o mecenată în literatură. Se afişează cu persoane de culoare într-un moment când Klanul Ku-Ku dicta în SUA (era democraţie, dar pentru Klanul Ku-Ku, ceea ce e a rămas toujours valabil pe acel petec de pământ unde erau cândva şi bizonii rumegători, dar tare tropăitori şi indienii care-și fumau pipele păcii. Se pare că sensul obscen din franceză s-a dus peste ocean când a fost vorba de eforturile Dlui. N. Titulescu pebtru pace. În plus, americanii sunt macho: greu să iasă vreo Angelă în față la ei, ceea ce ar fi valabil și pentru noi. Dar până la urmă trebuie spartă gheaţa cum s-ar spune, adică odată şi odată tot trebuie să se întâmplre). Deci era manifest anti-rasistă şi foarte emancipată. Un om exotic de nemaiîntâlnit.

Vom reveni poate şi cu alte precizări interesante.

Citeşte mai mult...
 
Despre imnul național al Israelului și melodiile populare românești ce l-ar fi inspirat P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 13 Ianuarie 2022 19:31

Textul imnului statului Israel este din versurile autorului galițian Naftali Herz Imber. Imnul e denumit Hatikva (Speranţa). Dar că melodia imnului ar fi de sorginte românească să mai mire oare pe cineva ?

Totuși, melodia aduce cu multe cântece europene: inclusiv cu tema principală a poemului simfonic Vltava (Die Moldau) a compozitorului ceh Bedřich Smetana. Aceasta nu face decât să confirme originea daco-română (valahii moravi).

Seamănă și cu tema muzicală a dansului <la Mantovana>, cu cântarea franceză <Ah, Prends Mon Ame>, cu cântece din Ţara Bascilor, cu cântecul ucrainean Katerina Kuceareva şi cu un cântec nordic, suedez: <Ack, Värmeland>, cu rugăciunea sefardă <Halel>, cu un cântec polonez <Pod Krakovem>, etc. Dar tema Vltavei e cea mai flagrantă (fiind cunoscută tare).

Citeşte mai mult...
 
Despre imnul național al Israelului și melodiile populare românești ce l-ar fi inspirat PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 13 Ianuarie 2022 19:25

Textul imnului statului Israel este din versurile autorului galițian Naftali Herz Imber. Imnul e denumit Hatikva (Speranţa). Dar că melodia imnului e de sorginte românească să mai mire oare pe cineva ? Melodia a fost cântată prima dată la un congres sionist din anul 1881 ținut la Focşani. Compozitorul Samuel Cohen era din Ungheni, Basarabia, stabilit în Israel. Dânsul cunoștea melodia din copilărie şi deşi aduce cu multe melodii populare, pare a fi asemănătoare <Cântecului de mai> cules de muzicologul Timotei Popovici, dar şi altor melodii (dar doar parţial pentru altele): a unui cântec moldovenesc <Hăis Cea> ori <Cucuruz cu fruntea sus> cules în Ardeal de G. Șorban.

Melodia a fost reconstituită pe note la Rişon LeŢion, care pare a fi o așezare întemeiată de colonişti originari din România (dar incert totuşi). Aceasta pentru că primul val de coloniști din România în Israel în 1882 au întemeiat cu liderul lor Moșe David Iancovici așezările Roș Pina și Zihron Iacov. Iar Roș LeȚion pare a fi o sinteză a vechilor denumiri date așezărilor lui Iancovici.

Ultima actualizare Joi, 13 Ianuarie 2022 19:31
Citeşte mai mult...
 
Un maramureșean s-a răsturnat cu autoturismul în care transporta peste 12.000 pachete cu țigări PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 13 Ianuarie 2022 19:20

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Valea Vișeului au intervenit în cadrul unei acțiuni pe linia combaterii contrabandei cu țigări și au acordat primul ajutor unui maramureșean care s-a răsturnat cu mașina plină cu țigări, pe dealul Hera din judeţul Maramureş. Șoferul, care a fost transportat la spital şi a cărui stare de sănătate este bună, este cercetat pentru contrabandă, iar în continuare se desfășoară cercetări sub directa supraveghere a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus.

Citeşte mai mult...
 
Tânăra fată sofisticată: Nancy Clara Cunard PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 11 Ianuarie 2022 20:29

Dacă portretul Principesei X (de fapt bustul) a oripilat opinia publică franceză, ne întrebăm desigur de ce tânăra fată sofisticată e atât de bine cotată. Poate pentru că e lucrare singulară, fără replici ?

Lucrarea o reprezintă pe Nancy Clara Cunard, britanică, moştenitoarea liniei maritine Cunard, preocupată de antifascism şi îndeosebi de antirasism. Era o excentrică de tip comunist-anarhist, preocupată de literatură, editoare anarhistă, atât de sofisticată că Dl. Constantin Brâncuşi se inspiră din Sfânta Scriptură pentru bustul Dânsei, anume din 1 Samuel 5:9-6:12. Căci ne întrebăm ce este reprezentat drept coafură a tinerei ? Această sculptură nu a jignit deloc, precum <Principesa X>. De ce oare ? Nu știm...

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 12 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact