logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Medicina de familie, în pragul falimentului PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Februarie 2009 09:54

Bugetul propus de Guvern pentru compartimentul de medicină primară naşte scandal. După anunţul conform căruia medicina de familie va primi doar 5,4% din bugetul Sănătăţii, medicii de familie au pornit un "bombardament" cu scrisori deschise şi memorii, prin care speră să îmbuneze guvernanţii.

Conform proiectului de buget, fondul alocat asistenţei primare este diminuat cu 40,69%, dacă e să-l comparăm cu bugetul acordat în 2008. În aceste condiţii,  mulţi dintre medicii de familie vor fi în pragul falimentului.
În condiţiile în care medicii de familie sunt plătiţi la numărul de pacienţi înscrişi pe liste şi nu pe serviciile medicale oferite, aproape jumătate din aceştia riscă să ajungă muritori de foame. Vor rezista acestei încercări doar medicii cu peste 1.500 de pacienţi, care-şi vor permite plata angajaţilor, a utilităţilor, a datoriilor la bănci şi care, după toate acestea, vor rămâne şi cu bani de mâncare.

• Aproape 100 de cabinete ameninţate

Citeşte mai mult...
 
Firma de salubrizare Herodot va suspenda contractele cu 12 primării PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Februarie 2009 09:24

Societatea de salubrizare Herodot Grup ar putea suspenda contractele pe care le are cu 12 primării din Maramureşul istoric. Administratorul societăţii, Nicolae Ghirasin, a explicat ieri că măsura ar putea fi luată pentru că firma nu mai are unde să depoziteze deşeurile colectate din cele 12 unităţi administrativ teritoriale. “De la 1 ianuarie s-a interzis depozitarea deşeurilor la rampa de gunoi de la Vişeu de Sus, din cauza spaţiului insuficient. Dacă nu se va găsi o soluţie în următoarea perioadă vom lua în calcul suspendarea contractelor pe care le avem încheiate cu cele 12 comune, în care deservim aproximativ 56.000 de cetăţeni”, a declarat Nicolae Ghirasin.

Citeşte mai mult...
 
S-a simplificat introducerea în reparaţie a vehiculelor avariate PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Februarie 2009 09:15

S-a scurtat traseul pentru reparaţiile auto în caz de avarii uşoare la propriul vehicul. Din acest an, metodo-logia de instrumentare a acestor dosare s-a simplificat, ne-a informat directorul adjunct al unei societăţi de asigurare din Baia Mare. Astfel, pentru accidentele uşoare, în care nu mai este implicat un alt autovehicul, persoanele care deţin o poliţă de asigurare CASCO nu mai trebuie să bată drumul până la poliţie pentru obţinerea autorizaţiilor de reparaţie.
Eliberarea acestor documente va fi făcută de societatea de asigurare, în cazul în care asiguraţii deţin o poliţă facultativă CASCO valabilă şi se prezintă pentru a înştiinţa despre producerea unor pagube materiale la vehiculul asigurat. Deşi măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2009, puţini cunosc aceste reglementări.

Citeşte mai mult...
 
ISJ va distribui în şcoli broşura de informare pentru elevi PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Februarie 2009 09:07

Începând cu 1 februarie, elevii claselor a VIII-a şi părinţii acestora primesc consiliere din partea diriginţilor în vederea alegerii unităţii şcolare cât mai potrivite fiecărui elev. Până în 5 mai, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş va distribui în toate unităţile de învăţământ din judeţ broşura de informare pentru elevi, care conţine toate liceele şi Şcolile de Arte şi Meserii (SAM), adresele, planurile de şcolarizare, filierele, profilele şi specializările. Mai mult, broşura va conţine şi media ultimului admis la fiecare domeniu de pregătire şi calificările profesionale pe care elevii le vor obţine la finalizarea studiilor liceale. După 17 iunie, fiecare instituţie de învăţământ gimnazial va afişa ierarhia absolvenţilor de clasa a VIII-a în funcţie de media de admitere. Repartizarea computerizată va avea loc în 3 iulie.

Citeşte mai mult...
 
Elevi din Marea Britanie au participat activ la viaţa celor din Centrul Maternal Sighet PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Februarie 2009 08:58

De nouă ani, elevii unei şcoli din Marea Britanie îşi petrec “vacanţele active” în România. Unul dintre grupuri, format din 14 elevi şi trei profesori, a poposit la Centrul Maternal din Sighetu Marmaţiei, unde tinerii au participat la viaţa de zi cu zi a instituţiei, muncind cot la cot cu asistenţii sociali.

Timp de o săptămână, un grup de elevi ai şcolii TASIS (The American School in England), din Surrey, Marea Britanie, a poposit alături de trei dintre profesoarele lor la Centrul Maternal din Sighetu Marmaţiei - director Viorica Zlati. Au decis să-şi facă practica în cadrul unei vacanţe active şi, nu în utimă instanţă, să dea o mână de ajutor celor care se ocupă de asistaţii Centrului de Primire în Regim de Urgenţă şi ai celor patru Case de Tip Familial. 

Citeşte mai mult...
 
Romanii din Ucraina ar putea trece mai usor in Tara Mama PDF Imprimare Email
Scris de Sergiu Dan   
Vineri, 13 Februarie 2009 08:22
La Bucuresti incepe astazi o noua runda de discutii romano-ucrainene pe tema acordului privind micul trafic de la frontiera comuna. Potrivit Ministerului roman de Externe, expertii ucraineni vor fi in Romania pentru doua zile, transmite Rador, preluata de Romanian Global News.
Discutiile vor avea ca subiect finalizarea textului documentului si clarificarea continutului anexelor. Se va stabili, de asemenea, zona in care va fi valabil documentul conform legislatiei europene in domeniu. Daca acordul este finalizat, romanii si ucraineni care locuiesc de o parte si de alta a granitei vor putea trece frontiera fara vize. Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, documentul cu Romania va permite unui numar de un milion si jumatate de ucraineni, in mare parte romani din Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei si din Transcarpatia, sa treaca mai usor granita. Presedintele Traian Basescu urmeaza sa faca o vizita oficiala la Kiev pe 25 februarie, cand ar putea fi semnat acest acord de mic trafic de frontiera. Romania a transmis in martie, anul trecut, autoritatilor din Serbia, Republica Moldova si Ucraina cate un proiect de acord-cadru privind micul trafic de frontiera.

Regiunile ucrainene in care locuiesc compact comunitatile romanesti autohtone sunt Cernauti, Transcarpatia si Odessa - sub denumirile lor actuale, ori nordul Bucovinei, nordul Maramuresului, Tinutul Herta, nordul si sudul Basarabiei - asa cum erau ele cunoscute drept teritorii ale Romaniei.

Citeşte mai mult...
 
Permite-mi sa ma prezint. Numele meu este Anorexia PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Februarie 2009 08:00

Sunt poate cea mai buna prietena a fiicei tale, a prietenei tale sau poate chiar a ta. Nu vrei sa ne cunoastem, sigur ne vom intelege bine. Tu imi dai din timpul tau, eu iti iau pofta de mancare, la inceput toata lumea o sa te admire, cat de mult ai slabit, bravo tine-o tot asa! Sigur, iti dau putere si control, gandeste-te daca poti sa iti controlezi corpul poti sa controlezi absolut orice, poti sa fii absolut oricum vrei tu. Nu te las sa gresesti, trebuie sa fii perfecta! Incet, incet o sa renunti la ciocolata cu alune, la tiramisu si daca ne intelegem bine de tot, poate chiar si la supa de galuste. In schimb vei fi asa cum ti-ai dorit dintotdeauna perfecta, hiperactiva, o sa studiezi mult, faci curatenie in toata casa, nu doar in camera ta, o sa inveti sa gatesti, sa iesi cu prietenii, toata lumea in jurul tau o sa fie fericita profa, mama, iar tu, tu o sa te simti cea mea frumoasa din lume cand incepi sa iti simti oasele bazinului, nodulii de la spate, in curand o sa intrii in jeansii 34, si daca ne straduim un pic poate ajungem chiar la 32, Kate Moss o sa arate ca un balon pe langa tine, stiu cat de mult o admiri. E doar o poza dintr-o revista, o imagine de la TV.. in schimb tu pe bune o sa fii reala si perfecta.

Citeşte mai mult...
 
Un ultim omagiu pentru MARIAN COZMA PDF Imprimare Email
Joi, 12 Februarie 2009 22:35

Trupul neinsufletit al handbalistului Marian Cozma a ajuns  miercuri dimineata la casa parinteasca din Bucuresti, acolo unde sunt asteptate sute de persoane care vor sa-i aduca un ultim omagiu sportivului care a fost ucis in Ungaria.

Cortegiul funerar a ajuns la casa din cartierul Tei miercuri, in jurul orei 3:00, si a fost asteptat de cateva sute de persoane, printre care s-au aflat fosti colegi de la Steaua si Dinamo, presedintele FRH, Cristian Gatu, prieteni, dar si oameni care nu l-au cunoscut si au vrut sa fie alaturi in acest fel de familia sa.

Trupul neinsufletit al handbalistului va sta acasa pana vineri dimineata, cand va fi depus in sala de trofee a clubului Dinamo. In cursul dupa-amiezii pivotul nationalei va fi inmormantat in cimitirul Pipera.

Pana sa ajunga in Bucuresti trupul lui Marian Cozma a mai trecut prin Arad, Deva, Sibiu, Valcea si Pitesti, si de fiecare data cortegiul a fost asteptat de sute, chiar mii de oameni care au vrut sa isi arate respectul fata de "uriasul" de 2 metri si 11 centimetri.

Citeşte mai mult...
 
Maine, trei strazi din Sighet raman fara curent PDF Imprimare Email
Joi, 12 Februarie 2009 20:52

Trei strazi din municipiul Sighetu Marmatiei vor fi decuplate maine, 13 februarie, de la reteaua de energie electrice. Reprezentantii societatii electrica au anuntat ca furnizarea va fi intrerupta intre orele 8:00 si 17:00, strazile avute in vedere fiind Ariesului, Decebal si Balc Voda.

 Directorul societatii Electrica, Radu Lupan, a aratat ca masurile vor fi luate din cauza unor lucrari de anvergura care au loc in zona. “Acesta sunt necesare pentru cresterea gradului de siguranta in alimentarea cu energie electrica”, a precizat el.

Ultima actualizare Joi, 12 Februarie 2009 21:48
Citeşte mai mult...
 
Febra – semn de boala PDF Imprimare Email
Joi, 12 Februarie 2009 16:43

Chiar cand sunteti sanatos, temperatura Dvs. se schimba pe parcursul unei zile si variatia ei este normala. Se considera ca 37º C este temperatura “normala” a omului sanatos, dar ea poate varia cu un grad sau mai mult. Dimineata temperatura este in general mai scazuta, iar dupa-masa este ceva mai inalta. Verificati temperatura celorlalti membrii de familie cand sunt sanatosi si descoperiti valorile lor “normale”.

 De ce poate creste temperature corpului?  Febra in sine nu este o boala, dar este deseori semnul uneia. Ea poate arata ca ceva se intampla in corpul dvs. Probabil corpul se lupta cu o infectie cauzata fie de o bacterie, fie de un virus. Febra poate chiar ajuta in lupta impotriva infectiei. Mai rar, este semn al unei reactii la un medicament, la o afectiune inflamatorie sau la caldura prea mare. Cateodata, nu stiti de ce aveti febra. Dar nu incercati in mod automat sa va scadeti temperatura. Scaderea ei poate masca simptomele, prelungi o afectiune sau intarzia identificarea cauzei.

 De cele mai multe ori, veti afla cauza febrei in cateva zile. Daca aveti suspiciuni cu privire la ea, consulate-va medicul de familie. Alte cauze curente ale febrei sunt:

Citeşte mai mult...
 
Alarma falsa pe mess si mail despre un fals virus legat de Ziua Indragostitilor PDF Imprimare Email
Joi, 12 Februarie 2009 16:39

In ultimele zile pe mail, dar mai ales pe mail a inceput sa circule un anunt alarmist despre un “virus” distrugator care ar putea distruge calculatoarele celor care deschid un mesaj "Welcome to the matrix .pps". In realitate, este un “hoax”, adica o escrocherie virtuala, la fel ca multe altele. Alarma s-a propagat cu repeziciune, dar putini au fost aceaia care au avut curiozitatea sa afle ce se ascunde in spatele mesajului.

Continutul mesajului este urmatorul:
IMPORTANT!!!! Daca primesti un mail: *"Welcome to the matrix .pps"*-t, NU-L DESCHIDE!!! Timp de aprox 10 secunde se vede o imagine, dupa care apare scris: 'Your hard drive is over' . Atunci deja e prea tarziu, sterge tot. Acesta este un nou virus, al unui francez, care se autointituleaza Nwin 2. Trimite si tu mai departe la prieteni!

Zis si facut. Asa s-a intamplat si in aceste zile, cand anuntul a fost “lipit” si de Ziua Indragostitilor, cand se stie ca pe internet circula atat un numar mare de amenintari informatice, cat si de ceea ce este cunoscut in lumea internautilor sub denumirea de “hoax” (n.r. - pentru cei care vor sa se edifice asupra semnificatiei termenului, prezentam in subsolul articolului o descriere realizata de compania de securitate Avira).

Citeşte mai mult...
 
Primul accident in spatiu - un satelit american s-a ciocnit de unul rusesc PDF Imprimare Email
Joi, 12 Februarie 2009 16:35

Un eveniment neobisnuit si neasteptat s-a produs in spatiu in cursul zilei de marti, 10 februarie, in jurul orei 18.55 (ora Romaniei). Este vorba despre primul accident spatial, care nu a constat, din fericire, intr-o catastrofa umana - gen Challenger, 1986 sau Columbia, 2003 - ci de coliziunea intre doi sateliti artificiali ai Pamantului in atmosfera terestra. Este primul accident in spatiu de acest fel, chiar oficialii companiei Iridium recunoscand ca asa ceva se poate intampla foarte rar. Probabilitatea ca un astfel de eveniment sa se produca este foarte mica, dar, totusi, in seara zilei de marti, satelitii Iridium 33 si Cosmos 2251 s-au ciocnit la o altitudine de aproximativ 800 de km deasupra Siberiei, aparatele fiind distruse in impact.

Citeşte mai mult...
 
Peste 62.000 de locuri fara plata in universitatile de stat PDF Imprimare Email
Joi, 12 Februarie 2009 16:29

Executivul a adoptat cifrele de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2009-2010. Pentru invatamantul prescolar, primar, gimnazial, special, de arta si sportiv, acestea se mentin la nivelul celor de anul trecut, iar pentru cele liceale si universitare acestea sunt in crestere.

Potrivit Hotararii Guvernului, in anul scolar/universitar 2009-2010 vor fi destinate studentilor de origine romana din Republica Moldova, tarile invecinate si diaspora un numar de 1250 de locuri in invatamantul preuniversitar si 1.650 de locuri in invatamantul superior de stat.

Cifrele de scolarizare pentru anul scolar si universitar 2009-2010 in invatamantul de stat sunt:
• Invatamant prescolar – 660.000 locuri
• Invatamant primar – 900.000 locuri
• Invatamant gimnazial – 950.000 locuri

Citeşte mai mult...
 
DSP Maramures va trece in subordinea Consiliului Judetean PDF Imprimare Email
Joi, 12 Februarie 2009 16:21

Ion Bazac , ministrul Sanatatii, a aprobat un nou regulament de organizare si functionare a Directiilor de Sanatate Publica Judetene. Principalul scop al reorganizarii este pregatirea terenului in vederea trecerii acestor institutii, de la 1 ianuarie 2010, in subordinea Consiliilor Judetene. De asemenea, unitatile spitalicesti vor trece cu aceeasi data in subordinea administratiilor locale. Noul regulament intareste rolul de control si responsabilitatile la nivel local ale DSP in privinta prevenirii, supravegherii si controlului bolilor transmisibile si netransmisibile. DSP se va implica in monitorizareea starii de sanatate a populatiei, promovarea sanatatii si educatiei sanitare, relatia cu mediul, precum si managementul asistentei medicale din teritoriul arondat.

Citeşte mai mult...
 
Anul trecut, 1.146 maramureşeni au fost condamnaţi definitiv de instanţe PDF Imprimare Email
Joi, 12 Februarie 2009 16:14

Conform statisticilor, infracţionalitatea în Maramureş s-a ameliorat semnificativ anul trecut. Cu toate acestea, ca şi în anii precedenţi, cele mai frecvente infracţiuni comise au fost: furturile, vătămările corporale, înşelăciunile, tâlhăriile şi falsurile. Infracţionalitatea infantilă s-a redus cu 41%.

Potrivit Biroului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Tribunalului Maramureş, cele şase judecătorii şi Tribunalul Maramureş au condamnat definitiv, anul trecut, 1.146 de maramureşeni. Ceea ce înseamnă aproape jumătate din cazurile înregistrate în anul 2000 şi cel mai mic număr din ultimii opt ani. Singura infracţiune la care numărul făpturitorilor a crescut a fost la “luare de mită”, unde cei condamnaţi au fost de trei ori mai mulţi (3) decât în 2007. Peste jumătate (632) din condamnaţi îşi vor ispăşi pedepsele în stare de libertate, deoarece instanţa a hotărât suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Furturile se menţin pe primul loc

Deşi condamnaţii pentru furturi se cifrează la 250 persoane şi au scăzut numeric simţitor faţă de anul 2007 (422), totuşi ei rămân pe primul loc în ceea ce priveşte fenomenul infracţional.

Citeşte mai mult...
 
Halatele, mănuşile şi linguriţele - obligatorii la vânzarea lactatelor în pieţe PDF Imprimare Email
Joi, 12 Februarie 2009 16:07

Comercianţii din pieţele agroalimentare se află departe de a respecta  regulile privind igiena. Laptele şi brânza se vând în aceleaşi condiţii improprii, iar smântâna este degustatăcu ajutorul degetelor. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş spun că, în prezent, condiţiile de vânzare sunt acceptabile, însă nu se ridică la nivelul normelor stabilite prin lege.

Deşi a intrat în vigoare Ordinul 111/2008, privind condiţiile de vânzare cu amănuntul a produselor lactate, comercianţii refuză în continuare să pună în practică aceste reglementări. Potrivit legii, comercianţii care vând la tarabele din piaţă sunt obligaţi să poarte halate albe şi mănuşi. Vânzătorii trebuie să aibă linguriţe de unică folosinţă pentru degustarea produselor şi bonete. Reprezentanţii DSVSA au împărţit câteva avertismente producătorilor, însă vânzătorii preferă în continuare să sfideze legea. Puţini sunt cei care poartă halate în timp ce îşi vând produsele lactate. Nici brânza nu este scoasă pe tejghea în pungi vidate. "Ne-am cumpăra şi halate, şi mănuşi, şi linguriţe. Da’ pă rând! Că nu le putem face deodată. Da’ io vând lapte şi brânză bună. Şi smântâna îi sănătoasă. Nu trebe să mi le pun în pungi", spune o comerciantă din piaţa Izvoarele.

• Autorităţile se luptă cu morile de vânt

Citeşte mai mult...
 
Staţii de epurare care… n-au ce epura PDF Imprimare Email
Joi, 12 Februarie 2009 15:59

S-a petrecut anul trecut la Şomcuta Mare, acum situaţia e vizibilă la Dragomireşti şi la Săliştea de Sus: autorităţile au accesat fonduri de mediu şi au făcut staţii de epurare... fără să aibă canalizare! Şi dacă la Şomcuta au dres-o şi au reuşit să obţină bani de canalizare, nimeni nu garantează că "ulciorul va mai merge la apă".

Prin urmare, la Dragomireşti, e gata o minunăţie de staţie de epurare care n-are ce epura, pentru că nu există reţea de canalizare. Sigur, aici e ceva mai complicată povestea: proiectul canalizării fusese depus pe Ordonanţa 7, dar a căzut de pe listă, odată cu ieşirea de la guvernare a partidului din care face parte primarul. Apoi, a apărut şansa lansării proiectului pe ADIL, dar... au refuzat consilierii locali, care contestă calitatea lucrărilor la aducţiunea de apă făcută prin SAPARD!
Sigur, logica spune că n-are nicio legătură canalizarea cu alimentarea cu apă, precum nici cu staţia de epurare... Dar, vedeţi, la Dragomireşti a existat un precedent: lucrarea de apă a fost făcută cu una din celebrele firme din Oaş (S.C. Batin) care, după spusele localnicilor şi a unei părţi a autorităţilor, n-avea utilaje, şef de şantier, echipă pregătită etc. A ieşit un scandal mare de tot, cu reclamaţii la Corpul de Control al primului ministru.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior104110421043104410451046104710481049UrmătorSfârşit »

Page 1041 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact