logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
„Telenovela” retrocedarii Palatului Cultural „Astra” PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 09:50

Palatul Cultural ASTRA„Telenovela” retrocedarii Palatului Cultural „Astra”, emblema arhitectonica a Sighetului, se apropie de final. Episcopia Maramuresului si Satmarului a descoperit, in arhive, documente care i-ar putea aduce retrocedarea cladirii. Decizia este in curtea ANRP, care trebuie sa tina cont si de istoria Bisericii Ortodoxe. Ar putea fi primul imobil restituit, dupa opt cereri din care nu a fost aprobata niciuna

Lungul drum al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului catre retrocedarea patrimoniului ar putea incepe cu un... palat. Dupa Revolutie, Episcopia a cerut restituirea a 8 imobile, numai ca, pana acum, nu a primit niciunul. Una dintre cele mai importante „mize” in „batalia restituirilor” o reprezinta Palatul Cultural „Astra” din Sighetu Marmatiei, o emblema arhitectonica a „capitalei” Maramuresului Istoric transformata intr-un palat „vesnic revendicat”.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Canturile divine ale lui Zarathustra PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 09:41

Avesta este cea mai importanta colectie de texte ale zoroastrismului scrise in limba avestica. Intre Avesta si Rig Veda exista multe asemanari de ordin lingvistic si cultural, probabil derivate dintr-o radacina comuna: vechile traditii indo-iraniene.

Textele din corpusul avestic au fost adunate in decursul a sapte secole; ele au circulat pe cale orala cu mult timp inainte de a fi asternute in scris, cea mai importanta redactare datand din vremea regelui Sapur II (309-379). Este cartea cea mai sacra a religiei zoroastriene.

Avesta are o alcatuire tripartita:

1) Yasna: o colectie de versete cu caracter liturgic.

2) Vispered: o culegere de versete care completeaza Yasna, impartita in 23 de sectiuni. Insoteste de regula, ca text de sustinere, versetele din Yasna in timpul ceremoniilor liturgice.

3) Vendidad consta din douazeci si doua de fragmente (Fargard), in care se vorbeste despre formele de manifestare ale spiritelor, despre reguli si masuri de igiena pentru prevenirea bolilor si despre diferite chestiuni morale; acestea sunt prezentate sub forma unor discutii intre Ahura Mazda si Zarathustra.

Citeşte mai mult...
 
Coliziune intre doua submarine nucleare in Oceanul Atlantic PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 09:34

Doua submarine cu propulsie nucleara, unul britanic si celalat francez, s-au ciocnit in Oceanul Atlantic, la inceputul lunii februarie, dar stirea a aparut doar acum in presa internationala.Incidentul a fost confirmat ulterior atat de marina franceza, cat si de cea britanica.

Informatia a fost difuzata de agentia de presa AFP, care citeaza un articol din tabloidul britanic The Sun.

Potrivit sursei citate, submarinul britanic HMS Vanguard si Le Triomphant (Franta) au suferit avarii, dar nu au fost afectate instalatiile nucleare de la bordul celor doua submersibile. 

Submarinul britanic a fost remorcat pana la Faslane, in Scotia, pentru reparatii.

Citeşte mai mult...
 
TIR rasturnat intr-un sant pe Gutai PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 09:30

Soferul unui TIR a avut mari batai de cap in aceasta dimineata, dupa ce a derapat pe Drumul National 18, in zona de coborare spre Baia Sprie a muntelui Gutai.

 Subcomisarul, Ioan Carlig, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Maramures, a aratat ca masina se afla in zona kilometrului 22 si ca este rasturnata intr-un sant.

 “TIR-ul nu pune in pericol circulatia, pentru ca e pe marginea soselei, insa trebuie sa vedem exact cum va fi tractat”, a precizat reprezentantul politiei.

 In zona muntelui Gutai a nins foarte mult in noaptea care a trecut , zapada masurand aproximativ 50 de centimetri. Ruta, care leaga zona Baia Mare de Maramuresul Istoric, este una dintre cele mai periculoase, mai ales in conditii de iarna.

Citeşte mai mult...
 
“Maramedica” îşi va deschide porţile săptămâna viitoare PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 08:13

Ediţia din acest an a expoziţiei “Maramedica”, aşteptată cu mult interes de lumea medicală dar nu numai, îşi va deschide porţile săptămâna viitoare, ne-a declarat Gheorghe Marcaş, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş.
În intervalul 19-21 februarie, Centrul de Instruire şi Marketing al Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş va găzdui a 6-a ediţie a expoziţiei “Maramedica”. Evenimentul va reuni sute de medici şi firme din domeniul medico-farmaceutic.
Vor fi prezentate aparate şi instrumentar medical şi stomatologic, echipamente şi dotări pentru spitale, articole de unică folosinţă, produse farmaceutice, etc. Ele pot fi achiziţionate la preţuri de producător, a ţinut să precizeze Gheorghe Marcaş.

Citeşte mai mult...
 
Sesizari prin telefon si e-mail la Ministerul Sanatatii PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 08:03

Pacientii sau apropiatii acestora pot sa faca reclamatii telefonice la Ministerul Sanatatii in ce priveste calitatea serviciilor medicale. Numarul pus la dispozitia cetatenilor este 0800.800.855. Acesta poate fi accesat gratuit cu conditia ca persoanele care fac apelul sa aiba sesizari concrete privind aspectele intalnite in domeniul medical.

 “Nu vor fi luate in considerare mesajele sau sesizarile venite din partea persoanelor anonime”, a declarat seful Directiei de Sanatate Publica Maramures, Alexandru Ilies, care a anuntat astazi lansarea liniei telefonice a ministerului.

Citeşte mai mult...
 
Petiţia Ad-Astra pentru cercetarea românească PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 07:40

Bugetul cercetării pe 2009 rămâne în continuare la o treime faţă de cel de anul trecut, condiţii în care cercetare românească întră în faliment, abia acum când reuşise să se ridice copăcel în ultimii trei ani. Institute se vor închide. Parteneriate internaţionale vor fi abandonate, făcându-ne de râs. Cercetători vor fi disponibilizaţi. Candidaturile României la CERN şi Agenţia Spaţială Europeană sunt puse în pericol. Deşeurile nucleare de la Magurele riscă să nu mai ajungă în Rusia. Şi altele. În aceste condiţii, Asociaţia Cercetătorilor Români, Ad-Astra, lansează o declaraţie de presă şi o petiţie pentru transparenţă şi obiectivitate în administrarea cercetării româneşti. Semnează şi tu!

Citeşte mai mult...
 
“Între lege şi tocmeală”, seminar organizat de Asociaţia “Bruna-Schwyz” PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 07:37

În organizarea Asociaţiei Crescătorilor de Taurine (ACT) “Bruna-Schwyz”, ieri, la Sala Radio Sighet s-a desfăşurat prima acţiune dedicată aniversării a 50 de ani de la recunoaşterea rasei “Bruna de Maramureş” ca populaţie de sine stătătoare. Este vorba de seminarul intitulat “Între lege şi tocmeală“, eveniment la care au participat circa 100 de persoane, crescători de animale, medici veterinari şi specialişti din zona Maramureşului Istoric, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene.

Citeşte mai mult...
 
www.sportlocal.ro s-a lansat în forţă în Baia Mare PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 07:33

China-Birta CristianIeri, la ora 12 www.sportlocal.ro a fost lansat oficial si in Baia Mare, locul de unde a pornit ideea acestui ziar electronic dedicat sportului. Sala de festivitati a Directiei Judetene pentru Sport a fost arhiplina, la eveniment fiind prezenti conducatori de cluburi, antrenori, sportivi, ziaristi dar si oameni politici. A rezultat o discutie extrem de animata in cadrul careia viceprimarul Mircea Dolha, vicepresedintele CJ Maramures Calin Matei, presedintele Comisiei de Sport de la CJ Gabriel Zetea si viitorul subprefect Dorin Buda au raspuns intrebarilor incisive legate de finantarea sportului baimarean.

Caravana www.sportlocal.ro va fi prezenta in urmatoarea perioada si in celelalte orase din tara.

Citeşte mai mult...
 
O noua reprezentatie la Teatrul Municipal Baia Mare PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 20:32

Piesa “Povesti adevarate absolut inventate despre Baia Mare” revine pe scena Teatrului Municipal. Spectacolul va fi jucat atat maine, 17 februarie, cat si miercuri, 18 februarie, incepand de la ora 18:00.

 Piesa de teatru poarta semnatura lui Stefan Pesca. Regia apartine Anei Margineanu iar scenografia este semnata de Mihai Valu.

 Linia muzicala este asigurata de Peca Stefan iar aranjamentul muzical de Calin Ionce.

 Din distributie fac parte actorii Ioan Codrea, Gabriela Chirila, Sorin Miron, Gabriela Del Pupo, George Costin, Sanda Savolski si Ionut Mateescu.

Citeşte mai mult...
 
Incalzirea globala are un ritm mai accelerat decat se estima pana acum PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 16:53

Clima se incalzeste intr-un ritm cu mult mai rapid decat au prevazut oamenii de stiinta, alimentata de cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera dinspre statele in curs de dezvoltare precum China si India, avertizeaza un specialist de top in aceasta problematica, informeaza The Times.

Chris Field, membru al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), a declarat ca cele mai recente studii demonstreaza ca emisiile continue de gaze ar putea duce la incendii devastatoare in padurile tropicale, respectiv topirea permafrostului in tundra arctica. In cercul vicios, aceste fenomene ar genera noi emisii de gaze cu efect de sera care, desigur, ar incalzi si mai tare planeta.

"In consecinta", arata Field, "viitorul climei este cu mult mai sumbru decat am considerat pana acum. Schimbarile climatice, de care omul este responsabil, vor mari cantitatile de dioxid de carbon din ecosistemele tundrei si padurilor tropicale, care acumuleaza gazul de mii de ani."

Citeşte mai mult...
 
Autorul virusului Downadup, cautat de Microsoft PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 15:54

Microsoft ofera 250.000 de dolari recompensa celui care il va gasi pe programatorul care a reusit, prin intermediul unui worm, sa afecteze peste 12 milioane de computere in ultimele patru luni.

"Mesajul nostru este foarte clar: autorul a provocat daune semnificative clientilor nostri si vom face tot ce putem ca sa fie arestat", a declarat George Stathakopulos, reprezentant al Microsoft Trustworthy Computing Group, citat de BBC.

Dupa ce luna trecuta a infectat, in doar patru zile, peste 9 milioane de PC-uri, virusul Downadup/Conficker e considerat de cei de la Microsoft instrumentul unui atac impotriva companiei.

Downadup, specializat pe sisteme de operare din familia Windows, profita de vulnerabilitatile de securitate ale PC-ului si reuseste sa treaca de setarile retelelor cu ajutorul unui generator de parole. Odata instalat in computerul-victima, worm-ul dezactiveaza actualizarile antivirusului instalat si firewall-ul si, reusind sa se cloneze pe carduri de memorie sau pe stick-uri USB, se raspandeste extrem de usor.

Citeşte mai mult...
 
Factorii de risc in hepatita virala de tip C PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 15:26

Si acest tip de hepatita este o inflamatie a ficatului cauzata de un anume virus, la fel ca hepatita de tip A si cea de tip B. Si Tipul C de hepatita poate fi diagnosticat prin testul de sange.

 Etapa acuta a bolii, care apare la doua saptamani – sase luni dupa infectie, este de obicei asa de usoara incat bolnavii nici nu stiu ca sunt bolnavi. Aproximativ 80 % din bolnavii care sunt infectati cu acest virus dezvolta o infectie cronica, aceasta insemnand ca ei vor fi infectati pentru cativa ani, adesea pentru tot restul vietii lor. Majoritatea bolnavilor cu infectie cronica cu virus C nu vor dezvolta afectiuni severe ale ficatului. Totusi, in timp, pana la 20 % dintre cei care au infectie cronica dezvolta ciroza hepatica. Dintre acestia 1-4 % dezvolta cancer de ficat. Actiunea ficatului cauzata de infectia cu virus de tip C este cel mai frecvent motiv pentru transplantul de ficat.

 Bolnavii, de cele mai multe ori, nu stiu ca au virusul hepatitei C in organism pana cand nu doneaza sange. Tot sangele donat este testat pentru hepatita C si pentru o serie de alte boli. Persoanele al caror sange este infectat cu acest virus nu pot dona sange.

Citeşte mai mult...
 
La un an de la independenta, Kosovo ramane o entitate fragila PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 15:24

La un an de la declararea independentei, Kosovo are propriul drapel, propriul imn si chiar propriile servicii de informatii, dar daca cineva vrea sa dea un telefon in fosta provincie sarba trebuie sa formeze prefixul de Serbia.

Iar faptul ca euro este moneda nationala pare ciudat intr-o tara pentru care perspectiva aderarii la Uniunea Europeana este un vis indepartat, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.

Recunoscut ca stat independent de peste 50 de tari, inclusiv SUA si majoritatea statelor UE, dar nerecunoscut de doi membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU - China si Rusia - si bineinteles de catre Serbia, Kosovo continua sa aiba o stabilitate politica precara.

Cei doua milioane de etnici albanezi si cei 120.000 de sarbi - acestia din urma sprijiniti de Belgrad - au relatii tensionate si traiesc sub protectia a mii de soldati straini gratie ajutoarelor in valoare de milioane de euro. Tinerii sarbi si albanezi nici macar nu mai cunosc unii limba celorlalti. "Sunt tensiuni si riscul unor violente grave inca exista", spune Peter Palmer, directorul pentru Balcani de la International Crisis Group (ICG).

Citeşte mai mult...
 
Creierul uman: Lucruri ascunse la o sinapsa distanta de noi PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 15:17

V-ati intrebat vreodata de ce capul bebelusilor este atat de mare sau de ce mancand sanatos ne protejam creierul? Sau de ce o gandire pozitiva ne tine departe de doctor? Ori de ce simpla adiere a parfumului persoanei iubite ne face sa tresarim?

Ei bine toate raspunsurile la intrebarile dumneavoastra stau in spatele activitatii cerebrale. Creierul, marea "uzina cenusie", este responsabil pentru toate.

Creierul uman in cifre:

  • 1.36= greutatea creierului in kilograme. Exista niste teorii conform carora creierul barbatului cantareste 1,4 kg, iar al femeii 1,26 kg.

  • 4-6= numarul de minute in care creierul este capabil sa supravietuiasca fara oxigen, pana incepe sa moara.

  • 8-10= numarul de secunde pe care un om le rezista inainte de a-si piarda cunostinta datorita unei pierderi considerabile de sange.

Citeşte mai mult...
 
Trei zile, medicii de familie din Maramures sunt in concediu de… protest PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 15:09

Cabinetele tuturor medicilor de familie din Maramures vor fi inchise timp de trei zile, mai precis de miercuri, 18 februarie, si pana vineri, 20 februarie. Urgentele vor fi directionate spre UPU si spital, iar bolnavii cronici vor fi reprogramati. Cei aproximativ 300 de medici de familie din Maramures au decis sa protesteze in acest fel fata de reducerea bugetului alocat in acest an pentru activitatea lor. Presedintele Societatii Judetene de Medicina a Familiei Maramures, Gheorghe Lascu, a declarat ca veniturile cabinetelor se vor reduce cu circa 40% in 2009 fata de anul precedent.

Protestul medicilor de familie din Maramures nu este singular in tara, pentru ca si alti colegi ai lor au decis sa intre in concediu dupa ce au aflat ca banii alocati in proiectul de buget pe anul 2009 pentru activitatea lor au scazut considerabil.

Gheorghe Lascu a declarat in cele trei zile cat medicii de familie vor fi in concediu de odihna bolnavii vor fi directionati spre UPU si spitale pentru asistenta medicala. De asemenea, pe usile de la cabinetele medicilor de familie se vor lipi afise prin care pacientii vor fi informati ca se inchid din lipsa de fonduri. Cei care vor trece pragul cabinetelor in primele zile ale saptamanii vor fi rugati sa semneze o petitie pentru sustinerea cauzei medicilor de familie.

Citeşte mai mult...
 
"Luceafarul" lui Mihai Eminescu a ajuns in Cartea Recordurilor PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 15:05

World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a anuntat, de Ziua Indragostitilor, omologarea recordului Cel mai lung poem de dragoste: “Luceafarul” de Mihai Eminescu. World Records Academy descrie “Luceafarul” drept “o combinatie intre povestirile filmelor “Pe aripile vantului” (drama romantica), “Star Trek” (poveste SF) si “Love Story” (poem romantic cu sfarsit dramatic, precum filmul celebru).

Pe site-ul oficial al academiei este consemnat: Legenda “Luceafarului” este o poveste despre o tanara printesa care se ruga la Luceafar in fiecare seara. Luceafarul se indragosteste de ea si este gata sa renunte la nemurire pentru ea, dar realizeaza ca iubirea pura pe care o are pentru tanara fata nu poate fi impartasita in lumea materiala.

Avand peste 100 de ani, teiul lui Eminescu din Parcul Copou din Iasi, denumit si “copacul indragostitilor”, este si el amintit de Academia Recordurilor Mondiale, fiind descris drept locul unde Eminescu isi gasea inspiratia, loc devenit acum favoritul indragostitilor.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1031103210331034103510361037103810391040UrmătorSfârşit »

Page 1038 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact