logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Bătrânii din Sighet, escrocaţi de o persoană necunoscută PDF Imprimare Email
Joi, 19 Februarie 2009 06:56

De circa două săptămâni, la Cantina Socială din Sighetu Marmaţiei se prezintă persoanele vârstnice pentru a-şi ridica ajutoare constând în zahăr, făină şi ulei. Numai că ajutorul cu pricina a fost deja împărţit celor îndreptăţiţi pe baza unor liste de către Serviciul Public Comunitar de Asistenţă Socială, respectiv pensionarilor agricoli, asistaţilor sociali şi instituţiilor rezidenţiale. Din declaraţiile celor în cauză a reieşit că au fost contactaţi acasă sau pe stradă de o persoană necunoscută care, având liste cu nume şi adrese, afirma că cel contactat are de ridicat ajutoare în alimente şi că au de plătit o sumă anumită care, după caz, este între 5 şi 25 lei. După semnalmente, bărbatul are aproximativ 60 de ani, este bine îmbrăcat, în costum şi cravată sau hanorac, circulă cu bicicleta şi declară că are un băiat în Canada. Uneori prezintă şi o legitimaţie. Cazul a fost anunţat la poliţie şi în prezent se fac cercetări pentru găsirea infractorului.

Citeşte mai mult...
 
Casa de Asigurari de Sanatate, la 10 ani de activitate PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 18:49

Casa de Asigurari de Sanatate Maramures aniverseaza 10 ani de activitate. Evenimentul va fi marcat in cadrul manifestarilor MaraMedica, organizate in perioada 19-21 februarie, la Centrul de Instruire si Marketing al Camerei de Comert si Industrie Maramures. Maine, de la ora 11, invitati de seama vor participa la la o masa rotunda cu tema "10 ani de activitate in folosul asiguratilor". Dupa cum ne-a spus Marinel Constantin Zoicas, presedinte-director al CAS Maramures, vor fi prezenti la acest eveniment fiecare presedinte care a fost la conducerea acestei institutii. De asemenea, se va prezenta un scurt istoric al casei.

Citeşte mai mult...
 
Pretul corect, 700 de euro pe metru patrat PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 18:43

Agentii imobiliari locali spun ca proprietarii de apartamente „comuniste” trebuie sa-si reduca in continuare pretentiile financiare. Altfel, tranzactiile pe acest segment vor ramane in continuare blocate. Paradox pe piata imobiliara. Locuintele vechi au ajuns sa coste mai mult decat o casa, in aceleasi conditii de amplasament si suprafata.

Scaderile de pret din ultimele luni de pe segmentul de apartamente construite inainte de 1989 nu au avut pana acum ca efect imbunatatirea numarului de tranzactii.

Si asta pentru ca posesorii de lichiditati, singurii clienti din piata pentru acest tip de imobil, inca nu sunt convinsi de oportunitatea de a investi in locuinte vechi.

Agentii imobiliari locali identifica chiar un nivel de pret la care, in opinia lor, vanzarile se vor debloca: 700 de euro pe metru patrat.

Clientii asteapta noi diminuari

Citeşte mai mult...
 
Persoanele care au platit taxa auto tripla, isi pot recupera din bani PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 18:39

Taxa auto de prima inmatriculare a fost redusa cu o treime, iar persoanele care au platit taxa tripla vor primi diferenta de taxa pe care au achitat-o, a declarat miercuri premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

"Am redus taxa de poluare pentru autovehicule cu o treime. Am reglementat si situatia masinilor care au fost cumparate inainte de 15 decembrie 2008, care nu au fost inmatriculate intre timp si care pot fi inmatriculate pe baza legii din iulie, la cuantumul de atunci al taxei. Daca si-au inmatriculat masina intre timp vor primi diferenta de taxa pe care au achitat-o", a mai spus Boc, potrivit NewsIn.

Noua reglementare va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial. In urma cu o saptamana, ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, anunta renuntarea la valoarea tripla a taxei auto, precizand ca orice decizie va fi luata dupa consultarea cu Bruxelles-ul.

Citeşte mai mult...
 
Biserica Ortodoxă din Săcel la un secol de existenţă PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 18:31

Călătorul care, în peregrinările sale pe meleagurile maramureşene venind dinspre  Dealul Moiseiului sau Dealul Ştefăniţei se va slobozi molcom în satul Săcel, va întîlni rîul Iza, sora Marei. Poeta  Maria Banuş zicea că este “Un sat golaş, cu prunci la fel” atunci cînd a vizitat şantierul de construcţie a căii ferate Salva-Vişeu prin 1949; anul acesta se împlinesc 6 decenii de la darea în  folosinţă a acestui mijloc de comunicare cu ţara.
Văd istoria bisericii noastre prin prisma activităţii de decenii pe care au săvîrşit-o slujitorii ei.
De multe ori mă gîndesc la generaţiile care au trecut pe la acest locaş şi au fost botezaţi, cununaţi, spovediţi şi cîţi au fost iertaţi de păcatele lor sau au fost conduşi pe ultimul drum în lumea veşnică. Biserica noastră se încarcă anul acesta cu cei 100 de  ani de la începuturile sale. Ea veghează ca un zeu olimpic în mijlocul satului. Ca de fiecare dată ea transmite peste decenii credinţa noastră lăsată moştenire de la moşii, strămoşii şi părinţii noştri. Parcă auzim glasul preoţilor care au umplut cu vocea lor rugătoare orice colţişor al sfîntului locaş pentru a ne aduce mereu în memorie pe toţi aceia care i-au călcat pragul.
Cimitirul aşezat în preajmă s-a făcut parcă mai frumos. Aceasta este ca o apreciere pioasă pentru cei care azi nu mai sînt; crucile sînt din marmură albă, neagră, lucrate artistic, iar în faţa lor îngenunchează urmaşii cu lacrimi în ochi strigînd în gînd numele celor dragi. Acum ştiu să-i preţuiască cum se cuvine pentru că ei ne-au crescut, ne-au făcut din mici să fim mari, din slabi să fim tari. Au fost datorii sacre, iar noi trebuie să le transmitem şi urmaşilor prin  mijlocirea acestui locaş centenar.

Citeşte mai mult...
 
Iarna nu-i ca vara! PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 17:24

Chiar dacă meteorologii n-au inclus judeţul nostru în ultima avertizare cod galben, s-a aşternut şi peste Maramureş omătul în ultimele zile. Stratul de zăpadă pufoasă, proaspăt căzută, n-a fost totuşi de grosimi care să ne sperie. Chiar şi aşa stând lucrurile, ultima răbufnire a iernii i-a pus iarăşi în încurcătură pe cei care au cîştigat licitaţii pe bani grei pentru a face deszăpezirea.  Arătăm cu degetul mai ales înspre cei de la firma Rosal, care a avut şi are astfel de atribuţii în Baia Mare. Cu excepţia câtorva artere intens circulate, pe multe alte străzi, îndeosebi din cartiere, nu se intervenise în niciun fel până ieri la prânz. Faţă de alte dăţi, se pare că mult mai bine s-au descurcat acum cei de la drumurile naţionale şi judeţene.
Cel puţin aşa stăteau lucrurile atunci când am trecut noi prin Baia Sprie şi mai apoi pe serpentinele Gutâiului. Aici drumarii, care ieşiseră din vreme pe traseu, au degajat zăpada cu frezele şi plugurile şi au împrăştiat materiale antiderapante atunci când temperaturile au permis acest lucru, iar traficul se desfăşura în bune condiţii. Au contribuit la aceasta şi cele două echipaje ale Poliţiei rutiere aflate în punct fix, la ieşirea din Baia Sprie şi în Deşeşti, care au interzis accesul pe munte a autovehuiculelor mai mari de 12 tone, chiar şi a celor de mai mic tonaj, dar neechipate pentru circulaţia pe timp de iarnă. N-am priceput nici acum şi nici în alte astfel de momente de ce este necesară de fiecare dată prezenţa poliţiştilor în acele locuri, când panouri cât cearşaful de mari îi atenţionează pe conducătorii auto asupra obligaţiei de a avea autovehiculele pregătite pentru iarnă, inclusiv lanţuri antiderapante.

Citeşte mai mult...
 
Cetatenia europeana, concept golit de continut? PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 17:06

Cetatenia europeana ar trebui sa insemne libertate de circulatie, protectie consulara si un sistem de vot trans-national, insa respectarea acestor masuri depinde in esenta numai de statele membre, a declarat comisarul pentru justitie, Jacques Barrot.

Chiar daca este inclus in tratatele europene aflate in vigoare la ora actuala, “cetatenia europeana” este mai mult “un concept imaginar”, a spus Barrot in timp ce avea loc intalnirea Comitetului pentru drepturi civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, potrivit EUobserver.

Barrot a apreciat ca intreg conceptul de “cetatenie europeana” va fi “golit de continut" in urmatorul raport al politicilor din domeniul justitiei si al afacerilor interne, numit “Programul Stockholm”, care va fi finalizat in a doua jumatate a acestui an.

Citeşte mai mult...
 
Pretul alimentelor ar putea scadea cu 30% PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 16:54

In doua, trei luni preturile alimetelor ar trebui sa scada ca urmare a adoptarii unei Ordonante de Urgenta care transpune unele reglementari ale Codului de Bune Practici pentru comertul cu produse agroalimentare.

Codul a fost semnat anul trecut de producatori si comercianti, dar nerespectat in totalitate.

Este de asteptat ca actul normativ sa elimine toate taxele pe care hipermarketurile le impuneau producatorilor.

"Am solicitat ca in maximum trei zile sa fie finalizata OUG, astfel incat in maximum doua saptamani sa intre in circuitul de avizare. Cred ca, in trei saptamani, aceasta ordonanta ar putea intra in vigoare si toata lumea din domeniu va trebui sa se alinieze", a spus ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. El s-a aratat convins ca peste o luna preturile alimentelor vor inregistra o scadere ca urmare a adoptarii OUG.

Citeşte mai mult...
 
Guvernul reduce taxa auto cu o treime PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 16:50

Guvernul a decis sa reduca taxa de prima inmatriculare cu o treime, a anuntat premierul Emil Boc. Ordonanta de Urgenta este aplicabila din momentul in care va fi publicata in Monitorul Oficial. Totodata, cei care si-au cumparat masinile inainte de 15 decembrie 2008 vor plati taxa conform prevederilor legii din iunie 2008.

"Aceasta ordonanta", a declarat premierul Emil Boc, "raspunde nevoilor de dezvoltare a industriei auto autohtone. Dorim sa rezolvam problema romanilor care nu au putut sa-si inmatriculeze masinile inainte de 15 decembrie si au fost nevoiti sa plateasca o taxa de trei ori mai mare, desi au facut achizitia inainte de 15 decembrie ".

Citeşte mai mult...
 
RONA DE JOS – O maramureseanca si-a aruncat fatul in soba incinsa dupa ce l-a adus pe lume PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 16:46

Caz fara precedent in Maramures, in localitatea Rona de Jos, unde o femeie in varsta de 40 de ani este cercetata de politisti dupa ce s-a stabilit ca si-a aruncat in soba fatul adus pe lume. Maramureseanca a ajuns in cursul zilei de marti, 17 februarie, la spital in Sighetu Marmatiei si in acest fel s-a descoperit cutremuratorul caz. Deocamdata nu s-a stabilit daca nou-nascutul s-a nascut viu sau mort, iar anchetatorii incearca sa stabileasca daca au de a face cu o pruncucidere. Gestul femeii a starnit fiori intregii comunitati din Rona de Jos, mai ales ca familia mai are patru copii si era cunoscuta ca linistita.

Familia Ulici din Rona de Jos nu a iesit cu nimic in evidenta printre localnici pana ieri, cand o veste s-a raspandit cu repeziciune. S-a aflat ca femeia a adus pe lume un fat, pe care l-a aruncat in soba care ardea. Maramureseanca era insarcinata aproimativ in sase luni. Pe parcursul noptii de luni spre marti a nascut sau a avortat, nu se stie foarte sigur – iar fatul l-a aruncat in zorii zilei – invelit intr-un pled – in soba. Se pare ca sotul ei nu a stiut, cel putin asa a reiseit din declaratii.

Citeşte mai mult...
 
PE STRADA CRIŞAN DIN SIGHETU MARMAŢIEI... PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 16:34

Sighetenii domiciliaţi pe strada Crişan se confruntă cu o situaţie de-a dreptul hilară. După îndelungi aşteptări, s-au făcut în sfârşit lucrările de modernizare, strada fiind asfaltată şi, de asemenea, introduse canalizarea şi apa. Când oamenii credeau că vor putea, în sfârşit, să se bucure de un minim confort, au fost puşi din nou în situaţia de a folosi fosele septice ori closetele rustice din... spatele grădinii.

Culmea e că instalaţia pare finalizată, dar... nu se poate folosi canalizarea, deoarece au apărut probleme pe ultima porţiune, adică în zona de racordare la sistemul principal de canalizare. Prin urmare, este nevoie de alte lucrări care necesită un alt proiect şi, evident, alţi bani.
"Nu e normal ca-n secolul 21 să folosim WC-uri improvizate. Fosa septică e oricum interzisă de normele UE şi, totuşi, o folosim pentru apa menajeră. Este inadmisibil modul în care administraţia locală gestionează aceste lucrări! Mulţi dintre noi nici nu vor ţine cont că nu pot folosi canalizarea. Aşteptăm de 30 de ani să avem condiţii cât de cât decente de trai... Dar, ce să-i faci? Aşa-i în România!" - spune Vasile A.
Majoritatea localnicilor revoltaţi dă vina pe... autorităţi.

Citeşte mai mult...
 
Am lucrat în zăpadă până-n brâu şi ne dădeau tri păduchi de leuţi PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 16:09

La cei 79 de ani ai săi, Gheorghe Roşca, din Rozavlea, trăieşte singur, pe o uliţă lăturalnică a satului. Amintirile celor mai grele momente din viaţa sa i se par acum glume, poveşti de spus la gura sobei.

"Am muncit aci, acas’, pă lângă sat, pă dealurile astea ce le vedeţi. Da’, în fiecare an, am mărs în ţară, la ferme ori la Gostat, şi-apoi iarna la pădure, în butini. Pensie n-am deloc, nici de la stat, nici de la firme. Amu că s-o dus şi femeia...uşor nu mni-i, da’ de mă plâng, m-a ajuta la ceva?"
Bătrânul îşi aminteşte anii înfiorători ai unei Mari Foamete ce a atins Maramureşul în anii 1946-1947.
În 1944, după trei ani de război, trupele sovietice au intrat în ţara noastră, iar Moldova, rămasă la România, a făcut faţă ocupaţiei trupelor sovietice, cu rechiziţionarea recoltelor şi a animalelor, cu strângerea tuturor cerealelor. Potrivit Convenţiei de armistiţiu din 12 septembrie 1944, România avea de plătit despăgubiri de război de 300 milioane dolari, dar a plătit peste un miliard de dolari. Pe acest fond, a apărut foametea, urmată de boli. Statul comunist a ascuns datele, dar istoricii vorbesc de mii de oameni, în special copii, ce au murit în anii ’40.

• "Ne mâncau păduchii şi purecii"

Citeşte mai mult...
 
Sigheteanul Catalin Stetiu, la Cupa Romaniei la Box PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 14:09

In aceasta saptamana, la Iasi se desfasoara Cupa Romaniei la Box, prima competitie pugilistica rezervata seniorilor din calendarul Federatiei Romane de Box, competitie la care vicepresedintele Federatiei Romane de Box (FRB), Vasile Catea, a afirmat: "Va urca in ring tot ce are mai bun Romania la nivel de seniori". Printre cei mai buni de care vorbea vicepresedintele FRB - respectiv 86 sportivi din 53 de cluburi - se numara si pugilistul Clubului Sportiv Scolar Sighet, Catalin Stetiu (57 kg), antrenat de Adrian Stetca si Claudiu Rasco. Pentru iubitorii boxului, numele lui Catalin Stetiu se suprapune cu titlul de vicecampion cucerit in doua randuri, Locul I si Medalia de Aur la Cupa Romaniei si prezenta remarcabila de la Campionatele Europene de Box din Ungaria din 2007.

Ultima actualizare Miercuri, 18 Februarie 2009 15:49
Citeşte mai mult...
 
Intrevedere de frontiera in scopul contracararii infractionalitatii transfrontaliere PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 13:26
Ieri, 17 februarie a.c., in localitatea Teaciv din Ucraina s-a desfasurat sedinta de lucru semestriala a imputernicitilor de frontiera din Romania si Ucraina. Delegatia romana a fost condusa de catre subcomisarul de politie Liviu Bute, adjunct al inspectorului sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, iar cea ucraineana de catre colonelul Levadnei Igor Anatolievici, seful Detasamentului de Graniceri Mukacevo.

Cu aceasta ocazie, s-au analizat rezultatele supravegherii si controlului trecerii frontierei de stat pe semestrul II din 2008 si s-au stabilit masuri specifice frontierei privind colaborarea dintre celor doua parti, pentru semestrul I din 2009. In urma analizelor de risc prezentate de catre cele doua delegatii, imputernicitii de frontiera din Romania si Ucraina se asteapta la o crestere a fenomenului infractional transfrontalier, in special pe linia migratiei ilegale si a contrabandei cu tigari de provenienta ucraineana.

Ultima actualizare Miercuri, 18 Februarie 2009 13:37
Citeşte mai mult...
 
Tentativa de furt zadarnicita de atitudinea responsabilă a unor cetăţeni din Sighet PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 12:04

Ieri dimineaţă, poliţiştii sigheteni au fost sesizaţi că la un magazin de pe str. Vasile Alecsandri s-a comis un furt. O echipă de siguranţă publică s-a deplasat imediat la faţa locului şi l-au identificat pe Rudi V., de 21 de ani din judeţul Mureş. Suspectul fusese reţinut de cetăţenii prezenţi pe stradă la acea oră, care nu au rămas indiferenţi când l-au văzut furând, împreună cu alţi doi. În urma investigaţiilor poliţiştii au stabilit că Rudi, împreună cu Sebastian M., de 37 de ani şi un minor de 14 ani au venit din judeţul Mureş cu scopul de a comite furturi din societăţi comerciale. Poliţiştii au stabilit că suspecţii se deplasau cu un autoturism înmatriculat în judeţul Mureş condus de Sebastian M. care nu are permis de conducere. Suspecţii sunt cercetaţi în libertate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

Citeşte mai mult...
 
KENNY G vine in Romania pe 30 aprilie 2009 PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 11:02

Kenny GCelebrul saxofonist american Kenny G, intrat in Cartea Recordurilor pentru cea mai lunga nota muzicala cantata la saxofon (45 minute si 12 secunde) si castigator de Grammy, vine pentru prima data in Romania, in primavara acestui an!

Organizatorii The Agent.ro si VreauBilet.ro au stabilit ca acest eveniment sa se desfasoare la Sala Palatului din capitala pe data de 30 aprilie. O premiera absoluta ce reprezinta un real motiv de bucurie pentru toti iubitorii de gen, pentru ca vor avea unica ocazie de a reasculta melodii, care de-a lungul activitatii sale, s-au clasat pe primele pozitii in top-urile internationale si care astazi inca se mai bucura de un succes rasunator in iutreaga lume.

Biletele pentru concert vor fi puse in vanzare in cursul saptamanii viitoare si vor putea fi achizitionate de la casa de bilete a Salii Palatului, Magazinul Muzica , Magazinul VreauBilet din Unirea Shopping Center, sau online prin www.vreaubilet.ro, www.blt.ro, www.bilete.ro.

Citeşte mai mult...
 
ANUNT IMPORTANT: Electrica SA intrerupe energia electrica pentru mai multe strazi din Sighet PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 10:49

De astazi si pana in 20 februarie vor ramane fara curent electric sighetenii de pe strazile Solovan si Locul Targului, zilnic intre orele 8.00-16.00.

Maine, pe strada Bogdan Voda (de la manastirea greco-catolica pana la intersectia cu strada Solovan), se va intrerupe curentul electric intre orele 8.00 si 16.00.

Electrica SA a anuntat ca aceste lucrari sunt necesare pentru cresterea gradului de siguranta in alimentarea localitatilor cu energie electrica.

Ultima actualizare Miercuri, 18 Februarie 2009 11:18
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1031103210331034103510361037103810391040UrmătorSfârşit »

Page 1036 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact