logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Carte: Abelard - "Dialog intre un filosof, un iudeu si un crestin" PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 09:50

Dialogul intre un filosof, un iudeu si un crestin este considerat unul dintre cele mai interesante texte teologice ale lui Abelard. El ne infatiseaza o intilnire toleranta dintre religiile monoteiste prin intermediul a trei protagonisti – un crestin, un evreu si un filosof (foarte probabil adept al Islamului). Filosoful si teologul Abelard ne impartaseste visul unei coexistente pasnice a religiilor care, dincolo de orice discriminari, se intilnesc in cautarea Binelui suprem si in viziunea unui Dumnezeu unic, de binefacerile caruia se pot bucura toti oamenii.

 „Pentru a citi Dialogus inter Philosophum, Iudaeum et Christianum (nu, nu neaparat in latina) nu trebuie sa fii medievist sau istoric al religiilor. In schimb, pentru a plasa textul in context, da. Ne-am obisnuit (noi, modernii) sa judecam astfel: filosofului trebuie sa-i verifici ideile, istoricului – precizia informatiilor, poetului si romancierului – autenticitatea. Astfel ca, oricine ai fi (tu, modernul), poti aprecia un text si poti da un verdict. Ei bine, pina in secolul al XVII-lea, lucrurile nu stateau asa. Exista o traditie in raport cu care textul trebuie evaluat si de care nu poti face abstractie – astfel, risti sa ratezi orice concluzie valida. In fata unui asemenea text, asadar, e foarte greu sa fii modern: trebuie sa-ti numeri pasii, sa-ti masori mereu lectura prin reperele oferite de aparatul critic sau de propriile cunostinte.” Alexandru MATEI, aprilie 2008, in Dilematica

Citeşte mai mult...
 
Concert NOM si Swords & Chords seara aceasta in Clubul Guliver PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 09:14

Azi, 21 februarie 2009, de la ora 21, in clubul GULIVER din Sighetu Marmatiei va avea loc un concert rock cu trupele sighetene N.O.M (Non Orchestra Machine), Swords & Chords si invitatii lor.

Clubul Guliver are o capacitate de aproximativ 150 de persoane. Organizatorii spera sa vina cat mai multi rockeri la acest eveniment.

Costul unui bilet este de doar 2 lei!

Ultima actualizare Sâmbătă, 21 Februarie 2009 09:46
 
Farmaciile au primit 7 milioane lei pentru compensatele eliberate în ianuarie PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 09:02

Maramureşenii au avut nevoie de mai multe medicamente în ianuarie decât în luna decembrie 2008. Asfel, fondurile decontate unităţilor farmaceutice pentru prima lună a acestui an au crescut considerabil. “Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş a decontat farmaciilor, în decembrie anul trecut, 5.996.905,51 lei. Suma a crescut în luna ianuarie, când farmaciile au primit pentru medicamentele eliberate în regim compensat şi gratuit 6.647.247,9 lei”, a precizat Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureş. Creşterea sumelor pe acest capitol se datorează şi numărului crescut de pacienţi diagnosticaţi cu infecţii respiratorii care au avut nevoie de tratamente corespunzătoare.

Citeşte mai mult...
 
Medicii centrelor de permanenţă primesc cu întârziere banii pentru servicii PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 08:58

Medicii care lucrează în centrele de permanenţă au aşteptat cu nerăbdare să primească banii ce li se cuvin pentru serviciile prestate. Datoriile s-au acumulat încă din luna august 2008. În 17 februarie, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş a reuşit să achite pentru aceste instituţii sumele restante acumulate în perioada august-noiembrie 2008. Pentru serviciile prestate în lunile decembrie 2008, ianuarie-februarie 2009, plata este preconizată pentru luna martie. 
“Am decontat 309.000 lei pentru perioada august-noiembrie 2008. Era bine dacă am fi avut fondurile necesare pentru a plăti şi serviciile efectuate în perioada decembrie-februarie. Pentru decembrie trebuie să dăm centrelor de permanenţă aproximativ 76.000 lei. Aceşti bani sperăm să îi dăm până la finele lunii sau cel târziu în primele zile din martie”, a precizat ec. Alexandru Bondre, directorul economic al CAS Maramureş. Din cauza faptului că nu şi-au primit banii la timp, medicii care asigurau urgenţele la Centrul de permanenţă din Ariniş şi-au suspendat momentan activitatea.

Citeşte mai mult...
 
Anul trecut, CAS a decontat Serviciului de Ambulanţă 11.591.000 lei PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 08:48

Sumele decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş către Serviciul Judeţean de Ambulanţă au fost superioare anul trecut, comparativ cu 2007. După cum ne-a spus Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureş, Serviciul Judeţean de Ambulanţă a primit 11.591.000 lei, pentru serviciile prestate în anul 2008, în timp ce în 2007 s-au decontat 7.042.000 lei. “CAS Maramureş a încheiat contract de furnizare servicii de urgenţă şi transport sanitar cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă care are 6 substaţii. Este vorba de Baia Mare, Şomcuta, Târgu Lăpuş, Sighet, Vişeu şi Borşa. Trebuie să amintim faptul că pachetul de servicii de bază în asistenţa de urgenţă şi transport sanitar cuprinde urgenţe medico-chirurgicale majore, urgenţe medico-chirurgicale de gradul II, dar şi servicii de transport”, a subliniat Claudia Ganea.

Citeşte mai mult...
 
Azi, “Capra cu trei iezi” la Teatrul de Păpuşi Baia Mare PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 08:42

Teatrul de Păpuşi din Baia Mare, prezintă azi spectacolul pentru copii “Capra cu trei iezi”, după Ion Creangă. Regia artistică este asigurată de Aristotel Apostol, iar scenografia poartă semnătura Idei Grumaz. Toţi copiii şi iubitorii acestui gen de spectacol sunt aşteptaţi, de la ora 11, la Teatrul de Păpuşi. Preţul unui bilet este 3 lei.

Ultima actualizare Sâmbătă, 21 Februarie 2009 08:46
Citeşte mai mult...
 
Românii din Ucraina cer deschiderea unui birou consular la Slatina PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 07:19

Primarii a şase localităţi, preşedinţii a cinci asociaţii şi redacţia unui ziar al românilor din regiunea Transkarpatia - Ucraina au trimis o scrisoare deschisă Ministerului de Externe al României privind deschiderea unui consulat la Ujgorod şi a unui birou consular la Slatina. Reproducem în continuare textul integral al acestei petiţii.

“Vă aducem la cunoştinţă că, încă cu doi ani în urmă, mai exact pe data de 15 ianuarie 2007, preşedinţii Ucrainei şi României, Viktor Iuşcenko şi Traian Băsescu, cu ocazia deschiderii punctului de trecere internaţională dintre localităţile Sighetu Marmaţiei şi Solotvino, au făcut mai multe promisiuni referitoare la problemele comunităţii româneşti din Transcarpatia, Ucraina, respectiv a ucrainenilor din Maramureş. Una dintre principalele probleme cu care se confruntă românii din dreapta Tisei este stricta necesitate de a deschide un nou consulat general la Ujgorod şi un birou consular la Solotvino.

Ultima actualizare Sâmbătă, 21 Februarie 2009 07:31
Citeşte mai mult...
 
Mircea Ciocan, sindicalist si consilier judetean PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 19:23

Mircea CiocanProaspat numitul consilier judetean PNL, Mircea Ciocan va ramane, in continuare, la sefia sindicatului SANITAS, filiala Maramures.

“Cele doua functii sunt compatibile, deoarece nu apare nicaieri un conflict de interese. Si in plus in tara mai sunt alti sase presedinti de sindicat in aceeasi situatie cu a mea. Putem spune chiar ca a devenit o traditie aceasta dubla functie. Vom vedea insa ce se va intampla la sfarsitul lunii martie, atunci cand la sindicat vor avea loc alegerile pentru un nou mandat”, a declarat pentrucitynews.ro Mircea Ciocan.

Liderul SANITAS si-a incercat norocul in politica si la alegerile parlamentare de anul trecut, din noiembrie, atunci cand a candidat pentru un loc de senator pe listele PNL din colegiul uninominal 2.

Citeşte mai mult...
 
Sprijin pentru dezvoltarea de microintreprinderi în activităţi medicale PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 16:17

Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. Axa prioritară 4 “Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local”. Domeniul de intervenţie 4.3. “Sprijinirea dezvoltării microintreprinderilor”.
• Obiective: Dezvoltarea de microintreprinderi care să asigure crearea şi diversificarea serviciilor medicale.
• Societăţi eligibile: Solicitantul este societate comercială care se încadrează în categoria microintreprinderilor şi are activitate de cel puţin un an fiscal integral, cu profit din exploatare, fără datorii la stat, cu unul sau mai multe din următoarele coduri CAEN: 86XX, 87XX, 88XX, respectiv activităţi referitoare la sănătatea umană, servicii combinate de îngrijire medicală şi activităţi de asistenţă socială, fără cazare.

Ultima actualizare Vineri, 20 Februarie 2009 18:46
Citeşte mai mult...
 
O gafa diplomatica de proportii PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 14:58

Consulul general al Romaniei la Torino, Iulia Buje, risca sa tarasca Romania intr-un scandal diplomatic, dupa ce l-a atacat public pe ministrul de interne italian, Roberto Maroni. Doamna Buje a dezvaluit, citata de Cotidianul, ca ministrul Maroni a intervenit acum vreo opt ani la consulat pentru trei angajati romani, un fel de servitori in casa, pentru a le reglementa sederea in Italia. Altfel spus, consulul general al Romaniei atarna diplomatia in cui si pune mana pe ciomag. Demasca public un ministru italian in plina tensiune generata de prostiile comise de romani prin Italia. Aici nu discutam despre continutul dezvalurii, ci despre incalcarea uzantelor diplomatice pentru ca un partid sa castige capital politic.

Citeşte mai mult...
 
120 de milioane de euro pentru reabilitarea retelelor de apa PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 14:46

Autoritatile locale din municipiul Baia Mare si Sighetu Marmatiei, precum si din orasele judetului au acum la dispozitie o noua sursa de finanatare pentru implementarea proiectelor de refabilitare a retelelor de de apa potabila si uzata. Este vorba despre un program pus la dispozitia administratiilor de catre Ministerul de Mediu. Acesta prevede ca 85% din valoarea totala a proiectului va fi suportata din fonduri europene, 13% din bugetul de stat si doar 2% va reprezenta contributia autoritatilor locale.

 “Este vorba despre un prim program de investitii de mare anvergura dupa proiectul ISPA. Mai exact, acesta se refera la investitii in domeniul reabilitarii surselor de apa, extinderea retelelor de apa, construirea statiilor de epurare precum si de tratare a apei potabile. Aceste investitii vor conduce la o conformare cu directivele de apa si apa uzata”, a declarat directorul Autoritatii de Management din cadrul Ministerului Mediului, Florian Burnar, care a fost prezent astazi in Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Jandarm mort in accidentul grav de la Viseu PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 14:40

Unul dintre cei trei barbati raniti azi dimineata in accidentul de circulatie produs in apropiere de Viseu de Sus a murit. Adrian Demian, in vasta de 38 de ani, a fost scos cu foarte mare greutate dintre fiarele contorsionate ale masinii implicate in accident si a fost transportat de urgenta la spitalul din Borsa.

 Medicii spun ca nu au reusit sa il stabilizeze si ca, din cauza leziunilor grave, barbatul a decedat la aproximativ o ora dupa tragicul eveniment rutier. Medicul Remus Sarasau, de la urgenta unitatii medicale borsene, a precizat pentru citynews.ro ca “pacientul a fost primit in stare grava. Avea hemoragie, ruptura de splina si politraumatism cranian”. Victima era din comuna Viseu de Jos si, dupa informatiile de pana acum, muncea ca jandarm in zona. 

 La spitalul din Borsa a fost internata si o tanara de 32 de ani, care s-a numarat printre raniti, alaturi de cei trei barbati. Medicul Remus Sarasau a aratat ca ea se afla pe bancheta din dreapta a uneia dintre masini si ca a suferit un traumatism toracic si a fost ranita in zona ochilor, necesitand tratament de specialitate.

Citeşte mai mult...
 
Liviu Pop, inca 5 ani la sefia Sindicatului din Invatamant PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 14:35

Liviu PopSindicalistii din invatamantul maramuresean si-au ales astazi presedintele pe urmatorii cinci ani. Candidat unic pentru aceasta functie, liderul Liviu Pop a obtinut 199 de voturi “pentru” si doar unul “impotriva” adjudecandu-si astfel cel de-al doilea mandat in fruntea Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures.

“Ultimii cinci ani au trecut foarte repede, mai ales ca am avut de a face cu noi forme de protest. Cu bune si rele noi suntem multumiti ca am reusit sa solutionam macar o parte dintre problemele cu care s-au confruntat pana acum angajatii din invatamantul maramuresean”, a declarat intr-un interviu acordat citynews.ro Liviu Pop.

Chiar daca anul 2009 va fi unul de criza, presedintele SLI Maramures nu crede ca acest lucru va afecta in mod acut invatamantul romanesc, avand in vedere ca acest domeniu va primi de la bugetul de stat 6% din PIB:

Citeşte mai mult...
 
Ce trebuie sa stiti cand sunteti implicati intr-un accident soldat cu pagube materiale PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 14:33

Conducatorii auto implicati intr-un accident de circulatie din care a rezultat avarierea autovehiculelor sau alte pagube materiale sunt obligati sa se prezinte la politie pentru declararea evenimentului, cu autovehiculele avariate. Conducatorii auto implicati au obligatia de a prezenta politiei urmatoarele documente: actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al autovehiculului, dovada incheierii asigurarii obligatorii de raspundere civila RCA.

In cazul accidentelor de circulatie cu avarii (tamponari) conducatorii auto implicati au obligatia de a se prezenta in termen de 24 de ore de la producerea accidentului la unitatea de politie pe raza careia s-a produs evenimentul (in Baia-Mare, Centrul de Solutionare a Accidentelor Soldate cu Pagube Materiale se afla pe str. Tineretului, nr. 4, in incinta Clubului Phoenix, in mediul rural la posturile de politie comunala) pentru intocmirea documentelor de constatare, care se elibereaza numai in baza declaratiilor scrise ale celor implicati.

Neprezentarea in acest termen constituie contraventie, se sanctioneaza cu amenda, iar permisul de conducere se retine, perioada de suspendare fiind de 30 de zile.

Citeşte mai mult...
 
Parlamentul a adoptat bugetul Educatiei PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 14:29

Plenul Parlamentului a adoptat vineri bugetul Educatiei, ultimul minister care ramasese nediscutat. Senatorii si deputatii au admis o anexa pentru alocarea sumei de 33.459.000 lei catre 242 de scoli, informeaza NewsIn.

Parlamentarii au votat bugetul ministerului cu 203 de voturi "pentru" si 57 "impotriva". Nu a fost adoptat nici un amendament PNL. S-a mai aprobat o anexa prin care 242 de unitati de invatamant preuniversitar de stat au primit, in total, suma de 33.495.000 lei din Fondul National de Dezvoltare.

Dintre amendamentele admise, s-a suplimentat capitolul "Cercetare fundamentala si cercetare dezvoltare" cu 20.210.000 lei, stransi prin reducerea bugetului Senatului cu suma de 8.900.000 lei, a bugetului Camerei Deputatilor cu 10.652.000 lei si a Cancelariei primului-ministru, cu 658.000 lei.

Citeşte mai mult...
 
Tineri împotriva violenţei din şcoli PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 14:17

Evenimentele nefericite petrecute în ultimii ani în unele unităţi de învăţământ din România a determinat Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) să demareze un proiect de anvergură în scopul combaterii infracţionalităţii şi violenţei în rândul adolescenţilor. Proiectul poartă numele "Tinerii împotriva violenţei".

Potrivit portalului edu.ro, "obiectivul general al proiectului vizează dezvoltarea unor structuri şi mecanisme de informare, formare, monitorizare şi comunicare la nivel local, regional şi naţional în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenelor de violenţă în şcoală."
Vor fi implicaţi în proiect elevi, personal cu funcţii de conducere, monitorizare, evaluare şi control din inspectoratele şcolare, directori şi membri ai consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ.
Proiectul este cofinanţat din fonduri structurale, respectiv Fondul Social European, cu un buget de cinci milioane euro şi se va derula pe o perioadă de 36 de luni. În acest fel, contribuie în mod direct la realizarea obiectivului general al Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane - POS DRU - şi se înscrie în procesul educaţional de calitate la nivel european.

Citeşte mai mult...
 
Costuri in crestere la medicamente pentru bolnavii de cancer din Maramures PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 14:04

Scumpirea medicamentelor nu s-a resimtit, cel putin deocamdata, in bugetul Casei Asigurarilor de Sanatate Maramures. Directorul economic al CAS Maramures, Alexandru Bondre, a declarat ca nu sunt probleme in aprovizionarea farmaciilor si ca de la desfiintarea plafoanelor pentru medicamentele gratuite si compensate lucrurile s-au normalizat.

Oficialul CAS a precizat ca ”in decembrie nu s-au inregistrat cresteri valorice substantiale fata de lunile precedente”, iar cum din noiembrie 2008 nu mai exista plafoane de cheltuieli pentru medicamentele gratuite si compensate nici nu se mai poate vorbi de o criza.

El a aratat ca nu s-au inregistrat cresteri de cereri pentru eliberarea de medicamente decat in cadrul programului national de oncologie. ”A crescut consumul de medicamente specifice, datorita faptului ca au fost aprobate o serie de cereri din partea pacientilor.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1031103210331034103510361037103810391040UrmătorSfârşit »

Page 1034 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact