logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Conducator auto sub influenţa alcoolului prins de politisti la Ocna Şugatag PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 11:51

Un echipaj de poliţie a oprit ieri după amiază în trafic un autoturism condus de Şandor K., de 44 de ani din localitate. Bărbatul era sub influenţa alcoolului ( 1.23 mg/l alcool pur în aerul expirat) motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate probe biologice. Verificările poliţiştilor au relevat că în 15 februarie 2009 bărbatului i-a fost reţinut permisul de conducere în vederea anulării pentru că a condus un autoturism în timp ce era sub influenţa alcoolului şi la acea dată (1.37 mg/l alcool pur în aerul expirat). Poliţiştii continuă cercetările şi vor lua măsuri conform legii.

Citeşte mai mult...
 
Profesorii din Dragomireşti şi Vişeu de Sus au primit al 13-lea salariu PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 11:36

Pe lângă faptul că profesorii maramureşeni nu au primit al 13-lea salariu, unii dintre ei se confruntă şi cu decontarea banilor de navetă. Liviu Pop, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş, spune că multe dintre primăriile din judeţ au restanţe financiare în acest sens. “În prezent avem procese deschise cu 27 de primării. Câteva dintre acestea au restanţe la decontarea banilor pentru cadrele didactice de mai bine de trei ani”. Doar două primării, respectiv Dragomireşti şi Vişeu, au reuşit să aloce bani din bugetul local pentru al 13-lea salariu. Dacă până acum nu au fost stabilite bugetele, primăriile nu pot fi forţate să dea bani personalului din învăţământ, mai ales că cel de-al 13-lea salariu se acordă în funcţie de bugetul disponibil.

Citeşte mai mult...
 
Codul de bune practici ieftineste alimentele cu o treime PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 10:11

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu reprezentantii patronatelor din agricultura si industria alimentara au cazut de acord asupra modificarilor din Codul Bunelor Practici a comertului cu produse agroalimentare, care va fi transformat in Ordonanta de Urgenta.

 Una dintre principalele modificari facute in Codul de Bune Practici este ca pe viitor marile magazine vor trebui sa afiseze pretul de achizitie al produsului si adaosul comercial. De asemenea, prin noul Cod de Bune Practici, o serie de taxe aplicate de comercianti, precum taxa de raft, taxa de listare sau taxa de deschidere a unui nou magazin, vor disparea.

 Acest fapt ar putea scadea preturile la raft ale alimentelor cu pana la 30% chiar in urmatoarea luna, dupa cum afirma Sorin Minea, presedintele Federatiei patronale Romalimenta.

Citeşte mai mult...
 
Lumea se înghesuie să plătească noua taxă pe poluare PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 09:56

Deşi este cu 33% mai mică faţă de valoarea anterioară, e dublă faţă de cea stabilită înainte de 15 decembrie 2008

Administraţiile financiare sunt luate din nou cu asalt de cei care doresc să-şi achite noua taxă pe poluare. De astă dată pentru a plăti o taxă cu 33% mai mică faţă de valoarea anterioară şi dublă faţă de cea stabilită înainte de 15 decembrie 2008.

După intrarea în vigoarea a ordonanţei care prevede noul cuantum al taxei pe poluare (redus cu o treime), băimarenii au dat buluc la Administraţia Financiară. Ieri, peste 200 de persoane s-au înghesuit să-şi depună dosarul pentru plata taxei pe poluare. Vasile Grădişteanu, director adjunct la Administraţia Finanţelor Publice Baia Mare, ne-a declarat că vineri nu s-a putut încasa taxa pe poluare deoarece textul noii ordonanţe a fost transmis cu întârziere. “La ora 10.30 ne-a fost comunicat textul ordonanţei prin poşta electronică.

Citeşte mai mult...
 
Posibil fost izvor termal descoperit pe Marte PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 08:49

O echipă de cercetători de la centrul Johnson Space Center al NASA din Houston, SUA, a analizat fotografii detaliate ale solului planetei Marte şi anunţă în revista Astrobiology că au descoperit o structură geologică ce prezintă indicii puternice că ar fi fost în trecut un gheizer. Cum izvoarele sunt de obicei relativ calde, bogate în energie şi minerale, acestea ar fi putut permite dezvoltarea de microorganisme pe Marte, ba chiar supravieţuirea acestora în astfel de izvoare termale când planeta s-a răcit în timp. Cu timpul, izvoarele au secat şi odată cu ele ar fi dispărut şi posibilele microrganisme, lăsând în urmă substanţe specifice. Viitoare misiuni vor încerca să determine precis compoziţia chimică din aceste locuri, pentru a testa această ipoteză.

Microorganismele care trăiesc pe Pământ în izvoare termale sunt foarte asemănătoare genetic cu primele organisme care au trăit pe Terra. Poate că şi pe Marte ar fi putut apărea forme de viaţă în astfel de izvoare termale, care apăreau din sol, aducând apă căduţă şi minerale.

Citeşte mai mult...
 
O nouă ediţie a Festivalului de umor Zâmbete în Prier PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 08:43
Casa de Cultură Vişeu de Sus, împreună cu Cenaclul de satiră şi umor “pupăza”, organizează în perioada 25-26 aprilie a VII-a ediţie a Festivalului naţional de umor “Zâmbete în Prier”. Cu această ocazie vor fi organizate două concursuri interesante. Unul de epigrame, cu temele “doctorul” şi “taxe şi impozite”. Aceste cuvinte vor trebui să apară obligatoriu în cele trei epigrame care vor intra în concurs. Lucrările vor fi trimise în trei exemplare cu motto şi plic închis, până cel târziu la data de 1 aprilie, pe adresa: Lucian Perţa, Casa de cultură, Vişeu de Sus, str. 22 Decembrie nr. 3, cu menţiunea “Pentru concursul de epigrame”. Al doilea concurs este unul de volum, inclusiv antologii. Pot participa volumele de umor (epigrame, fabule, proză scurtă) tipărite în perioada aprilie 2008-aprilie 2009. Lucrările vor fi transmise în două exemplare până cel mai târziu în data de 20 martie, pe aceeaşi adresă, cu specificaţia “Pentru concursul de volum”. Lucrările destinate concursului nu se restituie, ele intrând în fondul de carte al Casei de Cultură.
Citeşte mai mult...
 
Firma sigheteană Orizont înşelată cu 4.900 lei PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 08:11

Goana după avere nu duce departe. Totuşi, unele persoane încearcă să profite de pe urma bunului simţ al colaboratorilor. Un caz s-a petrecut în 17 februarie, după ora 16, la SC Orizont SRL Sighetu Marmaţiei, când pentru un TIR al SC Nord Trans SRL Sighet s-a solicitat încărcarea a 123 de baxuri de polistiren, cu grosimea de 5 cm, în valoare de peste 4.900 lei. La ora 16.50, marfa a fost pregătită şi facturată cu nr. 299956/17.02.09. Dar surpriză. Şoferul s-a urcat la volan şi a plecat fără să achite niciun ban. A spus că este trimis de patronul Grigor Gheorghe de la SC Nord Trans SRL. Ştiindu-se înşelaţi, muncitorii de la SC Orizont, împreună cu patronul Vlaşin Petru, au pornit în recuperarea mărfii. Nu după mult timp, TIR-ul a fost oprit în zona gării din Sighet şi marfa descărcată şi dusă în depozitul central al societăţii, de pe str. Plevnei nr. 3. Atât şoferul, cât şi administratorul firmei SC Trans SRL urmează să dea explicaţii poliţiei pentru fapta săvârşită.

Citeşte mai mult...
 
Localnicii din Rona de Sus au fost instruiţi cum să atragă fonduri europene PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 07:49

Una dintre administraţiile locale care se preocupă de atragerea fondurilor europene este Primăria Rona de Sus. Până în prezent, prin grija primarului şi a vicelui, Ioan Romaniuc, respectiv Ilie Coposciuc, fondurile cerute pentru anii 2007 şi 2008 au fost sau urmează a fi acordate. Este vorba, iniţial, despre banii pentru păşuni, pajişti şi fâneţe. Recent, la Căminul Cultural din localitate a avut loc o adunare generală cu această temă. 

În prezenţa a peste 200 de localnici, şefa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură din Sighetu Marmaţiei, ing. Liliana Ţiplea, alături de ing. Ioan Godja, de primarul şi viceprimarul comunei, a prezentat modul de preluare a cererilor pentru anul 2009 privind subvenţiile provenite de la Uniunea Europeană pentru fermierii care deţin păşuni montane şi animale.
În acest an, toţi fermierii care deţin păşuni, pajişti şi fâneţe şi care au depus cereri de finanţare şi pentru anii anteriori pot depune dosarele în perioada 9 martie-14 mai”, a spus celor prezenţi Liliana Ţiplea.

Citeşte mai mult...
 
Năneştenii ţin cu dinţii de şcoală PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 05:54
Duminica trecută, în localitatea Năneşti, imediat după terminarea slujbei religioase, peste 100 de localnici s-au adunat la şcoala cu clasele I-VIII din sat. Motivul? Oamenii l-au "bombardat" pe Gheorghe Mihai Bârlea cu nemulţumirile lor privind intenţia ISJ Maramureş de a desfiinţa şcoala şi a muta copiii la unitatea de învăţământ din Bârsana.

"Părinţii acestor elevi trebuie să dea o atenţie mai mare modului de pregătire a acestora. Nu se poate face şcoală în condiţiile actuale, când patru clase merg la cursuri simultan. Logic ar fi ca aceşti copii să fie transportaţi în condiţii civilizate la şcoala din Bârsana, unde există cadre didactice bine pregătite, fiind vorba de o şcoală reală, şi nu formală. În caz contrar, dacă oamenii nu vor, se rămâne la sistemul cu patru clase simultan, iar randamentul va fi scăzut, în condiţiile în care 18 elevi sunt în clasele V-VIII şi vor fi nevoiţi să stea şase ore la şcoală, în loc de patru", a spus Gheorghe Mihai Bârlea.
În ciuda explicaţiilor senatorului, năneştenii nu vor nici în ruptul capului să renunţe la şcoala din localitate. Nici măcar argumentele directorului şcolii din Bârsana nu i-au convins.
"Din punctul meu de vedere, ca şi cadru didactic, ar fi benefică mutarea elevilor în Bârsana, unde există condiţii mult mai bune. Soluţia învăţării simultane, agreată de părinţi, nu este cea mai bună, actul educaţional având de suferit. Dacă rămâne simultanul, gândiţi-vă că o oră de curs trebuie împărţită la patru clase. Potrivit prevederilor legale, într-o şcoală nu pot exista mai mult de o clasă pe sistem simultan, ori dorinţa părinţilor elevilor din Năneşti contravine regulamentelor şi prevederilor legale.

Citeşte mai mult...
 
Liga I incepe vineri PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:49

Site-ul oficial al FRF a anuntat unele modificari in datele startului returului. Intrunit azi, la Casa Fotbalului, Comitetul Executiv al FRF a aprobat, printre altele, modificarea programului competitional 2008-2009 la nivelul Ligii I si al Cupei Romaniei-Timisoreana.

Noile date de disputare a returului Ligii I sunt urmatoarele:
28 februarie - etapa a 18-a; 7 martie - etapa a 19-a; 14 martie - etapa a 20-a; 21 martie - etapa a 21-a; 4 aprilie - etapa a 22-a; 8 aprilie - etapa a 23-a; 11 aprilie - etapa a 24-a; 18 aprilie - etapa a 25-a; 22 aprilie - etapa a 26-a; 25 aprilie - etapa a 27-a; 2 mai - etapa a 28-a; 6 mai - etapa a 29-a; 9 mai - etapa a 30-a; 16 mai - etapa a 31-a; 23 mai - etapa a 32-a; 30 mai - etapa a 33-a; 10 iunie - etapa a 34-a.

Sferturile de finala ale Cupei Romaniei-Timisoreana se vor disputa, conform programarii initiale, la data de 15 aprilie a.c. Semifinalele sunt programate in ziua de 29 aprilie (în loc de 6 mai), finala urmand sa se joace pe 13 iunie (in loc de 17 iunie).

Citeşte mai mult...
 
Liga Campionilor PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:43

Marţi şi miercuri se vor disputa jocurile primei manşe a optimilor din Liga Campionilor la fotbal. Toate partidele încep la ora 21.45. Returul acestor întâlniri se vor disputa pe 10 şi 11 martie. Sferturile sunt programate pe 7/8 aprilie şi 14/15 aprilie, semifinalele pe 28/29 aprilie şi 5/6 mai, iar finala, pe 27 mai, pe Stadio Olimpico din Roma.

Marţi
Arsenal Londra - AS Roma (miercuri, ora 16.00, sport.ro)
Atletico Madrid - FC Porto
Inter Milano - Manchester United (în direct la PRO TV)
Olympique Lyon - FC Barcelona (de la ora 23.30 pe sport.ro)

Miercuri
Chelsea Londra - Juventus Torino (de la ora 23.30 la sport.ro)
Real Madrid - FC Liverpool (în direct la PRO TV)
Sporting Lisabona - Bayern München
Villarreal - Panathinaikos Atena.

Ultima actualizare Marţi, 24 Februarie 2009 09:35
Citeşte mai mult...
 
Palatul Cultural prins în vârtejul retrocedărilor PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:39

În urma cererii înaintate de către Episcopia Maramureşului şi Sătmarului care revendică - potrivit Legii 501/2001 (Legea Specială de restituire a proprietăţilor ce au aparţinut cultelor religioase) - Palatul Cultural din Sighetu Marmaţiei, clădire emblematică a urbei, s-a creat o situaţie nedorită, Sighetul riscând să piardă acest palat.

Întrunită într-o şedinţă ad-hoc, comisia de cultură a Consiliului Local, alături de reprezentanţii principalelor instituţii culturale, a dezbătut şi analizat situaţia creată în urma intenţiei manifestate de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.
În ultima perioadă, asemenea cereri reprezintă o obişnuinţă. Multe clădiri au devenit obiectul a fel şi fel de revendicări, unele justificate, altele nu. Pe fondul unei neglijenţe manifestate de administraţia locală, s-a ajuns ca imobile precum liceul "Regele Ferdinand", Colegiul Naţional "Dragoş Vodă", Şcoala de Muzică, sediul Poliţiei etc. să fie pierdute, fapt ce va avea consecinţe dintre cele mai grave.
"Cazul Palatului Cultural se înscrie în contextul general în care pierdem clădiri. Este trist că, deşi această revendicare a fost depusă încă din anul 2001, nu s-a privit problema cu seriozitate.

Citeşte mai mult...
 
Pensia privată, un mister PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:35

Introducerea sistemului de pensii pe trei piloni a dat mari bătăi de cap atât angajatorilor, cât şi angajaţilor. Deşi sistemul funcţionează deja de mai bine de un an, mulţi dintre aceştia se întreabă care este diferenţa dintre o pensie privată obligatorie şi una facultativă sau care sunt avantajele acestor tipuri de pensii.

Potrivit declaraţiilor reprezentantei unei firme de asigurări din Baia Mare, angajaţii au încă numeroase nelămuriri referitoare la sistemul de pensii private. Este, însă, nevoie de cel puţin trei ani pentru ca problemele pe care le ridică implementarea acestui sistem să fie rezolvate. În timp ce metoda prin care sunt încasaţi banii de către firmele de asigurări care au ca obiect pensiile private este clară, modul în care vor fi acordate pensiile către beneficiari rămâne o mare necunoscută.
Majoritatea băimărenilor nici nu ştiu ce presupune sistemul de pensii private.
"Sincer, nu ştiu cum funcţionează acest sistem. Tot ce ştiu este că am semnat hârtiile pentru o anumită bancă, iar de restul se ocupă firma la care lucrez", a afirmat o băimăreancă.
Cu toate acestea, cei mai mulţi au încredere în acest sistem.

Citeşte mai mult...
 
116000 - Număr unic de telefon pentru semnalarea dispariţiilor PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:32

Operatorii de telefonie din România au pus la dispoziţia cetăţenilor un număr unic de urgenţă pentru semnalarea dispariţiilor copiilor: 116.000.

Acest număr funcţionează în nouă state membre ale Uniunii Europene, scopul fiind de a reduce cazurile de dispariţii. De asemenea, în România funcţionează şi un număr unic pentru asistenţă telefonică pentru copii - 116.111. Luna trecută au fost preluate prin acest număr de telefon 60 de cazuri de abuz, consiliere juridică, psihologică sau semnalare a unor abandonuri, iar în cursul anului trecut s-au înregistrat 3.030 de cazuri.

Ultima actualizare Marţi, 24 Februarie 2009 09:18
Citeşte mai mult...
 
Dragobetele - sărbătoarea iubirii la români PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:27

Fiu al Babei Dochia, Dragobetele este sărbătorit pe 24 februarie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii.

Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările "se logodesc" în această zi. Satele româneşti răsunau odinioară de veselia tinerilor şi de zicala: Dragobetele sărută fetele. Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel, se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat.

Citeşte mai mult...
 
O istorie a Palatului Culturii din Sighetu Marmaţiei PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 15:31
Recent, în presă au părut informaţii trunchiate privind istoricul Palatului Culturii din Sighetu Marmaţiei, ceea ce a dus la o serie de comentarii în rândul cetăţenilor municipiului. Din acest motiv, în cele ce urmază am încercat pe baza documentelor care mi-au stat la dispoziţie să scriu o scurtă biografie a clădirii devenită simbol al municipiului Sighetu Marmaţiei.

Ideea construirii la Sighetu Marmaţiei a unui edificiu care să găzduiască o bibliotecă publică, pinacotecă, un muzeu de istorie şi etnografie locală, spaţii pentru cenacluri literare şi de spectacole, tipografie şi ateliere de artă plastică, adică ideea unui adevărat „palat al culturii” s-a născut din necesitate încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în mintea unor personalităţi de marcă ale culturii şi vieţii sociale locale, maghiari, evrei şi români, într-o perioadă de bunăstrare economică (minele de sare din regiune, prelucrarea industrială a lemnului şi comerţul cu produse animaliere asigurau un venit considerabil oraşului şi locuitorilor), de dezvoltare tehnologică (oraşul era electrificat, calea ferată îl lega de capitalele lumii), şi emancipare culturală (în oraş funcţionau gimnaziile reformat şi piarist romano-catolic, Academia de Drept, şcoli de meserii, preparandie, şcoli religoase evreieşti, mai multe tipografii, etc.). Primele rezultate concrete privind discuţiile din jurul construirii Palatului Culturii se poartă în anul 1907 când, comunitatea locală decide asupra amplasamentului, respectiv parcul de pe strada Lónyai, amenajat în anul 1889 în stilul grădinilor clasice franceze, pe locul fostului cimitir reformat, închis în anul 1858.

Citeşte mai mult...
 
Romanii din Ucraina au invatat la Sighet cum sa intocmeasca proiecte de finantare PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 15:10

La finele saptamanii trecute, 10 romani din dreapta Tisei si 10 din stanga ei au participat la ultima ora a unui curs de management de proiecte. Sambata, in sala de sedinte a Primariei Sighet a avut loc momentul de bilant al unei importante etape din proiectul "Axa Tisei superioare, model integrat de coeziune economico-sociala", finantat de PHARE CBC 2006, in care grupul tinta, reprezentanti ai institutiilor de invatamant, ai administratiilor locale si organizatiilor neguvernamentale partenere din Ucraina si Romania, si-a insusit "chitibusurile" scrierii de proiecte de finantare. Dupa partea de studiu si practica va urma si cea lucrativa: fostii studenti ai lectorilor CDIMM, Radu Big si Mirel Mihali, urmand a elabora in comun o strategie "de coeziune integrata economico-sociala a intregii zone a Tisei superioare", respectiv un plan de marketing regional transfrontalier. Acesta este necesar mediului de afaceri si organizatiilor neguvernamentale din Ucraina si Romania.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1031103210331034103510361037103810391040UrmătorSfârşit »

Page 1032 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact