logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Alege cariera militară! PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 09:20

În anul 2008, maramureşenii s-au dovedit interesaţi să îmbrăţişeze cariera militară. Potrivit datelor comunicate de Biroul Informare - Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean (CMJ), aproximativ 500 de maramureşeni s-au înscris anul trecut în evidenţele CMJ pentru a activa în cadrul armatei române. Însă, doar 60% dintre cei interesaţi şi-au întocmit dosare de candidatură.

Statisticile CMJ Maramureş indică faptul că locuitorii judeţului nostru îşi îndreaptă atenţia şi spre o carieră profesională în sistem militar. Aceasta, în pofida faptului că Ministerul Apărării Naţionale are doar două unităţi militare la nivelul judeţului Maramureş.

• Promovarea, în alte oraşe din ţară

Inconvenientul este că un maramureşean care se integrează în sistemul militar este nevoit, în momentul în care vrea să promoveze, să părăsească judeţul Maramureş după un anumit timp. "În Maramureş, poate promova până la un nivel, după care trebuie să plece în alte locuri din ţară. Din păcate, maramureşenii sunt legaţi de glie, nu prea vor să plece din judeţ", a declarat maiorul Gabriel Ghilvaci, şeful Biroului Informare-Recrutare din cadrul CMJ Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Două centre sociale reabilitate PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 09:15

După aproape cinci ani, două centre sociale din judeţul nostru au fost, în sfârşit, reparate. Este vorba de casa de tip familial din Sighetu Marmaţiei şi de centrul de copii din Poienile de sub Munte. Stadiul de degradare a celor două centre era atât de mare, încât pereţii şi acoperişul se puteau prăbuşi oricând peste copii.

Din lipsă de fonduri, cele două instituţii au continuat să funcţioneze, vreme de câţiva ani, în aceste mizerabile condiţii. Din fericire, banii pentru reabilitare au venit înainte de producerea unui dezastru. "În februarie, am finalizat lucrările de reparaţie la casa de tip familial AXA din Sighetu Marmaţiei. O expertiză care dovedea pericolul pe care îl reprezintă pereţii şi acoperişul şubred al clădirii data din 2003. Exista oricând pericolul de a se prăbuşi. Tocmai de aceea, toată activitatea şi toţi cei 12 beneficiari ai centrului au fost mutaţi la parterul clădirii. S-a reparat acoperişul şi etajul centrului, astfel că activitatea a fost reluată la parametri optimi. Pe de altă parte, centrul de plasament din Poienile de sub Munte era grav afectat de o furtună năprasnică din 2006 care a luat o parte din acoperiş şi a distrus beciul.

Citeşte mai mult...
 
La Primăria Sighet a fost prezentat Planul Integrat de Dezvoltare al municipiului PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 08:02
Marţi, în sala mică a Primăriei Sighet a avut loc o şedinţă comună a Consiliului Local şi a Primăriei cu privire la Planul Integrat de Dezvoltare al municipiului. Acesta este un proiect amplu, aflat în elaborarea Biroului de Dezvoltare şi Stategie (BDS) de pe lângă Primăria Sighet ce urmează a fi înaintat spre finanţare pe Axa prioritară I “Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere” din cadrul Programului Operaţional Regional. 
Din prezentarea făcută de consultantul băimărean Petre Mitru a reieşit că echipa de lucru a identificat câteva zone din municipiu care ar putea fi dezvoltate în cadrul proiectului, dar urmează a fi aprobate de beneficiari, respectiv de cetăţeni, fie direct, fie prin reprezentanţii lor, consilierii locali şi liderii de opinie. Săptămânile trecute, BDS a distribuit o serie de chstionare populaţiei şi instituţiilor de învăţământ, iar acum, cu ocazia şedinţei comune, proiectul a fost prezentat consilierilor locali, reprezentanţilor instituţiilor de cultură, organizaţiilor neguvernamentale şi reprezentanţilor societăţilor comerciale pentru ca, la rândul lor, aceştia să-şi poată exprima opiniile cu privire la proiect.
Citeşte mai mult...
 
“Cornul şi laptele” va fi transformat în “After-school” PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 07:57

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat marţi că intenţionează să înlocuiască din toamnă programul “Cornul şi laptele” cu un program nou, “After-school”, care presupune o masă caldă şi lecţii sub supravegherea profesorilor şi care va fi aplicat întâi la şcolile care au spaţiu. Ea a menţioat că odată cu implementarea acestui program va dispărea vechiul program “Cornul şi laptele”. 
Ministrul a explicat că, pe lângă masa caldă, elevii ar beneficia şi de supravegherea “pe partea de efectuare a lecţiilor, cât şi în partea de activitate extracuriculară” a unor dascăli plătiţi în mod corespunzător.

Citeşte mai mult...
 
Procurorii au cerut exhumarea mortului fără cap PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 07:40

Fantoma mortului fără cap din Bârsana continuă să bântuie. Nu doar în comună. Cazul petrecut în cursul anului trecut s-a dovedit a fi unul foarte complex. Raportul medico - legal a indicat faptul că moartea nu a fost una violentă. Ulterior, procurorii au intrat în posesia unor date care arată că lucrurile ar fi stat altfel. Astfel, s-a cerut exhumarea cadavrului şi efectuarea unei examinări histopatologice.

În vara anului trecut, un localnic din Bârsana a fost îngropat fără cap. Începând de atunci, prin comună circulă legenda unei fantome care bântuie localitatea, în căutarea capului pierdut. Partea reală a acestei poveşti este aceea că, la mijlocul lunii august, cadavrul unui bărbat a fost găsit într-o albie secată a unei văi, de la marginea pădurii, după ce, cu câteva zile înainte, familia victimei anunţase dispariţia sa. La acea vreme, au existat mai multe ipoteze referitoare la cauzele morţii. Una a fost aceea că bărbatul ar fi fost agresat de animalele sălbatice care i-au consumat o parte din corp. El a fost găsit fără cap şi unul dintre membrele inferioare. O alta se referea la faptul că Gheorghe Ardelean, în vârstă de 53 de ani, ar fi fost victima unei răzbunări din partea unui localnic.
Citeşte mai mult...
 
Fraţii Petreuş în Norvegia PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 07:30

În perioada 11-15 februarie a.c., în Norvegia, la Bulard, a fost organizat celebrul festival internaţional de muzică tradiţională, la care au participat 16 ţări. România a fost reprezentată prin fraţii Petreuş.

Scopul festivalului a fost promovarea şi iniţierea studenţilor de la Academia de Muzică în muzica tradiţională. S-au organizat cursuri şi schimburi de experienţă la care au participat profesori şi studenţi din mai multe ţări, inclusiv din Statele Unite ale Americii şi de pe continentul asiatic. În ultima zi, România, prin fraţii Petreuş, împreună cu reprezentanţi din Islanda, Slovacia şi Franţa, a susţinut ultimul spectacol la care artiştii noştri au primit aplauze la scenă deschisă, inclusiv din partea celorlalţi reprezentanţi, arătând încă o dată că muzica populară românească este recunoscută internaţional. După sfârşitul festivalului s-a organizat o recepţie în cinstea participanţilor.

Citeşte mai mult...
 
Medicamente pentru săraci în şapte farmacii din judeţ (una din Sighetu Marmatiei) PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 07:14

Beneficiarii serviciilor de asistenţă socială pot să-şi procure medicamentele necesare mai uşor. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş a reuşit să încheie, în acest an, o convenţie cu câteva farmacii din judeţ care vor oferi medicamente gratuite şi compensate celor din lista de asistaţi sociali ai DGASPC.

Deşi reţeaua de farmacii partenere este una mică, distribuţia lor este destul de bine împărţită la nivelul Maramureşului. 
"Am încheiat protocol cu o farmacie din Poienile de sub Munte, cu una din Vişeu, cu una din Sighet şi cu patru din Baia Mare. Până acum, fiecare asistat care trebuia să ia medicamente trebuia să vină în Baia Mare pentru a le lua. Noi cumpăram un stoc impresionant de medicamente pe care, apoi, le împărţeam asistaţilor. Această activitate a fost acum simplificată cu ajutorul farmaciilor partenere.
Citeşte mai mult...
 
VOLEI. Se cunosc datele de disputare a turneelor semifinale la juniori si cadeti PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 18:15

In perioada 16-20 martie se va disputa turneul semifinal al juniorilor la volei baieti. In urma jocurilor din serii, in aceasta penultima faza s-au calificat 12 echipe, ele fiind impartite in doua grupe de cate sase. Se joaca fiecare cu fiecare, iar primele trei clasate din fiecare grupa vor merge la turneul final.

CSS 2 Baia Mare face parte din grupa B semifinala, alaturi de echipele: CSS CFR Bucuresti, CSS “D. Golescu” Campulung Muscel, CSS Triumf Botosani, CSS 1 Constanta si CSS Toplita.
In grupa A: CSS Constam Metal Buzau, CNMB Rm. Valcea, CSS LAPI Dej, VCM LPS Piatra Neamt, CNNT Craiova, CSS Zalau.

Intrecerea similara a cadetilor (juniori II) se va disputa in perioada 25-29 martie.
La fete, in seria A, sunt CSS 2 Baia Mare si CSS Sighet, alaturi de CSS 1 Constanta, CSU Metal Galati, VC Unic LPS Piatra Neamt si CSS Tarnaveni.
La fete sunt trei grupe de cate sase echipe si primele doua vor merge la turneul final.

Ultima actualizare Marţi, 03 Martie 2009 20:33
Citeşte mai mult...
 
Atentie la fisierele PDF PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 18:10

Utilizatorii Adobe Reader si Acrobat trebuie sa afle detalii despre aparitia unei noi familii de cai troieni care exploateaza o vulnerabilitate netratata („0-day”) din cadrul acestor programe.

Vulnerabilitatea a fost identificata pentru versiunile de Adobe Reader 9.0 si mai vechi (confirmata pana la versiunea 3.0), care ruleaza sub Windows, Linux, cat si Mac OS X (Leopard si Tiger). Aceasta eroare de securitate poate permite unui hacker sa preia controlul asupra computerului, daca reuseste sa convinga utilizatorul sa deschida un fisier PDF cu o structura speciala.

Adobe promite ca va lansa un patch pentru tratarea acestei vulnerabilitati pe data de 11 martie 2009. Pana atunci, expertii Kaspersky Lab recomanda tuturor utilizatorilor sa nu deschida fisiere PDF decat in momentul in care au certitudinea ca provin de la expeditori de incredere, sa isi actualizeze produsele antivirus si, ca o masura de precautie generala, sa dezactiveze JavaScript din setarile programului Adobe Reader, pentru a reduce riscurile de infectie.

Citeşte mai mult...
 
Bugetarii sunt dispusi sa renunte la 6 sporuri, dar nu la salariul de merit si la plata orelor suplimentare PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 18:04

Sindicalistii din sectorul bugetar sunt dispusi sa renunte la 6 tipuri de sporuri, dar nu si la plata orelor suplimentare si la salariile de merit. Printre sporurile la care sunt dispusi sindicalistii sa renunte sunt cel pentru limbi straine, acordat angajatilor MAE, sporul de 75% acordat functionarilor publici care lucreaza cu fonduri structurale si indemnizatia de 20% acordata membrilor comisiilor de concurs, anunta NewsIn.

"Singurele prevederi ale proiectului de Ordonanta de Urgenta pe care suntem dispuşi sa discutam şi sa le acceptam in varianta propusa de ministrul Muncii sunt sporul de 75% acordat functionarilor publici care lucreaza cu fondurile structurale, sporul de limbi straine de 10% acordat membrilor Corpului diplomatic şi consular al Romaniei care lucrau in centrala Ministerului Afacerilor Externe, indemnizatia de 20% acordata membrilor comisiilor de concurs şi indemnizatia de 20% acordata membrilor AGA", a declarat unul dintre liderii sindicatelor din administratia publica pentru NewsIn.

  • Profesorii nu renunta la suta de euro pentru carti

Citeşte mai mult...
 
Senatorii juristi trimit din nou in plen ordonanta pasapoartelor biometrice PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 17:59

Comisia juridica a Senatului a decis marti sa trimita din nou in plen ordonanta referitoare la introducerea pasapoartelor biometrice, insa raportul suplimentar nu contine amendamente in plus fata de primul.

Reprezentantii ministerului de Interne au venit la sedinta comisiei Senatului cu mape continand documentatie si specimene ale pasapoartelor biometrice. "Cifra 666 nu exista in pasaport, nu exista nici cod de bare, iar mediul de stocare contine elemente de securizare precum imaginea faciala si impresiunea digitala a doua degete pereche", a explicat Aurel Vasile Sime, seful Directiei Generale de Pasapoarte, care a adaugat ca termenul de pasaport digital e imprecis, fiind vorba mai degraba de pasapoarte electronice. "Sunt unele din cele mai sigure pasapoarte electronice din lume", a mai spus Sime, citat de NewsIn.

Ultima actualizare Marţi, 03 Martie 2009 18:09
Citeşte mai mult...
 
Propunere Jurnalul Naţional: "Ţigan" în loc de "rom" PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 17:55

Recrudescenţa infracţiunilor comise de ţigani în Italia şi nu numai, precum şi asocierea acestor fapte cu poporul român prezentat ca un popor de violatori, hoţi are efecte negative nu numai asupra ţării noastre ca imagine, ci şi asupra românilor de bună-credinţă care merg în străinătate să câştige un ban cinstit. S-a ajuns la situaţii paradoxale, în care România nu mai înseamnă pentru presa şi opinia publică din străinătate ţara Nadiei Comăneci, a lui Constantin Brâncuşi sau a lui George Enescu, nu mai este ţara cu tradiţii şi frumuseţi tulburătoare, ci o ţară de barbari care fură, violează, dau în cap. Şi totul porneşte de la o nefericită confuzie de termeni: rom/români, termeni care în alte limbi, cum ar fi italiana – rom-rumeno, se aseamănă foarte mult, iar diferenţele dispar în mentalul colectiv, astfel că aceste cuvinte devin sinonime şi nimeni nu mai ştie dacă acela care a furat sau a violat este român sau rom. Ca urmare, Jurnalul Naţional propune printr-un proiect de lege revenirea la folosirea cuvântului "ţigan" în loc de "rom", atât în plan intern, cât şi internaţional pentru a evita confuzia. În plan intern, folosirea cuvântului "rom" este reglementată printr-un memorandum emis în anul 2000 în urma unor presiuni interne asupra autorităţilor române de a schimba un alt memorandum din 1995 care instituise folosirea termenului de ţigan.

Ultima actualizare Marţi, 03 Martie 2009 18:00
Citeşte mai mult...
 
În această săptămână au loc şedinţele de lucru ale directorilor de şcoli PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 17:54

Directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar vor participa în această săptămână la şedinţele de lucru. În cadrul întrunirii se vor pune în discuţie analiza stării învăţământului pentru semestrul I şi prezentarea proiectului planului managerial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş pe semestrul al II-lea. Şedinţele se vor desfăşura după cum urmează: zona Sighetu Marmaţiei - 4 martie, ora 10, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice; zona Baia Mare - 5 martie, ora 10, la Liceul de Artă din Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Taxa pe poluare ar putea fi înlocuită cu un impozit pe maşină PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 17:47

Controversata taxă pe poluare s-ar putea desfiinţa. Ordonanţa 7/2009 privind taxa pe poluare este provizorie, iar în curând s-ar putea anula. “Se discută şi sperăm că în vara acestui an, ordonanţa nr. 7/2009 se va anula. În locul ei se va introduce un impozit pe maşină. Suma care va trebui plătită de deţinătorii autovehiculelor va reprezenta taxa impusă de Ministerul Mediului”, a afirmat Vasile Grădişteanu, director adjunct al Administraţiei Finanţelor Publice Baia Mare. El spune că abia aşteaptă să se termine cu taxa pe poluare care a dat multe bătăi de cap finanţiştilor, dar şi deţinătorilor de autovehicule. “Cetăţenii s-au săturat de tevatura creeată de modificările aduse acesteia, care
i-a pus pe drumuri ba pentru a depune documente, ba pentru a plăti taxa, ba pentru restituirea unor diferenţe rezultate în urma modificărilor”, a adăugat interlocutorul.

Citeşte mai mult...
 
Dupa trei luni, Gradinita 8 din Sighet si-a deschis din nou portile PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 17:42

"Cel mai frumos cadou pe care l-am primit si pe care la randul nostru il putem oferi mamicilor este redeschiderea gradinitei", spune bucuroasa Cornelia Barlea, directoarea Gradinitei nr. 8 din Sighetu Marmatiei. Afirmatia nu este o simpla formula, ci un fapt real: de la sfarsitul lunii noiembrie, gradinita a fost inchisa din cauza tergiversarii lucrarilor la sistemul de incalzire si la grupurile sanitare precum si cele legate de cuplarea la sistemul de apa si canal. Intamplarea face ca aceste lucrari sa fi fost terminate in ultimele zile ale lunii februarie si, dupa curatenie, cei 185 de copii sa poata sa inceapa cursurile luni, 2 martie. In ceea ce priveste etapa a II-a a lucrarilor de reconstructie, respectiv refacerea bucatariei si a spalatoriei, aceasta urmeaza a fi reluata in functie de banii care vor sosi de la Guvern...

Ultima actualizare Marţi, 03 Martie 2009 18:02
Citeşte mai mult...
 
Persoanele cu handicap vor fi scutite de unele drumuri in Baia Mare PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 15:54

Nicolae BoitorAnul 2009 aduce noi facilitati pentru persoanele cu dizabilitati din Maramures, care nu vor mai fi nevoiti sa bata drumurile pana in Baia Mare pentru medicamente sau bilete de calatorie, acestea urmand a fi primite in localitatile de domiciliu.

“Scopul nostru principal este deschiderea fata de comunitatile locale in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati, iar in acest sens, incepand cu data de 2 martie am demarat actiunea de impartire a biletelor de transport in intreg judetul. Pana anul acestea tichetele erau ridicate de fiecare titular in parte de la sediul nostru, iar persoanele cu handicap erau obligate sa astepte ore in sir in fata unui ghiseu. De aceea am luat legatura cu toate primariile din Maramures si am elaborat o planificare, astfel incat angajatii nostri sa ajunga pe rand in fiecare comuna si sa distribuie aceste bilete. Trebuie sa mentionez ca in Maramures sunt in acest moment circa 15.000 de persoane cu dizabilitati”, a declarat directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures, Nicolae Boitor.

Citeşte mai mult...
 
Pensionarii maramureşeni se tem de carduri PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 15:54

În timp ce tot mai mulţi tineri utilizează cardurile, majoritatea vârstnicilor se simt mai în siguranţă atunci când au banii în mână. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii (CJP), Florin Cuc, din cei aproximativ 105.000 pensionari din Maramureş, doar în jur de 20.000 îşi primesc pensiile prin intermediul unei bănci.

Şi asta în pofida faptului că un card este o modalitate mult mai comodă de a încasa banii. Pentru a-şi primi banii pe card, pensionarul trebuie să se prezinte la una dintre cele şapte bănci cu care Casa Judeţeană de Pensii are contract, unde va depune o cerere. Acolo i se va deschide un cont, după care solicitantul va primi codul IBAN, pe care îl va depune la CJP. După îndeplinirea acestor formalităţi, pensionarul îşi va primi pensia prin card.
Cei mai mulţi pensionari spun însă că poşta li se pare o metodă mult mai sigură decât cardul. Motivul principal pentru care au optat pentru poştă îl constituie faptul că ştiu ziua în care îşi vor primi banii.
"Nu am nevoie de card. Eu ştiu când îmi primesc pensia prin poştă, la început de lună, şi îmi planific banii cum vreau. Îmi plătesc toate datoriile şi restul rămân pentru mâncare; prima dată utilităţile", a precizat un pensionar.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1021102210231024102510261027102810291030UrmătorSfârşit »

Page 1027 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact