logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
O familie din Borşa a fost agresata in propria curte PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 13:12
Ioan T. din Borşa a sesizat aseară poliţia că atât el cât şi soţia sa au fost agresaţi de patru indivizi în curtea locuinţei sale.

La locuinţa reclamantului s-au deplasat poliţişti care, în urma primelor verificări efectuate, au constatat că, în jurul orei 20.00, în curtea locuinţei părţii vătămate au intrat Dumitru T., de 55 de ani, Vasile T., de 24 de ani, Iulian T., de 29 de ani şi Gheorghe T., de 27 de ani. Aceştia, pe fondul unor neînţelegeri mai vechi privind neterminarea unor lucrări de către Ioan T. l-au agresat pe el şi pe soţia acestuia. Celor doi soţi le-au fost acordate îngrijiri medicale la spital. Poliţiştii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs agresiunea şi în funcţie de rezultatul acestora vor propune măsuri.

Citeşte mai mult...
 
Incendiu la fabrica Plimob din Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 12:55

Interventie a pompierilor la sediul societatii sighetene Plimob. Flacarile, izbucnite in cursul diminetii, la ora 5:04, au cuprins depozitul de uscare a lemnului aflat in incinta fabricii. Echipajele au aratat ca riscul extinderii incendiului a fost mare insa, ca urmare a interventiei rapide, focul mistuit doar un metru cub de rumegus si fotocelula unui transportor.

Cu o ora inainte de producerea incendiului de la Sighet, pompierii sigheteni au fost solicitati sa intervina si pentru stingerea unui foc izbucnit la magazia de lemne a unui gospodar din comuna Bocicoiu Mare, satul Tisa. 

“Incendiul a fost inregistrat pe strada Bisericii. Au ars doi metri cubi de lemn de foc, un circular si doi metri patrati de acoperis de lemn. Cauza probabila a producerii incendiului scanteile unui flex care au aprins rumegusul din incapere”, a declarat pentru citynews.ro purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, Cornel Babut.

Citeşte mai mult...
 
La sediul Jandarmeriei s-a discutat despre prevenirea şi combaterea violenţei în sport PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 11:21

Ieri, la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi a avut loc o întâlnire între reprezentanţii cluburilor sportive, ai Direcţiei de Cultură şi Sport, ai Jandarmeriei, dar şi ai firmelor de pază. Aceştia au discutat despre implementarea prevederilor Legii nr. 4/2008, privind prevenirea şi combaterea violenţei în sport.

După această întâlnire a fost organizată o conferinţă de presă susţinută de subprefectul Alexandru Cosma, Cornel Săvoiu, director executiv al DJS, şi general de brigadă Lucian Irimuş, şeful IJJ. Aceştia au atras atenţia asupra importanţei construirii în municipiu a unui complex sportiv care să includă atât arene sportive, cât şi locuri de parcare, un lanţ hotelier, dar şi o bază de recuperare. Momentan totul se reduce la discuţii, urmând ca după ce va avea loc o întâlnire între reprezentanţii Consiliului Judeţean, ai Consiliului Local, Prefecturii şi ai Direcţiei pentru Sport, să se întocmească un proiect şi să se găsească surse de finanţare. Pe de altă parte, Irimuş a subliniat că pe linia asigurării ordinii publice la manifestările sportive unul dintre cele mai importante activităţi demarate încă de la începutul campionatului 2008-2009 şi care se desfăşoară şi în prezent este implementarea prevederilor Legii nr. 4/2008.

FC Baia Mare şi CS Sighet nu au bani pentru firme de pază

Citeşte mai mult...
 
Trei şcoli din judeţ vor fi comasate, iar alte trei restructurate PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 11:08

Elevii din Năneşti, Cetăţele şi Larga vor face naveta la unităţile din centrele de comună

Un număr de opt unităţi de învăţământ din judeţul Maramureş urmează să fie arondate sau comasate începând cu anul şcolar 2009/2010. Inspectorul şcolar general adjunct Mariana Pop a anunţat ieri acest lucru, la şedinţa cu directorii de şcoli din zona Baia Mare, care s-a desfăşurat la Liceul de Artă din municipiu.

O întâlnire similară, care a vizat analiza stării învăţământului în primul semestru al acestui an şcolar, s-a desfăşurat cu două zile în urmă şi la Sighetu Marmaţiei, cu directorii de şcoli din Maramureşul istoric. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) au prezentat cu această ocazie şi proiectul planului managerial pe semestrul al II-lea al actualului an şcolar. Totodată, Mariana Pop a anunţat că, începând cu anul şcolar viitor, va scădea numărul unităţilor de învăţământ din judeţ. Acestea nu vor fi însă desfiinţate, ci arondate la alte şcoli care au personalitate juridică. Este cazul unităţilor şcolare cu un număr mai mic de 200 de elevi şi preşcolari, dar şi al unităţilor de învăţământ cu un efectiv mic de elevi în clasele gimnaziale, unde există microbuze şcolare.

Citeşte mai mult...
 
NOILE REŢETE PROVOACĂ "MIGRENE" MEDICILOR, PENSIONARILOR ŞI FARMACIŞTILOR PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 11:04

Începând cu 1 martie, Ministerul Sănătăţii a lansat un program social care acordă pensionarilor, cu venituri sub 600 lei pe lună, medicamente compensate în proporţie de 90%. Pensionarii trebuie să facă dovada venitului şi a calităţii de asigurat. Noile reţete compensate dau, însă, bătăi de cap atât medicilor, cât şi pensionarilor.

Compensarea se aplică la preţul de referinţă al medicamentelor (preţul cel mai mic înregistrat la Ministerul Sănătăţii). Pensionarii vor primi o singură reţetă compensată în proporţie de 90% pe lună, care va conţine medicamente de pe lista B, pentru afecţiuni cronice. Valoarea reţetei a fost limitată la 300 lei. Pe lângă aceasta, asiguraţii cu pensii sub 600 lei pot beneficia în continuare de reţete cu alt grad de compensare, de pe celelalte tipuri de liste. Pensionarii pot primi medicamente compensate în proporţie de 90% în tratamentul hipertensiunii, afecţiunilor circulatorii, pentru scăderea colesterolului, împotriva vertijurilor, tulburărilor capacităţii mentale etc.

• Hârţogării şi drumuri inutile

Cu toate că, la prima vedere, noul program social de reţeţe compensate pentru pensionari nu ar părea să pună probleme, medicii de familie se plâng de faptul că, în loc să se simplifice lucrurile, ele au devenit extrem de complicate.

Citeşte mai mult...
 
Ore de dirigenţie şi consiliere eliminate din programa şcolară PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 10:56

Învăţământul românesc se află din nou pe un butoi cu pulbere, în urma noilor reglementări privind aprobarea planurilor-cadru de învăţământ, emise de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Dascălii sunt profund nemulţumiţi de noile prevederi, pe care le consideră absurde.

Printre modificările aduse se află  eliminarea orelor de consiliere şi orientare (dirigenţie) la clasele a IX-a şi a XI-a şi restrângerea numărului de ore prevăzut pentru limbile străine, informatică şi altele.
Este de-a dreptul şocantă viziunea ministerului asupra viitorului învăţământului atâta timp cât se crede că o clasă poate să funcţioneze fără diriginte. Această măsură nu poate duce decât la haos în şcoli, creşterea delincvenţei, a abandonului şcolar, lipsa de sprijin în ce priveşte orientarea profesională şi lipsa consilierii.
Sindicatul este nemulţumit de aceste schimbări şi acuză ministerul de lipsă de respect.
"Ministerul a făcut planul-cadru pe picior de fugă, iar noi, azi, am cerut în comisia paritară să fie rediscutat. Nu am fost consultaţi deloc. Nu s-a ţinut seama de nevoile reale ale şcolii. S-au apucat ei de nebuni să facă planul într-o zi. Dacă nu se va lua nicio măsură, negreşit vom recurge la forme de protest", Liviu Pop, secretar general FSLI

Citeşte mai mult...
 
Gloria Bistriţa II - Marmaţia 96, azi de la ora 15:00 PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 09:59

Azi, de la ora 15.00, pe baza sportivă Iproeb se va desfăşura partida de fotbal dintre Gloria bistriţa II şi Marmaţia 96, contând pentru etapa a XIX-a a Ligii a Seriei a VI-a din Liga a III-a. Partida va fi arbitrată de o brigadă din Cluj, avându-l la centru pe Dan Florin Dreve, care va fi ajutat la cele linii de Simion Greab şi Alexandru Cerei. Fotbaliştii Gloriei II doresc să-şi ia revanşa în faţa maramureşenilor, având în vedere faptul că în meciul de pregătire de pe terenul de la Viişoara, Marmaţia 96 a câştigat la o diferenţă de două goluri, scor 1-3.

Citeşte mai mult...
 
Parfumuri contrafăcute si produse textile fara documente legale de provenienţă au fost confiscate de jandarmi la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 09:55

În data de 04.03.2009, în urma unei acţiuni punctuale executate de jandarmii sigheteni în piaţa agroalimentară din municipiu, S. Matei de 18 ani, din Vişeu de Sus a fost surprins în timp ce încerca să comercializeze diferite produse textile, asupra cărora nu avea documente legale de provenienţă. Tânărul a fost sancţionat cu avertisment scris şi s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a unui număr de 10 geci de damă, de diferite culori şi a unei perechi de pantaloni, în valoare totală de 440 lei.

Tot marţi, 04.03 2009, în jurul orei 15.00, jandarmii din compunerea patrulei de ordine publică din Sighetu – Marmaţiei l-au surprins pe G. Matei, de 31 ani, din sat Acăţari, judeţul Mureş în timp ce oferea spre vânzare parfumuri contrafăcute, în afara locurilor autorizate de Primăria Sighetu Marmaţiei. A fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1000 lei şi s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a  unui număr de 4 parfumuri de provenienţă chinezească, în valoare de 800 lei.

Ultima actualizare Vineri, 06 Martie 2009 09:59
Citeşte mai mult...
 
Un localnic din Vadu Izei a castigat 2 ha. de teren dupa un proces demn de Cartea Recordurilor PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 09:43

Un caz demn de cartea recordurilor, cu 35 de morţi chemaţi în judecată, a avut nevoie de patru ani pentru a fi corect soluţionat. Un localnic din Vadu Izei a obţinut un teren de 2 hectare, după ce a citat în instanţă foştii proprietari, toţi decedaţi. Unul dintre moştenitori a apelat la instanţa de judecată pentru a-şi primi înapoi cei 14 ari de teren intabulaţi de vecinul său. Recent, Judecătoria Sighet i-a dat câştig de cauză.

Un localnic din comuna Vadu Izei a chemat în judecată 35 de persoane decedate. Obiectul procesului a fost acela al recunoaşterii de către instanţă a unui drept de proprietate pe care el l-ar fi obţinut prin uzucapiune. Cu toate că părţile citate erau decedate în urmă cu mai bine de 50 de ani, urmaşii de drept ai acestora nu s-au putut prezenta în instanţă, nefiind citaţi. Un caz incredibil, cu o soluţie la fel de incredibilă. Judecătorul a admis cererea şi i-a dat petentului, Ionel Fodoruţ, câştig de cauză. Surprinzător este şi termenul extrem de scurt în care a fost soluţionat dosarul. Cererea de chemare în judecată a morţilor a fost introdusă în 17 septembrie 2004, iar după mai puţin de două luni, pe 2 noiembrie, judecătorul Ioan Sas s-a pronunţat, admiţând acţiunea şi dispunând intabularea dreptului de proprietate în favoarea lui Fodoruţ asupra unei suprafeţe de aproximativ 2 ha teren din localitatea Vadu Izei.

Citeşte mai mult...
 
S-au deblocat posturile din sănătate PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 09:28

În urma adoptării bugetului, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat deblocarea posturilor din spitale. În consecinţă, spitalele maramureşene îşi vor putea completa grila de personal, începând chiar din această lună.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" aşteaptă, momentan, informaţii vizavi de posturile alocate Maramureşului, date ce vor apărea în următorul număr al revistei "Viaţa Medicală". "În virtutea ordinului care interzicea scoaterea la concurs a posturilor din sănătate, numărul de posturi scoase la concurs a fost foarte mic - de maximum cinci, pe toate domeniile, inclusiv medic de laborator sau biolog. Aşteptăm să vedem ce specialităţi şi câte locuri a alocat ministrul pentru Maramureş, ca să putem şi noi reactualiza lista de posturi ce vor fi scoase la concurs. Cel mai probabil, acest subiect va fi discutat în următorul consiliu director al spitalului, care va avea loc marţi", ne-a declarat dr. Sabin Nemeş Bota, directorul medical al instituţiei.

Citeşte mai mult...
 
Concurs de şah în Sighetu Marmaţiei PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 09:15

Începând de astăzi şi până în 8 martie, Primăria Municipiului Sighetu Marmaţiei, DSJ Maramureş, C.S. SIG-MAR Sighetu Marmaţiei organizează, în premieră la Casa de Cultură din capitala istorică a Maramureşului, turneul Open Copii şi Juniori la şah, dotat cu Cupa 8 Martie.

Vor participa juniori sub 8 ani (născuţi după 01.01.2001), fete şi băieţi; juniori sub 10 ani (născuţi în anii 1999 şi 2000), fete şi băieţi; juniori sub 12 ani (născuţi în anii 1997 şi 1998), fete şi băieţi. Turneul se raportează la Federaţia Română de Şah pentru calculul CIV. Se vor juca şapte runde în sistem elveţian; timp total de joc 61 de minute pentru fiecare jucător. Jucătorii vor fi grupaţi după programul SWISS PERFECT 98. Partidele vor fi arbitrate de Ciprian Muntean, Paul Zoltan, Ioan Costiuc. Participanţii sunt rugaţi să se prezinte cu carnetele de legitimare şi vizele achitate la zi. Cei care nu au carnet de legitimare, nu apar în listele CIV şi nu au nici actele depuse la Federaţia Română de Şah se vor prezenta la concurs cu o copie a certificatului de naştere, două poze tip legitimaţie şi acordul scris al părintelui copilului minor pe o cerere de legitimare în sală.

Citeşte mai mult...
 
Elevii se pot înscrie dacă vor bani de calculator PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 09:01

Programul Euro 200 pentru acordarea unui ajutor financiar pentru elevi, în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare se va derula şi în acest an şcolar. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, Pavel Filip, a anunţat că depunerea cererilor de ajutor financiar la unităţile şcolare se va face în perioada 15-31 martie. Beneficiarii acestui program sunt elevii şi studenţii învăţământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 150 de lei pe membru de familie. Excepţie fac elevii de liceu care au primit calculatoare în noiembrie anul trecut. Anul trecut, în Maramureş au fost înregistraţi 835 beneficiari ai programului Euro 200, dintre care doar cinci studenţi, restul fiind elevi din învăţământul preuniversitar.

Citeşte mai mult...
 
Expoziţie de pictură la Sighet PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 08:55

Azi, începând cu ora 14, în sălile de expoziţie ale Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei va fi vernisată expoziţia cunoscutei artiste Elisabeta Peter Uto, care din 1967 este prezentă în numeroase expoziţii colective şi personale în ţară şi străinătate. Originară din Covasna şi absolventă a Institutului de Artă “Ion Adreescu” din Cluj-Napoca, fosta profesoară de desen de la Şcoala Nr. 3 şi Şcoala Populară de Artă din Sighetu Marmaţiei este renumită pentru cromatica acuarelelor, uleiurilor şi peisajelor sale inconfundabile. La aniversarea zilei de naştere, îi urăm “La mulţi ani!”.

Citeşte mai mult...
 
LOVE 8/ Campanie antiviolenta in memoria lui Marian Cozma PDF Imprimare Email
Joi, 05 Martie 2009 18:08

Familia lui Marian Cozma si o parte din fostii sai colegi au lansat, in cursul zilei de joi la clubul Dinamo, o campanie antiviolenta numita LOVE 8. Aceasta isi va incepe activitatea in noaptea de 7 spre 8 martie, la ora 1:00, la 30 de zile distanta de la disparitia prematura a lui Marian.

Astfel, la ora 1:00 a zilei de 8 martie, in mai multe cluburi din toata Romania se va difuza un film cu Marian Cozma. Mesajul acestuia este de celebrarea vietii, a iubirii si a sportului.

Jucatorii echipelor Dinamo si Steaua (care se vor intalni sambata in prima liga de handbal masculin a tarii) vor merge la ora 1:00 intr-un club din Bucuresti pentru a comemora 30 de zile de la decesul lui Marian si pentru a lupta impotriva violentelor de orice fel din sport.

De unde 8?

Ultima actualizare Joi, 05 Martie 2009 18:43
Citeşte mai mult...
 
Doi diplomati romani vor fi expulzati de la Kiev PDF Imprimare Email
Joi, 05 Martie 2009 18:02

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe intentioneaza sa expulzeze doi diplomati romani din Ucraina, potrivit unor surse apropiate cercurilor diplomatice, citate de editia online a cotidianului Ukrainskaia Pravda, care mai spune ca celor doi diplomati le-a fost comunicata deja decizia, transmite NewsIn.

Joi, diplomatii romani au fost chemati la minister, unde le-a fost comunicata decizia de incetare anticipata a aflarii lor pe teritoriul Ucrainei.

In acelasi timp, scrie Ukrainskaia Pravda, MAE ucrainean deocamdata nu a confirmat si nici nu a dezmintit aceasta informatie. "Deocamdata nu comentam aceasta informatie", a declarat seviciul de presa.

Contactata de NewsIn, Ambasada Romaniei la Kiev nu a putut oferi nicio informatie, precizand ca ambasadorul Traian Hristea este plecat o saptamana din Kiev, iar de la serviciul de presa nu este nimeni disponibil.

Citeşte mai mult...
 
Lectura pe scurt a proiectului de buget pe anul 2009 cu primarii Maramuresului PDF Imprimare Email
Joi, 05 Martie 2009 17:57

Primarii din Maramures care s-au asteptat azi, 5 martie, la o dezbatere pe bugetul judetului din 2009 au plecat mai mult decat dezamagiti de la intalnirea convocata de presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man, pentru ca nu au auzit decat o insiruire de cifre si mai putine informatii despre strategia economica intr-un an de criza. Nemultumirea a fost foarte mare, primarii precizand ca banii alocati nu le ajung.

Primarii localitatilor maramuresene au fost adunati din toate colturile Maramuresului pentru o sedinta de aproximativ o jumatate de ora in care s-a facut o lectura scurta a bugetului, mai precis a banilor care urmeaza sa fie acordati fiecarei comunitati pe baza formulei de calcul a Ministerului Finantelor. Teodor Luputi, seful institutiei, a dat citire cifrelor si, dupa un ”multumesc pentru participare”, seful CJ s-a ridicat si a plecat. Alesii au ramas dezorientati, dar mai ales nu s-au ferit sa isi exprime nemultumirea fata de sumele pe care urmeaza sa le primeasca in mod oficial saptamana viitoare, mai ales miercuri, 11 martie, cand are loc sedinta Consiliului Judetean Maramures pentru aprobarea bugetului pe 2009.

Citeşte mai mult...
 
Festivalul de film Dialektus la Casa Tranzit din Cluj PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 05 Martie 2009 17:14

Festivalul „Dialëktus” din Budapesta şi atelierul de comunicare vizuală din cadrul Fundaţiei Tranzit din Cluj au pregătit un program de proiecţii filme antropologice şi documentare realizate de autori europeni. Proiecţiile, desfăşurate în perioada 4-8 martie 2009 la Casa Tranzit, sunt încadrate în secţiunile „Descriere Densă” (filme antropologice europene) respectiv „Filme Studenţeşti” din Europa. În cadrul manifestării vor putea fi vizionate 23 de filme. Publicul din Cluj va avea ocazia să voteze pentru filmul preferat, iar filmele premiate vor fi proiectate la Casa TRANZIT duminică, 8 martie, începând cu ora 12:00.
Preţul unui bilet pentru o zi (5-6 filme) este de 5 lei, un abonament (4 zile, 23 de filme) costă 15 lei şi include catalogul festivalului, iar la proiecţia filmelor premiate (duminică, 8 martie) intrarea este liberă.

Festivalul de filme documentare şi antropologice „Dialëktus” a fost conceput pentru a reprezenta diversitatea culturală din lume. Specificul festivalului este prezentarea istoriilor personale. Organizat începând cu anul 2002 ca şi un festival al filmelor etnografice-antropologice din Ungaria, festivalul s-a a devenit, din 2007, o competiţie internaţională.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1021102210231024102510261027102810291030UrmătorSfârşit »

Page 1025 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact