logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
În două luni, jandarmii montani au acordat primul ajutor în cazul a 13 turişti PDF Imprimare Email
Luni, 09 Martie 2009 08:35

În lunile ianuarie şi februarie 2009, jandarmii maramureşeni au participat la 1.188 de misiuni specifice pe linie de ordine publică. Acţiunile s-au desfăşurat în localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Borşa, Şomcuta Mare şi Târgu Lâpuş. Dar aceştia au intervenit şi în staţiunile montane din Borşa, Mogoşa, Izvoare şi Cavnic. “În zona Posturilor Montane de Jandarmi Mogoşa, Izvoare, Cavnic şi Borşa s-a acţionat pentru menţinerea ordinii publice pe lângă moteluri şi cabane, în zona pârtiilor de schi, precum şi pe traseele turistice adiacente. Scopul nostru a fost de informare, îndrumare şi acordarea de asistenţă turiştilor aflaţi în dificultate.

Citeşte mai mult...
 
La Sighet a avut loc Olimpiada judeţeană la limba ucraineană PDF Imprimare Email
Luni, 09 Martie 2009 08:23

Prin grija Inspectoratului Şcolar Judeţean şi în organizarea Uniunii Ucrainenilor din România şi a Liceului

“Taras Şevcenko” din Sighetu Marmaţiei, a fost organizată Olimpiada judeţeană de Limbă şi literatură ucraineană şi rusă. La concurs au participat elevi din clasele V-VIII din comunele cu etnie preponderent ucraineană. Olimpiada a avut loc şi pentru clasele de gimnaziu, la care au luat parte elevii Liceului “Taras Şevcenko”. Peste 80 de tineri competitori s-au calificat la această fază. La deschiderea olimpiadei au fost prezenţi, şi i-au încurajat pe tinerii elevi, deputatul UUR - Ştefan Buciuta, alături de preşedintele UUR Maramureş - Miroslav Petreţchi şi conducerea instituţiei. Se speră că în acest an faza naţională va avea loc la Sighetu Marmaţiei.

Citeşte mai mult...
 
Banca Mondiala recomanda eliminarea sporului de vechime PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 19:36

Banca Mondiala a recomandat Romaniei eliminarea sporului de vechime si cresterea salariilor in functie de concurenta cu pozitiile similare din mediul privat, potrivit unui raport comandat de fostul guvern in 2008 si aflat, in prezent, in analiza reprezentantilor Executivului.

"Stimulentele pentru performanta sunt subminate de ponderea acordata sporului de vechime si legaturii slabe cu responsabilitatile muncii. Prin urmare, cei care au responsabilitati mai mici pot acumula salarii mai mari doar datorita numarului de ani lucrati in sectorul public. Sporul de vechime trebuie redimensionat in timp si eliminat in final", se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.

Institutia recomanda Executivului sa imbunatateasca "practicile actuale de monitorizare a ocuparii si salarizarii" si atrage atentia ca "alocatiile si bonusurile reprezinta o cota mult prea mare din totalul remuneratiei".

Citeşte mai mult...
 
In Punctul de Trecere a Frontierei Sighet, politistii de frontiera au intampinat doamnele participante la trafic cu flori PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 15:21

Azi, incepand cu ora 10, politistii de frontiera maramureseni au desfasurat o actiune in Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmatiei, in cinstea Zilei de 8 Martie. Peste 100 de femei au fost intampinate atat la intrarea in tara cat si la iesirea din Romania cu flori de catre lucratorii PTF Sighetu Marmatiei. Actiunea a fost organizata de catre Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, Corpul National al Politistilor si IPA Regiunea 2 Maramures.

Doamnele participante la trafic au primit garoafe rosii din partea a 7 politisti de frontiera maramureseni. „Este un gest frumos pe care il oferim doamnelor de 8 Martie. De Ziua Femeii le dorim tuturor doamnelor si domnisoarelor multa sanatate, fericire si un calduros <La Multi Ani>. Au fost doamne care au spus ca este prima floare primita pe ziua de azi. Noi ne bucuram ca am fost primii care le-am felicitat si le-am urat o primavara frumoasa”- a declarat comisarul sef Mihail Podascu, seful Sectorului Politiei de Frontiera Sighet.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Mircea Cartarescu - "De ce iubim femeile" PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 08:17

De ce iubim femeileGrasute si slabe, mignone si inalte, roscate si blonde, negrese si albe, isterice si poete, femeile pe care le iubim sunt peste tot, ne asteapta in statii mizere de metrou sau se plimba in parc in dupa-amiezi lungi si efemere. « De ce iubim femeile » nu este o carte autobiografica, ci un joc al imaginatiei si al desfatarii cu povestile si cuvintele. Mircea Cartarescu gaseste si potriveste cele mai pline de inteles cuvinte, de asa natura incat senzatia pe care o traiesti citind cartea e de regasire, de coincidenta si de déjà-vu.


 Oricat de bizare sunt povestirile sau femeile manuite de acest papusar incolor, ele sunt si vor fi ale noastre, ale tuturor, femei sau barbati, tineri sau batrani. Si vorbele stau drept pilda pentru oricare dintre noi : « Atunci cand cunosti cea mai minunata femeie din lume, care e cea pe care o poti iubi, semnul este, trebuie sa fie, ca nici pulpele, nici ‘balcoanele’ nu se mai vad, de parca hormonii sexului si-ai agresivitatii s-ar retrage din creierul tau tumefiat si l-ar lasa inocent si translucid ca o cornita de melc. »


 Structurat pe capitole cu titluri-memento al personajelor feminine ale cartii – « Irish cream », « Bomba de aur », « Cercelusi », « Doua feluri de fericire », cele 20 de povestiri ilustreaza in mod cu totul unic ultimul capitol al cartii, « De ce iubim femeile ».

Ultima actualizare Duminică, 08 Martie 2015 09:32
Citeşte mai mult...
 
Cheltuielile spitalelor, publicate pe Internet PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 08:11

Spital Municipal SighetMinisterul Comunicatiilor si Societatii Informationale va lansa, in urmatoarea perioada, site-ul e-Romania, care va avea si o componenta intitulata “e-sanatate”, unde managerii spitalelor vor fi obligati sa publice cheltuielile lunare ale spitalelor.

In acest context, Ministerul Sanatatii si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale au semnat un Protocol de colaborare in domeniul sustinerii implementarii de solutii specifice societatii informationale din domeniul sanatatii. Obiectivul acestui protocol este de a realiza si implementa strategia societatii informationale din domeniul sanatatii, dar si de a asigura implementarea proiectelor specifice acesteia.

Citeşte mai mult...
 
Salariile personalul sanitar vor ramane neschimbate PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 08:08

Personalul din sistemul sanitar isi va pastra locurile de munca si drepturile salariale castigate pana in prezent. Asigurarea a fost data de ministrul Sanatatii Ion Bazac, care spune ca numai dupa 15 aprilie, cand se vor cunoaste rezultatele evaluarii situatiei financiare a sistemului si a Romaniei se va decide in ce termeni s-ar putea majora veniturile salariale ale personalului din sistem.

Pe langa salariul de baza, angajatii din sanatate mai beneficiaza de sporul de vechime, sporul de preventie de 11%, sporurile diferentiate in functie de specialitate si alte 2 prime de stabilitate la nivelul salariului de baza.

Citeşte mai mult...
 
Pr. Protopop Vasile Pop ne vorbeste despre Duminica Ortodoxiei - Cinstirea sfintelor icoane PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 07:33

Cea dintâi duminică a Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti este sărbătoarea Ortodoxiei. Ea este intitulată Duminica Ortodoxiei, a Ortodoxiei biruitoare asupra tuturor ereticilor şi ereziilor.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos le - a spus, Sfinţilor Săi Apostoli, că El este ”Calea, Adevărul şi Viaţa”( Ioan 14, 6 ). Sfinţii Apostoli au manifestat permanent o grijă deosebită de a vesti fără ştirbire, fără împuţinare sau adăugare „mărirea” cea vestită de Iisus Hristos şi să o păstreze „drept”. Pentru exprimarea acestor două cuvinte s- au folosit doi termeni greceşti neotestamentari pentru „mărire” s- a folosit “doxa”“doxa” iar pentru drept „orJoV„ortos”, din care s- a compus cuvântul „orJodox „ortodox”-„dreaptă mărire”.

Sfântul Ioan Damaschinul ( + 749 ) dă cea mai deplină definiţie a ortodoxiei, în cartea sa „Expunerea precisă a credinţei ortodoxe”, „ca grijă a lui Dumnezeu de a se împlini în lume viaţa şi învăţătura Fiului lui Dumnezeu Întrupat”.

În această duminică arătăm şi învăţătura ortodoxă despre cinstirea sfintelor icoane. O mare tulburare s- a produs în sânul Bisericii Ortodoxe pe tema cinstirii sfintelor icoane, din cauza iconoclasmului, iniţiat de Leon al III- lea Isaurul ( 717- 740)., care a avut la bază erezia monofizită, potrivit căreia Hristos a avut o singură fire, cea divină, şi astfel nu poate fi reprezentat prin icoană. Icoanele au fost înlăturate din biserici şi înlocuite cu tablourile împăratului, diferite scene din natură, păsări, pomi , fructe, şi alte scene profane: alergări de cai, scene de vânătoare, teatrale şi de război, etc.

Ultima actualizare Duminică, 08 Martie 2009 08:06
Citeşte mai mult...
 
Mesajul domnului deputat Ştefan Vasile Béres cu ocazia zilei de 8 Martie PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 21:33
"Stimate Doamne, Domnisoare şi Mame!

În viaţa noastră a bărbaţilor, sunteţi cele mai importante fiinţe. Fără Dumneavoastră, fără iubirea, înţelegerea şi îndrumarea, pe care ni le dăruiţi zilnic nu am fi în stare să înfruntăm greutăţile, bucuriile şi împlinirile. Sunteţi mai mult decât femei ,mame, soţii, prietene, sunteţi fiinţele care ne faceţi viaţa complexă,frumoasă şi reuşiţi în totdeauna să închegaţi viaţa noastră cea de toate zilele să ne faceţi fericiţi, indiferent de greutăţile pe care le înfruntăm zi de zi.

De 8 martie, trebuie să ne oprim măcar pentru puţin timp, să ne gândim la Dumneavoastră, să vă urăm fericire, viaţă lungă ,împliniri în viaţă, în familie şi respect, respect pe care îl meritaţi din plin. Fiţi iubite mereu,pentru că ne dăruiţi acelaşi lucru şi zi de zi, fiţi respectate pentru că ne respectaţi la rândul vostru. Vă doresc să aveţi parte din toate bucuriile ce le poate rezerva viaţa pentru un om şi mai doresc un lucru, să fiţi mereu în centrul atenţiei şi nu numai odată pe an, pentru că meritaţi din plin! Vă iubesc, vă respect şi vă stimez fiinţelor dragi şi ştiu că nu sunt cuvinte cu care se pot exprima importanţa şi rolul de neînlocuit al femeii. Multă sănătate fericire şi viaţă lungă vă doresc."

Ultima actualizare Duminică, 08 Martie 2009 08:03
Citeşte mai mult...
 
Abonamentele la cablu s-ar putea scumpi cu pana la 10% PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 18:54

Abonamentele la televiziunea prin cablu s-ar putea scumpi cu pana la 10% in cazul in care comisia de arbitraj care jurizeaza disputa dintre reprezentantii operatorilor de cablu si reprezentantii titularilor de drepturi de autor va da castig de cauza celor din urma, potrivit ACC.

Discutiile au intampinat dificultati deoarece majorarea de la 2% la 12% a remuneratiilor pentru drepturile de autor si drepturile conexe, solicitata operatorilor de cablu de catre Organismele de Colectare si Gestionare (OCG), ar putea afecta costul abonamentelor la serviciile prin cablu, informeaza NewsIn.

"Cablul este cea mai ieftina distractie a romanilor. Orice scumpire a pretului la serviciile prin cablu va duce la un recul al abonatilor si la intarzierea platilor la casierii", a spus directorul Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric.

Legislatia in vigoare prevede ca la stabilirea nivelului remuneratiilor trebuie sa se tina cont de practica europeana privind redeventele negociate intre utilizatori si organismele de gestiune colectiva. Potrivit unui studiu al PricewatersCoopers, comandat de ACC, ale carui rezultate sunt insa contestate de OGC-uri, procentul de 12 % solicitat de reprezentantii titularilor drepturilor de autor este cu mult peste cele practicate in regiune, cu valori cuprinse in medie inre 0,1% si 2,5%.

Citeşte mai mult...
 
In sistemul public se acorda peste 90 de sporuri, bonusuri, prime si indemnizatii PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 18:47

Peste 90 de sporuri, prime, bonusuri si indemnizatii se acorda in sistemul public din Romania, de cele mai multe sporuri beneficiind functionarii publici-15,urmati de politisti cu 11 sporuri si salariatii din armata cu cate 10 sporuri,potrivit unui raport al Bancii Mondiale analizat de guvernul Boc.

Functionarii publici beneficiau la nivelul anului 2007 de 15 sporuri, plata orelor suplimentare, prima de concediu, prima anuala, plus alte, angajatii din invatamant primeau 8 sporuri si 4 indemnizatii, iar cei din politie si politia de frontiera de 11 sporuri si 8 indeminzatii, prime si bonusuri, informeaza NewsIn.

Salariatii din armata, jandarmerie, informatii si judiciar de 10 sporuri, salariul pozitiei, salariul gradatiei, salariul de merit si alte 6 indemnizatii si bonusuri, funtionarii conttractuali de 5 sporuri si alte 20 de bonusuri si indemnizatii, iar angajatii din sanatate, de 7 sporuri si alte 7 bonusuri, prime si indemnizatii, potrivit raportului Bancii Mondiale comandat de fostul executiv si intocmit in 2008, ce se afla in prezent pe masa guvernului Boc, care incearca sa gaseasca o solutie pentru salarizarea unitara a bugetarilor.

Citeşte mai mult...
 
BANCOMATE - BCR intrerupe functionarea cardurilor in noaptea de sambata PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 18:40

Banca Comerciala Romana intrerupe azi, 7 martie, intre orele 01:00 si 03:00 dimineata, toate operatiunile cu carduri. Masura va afecta atat tranzactiile prin ATM-uri si la comercianti, cat si cele prin Internet banking. BCR a informat ca se fac lucrari pentru imbunatatirea sistemului informatic, a anuntat vineri banca.

Clientii nu vor putea folosi cardurile la ATM, comercianti, Internet banking (Click 24 Banking BCR) / Phone Banking (Alo 24 Banking BCR) si Multicash/eBCR.

Citibank va intrerupe, de asemenea, functionarea cardurilor de credit tot azi, 7 martie, de la ora 20:00 si pana la miezul noptii. In acest interval nu se vor putea efectua retrageri de numerar de la bancomate, activarile si blocarile de card , precum si solicitarile de informatii despre trazactiile efectuate.

Citeşte mai mult...
 
Profesorii de educaţie fizică şi de limbi moderne nu vor să audă de reducerea orelor săptămânale PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 18:35

Programa şcolară va cuprinde 30 de ore pe săptămână, faţă de 33-37 câte sunt acum

Din anul şcolar viitor, liceenii vor avea maxim 30 de ore pe săptămână. Promisiunea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, de a reduce numărul de ore pe săptămână va fi pusă în aplicare. Acest lucru este reglementat de către noile planuri-cadru pentru liceu, dar o parte dintre măsurile ce urmează să fie luate îi nemulţumeşte pe dascăli.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, Pavel Filip, spune că reducerea numărului de ore este extraordinară mai ales în ce priveşte elevii, dar recunoaşte că nu se justifică la anumite materii. Până în prezent, cei mai nemulţumiţi par să fie profesorii de educaţie fizică şi limbi străine. Potrivit noii formule, orele de curs care au fost tăiate sunt cele de sport, a doua limbă străină şi o oră din cadrul orelor de cultură de specialitate. Nu s-au făcut modificări la curricula profilului teoretic, la disciplinele trunchiului comun, şi anume cele obligatorii pentru un anumit profil şi specializare, ci doar la profilurile vocaţional şi tehnologic, profesional şi tehnic, de unde au fost scoase orele de sport şi a doua limbă străină din grupul orelor din curriculum la dispoziţia şcolii sau din curriculum la dispoziţia comunităţii locale.

Citeşte mai mult...
 
Azi, de la ora 17, la Sala Radio Sighet, vernisaj Aurel Dan - Maramuresul "Inainte de solstitiu" PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 17:17

În perioada 12 martie –12 apilie 2009 la Sala Radio Sighet de pe str. Plevnei nr. 8 va fi deschisă expoziţia (cu vanzare) de pictură cu titlul - Maramuresul "Inainte de solstitiu" - a artistului AUREL DAN.

VERNISAJUL VA AVEA LOC ÎN ZUA DE 12 MARTIE ORA 17:00.

Expoziţia va puta fi vizitată zilnic între orele 10,00 şi 16,00, sâmbăta între orele 9:00 – 12:00. Evenimentul a devenit posibil datorita clubului Rotary Sighet. Tot datorita acestui club filantropic, artistul Aurel Dan a ales Sighetu Marmatiei in loc de Baia Mare, ca loc de desfasurare a expozitiei. În luna decembrie 2008, artistul şi-a expus lucrările la Bruxelles şi Paris.

Aurel Dan s-a născut la 6 februarie 1946 în localitatea Aspra, Tara Lapusului, jud. Maramures.

A absolvit Academia de arte Frumoase “Ion Andreescu” din Cluj Napoca. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Asociaţiei Profesionale U.A. P. Baia Mare.

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 10:54
Citeşte mai mult...
 
Salam ardelenesc cu şase aditivi alimentari nocivi PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 15:44

Salamul ardelenesc Agra’s este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de lipide de origine animală cu efect aterogen, atenţionează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, valoarea biologică a produsului analizat este scăzută de prezenţa aditivilor alimentari. Polifosfaţii E452i şi E452ii dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. În timp, în urma unui consum ridicat poate apărea osteoporoza. Monoglutamatul de sodiu induce sindromul bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin dureri de cap, stări de slăbiciune, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Carminul nu este recomandat persoanelor suferinde de Alzheimer, Parkinson şi copiilor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Salamul analizat conţine şi o cantitate mare de nitrit şi nitrat de sodiu, aditivi alimentari cu un înalt potenţial cancerigen. Suferinzii de boli cardiace şi renale, dar şi cei cu hipertensiune trebuie să ţină cont de cantitatea mare de sodiu conţinută de produsul analizat. Specialistul ne spune că doza zilnică recomandată este de 6 g sare pentru o persoană adultă. Având în vedere compoziţia produsului, rezultă că are şi o valoare energetică ridicată de care trebuie să ţină cont persoanele supraponderale, obeze, dar şi cei care vor să îşi păstreze o greutate corporală normală.

Citeşte mai mult...
 
NASA a lansat pe orbita o sonda spatiala ce va cauta planete similare cu Terra PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 15:29

O sonda spatiala ce are ca misiune identificarea de planete similare cu Terra a fost lansata vineri noaptea de catre NASA de la baza Cape Canaveral (Florida), transmite CNN. Agentia spatiala americana a declarat ca misiunea sondei Kepler  "ar putea sa schimbe fundamental viziunea pe care omenirea o are despre ea insasi".

Racheta Delta II, care are atasata sonda Kepler, a fost lansata de la Cape Canaveral Air Force Station din Florida.

Telescopul special aflat la bordul sondei va avea ca misiune sa cerceteze, timp de trei ani, peste 100.000 de stele din galaxia Calea Lactee. Oficialii NASA spera ca Kepler sa descopere planete ce orbiteaza in jurul altor stele si ale caror suprafete ar putea contine apa.

Citeşte mai mult...
 
Mugur Isarescu: Creditarea se va debloca in primavara PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 09:01

Mugur IsarescuGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este de parere ca bancile vor reporni creditarea in aceasta primavara, precizand insa ca aceasta criza economica poate avea si efecte pozitive asupra Romaniei, potrivit NewsIn. El a spus ca daca ritmul sustinut de crestere a creditarii ar fi continuat, "ne-am fi inglodat in datorii" in cel mult doi ani.

"Paradoxal, aceasta criza economica poate avea si efecte pozitive pentru Romania. Daca nu venea criza si continuam sa beneficiem de credite asa cum s-a intamplat in ultimii ani, probabil ca in decurs de un an sau doi ne-am fi inglodat in datorii", a spus Isarescu.

Pe de alta parte, el a mentionat ca Romania "sta inca sub spectrul franarii mult prea brutale a creditarii", care se va debloca in aceasta primavara.

"Nu reprosez nimic bancilor, cred ca se vor reaseza repede, asta insemnand ca in aceasta primavara vor reporni creditarea", a mai spus guvernatorul BNR.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1021102210231024102510261027102810291030UrmătorSfârşit »

Page 1024 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact