logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Furt la „Carrefour-ul” din Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 10:45

Cu câteva zile în urmă, ca urmare a unei sesizări primite la sediul Jandarmeriei Sighet de la personalul magazinului “Carrefour” din localitate , cu privire la faptul că o persoană a sustras produse din incinta magazinului, la faţa locului s-a deplasat o echipă operativă a jandarmilor, care l-a identificat pe Z. Irimie, de 43 ani, din Sighetu Marmaţiei. Acesta este susceptibil de săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

În data de 12.02.2009, în jurul orei 14.40, bărbatul s-a deplasat la supermarket cu intenţia de a sustrage unele produse, pe care mai apoi urma să le vândă contra unor sume de bani. După ce a intrat în magazin şi a ajuns la raionul cu dulciuri, a luat şi a ascuns în buzunarele interioare ale hainei cu care era îmbrăcat 6 cutii cu alune ,,Layer”. În momentul în care a trecut de casele de marcat a fost reţinut de personalul de pază al magazinului până la sosirea jandarmilor.

Citeşte mai mult...
 
Un stâlp electric ruginit a căzut peste o maşină parcată regulamentar in Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 09:40

De o întâmplare ieşită din comun a avut parte Ioan Duciuc din Sighetu Marmaţiei. Având profesia de conductor de tren şi urmând să plece la serviciu, şi-a postat maşina în parcarea din faţa gării din Sighet.

Nu mică i-a fost mirarea când, întorcându-se de la muncă, şi-a găsit maşina sub... un stâlp de iluminat public. Cu toate că nu era de mari dimensiuni, sub greutatea acestuia, o parte din maşină s-a îndoit. "Stâlpul avea baza mâncată de rugină şi, din cauză că pe el au fost amplasate două indicatoare de circulaţie, a cedat şi a căzut exact peste autoturismul meu", a spus, cu amărăciune, Ioan Duciuc. Interesându-se cine se ocupă de întreţinerea acestor stâlpi, a aflat că această sarcină revine societăţii "Urbana", ce aparţine Primăriei Sighet. "M-am dus la cei de la Urbana şi i-am întrebat de ce nu verifică starea stâlpilor pentru a evita aceste situaţii. I-am întrebat oare ce se întâmpla dacă în locul maşinii era un copil? Mi-au răspuns într-un mod în care nu credeam că poate cineva să o facă. «Ce mare lucru că ţi-a căzut peste maşină? Ce ar fi dacă am verifica toţi stâlpii? Fii serios.
Citeşte mai mult...
 
Majoritatea cladirilor din Sighet cu o valoare istorica incontestabila sunt ori lasate in paragina, ori pur si simplu distruse PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 09:30

De mai mulţi ani, autorităţile locale închid ochii în vreme ce clădirile de patrimoniu sau cele care au o valoare deosebită sub aspect arhitectonic cad pradă unor intervenţii care constituie un atentat la moştenirea culturală a sighetenilor.Mai grav e că unele dintre cele mai vechi clădiri au fost rase de pe faţa pământului, în ciuda însemnătăţii lor istorice.

Asta în vreme ce majoritatea ţărilor europene încearcă să conserve clădirile de patrimoniu printr-o multitudine de măsuri. Se intervine brutal prin fel şi fel de lucrări "de îmbunătăţire", se ajunge ca termopanele să stea alături de fresce şi elemente arhitectonice ale secolului al XVII-lea.

• Clădire din 1590 demolată

Sighetul are o experienţă tristă privind acest aspect. Un exemplu grăitor îl constituie conacul Bethlehem. Clădirea datează din anul 1590, având elemente unice de construcţie, o adevărată bijuterie a arhitecturii. Pur şi simplu a fost rasă de pe suprafaţa pământului. Cedând insistenţelor reprezentanţilor unui cult care avea nevoie de terenul pe care era clădirea, fără a ezita, administraţia locală a demolat-o.
Citeşte mai mult...
 
Elevii Liceului “Regele Ferdinand” din Sighet au sărbătorit Ziua Francofoniei PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 09:20

Vineri, la Sala Radio Sighet, elevii Liceului “Regele Ferdinand” din Sighetu Marmaţiei au sărbătorit Ziua Internaţională a Francofoniei.

Aceştia s-au pregătit cu un bogat program de recitări din lirica franceză, un microrecital coral dirijat de profesoara Rodica Gheorghiu având-o ca solistă pe eleva Andreea David, şi un spectacol de teatru scurt, toate în regia profesorului Gelu Marian. 
Printre spectatori s-a numărat şi generoasa coordonatoare a activităţilor Centrului Cultural Francez din municipiu, Lydia Bloch, din Franţa, precum şi pictorul francez Cyril Vasiliev, care de ceva vreme trăieşte şi creează în Sighet. La sfârşitul evenimentului elevii au dăruit un imens buchet de flori profesoarei de muzică Rodica Gheorghiu, care în aceste zile îşi sărbătoreşte ziua de naştere. 

Citeşte mai mult...
 
Groapa de gunoi din Sighet se va împrejmui cu arbori PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 09:10
Scriam cu ceva vreme în urmă despre generoasa idee a Asociaţiei pentru Ecologie şi Turism “Nordica” din Sighetu Marmaţiei de a planta arbori de-a lungul celor aproximativ 800 metri de cale ferată care trec pe lângă groapa de gunoi a municipiului, oferind călătorilor o imagine dezolantă şi un miros pe măsură. Discutând cu specialiştii în privinţa soiurilor care ar putea fi plantate, membrii asociaţiei şi-au dat seama că arborii ar putea avea o dublă funcţie: pe lângă aspect, în anumite perioade ale anului ar putea oferi eflorescenţe necesară pentru familiile de albine din zonă. Ideea a fost îmbrăţişată pe loc de Asociaţia crescătorilor de albine “Apisigmar” care şi-a oferit colaborarea şi, pe baza unui protocol, cele două organizaţii au elaborat un proiect care cuprinde plantarea în trepte a mii de arbuşti şi arbori meliferi, o adevărată centură verde care în scurt timp va masca groapa de gunoi. Realizând importanţa şi anvergura proiectului, societatea “Herodot”, care se ocupă cu colectarea deşeurilor din municipiu, s-a oferit să contribuie cu fonduri la achiziţionarea puieţilor, astfel ca proiectul să poată demara în aceste zile.
Citeşte mai mult...
 
Memorialul Sighet foloseste ilegal simbolurile Comisiei Europene PDF Imprimare Email
Duminică, 22 Martie 2009 14:02

Fundatia "Academia Civica" foloseste ilegal simbolul Comisiei Europene (12 stele aurite, pe fond auriu). Oficialii de la Bruxelles cer magistratilor Tribunalului Bucuresti sa anuleze inregistrarea marcii "Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei". Comisia Europeana acuza Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci ca a admis ilegal cererea depusa de Academia Civica pentru inregistrarea marcii. Potrivit reprezentantilor CE, Oficiul a incalcat nu doar legislatia romaneasca privind proprietatea intelectuala, ci si Conventia de la Paris. Procesul intentat de CE va avea un prim termen de judecata joi, 26 martie. Daca decizia va fi in defavoarea Academiei Civice, atunci simbolul de pe Muzeul Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei Sighetu Marmatiei va trebui inlaturat. Simbolul actual este format din doua cercuri care se intretaie - unul format din cele 12 stele si celalalt din sarma ghimpata - reprezentand unirea celor doua parti ale Europei. Cea care a fost libera cu cea aflata decenii de-a randul sub ocupatia comunista.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Madeleine Thien - "Certitudine" PDF Imprimare Email
Duminică, 22 Martie 2009 13:47

Bestseller international tradus pana in prezent in peste cincisprezece limbi si castigator al First Novel Award acordat de Amazon.ca, “Certitudine” de Madeline Thien este considerat “Cel mai popular roman canadian de la Pacientul englez incoace.” (Globe and Mail).

Saga multigenerationala ce se intinde pe o perioada de mai bine de saizeci de ani si o incredibila poveste de iubire ce penduleaza intre Asia, America de Nord si Europa, intre trecut si prezent, romanul surprinde un tablou de familie complex si nuantat.

Gail, alter-ego-ul scriitoarei, este o jurnalista canadiana de origine asiatica hotarata sa-si afle radacinile si sa descopere un secret de familie ramas nemarturisit. Cautarea ei o poarta inapoi in timp, in anii ‘40 si aduce la lumina povestea de dragoste dintre Matthew, tatal sau, si Ani, alaturi de care acesta si-a petrecut adolescenta in Malaysia natala devastata de japonezi in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Pe masura ce aceasta ancheta se apropie de final, istoria iubirii dintre Ani si Matthew o va pune pe Gail fata in fata cu adevarurile nerostite ale propriei vieti, iar certitudinea asupra trecutului ii va face suportabile incertitudinile din prezent.

Ultima actualizare Duminică, 22 Martie 2009 14:10
Citeşte mai mult...
 
Recital la pian patru maini la Liceu de Arta Baia Mare PDF Imprimare Email
Duminică, 22 Martie 2009 13:36

Luni, 23 martie si marti, 24 martie incepand de la ora 18.00 in sala de concerte Rotary a Liceului de Arta Baia Mare vor avea loc mai multe recitaluri sustinute atat de muzicieni romani cat si straini.

Primul eveniment va cuprinde un recitaluri de violoncel a artistilor Razvan Suma si Josu Okinna din Spania. Vor fi interpretate sonata in La Major op.69 (L.V. Beethoven), Adagio si Allegro (R. Schumann), Suita populara spaniola si sase cantece populare ( M.de Fala), Requiebros (G. Cassado) si Variatiuni pe o tema de Rossini (B. Martinu).

Citeşte mai mult...
 
Sunt prea slabă! Cum fac să mă îngraş? PDF Imprimare Email
Duminică, 22 Martie 2009 06:04
Principală problemă a majorităţii femeilor o constituie încercarea de eliminare a kilogramelor. Curele de slăbire interminabile şi lupta cu celulita sunt fenomene frecvente în rândul reprezentantelor sexului frumos. Dar ce se întâmplă cu cele care îşi doresc contrariul, fiind prea slabe?

Despre persoanele foarte slabe se spune că au un metabolism precum „argintul viu”, reuşind să ardă într-un timp record caloriile consumate. Fie că dau vina pe moştenirea genetică sau pe gogoşile şi fast-foodurile consumate în cantităţi industriale, fără absolut nici un rezultat, aceste femei se dau de multe ori bătute sau apelează la suplimente alimentare miraculoase, în speranţa de a câştiga un kilogram-două în plus. Astfel de soluţii, pe lângă faptul că sunt drastice şi total ineficiente, de cele mai multe ori sunt şi periculoase pentru sănătate.

Ce trebuie să faci pentru a câştiga câteva kilograme în plus?

Dacă întradevăr îţi doreşti să câştigi câteva kilograme în plus, fără a pune vreo presiune asupra organismului, trebuie să porneşti în primul rând de la alimentaţie. Ai mare grijă să nu sari niciuna dintre cele cinci mese zilnice. În acelaşi timp, trebuie să acorzi o importanţă deosebită consumului de alimente bogate în proteine.

Citeşte mai mult...
 
A dat foc unei suri... din joaca PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 17:10

Lasat nesupravegheat, un copil in varsta de patru ani a dat foc unei suri. Incendiul s-a produs in cursul acestei dimineti, in jurul orei 10:30, intr-o gospodarie de pe strada Principala din localitatea Bistra.
Flacarile au mistuit 40 de metri patrati de acoperis din lemn, invelit cu placi de azbociment si aproximativ 1.000 de kilograme de fan. Din primele verificari ale pompierilor, a rezultat ca focul a izbucnit de la niste chibrituri aprinse de catre fiul proprietarului.
Tot in cursul acestei dimineti, in jurul orei 6:00, pompierii sigheteni au fost solicitati sa stinga un incendiu izbucnit la un container de gunoi. Focul a ars aproximativ 300 de kilograme de deseuri menajere.

Citeşte mai mult...
 
REVIR, o invenţie românească pentru o eoliană fascinantă PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 11:48

Se poate şi în România! O echipă de cercetători români au inventat şi brevetat un nou tip de eoliană, ce prezintă numeroase avantaje. În primul rând, funcţionează şi acolo unde vânturile sunt foarte slabe, astfel că aproape oricine îşi poate pune lângă casa sa. În al doilea rând, nu scoate nici un zgomot, pe când eolienele clasice poluează fonic şi trebuie să fie departe de aşezări umane. În al treilea rând se opreşte singură dacă vântul este prea puternic, pe când cele clasice trebuia să dea un om comanda de a fi oprite. Acestea şi multe altele în articolul de mai jos.

Ultima actualizare Sâmbătă, 21 Martie 2009 11:56
Citeşte mai mult...
 
Apele Maramureşului - rampe de gunoi mobile PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 11:36

După inundaţiile de vara trecută, ba şi după retragerea apelor şi topirea zăpezilor, cursurile râurilor din Maramureş arată de parcă ar fi rampe de gunoi mobile. Şi dacă în cazul văilor mai mici vorbim doar de inconştienţă, în cazul râurilor din zonele turistice, e vorba de o pată pe obrazul întregii zone.

Pe râul Cosău, sub munţii Gutâi, sunt agăţate în copaci plastice, cârpe, pungi. Nici măcar viiturile ori sloiurile de gheaţă n-au reuşit să ducă la vale gunoaiele. Iza, aflată într-o zonă emblematică a turismului rural, e flancată de gunoaie. Practic, cârpele şi pungile fac adevărate "apărări de mal", mai ales în zona Săliştea-Săcel. Toate comunităţile din aval dau vina, evident, pe cei din Săcel. 
"Da, râul Iza arată înfiorător. Nu-s oamenii dificili, trebuie doar convinşi. Da’, n-am ce comenta, ce merge pe Iza-n jos de la noi se adună, dar nu doar cei din Săcel aruncă. Vom începe o acţiune cu asistaţii, cum se duce omătul", recunoaşte primarul Gavril Dologa.

Citeşte mai mult...
 
NewJazz Festival - editia a II-a (22 - 24 mai 2009) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 21 Martie 2009 08:14

NewJazz FestInaugurat în 2008 în cadrul Anului aniversar “Iaşi 600“, fiind singurul festival din România care promovează preponderent curentul de avangardă denumit “Nu jazz“, Festivalul Internaţional NewJazz Festival va avea o nouă ediţie, pregătirile pentru organizarea acesteia intrând în linie dreaptă.

NewJazz Festival este dedicat abordărilor inovatoare a diferitelor influenţe în muzica de jazz, reprezentative pentru diversitatea spaţiului muzical internaţional, constituind în acelaşi timp o platformă de dialog atât pentru artişti cât şi pentru public, căruia i se oferă posibilitatea de a cunoaşte noile creaţii şi de a parcurge un spectru generos de stiluri: electro-jazz, future jazz, jazz house, acid jazz, jazztronica, etc., muzica fiind numai bună pentru dancefloor, dar şi pentru ascultătorul mai contemplativ.

Citeşte mai mult...
 
Embolizarea fibromului uterin – alternativă la operatia clasică PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 08:07

Colul uterinFibromul uterin este o tumoră benignă, necanceroasă, ce se dezvoltă la nivelul uterului. Peste 25% dintre femei prezintă o astfel de afectiune. Simptomele generale sunt: mărirea abdomenului, balonare, menstruație mai abundentă, urinat frecvent, dureri de spate și constipație. Pentru tratamentul fibromului uterin este indicat la început tratamentul medicamentos, dar care, din păcate, nu este foarte eficient. Tratamentul chirurgical clasic este de cele mai multe ori recomandat de medicii ginecologi si constă în extirparea uterului, operație numită histerectomie sau miomectomie în cazul în care se păstrează o parte din uter.
În prezent, este posibil si în România un tratament modern, eficient
și nonchirurgical, acela de embolizare a fibromului uterin.

Citeşte mai mult...
 
Copiii de pe Valea Izei vor marca Ziua Mondială a Apei PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 08:02

Elevii Şcolii cu clasele  I-VIII din Onceşti se pregătesc de pe acum să sărbătorească Ziua Mondială a Apei. Evenimentele din 22-23 martie vor cuprinde o sesiune de comunicări sub genericul “Primăvara Izei”, un concurs de eseuri pe tema importanţei apei, drumeţii şi multe alte surprize. Programul va culmina cu o gală în care vor fi premiate cele mai reuşite lucrări şi elevii care au contribuit la activităţile ecologice organizate de-a lungul anului şcolar. La sărbătoarea apei, elevii din Onceşti au şi-au invitat şi colegii lor de le şcolile din Bârsana, Mara, precum şi Şcoala “George Coşbuc” şi Liceul “Leovey Klara” din Sighetu Marmaţiei.

Citeşte mai mult...
 
1.500 elevi din judeţ, la Concursul European de Matematică Aplicată PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 07:42

Ieri s-a desfăşurat cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului European de Matematică Aplicată Cangurul pentru clasele III-XII. Acesta este cel mai popular concurs din lume, reunind anul trecut peste 5.000.000 de participanţi din 43 de ţări. Pentru această competiţie, la nivelul judeţului,
s-au înscris peste 1.500 de elevi. Gheorghe Maiorescu, inspector de matematică, a menţionat că problemele au fost elaborate de echipe internaţionale de profesori, grupate pe clase. Timpul de lucru pentru elevii claselor I-II a fost de 45-60 de minute, iar pentru cei din clasele III-XII, 75 de minute.

Citeşte mai mult...
 
Gheorghe Iancu a lansat monografia “Citadela industrială din Sighetu Marmaţiei” PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 07:38

Gheorghe IancuJoi, 19 martie, la Sala Radio Sighet, a avut loc lansarea monografiei “Citadela industrială din Sighetu Marmaţiei” (Aska Grafika, 2008), semnată de ing. Gheorghe Iancu. Cartea este dedicată Combinatului de Prelucrare a Lemnului, complex industrial care din anul 1963 a influenţat decisiv istoria localităţii şi a regiunii. Dincolo de a fi o seacă monografie cu cifre şi tabele, cartea se referă la istoria contemporană a Sighetului, cu viaţa ei socială, economică şi cultural-sportivă, fără a omite începuturile prelucrării şi industrializării lemnului de la mijlocul secolului al XIX-lea. Autorul lucrării, ing. Gheorghe Iancu, a fost nu numai martorul, ci a participat activ la istoria “citadelei” industriale. Născut la Culciu Mare, judeţul Satu Mare, Gheorghe Iancu a absolvit Facultatea de Industrializare a Lemnului din Braşov şi, după moda vremii, a fost repartizat ca inginer stagiar la Sighetu Marmaţiei unde, datorită calităţilor manageriale, între 1958 şi 1963 a promovat de la inginer stagiar la director al unei întreprinderi locale. În 1963 este chemat a pune bazele Combinatului de Prelucrare a Lemnului, iar de atunci a ocupat funcţia de director până la pensionarea din anul 1994. În faţa unui public format din actualii şi foştii lucrători ai celebrei platforme industriale, monografia a fost prezentată pe rând de redactorul coordonator al postului Radio Sighet, prof. drd. Ioan Dorel Todea, consilierul local Cristian Fernea, directorul Muzeului Maramureşului prof. dr. Mihai Dăncuş, deputatul Ştefan Bereş şi, bineînţeles, autorul.

Ultima actualizare Sâmbătă, 21 Martie 2009 09:14
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1011101210131014101510161017101810191020UrmătorSfârşit »

Page 1015 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact