logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


11 fete, in lupta pentru titlul de Miss Morosanca PDF Imprimare Email

linux
Vineri, 19 Iunie 2009 14:20

Frumoase si ambitioase. 11 tinere au ramas inscrise in cursa pentru titlul de Miss Morosanca 2009 care va avea loc duminica, 21 iunie, in Baia Mare. Competitia e organizata de asociatia “Am fost s-om fi” din Ieud si are ca scop in primul rand promovarea traditiei. Concurentele vor urca pe scena in straie populare si nu in rochii de seara, cum se obisnuieste la clasicele intreceri de gen, iar proba de costume de baie va fi inlocuita cu o prezentare de... poale - dedesuuri pe care femeile din Maramures le purtau pe vremuri sub fustele inflorate.

Doru Dancus, organizator al evenimentului si reprezentant al asociatiei din Ieud, a precizat ca fetele sunt deja in cantonament. Ele au fost cazate la motelul Andivia din Baia Mare, unde, pana duminica, vor lua parte la tot soiul de pregatiri. In aceasta seara, ele vor fi duse inclusiv la un meci de fotbal, pe stadionul Dealul Florilor.

Ultima actualizare Vineri, 19 Iunie 2009 22:44
Citeşte mai mult...
 
linux
118 capre negre în munţii Rodnei PDF Imprimare Email

linux
Vineri, 19 Iunie 2009 14:13

Miercuri, Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei a purces la numărătoarea caprelor negre din rezervaţie, începând de la 5.30 dimineaţa.

Acţiunea s-a terminat abia ieri, când, de la amiază, s-au centralizat datele echipelor din teren, formate din 48 de persoane, şi s-au dat publicităţii. Au fost văzute 118 capre negre, ceea ce pare a fi o cifră frumoasă, comparativ cu anii negri 2004 - cu 36 de capre negre, şi 2005 - cu 43. Încurajaţi de rezultate, cei de la administraţia Parcului Naţional promit că, anul acesta, se vor face acţiuni de eradicare a câinilor hoinari, dar şi restricţionare a numărului de câini la stâne. Noi am sugera să se restricţioneze şi numărul de arme din Borşa, fie că vorbim de cele vechi, găsite pe linia frontului, fie de "bijuteriile" cu lunete şi infrared…

Ultima actualizare Vineri, 19 Iunie 2009 23:28
Citeşte mai mult...
 
linux
Razboi impotriva kitschului si plasticului din biserici PDF Imprimare Email

linux
Joi, 18 Iunie 2009 07:36

Preotilor din Maramures li s-a solicitat sa interzica kitschurile si plasticul in bisericile din judet. Cererea a venit, astazi, din partea reprezentantilor Directiei Judetene pentru Cultura si Culte, care au semnalat mari probleme in ce priveste pastrarea obiectelor traditionale in lacasurile de cult. Directorul Ioan Marchis a aratat ca inclusiv bisericile-monument au de suferit din cauza prostului gust deoarece, in multe din cazuri, icoane vechi pe care turistii vin sa le vada de la mii de kilometri distanta au ajuns sa fie impodobite cu flori de doi lei.

“A fost o masa rotunda cu reprezentantii bisericilor si am cerut preotilor sa incerce sa ajunga la inima enoriasilor si sa le explice ca plasticul si kitschurile nu fac decat sa strice imaginea bisericii. Multe din aceste obiecte sunt donate de catre credinciosi si exista pretentia ca ele sa fie puse la vedere. Rugamintea noastra e ca preotii sa-i faca pe oameni sa inteleaga ca traditia si cultura trebuie sa predomine intr-un spatiu al rugaciunii si nu plasticurile aduse de prin Spania si care le par a fi la moda”, a declarat Marchis pentru citynews.ro.

O lupta impotriva plasticului a fost de altfel pornita si din interiorul Bisericii Ortodoxe pentru ca la finele anului trecut insusi Iustinian, episcopul Maramuresului si Satmarului, a solicitat printr-o nota interna ca florile de plastic sa fie eliminate din lacasurile de cult. “A fost o masura bine-venita din partea episcopului. Speram ca efectele sa se faca simtite in toate bisericile pentru ca doar asa poate fi salvata traditia. Am venit azi si cu ideea ca in scolile de preoti sa fie predate lectii privind bunul gust si traditia pentru ca tinerii sa stie ce trebuie pastrat si ce da prost intr-un lacas de cult”, a spus Marchis.

Citeşte mai mult...
 
linux
Baia Mare şi Sighet - gropile de gunoi ale judeţului PDF Imprimare Email

linux
Joi, 18 Iunie 2009 09:07

Cele două municipii maramureşene, Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, vor fi transformate temporar în "centre" de preluare a deşeurilor din tot judeţul. Asta în urma indolenţei autorităţilor, care au neglijat proiectul de gestionare integrată a deşeurilor, proiect despre care se tot discută de aproape doi ani, dar care nu se implementează.

Depozitele de gunoi neconforme trebuie închise până în 16 iulie, aceasta este directiva Comisiei Europene. Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş susţin că proiectul de gestionare integrată a deşeurilor a intrat în linie dreaptă. Amplasarea celor două puncte de reciclare şi prelucrare a deşeurilor - principala problemă în implementarea acestui proiect - au fost stabilite la Lăpuşel şi Rozavlea. "La Lăpuşel nu există probleme, însă pentru partea de nord a judeţului aşteptăm rezultatul studiilor pentru a şti dacă amplasamentul este bun. Sperăm să finalizăm documentaţia cât mai repede, iar în luna octombrie să putem depune proiectul la Bruxelles", a declarat directorul executiv al Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, Grazziella Bolma.

Citeşte mai mult...
 
linux
Şase copii maramureşeni sunt căutaţi de poliţie PDF Imprimare Email

linux
Joi, 18 Iunie 2009 07:16

Dispariţiile de copii nu reprezentă un fenomen izolat, ci o problemă actuală cu care se confruntă toate ţările, inclusiv România. Conform datelor din ultimii ani, numărul copiilor dispăruţi înregistraţi se prezintă astfel: în 2005 s-a solicitat urmărirea a 334 copii; în 2006 numărul acestora a ajuns la 1.348; în 2007 - 2.848 minori, iar în 2008 numărul acestora a crescut la 3.368 minori. Studiul a fost realizat de Institutul de Prevenire şi Psihosociologie din cadrul Poliţiei Române şi relevă faptul că majoritatea dispariţiilor sunt plecări voluntare (95%), dispariţii accidentale (3,5% - rătăciri, înec, alarmări ale părinţilor cauzate de lipsa de comunicare din partea copiilor) şi 1,5% sunt dispariţii alarmante (agresiuni, abuzuri sexuale etc.). 

Poliţiştii explică factorii care duc la fuga minorilor de la domiciliu

Acelaşi studiu evidenţiază şi factorii care stau la baza deciziei minorului de a pleca de acasă şi refuzul întoarcerii acestuia: neglijarea sa, conflictele în familie, lăsarea lor în grija bunicilor sau altor rude (părinţii fiind plecaţi la muncă în străinătate), abuzurile asupra lor, abandonul şcolar, spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul etc. Fuga de acasă reprezintă o conduită gravă, cu un înalt risc delicvenţial şi de victimizare. Cu cât perioada de viaţa pe stradă este mai lungă, cu atât creşte probabilitatea ca acel copil să devină o victimă a exploatării sau să se implice într-o “carieră” delicventă.

Citeşte mai mult...
 
linux
« ÎnceputAnterior5171517251735174517551765177517851795180UrmătorSfârşit »

Page 5174 of 5301

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact