logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


9 tineri din Ocna Şugatag au comis două furturi şi o distrugere în noaptea de 11/12 iulie PDF Imprimare Email

linux
Scris de Sighet Online   
Marţi, 14 Iulie 2009 14:05
Poliţiştii din Ocna Şugatag au fost sesizaţi cu privire la două furturi şi o distrugere comise în noaptea de 11/12 iulie pe raza localităţii. În urma investigaţiilor desfăşurate, poliţiştii au identificat 9 suspecţi: Radu D. de 21 de ani, Adrian B. de 20 de ani, Florin V. de 19 ani, Ioan K. de 22 de ani, Bogdan I. de 22 de ani, Raul M. de 18 ani, Marian L. de 28 de ani, Lorand C. de 19 ani şi Dan L. de 19 ani din Ocna Şugatag. Suspecţii, pe fondul consumului de alcool, au sustras poarta de acces de la intrarea în ştrand şi documente dintr-un autoturism, toate în valoare de 600 de lei. De asemenea, au distrus o cişmea şi o gheretă aparţinând unei societăţi comerciale cauzând pagube în valoare de 1 000 lei.

Prejudiciul a fost recuperat integral iar suspecţii sunt cercetaţi în libertate pentru comiterea infracţiunilor de furt calificat şi distrugere.

Citeşte mai mult...
 
linux
Gavaller, profesorul-artizan de viori PDF Imprimare Email

linux
Marţi, 14 Iulie 2009 08:56

Din categoria meşteşugarilor de viori face parte şi profesorul sighetean Alexandru Gavaller, ale cărui creaţii s-au bucurat de aprecierea tuturor celor care au ajuns să cânte la viorile realizate de el, printre aceştia numărându-se Ştefan Ruha, Florin Ionescu Galaţi, Paul Deutsch.

"Vioara m-a fermecat de la început. Sub îndrumarea profesorilor Maria Klansec şi Bella Hunydy, am deprins tainele acestui minunat instrument", îşi aminteşte prof. Gavaller.
Un alt profesor, Hunydy, i-a explicat cum este construită o vioară, acesta fiind adesea nevoit să îşi repare singur viorile care se stricau. După şcoala generală, a urmat Liceul de Muzică în Baia Mare, iar după absolvirea acestuia, s-a înscris la Institutul Pedagogic din Braşov. A studiat apoi Conservatorul de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, pe care l-a terminat în 1975, fiind repartizat ca profesor de vioară la Şcoala de Muzică din Sighet, unde îşi desfăşoară activitatea şi în prezent.

Citeşte mai mult...
 
linux
Peste 50% dintre studenţii "Spiru Haret" nu vor avea studiile recunoscute PDF Imprimare Email

linux
Luni, 13 Iulie 2009 21:16

Peste 50 la sută dintre studenţii Universităţii "Spiru Haret" nu vor avea studiile recunoscute, întrucât Universitatea a funcţionat fără autorizaţie.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit, luni, cu reprezentanţii Universităţii "Spiru Haret" pentru a vorbi despre intrarea în legalitate a acestei instituţii de învăţământ superior.

În urma discuţiilor, cele două părţi au convenit ca înscrierea la admiterea în anul universitar 2009 - 2010 să se facă doar la acele facultăţi, specializări sau programe de studiu pentru care există autorizaţie de funcţionare provizorie sau acreditare.

Pentru absolvenţii din 2009, Ministerul Educaţiei va elabora diplome cu antetul Ministerului numai pentru facultăţile autorizate provizoriu sau acreditate din cadrul "Spiru Haret". În cazul celor pentru care nu există autorizaţie provizorie sau acreditare va fi promovat un proiect de ordonanţă astfel încât tinerii din respectivele facultăţi să fie ajutaţi să poată susţine examenele de licenţă.

"Pentru că există precedent, în câţiva ani, tinerii vor da mai întâi un examen de selecţie şi apoi licenţa într-o instituţie de învăţământ superior acreditată", a mai spus ministrul Educaţiei.

Citeşte mai mult...
 
linux
Locatari de pe strada Eminescu riscă să rămână fără dependinţe PDF Imprimare Email

linux
Marţi, 14 Iulie 2009 07:55

Retrocedarea - uneori defectuoasă şi haotică - a imobilelor, precum şi a terenurilor duce la crearea unor situaţii care provoacă tensiune şi revoltă printre unii localnici. 36 de familii domiciliate în blocurile de pe strada Eminescu din Sighet riscă să rămână fără dependinţele unde îşi depozitează lemnele şi terenul din faţa blocului.

Aceste familii locuiesc aici de peste 30 de ani. Până în 1990, au fost chiriaşi, ulterior şi-au cumpărat apartamentele împreună cu dependinţele aferente. Problemele au început să apară când cineva a cumpărat, în 1992, un imobil aflat în apropierea blocurilor.

• "Suntem purtaţi pe drumuri şi prin procese"

În pofida faptului că terenul aferent dependinţelor şi curţilor blocului a aparţinut statului român, printr-un ordin al prefectului din acea vreme, cumpărătorul imobilului din vecinătate a intrat atât în posesia terenurilor din curţi, cât şi a celui pe care se află dependinţele oamenilor. Din acel moment, a început un şir de procese care durează şi în prezent. Câştig de cauză l-ar avea actualii proprietari ai imobilului, celor 36 de familii rămânându-le doar să atace în instanţă deciziile anterioare. Este o situaţie ca multe altele, în care oameni nevinovaţi au de suferit în urma birocraţiei şi a unor interese meschine.

Citeşte mai mult...
 
linux
Şi totuşi, Decizia de retrocedare a Palatului Culturii a fost atacată în contencios PDF Imprimare Email

linux
Scris de Florentin Nasui   
Luni, 13 Iulie 2009 19:02

Săptămîna trecută, Consiliul Local Sighetu Marmaţiei întrunit într-o şedinţă extraordinară (legală sau ne, nu mai contează) a votat cu 11 voturi pentru renunţarea la atacarea în Contencios a Deciziei de retrocedare a Palatului Culturii din Sighetu Marmaţiei, Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

De ce a cerut Episcopia aşa tîrziu Palatul? Pentru că - zic gurile rele - abia acum a ajuns cine trebuie Sus, persoane capabile să rezolve problema!

De ce a renunţat aşa uşor Consiliul Local la un bun aparţinînd Sighetului şi Maramureşului istoric? Din trei motive: preşedintele de şedinţă are interese personale de rezolvat la Episcopie, dar are şi un spaţiu comercial închiriat în blocul de locuinţe din spatele Palatului, clădire retrocedată şi ea Episcopiei! În al doilea rînd, preţioasele indicaţii de partid nu au dispărut. Aşa se face că PDL, PSD şi PNL avînd candidaţi la alegerile prezidenţiale din toamnă, au vrut să se pună bine cu Biserica! În al treilea rînd, consilierii au fost „constrînşi” tocmai de prezenţa în sală a Preasfinţitului Justin şi a protopopului de Sighet să voteze astfel. În asemenea condiţii, consider că votul trebuia exprimat secret.

Ultima actualizare Luni, 13 Iulie 2009 19:07
Citeşte mai mult...
 
linux
« ÎnceputAnterior5151515251535154515551565157515851595160UrmătorSfârşit »

Page 5151 of 5301

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact