logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Sighetul de altădată: Turnul de observaţie şi popicăria de pe vârful Solovan (1940) PDF Imprimare Email

linux
Scris de Teofil Ivanciuc   
Duminică, 12 Martie 2017 11:44

Sighetul dispărut (anii 1940): turnul de observaţie şi popicăria de pe vârful Solovan, unde se putea ajunge pe serpentinele perfect întreţinute şi cu ajutorul unor şarete tractate de către măgăruşi. (Teofil Ivanciuc)

Ultima actualizare Duminică, 12 Martie 2017 12:36
Citeşte mai mult...
 
linux
Două păduri virgine din Maramureş ar putea intra în patrimoniul UNESCO PDF Imprimare Email

linux
Scris de Adevarul.ro   
Joi, 16 Martie 2017 09:38

Aproape 2000 de hectare de păduri virgine ar putea intra în patrimoniul UNESCO, după ce au fost propuse pe o listă alături de alte 20.000 de hectare din cinci judeţe. Reprezentanţi ai UNESCO au efectuat recent o şedinţă de lucru şi au vizitat pădurile de la Strâmbu Băiuţ şi Groşii Ţibleşului, aflate pe lista popunerilor din Maramureş.
 
Maramureşul ar putea fi pe harta UNESCO nu doar cu cele opt biserici din lemn, ci şi cu ”obârşia lor”, adică a pădurilor din care provine lemnul din care sunt făcute, după cum spune Costel Bucur, reprezentantul WWF-România. ”Asta înseamnă să reuşim să dăm o dovadă de gestiune responsabilă, după ce ne-am tăiat pădurile în unele zone necontrolat. Totuşi au rămas zone cu păduri neatinse şi asta înseamnă foarte mult”, a precizat el. ”Practic, ne punem pe harta patrioniului mondial UNESCO, pe harta ecosistemelor naturale, a valorilor naturale”, mai completează Costel Bucur. Pădurile de la Strâmbu Băiuţ şi Groşi Ţibleşului sunt declarate sit Natura 2000, sunt arii protejate de interes comunitar.
Ultima actualizare Joi, 16 Martie 2017 09:55
Citeşte mai mult...
 
linux
Sfintire de biserica la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email

linux
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 20 Mai 2017 09:23

În municipiul nostru, mai precis în locul numit SIHEI, între anii 2013- 2017, s- a înălţat o frumoasă biserică de lemn, o casă de locuit, casă muzeu şi un prăznicar. Toate acestea s- au realizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, iar lucrările au fost conduse şi cheltuielie suportate în proporţie de 90% de către părintele Fereştean Viorel, paroh în Valea Hotarului şi familia sa, la care s- au adăugat şi alţi donatori A fost dorinţa părintelui, în amintirea doamnei preotese Lidia Fereştean, trecută la cele veşnice în anul 2012, de aceea biserica va avea ca hram Sfânta Lidia şi Duminica Tuturor Sfinţilor.

Biserica, construită după un proiect al vestitului arhitect Cordoş Dorel, a fost înzestrată cu un iconostas, mobilier şi s- a zidit Sfânta Masă.

Sâmbătă, 20 Mai, zi în care în calendarul bisericii noastre este pomenită Sfânta Lidia, Prea Sfinţia Sa Dr. IUSTIN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului va sfinţi această biserică şi totodată P.S. Sa va face cunoscut că acest ansamblu maramureşean deosebit va deveni un aşezământ cultural, social, care va găzdui taberele cu tineretul creştin ortodox din Proropopiatul Sighet.

Lucrările realizate din lemn au fost executate de o echipă de constructori condusă de Bledea Mihai din Vadu Izei, cele din zid, piatră şi beton, constructori conduşi de Leordean Viorel din Sarasău iar iconostasul şi mobilierul au fost confecţionate de către Boşca Petru din Valea Stejarului. Icoanele din iconostas au fost pictate de către Octavian Ciocşan.

Biserica a fost înzestrată şi cu două clopote, donaţie a familiilor fiului şi fiicei părintelui ctitor, respectiv: fam. Pr. Fereştean Viorel Dacian, paroh în Mocira, Protopopiatul Baia Mare, şi fam. D-nei Mariş Lidia Claudia din Sighetu Marmaţiei.

Citeşte mai mult...
 
linux
SINUCIDERE - Un bărbat din Bârsana s-a spânzurat de un copac din grădină PDF Imprimare Email

linux
Scris de infoMM.ro   
Miercuri, 26 Aprilie 2017 14:46

Seria sinuciderilor continuă în Maramureşul istoric cu un nou episod tragic. Un bărbat de aproximativ 50 ani din localitatea Bârsana a decis să îşi pună capăt zilelor. Din câte se ştie, maramureşeanul era divorţat şi era într-o depresie.
 
Bărbatul şi-a curmat viaţa spânzurându-se de un copac din propria grădină. Descoperirea macabră a fost făcută în seara zilei de marţi, 25 aprilie. O echipă de criminalişti s-a deplasat la faţa locului şi au demarat cercetări cu privire la circumstanţele care au condus la decesul bărbatului. Trupul neînsufleţit a fost transportat la morga Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, în vederea necropsiei.
Citeşte mai mult...
 
linux
Înălţarea Domnului. Ziua eroilor. Sărbătoare religioasă națională PDF Imprimare Email

linux
Scris de Sighet Online   
Joi, 25 Mai 2017 07:10

Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, înainte de patima Sa cea de bunăvoie şi mântuitoare, le- a spus Sfinţilor Apostoli:”Mă duc să vă gătesc vouă loc. Iar după ce vă voi pregăti un loc, mă voi întoarce şi vă voi lua la Mine, ca acolo unde sunt Eu şi voi să fiţi”( Ioan 14, 3 ).; „Nu vă voi lăsa orfani; voi veni la voi”( v. 18 ): Iar în încheiere le- apus:”Şi acum v- am spus acestea, înainte de a se întâmpla, ca să credeţi când se vor întâmpla” ( v. 29 ). Cu alte cuvinte Mântuitorul îi pregăteşte pe Sfinţii săi Apostoli pentru vremea când se vor despărţi, urmând ca la 40 de zile după Slăvita Înviere să se înalţe la cer.

            Sărbătorim astăzi Înălţarea Domnului la Cer, numită în popor şi Ispas, eveniment din istoria mântuirii neamului omenesc, împlinit la 40 de zile după Înviere. Sărbătoarea şi-a luat numirea de la minunea făcută de Iisus cu însăşi persoana Sa, şi preamărită în cartea Faptele Sfinţilor Apostoli cu aceste cuvinte:”Până în ziua în care S-a înălţat la cer, poruncind prin Duhul Sfânt apostolilor pe care i- a ales, Cărora S-a înfăţişat pe Sine viu după patima Sa, prin multe semne doveditoare, arătându-li-Se timp de patruzeci de zile şi vorbind cele despre Împărăţia lui Dumnezeu. Şi cu ei petrecând, le- a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aştepte făgăduinţa Tatălui....Şi acestea zicând, pe când ei priveau, S- a înălţat şi un nor L-a luat de la ochii lor. Şi privind ei. Pe când El mergea la cer, iată doi bărbaţi au stat lângă ei, îmbrăcaţi în haine albe, Care au şi zis: „Bărbaţi galileeni, de ce staţi privind la cer, astfel va şi veni, precum L- aţi văzut mergând la cer. Atunci ei s- au întors la Ierusalim de la muntele ce se cheamă al Măslinilor, care este aproape de Ierusalim.”( cap.1, v. 2,3,4,9,10,11 şi 12 ).Deşi această sărbătoare a fost aşezată în biserică în primele timpuri creştine cea dintâi informaţie despre ea o aflăm în Constituţiile Apostolice( sec. al II- lea ) unde se spune că:”... numărând iarăşi de la cea dintâi Duminică a Paştilor, 40 de zile, să ţineţi în ziua a 5- a săptămânii ( adică Joi ), după ziua Domnului ( Duminica), sărbătoarea Înălţării Domnului, în care El S- a ridicat în ceruri la Dumnezeu Tatăl”.Tot în această carte mai citim că: „ Înălţarea  să se serbeze cu bucurie, căci ea este sfârşitul planului de mântuire al lui Hristos”.

Ultima actualizare Joi, 25 Mai 2017 07:16
Citeşte mai mult...
 
linux
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 5 of 4925

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri
Banner
.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact