logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


GÂNDUL ZILEI
Din Maramures.....sau din Balcani? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 29 Noiembrie 2021 16:37

Există diferite indicii (mai mult sau mai puțin plauzibile) de ordin istoric, lingvistic, antropologic ș.a., conform cărora, maramureșenii (ori o parte a acestora) s-ar trage din Balcani!

Printre acestea sunt mai multe fragmente de istorie orală, cum ar fi cea transmisă din Ieudul anului 1924 de către Dumitru Lucaci a lui Istrati (născut în 1848, în imagine):

"Io am audzât numa atâta, că o samă de rumâni i-o adus regele Ștefan Vodă din Balcani. C-apoi și famelia Balc de aici, tât din Balcani o zinit. Eu am audzât așe de la Ștefan Pleș a Leahului, de 83 ai, care o murit în 1880".

Ultima actualizare Marţi, 30 Noiembrie 2021 17:33
Citeşte mai mult...
 
O, țara, Românie! PDF Imprimare Email
Scris de Vasile Hodor   
Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 16:26

Românie, mai exiști?
C-am ajuns un neam de triști,
Oameni fără viitor 
Nici nu mai suntem popor!

Doar interese mărunte 
Combinații și insulte
Și hoție cât de multă 
Românie, azi ești muta!

Au luat seva din tine,
Și trăiesc câțiva prea bine
Însă oamenii cei multi,
Trăiesc cu câțiva bănuți.

Azi in anul centenar
Și la ceas aniversar
Îți doresc sa îți revii
Sa-i înlături pe spahii!

Sa dai la o parte lașii 
Sa fii calda cu urmașii 
Sa le-arați ca n-ai murit
Doar un pic ai obosit...

Iar cei ce ți-au făcut sila,
Te rog azi,de ei n-ai mila!
Te rog țara ieși din ceata
ROMÂNIE FII MĂREAȚĂ !

 

 
Circulam...au ba! PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Miercuri, 20 Septembrie 2017 13:50

Sighet...dimineata in trafic.....de la stanga la dreapta, de sus in jos, de la nord la sud, intreg orasul este aproape paralizat undeva intre 7:40 si 8:15. Centrul orasului, strazile care se revarsa spre centru, strada Alexandru Ivasiuc, intersectiile din zona Liceului Regele Ferdinand, intersectia de la BCR, intersectia Dragos Voda-Al. Ivasiuc, strada Gheorghe Doja cu strazile care dau in ea, si alte si alte strazi mai mari sau mai mici, in acel interval orar sunt saturate de masini.

Strazi inguste, parcari insuficiente in zona scolilor in special, lucrari in drum lasate in voia sortii, soferi care parcheaza - chiar si alea 5 minute parcate, dragi soferi, cat sa dati jos copilul, alea sunt in stare sa blocheze complet circulatia pe strada pe care ati parcat plus intersectiile adiacente! - aiurea in tramvai, de zici ca nu au invatat ce inseamna parcarea de orice fel, plus bunul simt si conduita in trafic, respectul fata de ceilalti participanti la trafic, inclusiv biciclistii!!! - ei bine, toate acestea creeaza situatia descrisa mai sus.

Pe langa acestea, se mai adauga si lipsa politistilor in intersectii in acest interval orar. Daca ar fi acolo, cu siguranta s-ar circula mult mai repede si mai eficient decat acum. Desi avem politisti rutieri, desi avem politisti locali cu competente de agenti rutieri/dirijare de trafic, sau cum ii mai zice - pentru ca se cearta intre ei pe net care ce sunt - nu prea ii vedem in intersectii in intervalele orare cu probleme. Azi dimineata era un agent de la politia locala plasat in intersectia vecina cu sediul lor, dar degeaba dadea el din maini ca o morisca, daca in intersectiile urmatoare nu erau alti agenti ca sa faca acelasi lucru. Pentru ca degeaba vrei tu domnule agent ca masinile de pe Dragos Voda sa intre cat mai repede pe Al. Ivasiuc, sau sa circule cat mai repede spre centru daca la gradinita de mai jos se blocheaza din cauza opririlor, iar giratoriul de la Complex e blocat de masini care vor sa intre pe centru!

Citeşte mai mult...
 
Pentru unii se lupta....despre altii se uita PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Miercuri, 06 Septembrie 2017 15:05

Ieri, la nivelul conducerii Maramuresului a avut loc o intalnire oficiala intre presedintele CJ Maramures - Gabriel Zetea, prefectul Vasile Moldovan si ambasadorul Ucrainei in Romania, domnul Olexandr Bankov. Din comunicatul de presa afisat pe site-ul CJ Maramures, reiese ca s-au discutat din nou aceleasi nemuritoare aspecte privind ucrainienii din zona Maramuresului, cooperarea transfrontaliera dintre Maramures si regiunile de granita din Ucraina, presedintele Gabriel Zetea aducand in discutie problema podului peste Tisa, pod care ar ajuta la dezvoltarea economica a regiunii de dincoace de Tisa si nu numai. Am aflat ca in data de 20 octombrie se va inaugura oficial sediul liceului din Sighet, mai suntem informati ca prin Programul National de Dezvoltare Locala, diverse scoli si comune cu populatie majoritar ucraineana din judet au beneficiat de fonduri substantiale, citez ''Am luptat foarte mult pentru investițiile din Poienile de sub Munte'' - declara presedintele Gabriel Zetea. Deci se face tot ce e posibil pentru comunitatile de ucrainieni din zona. Ma bucur sa aflu acest lucru, este necesar sa ne sprijinim unii pe altii, zic eu.

Dar pe de alta parte, una dintre spinoasele probleme pe care le consider eu de o importanta enorma pentru Sighetu Marmatiei, prin prisma faptului ca s-a comis o nedreptate unora pentru a-i favoriza pe altii, este cea a sediului Clubului Sportiv Scolar din Sighet. Dupa cum bine stie toata lumea, incepand de la fostul primar si pana la actualul primar, de la toti consilierii locali de ieri si de azi, de la toti cei implicati mai mult sau mai putin in conducerea Sighetului, acest club a fost aruncat in strada cu forta - la indicatia fostului presedinte Traian Basescu, pentru a face loc unui liceu ucrainean, in perspectiva imbunatatirii relatiilor romano-ucrainiene. Inca de cand director la CSS Sighet era domnul profesor Lais Aladar, conducerea clubului si antrenorii s-au confruntat cu diverse si enorme probleme in vederea gasirii de spatii adecvate desfasurarii activitatilor sportive si administrative. S-a incercat mutarea administrativa intr-o fosta centrala de termoficare dintr-un cartier sighetean - josnicie curata a Primariei - apoi au functionat o vreme intr-o cladire in curs de retrocedare - adica mai stati un pic ca si de aici o sa va scoatem - apoi birourile s-au mutat in internatul de la Liceul Forestier, ca acum sa functioneze intr-o anexa din cladirea liceului ucrainean, in doua incaperi modeste, in timp ce restul cladirii apartine pe nedrept aceluiasi liceu de mai sus.

Ultima actualizare Miercuri, 06 Septembrie 2017 16:41
Citeşte mai mult...
 
Retardul Elitelor Intelectuale Est-Europene (autor dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Vineri, 26 August 2016 07:36

Ieșite din groapa de gunoi a comunismului, devenind parte a mizeriei actuale, elitele intelectuale din țări ale estului european au un retard incredibil față de elitele civilizației vestului. Analizând discursul lor, cărți, articole sau prezențe mediatice, vei constata că au o abilitate-fluentă pentru a rămâne dobitoci anti-știință. Poți avea senzația că vezi un fel de fosile medievale, bigote și anti-raționale în esența lor, un fel de neanderthalieni cu ciomege de piatră, pe care este scrijelită câte o cruce. Falia-structurală între elitele vestului și cele ale mărginimii-estice subliniază bine diferențele de mentalitate, retardul de multe secole în privința percepției asupra marilor subiecte. Este interesant că deși trăim în era informației, a accesului instantaneu la o uriașă bază de cunoaștere, totuși paradigmele de interpretare pot să fie atât de compromise prin morbul medieval anti-rațional atât de persistent în zonele europene rămase ante-renascentiste, pre-iluministe și non-umaniste.

Este interesant că în urmă cu un secol, pe vremea lui Racoviță și Antipa, din câte pare exista o mult mai bună conectare a elitei de pe aici la civilizația vestului, la perceperea subiectelor de esență, chiar dacă și pe acele vremuri exista un decalaj substanțial (spre exemplu penibilul lamarckism al lui Racoviță, deja mult după Darwin). Acum, în loc ca decalajul să se diminueze, el a crescut incredibil de mult. Prăpastie. Elitele intelectuale ar avea rol să creeze lumina; dar când ele sunt atât de stinse, nătângi, retardate în fel și chip, ce te poți aștepta de la ele?  Unii dintre ei poartă papion și au o fluență verbală demnă de toată admirația, un lexic dezvoltat șamd, dar dacă îi urmărești îndeajuns vei avea surpriza să vezi că de facto ai de a face cu niște moime pre-științifice, niște anti-raționali plini de toate felurile de idioțenii mistice și superstiții demne de omul-cavernelor. 

Ultima actualizare Vineri, 26 August 2016 15:05
Citeşte mai mult...
 
72 de ani de la deportarea evreilor maramureseni PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Joi, 19 Mai 2016 09:18

 

Se împlinesc 72 de ani de la deportarea evreilor maramureşeni. Stabiliţi în regiune începând cu secolul al XVII-lea, aceştia au căzut victime „soluţiei finale” aplicate în anul 1944 de către autorităţile horthiste de ocupaţie.
    Adunaţi iniţial în ghetouri, evreii maramureşeni au fost deportaţi în lagărele de la Auschwitz-Birkenau, lista „trenurilor morţii” fiind următoarea:

-16 mai, tren plecat din gara Sighet cu 3007 evrei..
-17 mai. Tren cu 3052 evrei, plecat din Boureni (Maramureşul de nord, azi în Ucraina).
-18 mai. Tren cu 3248 evrei, plecat din Sighet.
-19 mai. Tren cu 3032 evrei, plecat din Vişeu de Sus.
-20 mai. Tren cu 3104 evrei, plecat din Sighet.
-21 mai. Tren cu 3013 evrei, plecat din Vişeu de Sus.
-22 mai. Tren cu 3490 evrei, plecat din Sighet.
-23 mai. Tren cu 3023 evrei, plecat din Vişeu de Sus.
-24 mai. Tren cu 3328 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de nord).
-25 mai. Tren cu 3317 evrei, plecat din Ocna Slatina (Maramureşul de nord).
-25 mai. Tren cu 3006 evrei, plecat din Vişeu de Sus.
-26 mai. Tren cu 3249 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de Nord).
-28 mai. Tren cu 2208 evrei, plecat din Teceul Mare (Maramureşul de Nord).
-2 iunie. Tren cu 2396 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de Nord).
-6 iunie. Tren cu 1852 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de Nord).

Ultima actualizare Vineri, 20 Mai 2016 18:14
Citeşte mai mult...
 
“Să iubeşti, să râzi, să râzi din nou. Să asculţi şi să înveţi, să spui te rog şi mulţumesc. Să ai opinii. Să le respecţi pe ale celorlalţi. Să fii sincer. Să fii prieten. Să fii tu însuţi.” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 08 Iunie 2011 20:47
Să iubeşti, să râzi, să râzi din nou. Să asculţi şi să înveţi, să spui te rog şi mulţumesc. Să ai opinii. Să le respecţi pe ale celorlalţi. Să fii sincer. Să fii prieten. Să fii tu însuţi.”- Howard Roughan
 
Howard Roughan este un scriitor american care a publicat până în prezent două romane: ”The Up and Corner” (2001) și ”The Promise of a Lie” (2004).
 
El s-a mai implicat și în scrierea altor romane ca și co-autor ”Luna de miere”, ”Ai fost avertizat, Sail” și ”Don„t Blink” care a apărut pe 27 septembrie 2010.
Citeşte mai mult...
 
”Adevăratul timp este un punct care se numeşte "acum", înţepat de o infinitate de drepte care se numesc alegeri în viaţă.” PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 30 Mai 2011 19:33
Adevăratul timp este un punct care se numeşte "acum", înţepat de o infinitate de drepte care se numesc alegeri în viaţă.” (Ioan Gyuri Pascu)
 
Ioan Gyuri Pascu este muzician și actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 și de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues, reggae. A cântat împreună cu grupurile The Blue Workers, Pacific.
 
Citeşte mai mult...
 
Coluche: "Munca este o boala deoarece exista medicina muncii!" PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 26 Mai 2011 17:02
Coluche:"Munca este o boala deoarece exista medicina muncii!"
 
Coluche este pseudonimul actorului francez  Michel Colucci (1944-1986). S-a facut cunoscut in cadrul spectacolelor de music-hall.
Aparitiile sale  televizate au fost asteptate cu enorm interes de public. Moare in urma unui accident de motocicleta in apropiere de Cannes.
Ultima actualizare Joi, 26 Mai 2011 17:24
 
Ralph Waldo Emerson: "Poti cunoaste un om dupa cartile pe care le citeste" PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 25 Mai 2011 20:25
Ralph Waldo Emerson:"Poti cunoaste un om dupa cartile pe care le citeste"
 
Ralph Waldo Emerson (25mai 1803-1882) poet si eseist american.
 
Eugen Lovinescu: "Viata unui om, ca si a unei lumi, se construieste, nu se viseaza." PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Marţi, 24 Mai 2011 18:32
Eugen Lovinescu: "Viata unui om, ca si a unei lumi, se construieste, nu se viseaza."
 
Eugen Lovinescu (1881-1943) critic, istoric literar, dramaturg, romancier roman. Este autorul romanelor "Mite" si "Balauca", in care eroul principal este Mihai Eminescu. In aceste romane este descrisa viata amoroasa a poetului .
 
Pascal: “Raţiunea este metoda lentă şi întortocheată prin care cei care nu ştiu adevărul îl descoperă.” PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Luni, 23 Mai 2011 21:02

Pascal: “Raţiunea este metoda lentă şi întortocheată prin care cei care nu ştiu adevărul îl descoperă.”

Blaise Pascal (1623  - 1662) matematician, fizician şi filosof francez având contribuţii deosebite în numeroase domenii ale ştiinţei, precum construcţia unor calculatoare mecanice, consideraţii asupra teoriei probabilităţilor, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune şi vid.
În urma unei revelaţii religioase în 1654, Pascal abandonează matematica şi ştiinţele exacte şi îşi dedică viaţa filozofiei şi teologiei. În onoarea contribuţiilor sale în ştiinţă numele Pascal a fost dat unităţii de măsură a presiunii, precum şi unui limbaj de progamare.

 
Victor Hugo:"Acolo unde straluceste privirea, e de prisos diamantul" PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 22 Mai 2011 06:51
Victor Hugo: "Acolo unde straluceste privirea, e de prisos diamantul".
Victor Hugo (n. 26 februarie 1802 - d. 22 mai 1885) a fost un poet, dramaturg, romancier şi uneori pictor, de origine franceză. Scriitor romantic, a fost pair al Franţei din 1845, senator al Parisului şi membru al Academiei Franceze din 1841. Printre operele sale cele mai cunoscute pot fi numite Mizerabilii şi Notre-Dame de Paris.
Primele opere ale lui Victor Hugo au fost profund influenţate de François-René de Chateaubriand. Victor Hugo a publicat primul său roman, Han din Islanda, în 1823, la numai 21 de ani. 
Ultima actualizare Duminică, 22 Mai 2011 07:23
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior123456UrmătorSfârşit »

Page 1 of 6

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact