logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STOP ETNOBOTANICE
Hai sa-ti spun de ce am ales etnobotanice PDF Imprimare Email
Scris de Szonja Kadar   
Luni, 24 Ianuarie 2011 12:19
Atunci cand vorbim despre o anumita problema, situatie este bine sa cerem parerea tuturor partilor si sa oferim informatii cat mai bogate pe tema respectiva. In ceea ce priveste consumul de etnobotanice si deschiderea magazinelor in Sighetu-Marmatiei exista persoane care sunt contra, dar si altii care sunt pro. Am incercat sa vedem din perspectiva lor, a tinerilor sigheteni, cei care au consumat sau care inca mai consuma etnobotanice, cand au inceput pentru prima data, in ce context, ce senzatii le produc etc.
 
Astazi iti prezentam 3 cazuri, iar maine vor fi prezentate altele. Iata intrebarile adresate si raspunsurile. V nu este o prescurtare a numelui, ci varsta tinerilor. La ce varsta ai consumat ptr prima data etnobotanice? In ce context? Ce senzatii ai atunci cand le consumi? Ce parere ai despre cei care critica persoanele consumatoare? Crezi ca vei regreta faptul ca ai consumat, pe viitor? Crezi ca etnobotanicele creaza dependeta? Daca da, te consideri dependent?
Citeşte mai mult...
 
“Consumul unui drog o singură dată nu are efecte negative.” PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 23 Ianuarie 2011 10:53
Sondajul propus de noi pe site referitor la consumul de etnobotanice releva urmatoarele aspecte:
- cei mai multi dintre respondenti cred ca, magazinele ce comercializeaza plante etnobotanice reprezinta intr-adevar o problema pentru sigheteni; - o proportie relativ mica nu vad niciun deficit sau inconvenient in existenta lor, iar
- o parte dintre respondenti NU STIU
 
Consideram ca rezultatele releva intr-adevar judecata oamenilor fara a fi influentata in vreun fel sau altul. Ar putea fi oarecum surprinzator faptul ca exista oameni care nu cunosc riscurile consumului de etnobotanice pentru ca nu au suficiente informatii. Ceea ce este de inteles pentru ca deseori nu cunoastem toate fatetele problemelor cu care ne confruntam, indiferent de natura lor.
Prin aceasta campanie initiata de SighetOnline am incercat sa va oferim informatii cat mai multe, din literatura de specialitate, marturii si declaratii ale unor persoane avizate in aceasta situatie. Urmariti si saptamana care urmeaza noi materiale care speram sa va fie utile.
 
Si acum, pentru ca oamenii pot avea convingeri total eronate fată de riscul implicării lor în consumul de substanţe, iata cateva exemple:
Citeşte mai mult...
 
Ce inseamna NECENZURAT? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011 08:06
S-ar putea sa tinzi in a da sinonime acestui cuvant. Cu toate acestea, el reprezinta mai mult. Este numele unui proiect implementat in scopul prevenirii consumului de droguri în mediul şcolar.
 
NECENZURAT este derulat de Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor - Secţia Română, Regiunea 6 Bucureşti, Fundaţia Internaţională Mentor, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Agenţia Naţională Antidrog. Proiectul se desfăşoară în paralel, în 5 ţări (România, Lituania, Croaţia, Kîrghistan şi Federaţia Rusă), precum şi în câteva state din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În anii precedenţi, a fost implementat cu succes în mai multe state din Europa de Vest şi Centrală.
Citeşte mai mult...
 
Poveste de vineri seara PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 21 Ianuarie 2011 20:42
 
Confesiunea unui fost consumator de etnobotanice: ”Luati aminte si nu faceti ca mine” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 21 Ianuarie 2011 10:33
Ultima actualizare Vineri, 21 Ianuarie 2011 09:50
 
Cum recunosti consumul de droguri? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 21 Ianuarie 2011 09:00
Prevenţia consumului de droguri este un proces complex la care trebuie să participe întreaga societate, familia, şcoala, elevii, organizaţiile nonguvernamentale şi cele guvernamentale.
 
Şcoala are un rol esenţial în activitatea de prevenţie, prin obiectivul ei de formare a unor elevi care pot lua decizii responsabile şi sănătoase. Elevii sunt din ce în ce mai expuşi consumului de droguri, de aceea au nevoie de informaţii corecte despre droguri şi de formarea unor atitudini adecvate faţă de consumul de droguri.
 
Tipurile de droguri
• droguri de stimulare (cannabis, amfetamine, cocaina) – accelerează funcţionarea sistemului nervos central, producând alertă şi excitabilitate. Tinerii consumă aceste droguri din nevoia de senzaţii tari, iar ca efect principal este deformarea imaginii realităţii şi scăderea percepţiei riscului.
Ultima actualizare Vineri, 21 Ianuarie 2011 09:49
Citeşte mai mult...
 
Documentar: Despre *magazinele mortii* PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 20 Ianuarie 2011 10:39
Ultima actualizare Vineri, 21 Ianuarie 2011 08:23
 
Unde si cum poti ajunge din cauza consumului de plante etnobotanice PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 20 Ianuarie 2011 10:12
Pentru a nu avea si in Sighetu Marmatiei asemenea cazuri...de luat aminte!
Ultima actualizare Vineri, 21 Ianuarie 2011 08:20
Citeşte mai mult...
 
Ce trebuie sa stii despre droguri? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 20 Ianuarie 2011 09:19
Drogul este o substanta solida, lichida sau gazoasa, a carei folosinta se transforma in obicei si care afecteaza direct creierul si sistemul nervos, schimba sentimentele, dispozitia si gandirea, perceptia si/sau starea de constienta, modificand imaginea asupra realitatii inconjuratoare.
 
Dependenta descrie comportamentul unei persoane care consuma zilnic droguri si care are dificultati in a renunta la consum. Este un comportament tipic, care are drept scop primordial obtinerea unei noi doze de drog, indiferent de mijloacele folosite pentru a atinge acest tel. Se poate vorbi de doua tipuri de dependenta:
Dependenta fizica – se manifesta la reducerea, intreruperea completa sau amanarea administrarii drogului peste limitele suportabile de catre organism. Aceasta nu apare la toate tipurile de droguri ci in special la derivatii opiului (heroina, morfina).
Ultima actualizare Vineri, 21 Ianuarie 2011 08:22
Citeşte mai mult...
 
Sighetul se alătură oraşelor antietnobotanice PDF Imprimare Email
Miercuri, 19 Ianuarie 2011 20:20

Ca şi în alte localităţi, şi la Sighet există locuri de unde se pot cumpăra produse etnobotanice. Sesizând pericolul pe care îl reprezintă consumul acestor produse, administraţia locală sigheteană vrea să interzică comercializarea lor.

"Nu putem fi indiferenţi faţă de acest fenomen al consumului de produse etnobotanice. La următoarea sedinţă de Consiliu Local, voi propune adoptarea unui proiect de hotărâre, prin care să se interzică comercializarea produselor etnobotanice pe raza municipiului Sighetu Marmaţiei", a spus Eugenia Godja, prim-edilul Sighetului.

• Intelectualii sigheteni se raliază împotriva etnobotanicelor

Pentru a vedea cum privesc sighetenii iniţiativa administraţiei locale, am stat de vorbă cu câţiva dintre ei.
"Nu putem sta indiferenţi, fără a lua atitudine împotriva unora care, puşi pe căpătuială, atentează la sănătatea copiilor noştri. Salut intenţia administraţiei publice locale şi cred că, aşa cum în alte locuri s-a reuşit interzicerea comercializării acestor produse etnobotanice, şi la Sighet se va reuşi. Cei care vând aceste produse sunt inconştienţi şi nu au cunoştinţe de specialitate în domeniul farmaceutic. Nu-şi dau seama ce vând", consideră Ioan Mariş, farmacist.
"Suntem împotriva comercializării acestor produse, care sunt un pericol real la adresa vieţii. Viaţa este un dar divin, venit din partea lui Dumnezeu, şi nu putem să fim nepăsători când viaţa, mai ales a tinerilor, este pusă în primejdie. Vom sta de vorbă cu tinerii, cu părinţii, în dorinţa de a-i conştientiza asupra acestui mare pericol. Vom sprijini orice acţiune pentru interzicerea comercializării acestor produse", a afirmat pr. Vasile Aurel Pop, protopopul ortodox de Sighet.

Ultima actualizare Vineri, 21 Ianuarie 2011 08:20
Citeşte mai mult...
 
Simptome si modalitati de preventie a consumului de etnobotanice PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 19 Ianuarie 2011 17:49

Ultima actualizare Vineri, 21 Ianuarie 2011 08:18
 
« ÎnceputAnterior12345UrmătorSfârşit »

Page 4 of 5

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact