logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PAGINA ELEVILOR
Şi de-aş putea (poezie de Horaţiu Ştefanca) PDF Imprimare Email
Scris de Horaţiu Ştefanca   
Sâmbătă, 26 Septembrie 2015 07:11

Și de-aş putea în gol m-aş arunca , 
Lumi de-astea să nu mai văd
C-am chinuit destul , dar acum e timpul să return
Eu tot de fraier am picat , ca şi peştele-ntr-un sac 
Eu de viață sunt sătul şi aş vrea să o return !
 
Şi tare-aş vrea să mor , dar nu pot de dor …
Şi tare-aş vrea să mor dar nu pot …
Că de smecheri şi  borfaşi tare-s săturat , 
Şi sper s-apuc să nu-i mai văd !
Citeşte mai mult...
 
Ziua Internaţională a Educaţiei marcată de elevii de la Vişeu de Sus PDF Imprimare Email
Scris de Brigitte Alexandra Radu   
Marţi, 07 Octombrie 2014 09:13

Ce forme de educaţie sunt eficiente în lumea actuală ? Care sunt tipurile de educaţie imperios necesare în viaţa unui tânăr în lumea contemporană ? Care sunt limitele acestor forme de educaţie ? Toate aceste întrebări şi-au găsit răspunsurile în dezbaterea comună menită să marcheze Ziua Internaţională a Educaţiei la Liceul Teoretic "Bogdan- Vodă", din Vişeu de Sus, moderată de Monica Maria Grad, profesor de limba şi literatura română. Astfel, elevii clasei a XI-a F, profil filologie au răspuns provocării, făcând lobby pentru câteva forme de educaţie în lumea actuală: educaţia formală, educaţia nonformală, educaţia informală şi altele, mult mai specifice şi stringente : educaţia pentru carieră, educaţia financiară sau chiar educaţia parentală.
Ultima actualizare Marţi, 07 Octombrie 2014 09:19
Citeşte mai mult...
 
Viciul societăţii (articol de Marina Georgiana Mogos) PDF Imprimare Email
Scris de Marina Georgiana Mogos   
Miercuri, 06 August 2014 15:17

Viciul  societăţii reprezintă problemele cotidiene  pentru care oamenii încearcă să găsească rezolvări, această misiune fiind uneori foarte grea, dar niciodată imposibilă.
În momentul menţionării termenului “viciu” este foarte posibil să ne gândim la fumat, dependenţă de alcool sau chiar de droguri.În timp ce  incearcă să renunţe la ceea ce le pune sănătatea în pericol, oamenii se mai confruntă cu anumite trăsături de caracter pe care vor să le nege deoarece fie nu le pot accepta, fie le acceptă şi le tratează cu superficialitate.Astfel, un alt viciu este reprezentat de superficialitate, de atitudinea delăsatoare de care deseori dăm dovadă în diferite circumstanţe şi ajungem să regretăm şi să trăim într-o tristeţe constantă pentru că suntem nemultumiţi de societatea în care trăim.Foarte mulţi îşi exprimă dezamăgirea faţă de societate, dar aproape nimeni nu încearcă să schimbe ceva la propria persoană iar acesta este un amănunt important  deoarece schimbarea porneşte de la fiecare dintre noi.De asemenea, este important să înţelegem diferenţele care se remarcă în societate referitoare la religie şi, în mod special, la pasiunile pe care le posedăm.Discriminările care au la bază pasiunile şi aptitudinile noastre sunt des întalnite chiar dacă mulţi sunt de părere că “diferenţele ne fac speciali”.Mai mult decât atât, suntem într-o continuă contradicţie cu noi înşine, nu ştim exact ce ne dorim şi preferăm să ne izolăm.Pe de altă parte, schimbarea nu este imposibilă, nici măcar absurdă, ci mai degrabă un punct de plecare pentru a ne descoperi pe noi.Absurd este mai degrabă faptul că pornim de la premisa ,,diferenţele ne fac speciali” dar ajungem la concluzia că nu acceptăm diferenţele.
Citeşte mai mult...
 
XII E vă spune la revedere! (Articol de Raluca Danci) PDF Imprimare Email
Scris de Raluca Danci   
Vineri, 06 Iunie 2014 20:13

S-a terminat! Ce s-a terminat? Anii de liceu s-au terminat. Cu tristețe în suflet dar cu nostalgia vremurilor bune în minte ne luăm rămas bun de la ”Dragoș Vodă”, de la profesori, prieteni și de la toți cei cu care au alcătuit colectivul actualei clase XII E.
 
Derulând timpul cu patru ani în urmă, ne găsim toți în sala de clasă de la etajul doi. Unii proaspăt veniți în liceu și cam pierduți cu privirea, alții cu ceva experiență, ca subsemnata, dar fiecare boboc în clasa a IX-a E, fiecare cu vise și așteptări care s-au îndeplinit sau nu până în prezent.  Ne-am cunoscut diriginta, o profesoară cu o voce extrem de puternică, care deși la început poate ne-a cam intimidat, ne-a pătruns în suflete, încet și sigur, prin zâmbetul ei contagios, personalitatea exuberantă și felul în care mereu ne atrăgea atenția de faptul că ea vorbește și vorbim și noi. Ce să facem, clasă mare, multe idei ce trebuie exprimate! Și dacă nu dirigintei, cui să ne spunem și noi of-urile?
Ultima actualizare Vineri, 06 Iunie 2014 20:28
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Mihaela Pop- laureata a Concursului National "Armonii de primavara" PDF Imprimare Email
Scris de Coman Dana   
Luni, 26 Mai 2014 09:15

Numele meu este Coman Dana, sunt elevă a Liceului Teoretic “Bogdan-Vodă” din Vişeu de Sus, clasa a XI-a. Având în vedere faptul că studiez într-o clasă axată pe un profil uman, cred că e datoria mea să prezint pe scurt concursul de creație intitulat “Armonii de primăvară”, iar mai apoi să intervievez  una dintre colegele mele, laureată a acestui concurs. Aşadar, pentru început menționez faptul că vorbim despre un concurs desfăşurat la nivel național şi care presupune realizarea unor creații de către elevi, atât în proză, cât şi în versuri, cu scopul de a descoperi micile talente ale societății. De asemenea, acest concurs pune la dispoziție o serie de premii celor care au realizat creații cu adevărat merituoase şi au stârnit interesul şi admirația corectorilor. Prestigiul unei societăți, după cum ştim, se poate obține şi prin intermediul viitorilor prozatori sau poeți, care contribuie într-o mare măsură la promovarea culturii şi demonstrează că totuşi, în această lume a robotizării, automatizării, cineva mai este pasionat şi de artă.
 
Închei printr-o ultimă mențiune şi anume: Toți cei premiați în cadrul acestui concurs întruchipează talente native sau de ce nu, perfecționate în timp. În cele ce urmează o să apelez la bunăvoința colegei mele , Mihaela Pop, una dintre câştigătoarele acestui concurs, pe care o voi ruga să-mi răspundă la câteva întrebări.
Citeşte mai mult...
 
“Si-am inchis ochii. Mi-am anihilat zeul..” PDF Imprimare Email
Scris de Claudia Rohnean   
Joi, 24 Octombrie 2013 06:39

 La capatul vietii, in valtoarea amintirilor, mi-am simtit pulusl secat. Un patrat, si-un cerc, si-un eu, si-un nimeni. Si-am lasat totul balta..
 -Invinsa sau supusa?
 -Crezi ca lucrurile se vor umple de sens?
In calatoria asta intergalactica a sferelor inalienabile sunt singura care are de suferit.. Ranile-mi sunt sangerande, ochii plini de cicatrici. Am divinitatea-n vene.
  Azi te-am luat de mana. De fapt azi mi-am luat trecutul de mana. Mi-am luat pixul, foaia si viata in organele receptoare. Te vad ca-ncerci sa fugi. Am aflat. Suferi de parorexie. Esti intoxicat. Dar totusi, nu mai intoxicat decat mine. Sau poate chiar tu esti cel care mi-ai infectat si ultimul gram de sange, ultima iluzie, ultima picatura din mine. Stii? Cred ca imi placeai mai mult cand te jucai in buclele mele ingalbenite de atatea frecusuri ale degetelor. Viata e extrinseca. Nu simti valorea decat daca totul e plin de beotism. 
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Anuta Pop, directorul Centrului Cultural -Social din Viseu de Sus PDF Imprimare Email
Scris de Claudia Rohnean   
Joi, 18 Aprilie 2013 08:49

Interviu realizat de Claudia Rohnean, eleva in clasa a XI-a E (Liceul "Bogdan Voda" Viseu de Sus), cu directorul Centrului Cultural -Social din Viseu de Sus, d-soara Anuta Pop, cu ocazia Expo-Viseu (17.04.2013).

R -Ce înseamnă astăzi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus atât pentru vişeuani cât şi pentru întreg sistemul social?

A. P. -Ei bine, Centrul Cultural- Social Vişeu de Sus a luat naştere din dorinţa de a promova atât arta şi cultura, cât şi o societate în care meritocraţia şi adevăratele valori sunt la ele acasă. Totodată, prin programele pe care le desfaşurăm ne dorim să anihilăm orice fel de disproporţionalităţi create prin prisma diferenţelor de etnie sau naţionalitate. Tot ceea ce ne dorim este să fim o mare familie şi să vă oferim vouă, elevilor, generaţiei care va urma, un mediu propice de dezvoltare şi o vastă paletă de informaţii din care veţi putea acumula cunoştinţe inedite şi în aceleşi timp extrem de folositoare în drumul pe care îl veţi alege.

Ultima actualizare Joi, 18 Aprilie 2013 08:56
Citeşte mai mult...
 
Sa stii mai multe, sa fii mai bun la Viseu de Sus- actiuni culturale PDF Imprimare Email
Scris de Claudia Rohnean   
Marţi, 02 Aprilie 2013 06:52

Săptămâna “Să ştii mai multe, să fii mai bun”, a debutat pentru Liceul Teoretic “Bogdan- Vodã” din Vişeu de Sus cu o scurtã escapadă la Muzeul de Istorie şi Etnografie, Centrul Cultural şi Social- condus de Anuţa Pop, cât şi cu un memento al regăsirii tainelor poeziilor la Biblioteca Orăşenească Vişeu de Sus- eveniment organizat în urma zilei de 31 martie, zi care trezeşte în inima fiecărui licean sentimente de mândrie şi admiraţie pentru regretatul poet Nichita Stănescu.

Prezentarea intenţiilor Centrului Cultural şi Social a fost realizatã de cãtre directorul acesteia, Anuţa Pop, care le-a ilustrat elevilor prezenţi importanţa lecturii, scrierii şi comunicãrii corecte în lumea contemporanã, aparent deschisã catre comunicare şi socializare,însã care ajunge mai degrabã la degradarea limbii şi a scrierii.

Ultima actualizare Marţi, 02 Aprilie 2013 07:29
Citeşte mai mult...
 
Opinii despre concursul "Scriitor pentru o zi" la a cincea ediţie! PDF Imprimare Email
Scris de Dragos Paula   
Vineri, 01 Februarie 2013 21:23

Şi iată că „Scriitor pentru o zi” a ajuns la cea de-a cincea ediţie! Liceul „Regele Ferdinand” a lansat, din nou, concursul care oferă elevilor oportunitatea de a împărtăşi plăcerea de a scrie, talentul şi pasiunea de a crea mici „opere literare”. În această ediţie, elevii au trebuit sa compună o creaţie originală, în care să introducă un fragment despre personalitate. Astfel, cerinţa a fost următoarea: „Imaginează-ţi… Imaginează-ţi, măcar pentru o zi, că eşti un scriitor celebru. Imaginează-ţi că ai scris cândva, nici măcar nu-ţi mai aduci aminte când, un text frumos, interesant, un text care merită să fie cunoscut. Din păcate, găseşti din el doar un fragment. Fragmentul este acesta: „Personalitatea nu e ceva ce ai, ce primeşti o dată pentru totdeauna. Nu ți se dă, nu ți se ia. Sunt unii care-și lasă adevărata «personalitate» în copilărie sau în adolescență. Sunt unii care o leapădă pentru un rol social mai coerent și, poate, mai comod. Sunt alții care își descoperă «personalitatea» târziu. Alții care tot caută și nu găsesc nimic. Alții care caută ceea ce deja au fără să știe. Sunt și din cei care nu-și pun problema...''

Ultima actualizare Sâmbătă, 02 Februarie 2013 16:30
Citeşte mai mult...
 
Slabiciune si pacat PDF Imprimare Email
Scris de Paula Dragoş   
Joi, 31 Ianuarie 2013 18:48

 ,,-Este bogată?” „-Nu, nu este..” i-am răspuns. ,,–Este populară?” ,,-Nu, nu este cunoscută..” „-Spune-mi...este...este mai frumoasă decât mine?” „–Elvira...” „-Nu...Spune-mi! Vreau să ştiu!” „-Nu inţelegi? Frumuseţea nu este exterioară, nu ţine o veşnicie ..Nu este ceva definitoriu..Nu înseamnă numai trăsături perfecte..Frumuseţea izvorăşte din sublim şi simplitate. Frumuseţea este dată de lumina din inimă, de zbuciumul din privire..Frumuseţea exterioară este frecventă...Însă ce  ascunzi sub înfăţişare..Aceea este frumuseţe...sau urât.”     „-Atunci de ce ea? De ce ea şi nu eu?!”

Încă mă mai gândesc dacă aş fi putut să îi ofer un alt răspuns...Dacă ar fi fost o altă cale mai uşoară, mai puţin dureroasă..Mă simt vinovat. Mă simt responsabil .A fost, totuşi, o parte din viaţa mea, din mine. Am impărtăşit vise, dorinţe, aspiraţii, regrete...lumi. Mi s-a dăruit precum o pasăre îşi dăruieşte aripiile cerului: tăcută, cuminte. Doar când mă gândesc la trupul ei voluptos, cum tremura sub mine şi sentimentul împlinirii care mi-l conferea având-o aproape de mine, mă face să mă îndoiesc de judecata-mi si de alegerea pe care am făcut-o.

 Era într-o seară de primăvară. Aprilie. Aer proaspăt, natură vie, totul părea mai frumos..iar când am zărit-o...totul părea a basm. Mă aflam la evenimentul anual al oraşului, un bal mascat, dansant, organizat de conducere pentru strângerea unor fonduri. Act de caritate, se pronunţa.  

Ultima actualizare Vineri, 01 Februarie 2013 16:58
Citeşte mai mult...
 
Secrete din Liceul Pedagogic Regele Ferdinand PDF Imprimare Email
Scris de Dunca Adriana Silvia   
Joi, 24 Ianuarie 2013 10:26

 

Copiii sunt o adevărată valoare, nu predau de mult timp, însă de aproape 3 ani am norocul de a face acea  practică pedagogică din cadrul Liceului Pedagogic Regele Ferdinand, filiera vocațională.
Atunci când sunt în fața clasei simt o adevărată plăcere, când văd acele suflețele care stau ochi și urechi la ceea ce spun eu, mă simt mândră de mine. Bineînțeles, acestea nu ar fi posibile fără o mare susținere din partea profesorilor metodiști (și nu numai), și anume : Rodica Gheorghiu, Bout Odarca, Sechel Ovidiu, Sautriot Mihaela, Rus Dumitru, Lumei Mihai, Pop Toader, Simion Rozaura, Miel Monica și Pozman Diana, Tămaș Maria; și învățătoarele de la clasă. Deși nu exprim mereu acest lucru sunt recunoscătoare pentru sprijinul acordat și pentru indicațiile necesare.
Ultima actualizare Vineri, 25 Ianuarie 2013 16:55
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 1 of 10

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact