logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
Rezultatele dezastruoase de la BAC zdruncină facultăţile şi le concediază profesorii PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 14 Iulie 2011 07:49

După ce jumătate dintre candidații la examenul de bacalaureat 2011 nu au promovat examenul, universităţile trebuie să găsească soluţii pentru a face faţă, din punct de vedere financiar, lipsei de studenţi plătitori de taxe.

 

Criza le paşte atât pe cele private, cât şi pe cele de stat. Replicile "cutremurului" de la Bacalaureat se vor resimţi cât de curând şi în universităţi. Numărul mic de posibil candidaţi le poate dezechilibra financiar atât pe cele private, cât şi pe cele de stat. Cum legea nu le permite să modifice taxele pe ultima sută de metri, unii rectori caută deja alte soluţii pentru a face faţă crizei de studenţi. Concedierea câtorva profesori este una dintre ele

Citeşte mai mult...
 
Titularizarea in invatamant a inceput astazi PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Iulie 2011 09:59

Dimineata a inceput cu emotii pentru aproximativ 1.300 de maramureseni care intentioneaza sa munceasca in scoli si licee. Acestia sustin examenul de titularizare, in urma caruia vor fi repartizati pe posturi. Concurenta de anul acesta este mare avand in vedere ca exista doar 143 de locuri titularizabile.

Testarea a inceput la ora 10:00 si se va incheia la 14:00. La fel ca la bacalaureat, viitorii profesori vor fi supravegheati cu camere video pe perioada desfasurarii examinarii, pentru a elimina riscul de frauda.

Pentru a fi titulari pe un post, candidatii trebuie sa obtina note peste 7 la examenul de azi, in timp ce pentru locurile de munca netitularizabile din invatamant li se cere o nota mai mare de 5.

„Sper sa prind un post mai bun, mai apropiat de casa”, a declarat pentru eMaramures una dintre candidatele la titularizare.

Cand vine vorba de emotiile dinaintea examenului, chiar si absolventii foarte bine pregatiti au simtit fiori in dimineata aceasta. „M-am pregatit cateva luni bune, dar am emotii foarte mari. Asta e o problema grava!”, marturiseste un alt candidat.

Citeşte mai mult...
 
România este fruntaşă la analfabetism PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 13 Iulie 2011 08:23
Elevii români au un nivel scăzut al competenţelor de citire, arată cel mai nou studiu anual al Comisiei Europene privind competenţele elevilor de pe continent. Nu doar că elevii stau prost la citit, dar în şcolile româneşti lipsesc şi specialiştii care să le ofere copiilor rămaşi în urmă sprijin pentru a recupera decalajele.
 
Cercetarea arată că peste 40% din adolescenţii de 15 ani şi peste 38% din elevii de clasa a IV-a citesc cu dificultate. Acest lucru înseamnă că românii pot cu greu să înţeleagă ceea ce citesc mecanic: ei localizează o singură informaţie într-un text şi pot identifica doar subiectul principal. Studiul arată că tinerii români nu pot să facă mai mult de o conexiune între o informaţie pe care o găsesc în textele citite şi cunoştinţele din viaţa de zi cu zi sau nici măcar nu pot realiza acest lucru. Cercetarea mai arată că 41% din elevii români au acasă mai puţin de 10 cărţi.
Citeşte mai mult...
 
La Universitatea de Nord, specializarea autorizată "Măsurători terestre şi Cadastru" organizează admitere şi în acest an PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 12 Iulie 2011 22:00

Prof. univ. dr. ing. mat. Gheorghe M.T. Rădulescu, responsabilul specializării "Măsurători terestre şi Cadastru" a Facultăţii de Resurse Minerale şi Mediu precizează:

 

Incepând din anul universitar următor secţia noastră va deveni una din cele mai performante din cele 11 câte funcţionează în prezent în România, fac precizarea că există centre în ţară, chiar la universităţi de renume la care constructori, horticultori sau silvici pregătesc geodezi, este o anomalie ce se va corecta în timp. Noi avem asigurate spaţii, dotarea necesară la nivel mondial, iar toate cadrele noastre sunt doctori sau doctoranzi în domeniu, deci geodezi sau topografi. Referitor la perspectivele absolvenţilor acestei specializări, profesorul universitar Gheorghe M.T. Rădulescu declară că aceştia pot activa în cadrul unor firme specializate în măsurători terestre (construcţii, miniere, geologice, reţele edilitare, ape etc), la servicii de specialitate din primării ori prefecturi, la oficii de cadastru şi publicitate imobiliară, servicii de carte funciară ori ca specialişti-experţi independenţi.

Citeşte mai mult...
 
Afla la ce liceu sau grup scolar din Maramures ai fost repartizat si care sunt mediile de admitere PDF Imprimare Email
Marţi, 12 Iulie 2011 10:52

In urma cu scurt timp, a fost incheiata, la nivel national, prima etapa a repartizarii computerizate pe licee si grupuri scolare a absolventilor de clasa a VIII-a. Softul implementat de catre Ministerul Educatiei a facut distributia in functie de medii, respectiv de optiunile elevilor, dupa ce documentele de inscriere au fost analizate de Centrul National de Admitere, in baza metodologiei specifice. Rezultatele vor fi afisate la fiecare unitate de invatamant in parte pana cel tarziu in data de 13 iulie, insa ele pot fi deja consultate pe internet.

Surpriza acestei etape de repartizare o reprezinta unitatile de invatamant liceal din Sighetu Marmatiei, unde mediile de admitere sunt foarte mari. Spre exemplu, la "Dragos Voda", specializarea Stiinte ale Naturii, toti cei 30 de candidati declarati intrati in urma distribuirii au note peste 9.40. Pe locul doi in topul liceelor maramuresene se afla colegiul baimarean Vasile Lucaciu, unde la Matematica-Informatica ultima medie de intrare a fost 9.42. Cunoscutul colegiu Sincai se afla abia pe pozitia a treia in clasamentul judetean, in timp ce Liceul de Arta este in afara topului 20.

Vezi distribuirea pe licee in Maramures AICI

Citeşte mai mult...
 
Peste 1.000 de locuri in plus la liceele si grupurile scolare din Maramures PDF Imprimare Email
Luni, 11 Iulie 2011 13:24

Peste 4.600 de absolventi de clasa a VIII-a din judetul Maramures vor fi repartizati computerizat in licee si grupuri scolare in cursul zilei de maine, 12 iulie. Copiii au practic locurile asigurate in invatamantul liceal avand in vedere ca sunt puse la dispozitia lor nu mai putin de 5.700 de locuri – cu peste 1.000 mai multe decat cifra celor care au terminat anul acesta cursurile la gimnaziu. Concurenta va exista doar la unitatile de invatamant bine cotate din Baia Mare si Sighetu Marmatiei, unde, la fel ca anii trecuti, se asteapta sa fie inscrisi chiar si trei - patru elevi pe un loc.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, elevii maramureseni care au optat pentru liceele vocationale au fost deja repartizati, la fel si absolventii de etnie roma, care au avut locuri special rezervate. Prioritate au avut si copiii veniti din alte judete.

Informaticianul Dorin Sandru spune ca pana in acest moment bazele de date au fost verificate si trimise catre Ministerul Educatiei iar maine, 12 iulie, va incepe practic procedura de distribuire a elevilor pe unitati de invatamant.

“La repartizarea computerizata participa 4.687 de elevi. Deja au fost repartizati in liceele cu profil vocational 425 de elevi, 51 de elevi pe locurile speciale pentru romi si 81 de candidati din alte judete, care au dorit sa se inscrie in Maramures pentru a-si continua studiile”, a afirmat Dorin Sandru.

Citeşte mai mult...
 
Bac 2011 - reloaded PDF Imprimare Email
Luni, 11 Iulie 2011 10:24

Cei care au ratat Bacalaureatul în prima sesiune pot să se înscrie din nou, la a doua sesiune, în perioada 11-15 iulie. Probele de competenţe sunt programate în perioada 22-26 august, iar probele scrise încep în 29 august şi se încheie în 2 septembrie.

• 22-23 august  - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
• 22-24 august  - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
• 23-24 august  - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
• 25 - 26 august - Evaluarea competenţelor digitale – proba D
• 29 august - Limba şi literatura română – proba E a) – probă scrisă
• 30 august - Limba şi literatura maternă – proba E b) – probă scrisă
• 31 august - Proba obligatorie a profilului – proba E c) – probă scrisă
• 2 septembrie - Proba la alegere a profilului şi specializării – probă E d) – probă scrisă
• 4 septembrie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
• 5-6 septembrie - Rezolvarea contestaţiilor
• 7 septembrie - Afişarea rezultatelor finale.

Citeşte mai mult...
 
Despre motivele dezastrului de la examenul de bacalaureat 2011 PDF Imprimare Email
Luni, 11 Iulie 2011 10:07

Specialisti din sistemul de invatamant preuniversitar si reperezentanti ai organismului de control al acestuia analizeaza la rece motivele care au dus in acest an la cel mai slab procent de promovabilitate la bacalaureat din istoria invatamantului.

In Maramures, aproape 54% dintre absolventii liceelor au fost declarati respinsi la examenul de bacalaureat. Purtatorul de cuvant Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures, Pavel Filip, confirma ca procentul de promovabilitate nu a fost niciodata atat de scazut, iar directorii prestigioaselor institutiilor de invatamant preuniversitar din judet recunosc ca rezultatele sunt un semnal de alarma.

„Fara indoiala, se ascunde un grav adevar in acest rezultat. Oamenii de meserie, profesorii, profesionistii nu sunt foarte uimiti de rezultatul acesta. Pe de alta parte, decizia politica a contribuit la scoatere la iveala a unui aspect ingrijorator din invatamantului romanesc”, a precizat Janina Friedrich, director al Colegiului National „Vasile Lucaciu”. 

Pavel Filip, purtator de cuvant al ISJ Maramures, spune ca promovarea bacalaureatului a devenit „obsesie nationala”. “Ne confruntam cu fenomenul cunoasterii de sine defectuoase. Unii au o imagine falsa despre ceea ce pot sa faca, pentru ca nu intervin sistemele de corectie”, a mentionat Filip.

Si in cazul invatamantului, ceea ce unii numesc catastrofa, nu s-a declansat brusc, insa nimeni nu a luat masuri pentru a contracara rezultatul. Directorul Colegiului National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, Janina Friedrich, e de parere ca „absolventii din 2011 sunt expresia societatii care i-a produs”, dar ca ei “nu sunt nici mai buni, nici mai rai decat copiii de ieri si nici decat cei de maine”.

Citeşte mai mult...
 
Note mai mari cu peste trei puncte la contestaţii în Maramureş PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 08 Iulie 2011 16:54

În urma contestaţiilor, promovabilitatea la examenul naţional de Bacalaureat în judeţul Maramureş a crescut cu 1,24 de procente, adică de la 46,41% la 47,65%.

 

În unele cazuri, notele s-au modificat şi cu trei puncte. Foarte mulţi candidaţi din Maramureş care au depus contestaţii au obţinut note mai mari sau mai mici cu peste un punct şi jumătate. Spre exemplu numai la biologie, 10 note au fost majorate cu un punct şi jumătate. Dintre acestea, patru elevi au obţinut note mai mari, iar şase dintre ei au fost reevaluaţi cu note mai mici.

 

Situaţia la limba şi literatura română este mai gravă. Din cele 26 lucrări cu diferenţe mai mari de 1,5 puncte, 23 de note au fost majorate, iar trei elevi au primit note mai mici.

Citeşte mai mult...
 
Liceele, "blindate" cu camere de supraveghere de la anul PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 07 Iulie 2011 08:07

Multe din şcolile care conduc la capitolul promovabilitate nu au fost supravegheate video în timpul Bacalaureatului. De la anul, instalarea camerelor ar putea schimba lucrurile.

 

În zece judeţe din ţară, elevii care au dat Bac-ul nu au stat cu frică de camerele video. Lucrurile s-ar putea schimba însă de anul viitor, când supravegherea s-ar putea face în acelaşi fel pentru toată lumea. În fiecare judeţ s-a înregistrat o reducere semnificativă faţă de anii trecuţi a numărului celor care au promovat examenul, fie că au fost supravegheaţi video, fie că nu. Camerele nu au fost motiv de stres pentru toată lumea: unii au transmis bezele, alţii au făcut câteva figuri de dans şi într-o sală de clasă din Târgovişte, tot examenul, camerele au filmat doar fundul unei supraveghetoare.

Citeşte mai mult...
 
Scoala romaneasca in cautarea/ recuperarea identitatii PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 06 Iulie 2011 11:51
Aderarea la Uniunea Europeană este un moment istoric şi deosebit de important pentru România. Chiar dacă cu câtiva ani înainte ne gândeam la beneficiile acestui lucru, ne doream să facem şi noi parte din rândul celor ce au primit acceptul, momentul aderării nu a schimbat prea mult lucrurile. Acest fapt poate fi identificat în variate domenii de activitate şi viată socio-profesională.
 
Dacă ar fi să întrebăm pur şi simplu oamenii despre ce s-a schimbat în viaţa lor de la intrarea în U.E., mulţi ar spune că, absolut nimic. Cei de la ţară, vor vorbi de regulile “prosteşti”care le-au fost impuse, despre “inteligenţii” care au venit acum să le spună cum să-şi crească animalele, ce să le dea de mâncare şi ce condiţii să le ofere pentru a nu se simţi stresate şi a nu le afecta şi lor viaţa.
 
Domeniul educaţional este unul dintre punctele fierbinţi care necesită să fie restructurat şi reformat. Un domeniu care are nevoie de ajutor pentru a renaşte şi a da beneficiarilor ceea ce îşi doresc. Din păcate, dacă până acum, nimeni nu îi contesta identitatea, mai nou, toate reformele şi revoltele, nemulţumirile oamenilor se învârt în jurul educaţiei. Mass-media scoate în evidenţă lipsurile din educaţie, cadrele didactice se arată nemulţumite de condiţiile în care trebuie să lucreze, iar elevii şi părinţii din ce în ce mai dezamăgiţi. Nu se face şcoală, e nevoie de ore particulare pentru a putea trece clasă la anumite materii, manualele şi alte materiale didactice auxiliare trebuie achiziţionate pe cont propriu ceea ce înseamnă că, eforturile financiare sunt mari, însă rezultatele încă nu se văd. De ce?
Ultima actualizare Miercuri, 06 Iulie 2011 11:57
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior31323334353637383940UrmătorSfârşit »

Page 40 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact