logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
Unii profesori vor ca ziua de 6 ianuarie 2014 sa fie libera PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 18:59

Mai mulţi profesori vor ca ziua de 6 ianuarie 2014 să fie zi liberă. Dascălii au postat pe un site o petiţie prin care solicită Ministerului Educaţiei să prelungească vacanţa de iarnă a elevilor, pentru că în data de 6 ianuarie creştinii sărbătoresc Boboteaza (Botezul Domnului Iisus Hristos) şi se cuvine ca şi elevii să fie liberi, potrivit realitatea.net.
În petiţie se arată că "Vacanţa de iarnă a anului şcolar 2013-2014 se sfârşeşte pe 5 ianuarie. Elevii ar trebui să se prezinte la şcoală pe 6 ianuarie. În tradiţia ortodoxă, în acea zi sunt sărbătorite: Botezul Domnului Iisus Hristos şi Dumnezeiasca Arătare. Vă rugăm, cu mult respect, să aprobaţi prelungirea vacanţei de iarnă cu două zile pentru a se putea prăznui cum se cuvine şi ziua de 7 ianuarie (Soborul Sfântului Ioan Botezătorul), aşa cum s-a întâmplat aproape întotdeauna, începând cu înfiinţarea învăţământului în România şi aşa cum binecuvântează Domnul nostru Iisus Hristos prin Biserica Ortodoxă".
Potrivit Ministerului Educaţiei, "inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar".

"Ar trebui să respectăm structura anului şcolar"
Părerile dascălilor maramureşeni sunt împărţite vizavi de această propunere. Unii dintre ei cred că structura anului şcolar, aprobată prin ordin de ministru, nu se poate modifica pentru astfel de solicitări. Prea multe zile libere ar putea conduce spre altceva, ar putea să se ajungă ca numărul zilelor de şcoală să fie mai mic decât în Uniunea Europeană. De asemenea, în plan practic, în ziua de 6 ianuarie, chiar dacă e prima zi de şcoală după vacanţa de iarnă, elevii, mai ales cei din mediul rural, ar putea fi tentaţi să-şi ia zi liberă în continuarea vacanţei.

Citeşte mai mult...
 
Balul dovleacului la Scoala Generala din Sarasau PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 14 Noiembrie 2013 19:44

Şi la Şcoala Generală Sarasău a fost marcată sărbătoarea de Halloween. Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloweenul este acum sărbătorit în foarte multe țări de pe glob, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, mai nou şi în România. Elevii claselor I-VIII au avut ocazia de a participa mai târziu cu câteva zile, în data de 5 noiembrie, la o activitate ce şi-a dorit să fie percepută ca o adaptare a acestei sărbătări de origine britanică pentru elevii români.

Activitatea a fost organizată de domnul profesor Slujeru Marin şi profesoara Cupcea Ioana, cu implicarea directă a doamnei directoare a şcolii,prof. Daniela Elena Lazăr şi cu participarea domnului primar, Ioan Covaci. Elevii Şcolii Gimnaziale Sarasău au marcat Halloween-ul alături de diriginţi şi învăţători, părinţi şi bunici, la Căminul Cultural din localitate. Preşcolarii au fost reprezentaţi de doamna educatoare Branic Irina.

Ca întotdeauna,reuşita unei activităţi extraşcolare ţine de implicarea tuturor factorilor, în acest caz o implicare majoră au avut-o elevii claselor a II-a A, a V-a, a VI-a A, a VII-a şi a VIII-a, împereună cu părinţii acestora, cei care au achiziţionat sau confecţionat costumele şi materialele decorative. Activitatea a avut ca punct de pornire vizitarea “Sălii Groazei”, de care au fost responsabili elevii clase a VII- a, trecându-se apoi la prezentarea unor miniscenete , de către clasele a V-a şi a VIII-a, şi la parada costumelor.

Citeşte mai mult...
 
Saptamana legumelor si fructelor la Gradinita nr. 7 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 04 Noiembrie 2013 12:28

„SĂPTĂMÂNA FRUCTELOR ŞI A LEGUMELOR DONATE!"
În cadrul acestei Campanii,Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7,Step by Step,Sighetu Marmaţiei,director,prof.Iodi Rodica,a avut azi,1 noiembrie 2013,o zi plină de încărcătură sufletească. Pornind de la mic la mare,de la copii la părinţi şi bunici,coşul fructelor din grădiniţă a fost umplut cu generozitate ,ajungând sa cântărească 98 kg .Fructele au fost donate copiilor de la Centrul de zi  „AJUTĂ” din oraşul nostru.Această Campanie socială de sprijinire a copiilor aflaţi în dificultate se desfăşoară în cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară.Toţi preşcolarii grădiniţei  ,îndrumaţi de toate cadrele didactice au accentuat că toţi trăim împreună intr-o societate unită şi solidară în care contează valenţele umanitare,implicarea şi responsabilitatea.
 
   Preşcolarii au avut un motiv în plus să fie mai buni,mai sensibili şi foarte fericiţi că au făcut o faptă bună.
Ultima actualizare Luni, 04 Noiembrie 2013 12:35
Citeşte mai mult...
 
Centru de excelență inaugurat la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 03 Noiembrie 2013 18:49

Sâmbătă, 2 noiembrie, la Școala Ioan Mihalyi de Apșa a fost inaugurat un centru de excelență.''În cadrul acestui centru de excelență elevii se vor pregăti la disciplinele limba română, matematică și biologie sub îndrumarea profesorilor : Laura Simion, Claudia Tifenbacher, Mirela Dobra, Alina Florea, Otilia Crăciun, Ioana Coroian Mariș, Liliana Puț, Gențiana Ierima, Edith Roman, Mariana Rad, Mirela Nan, Alina Ilieș, Magdalena Vișovan, Mihaela Berinde, Ioan Bizău, Gheorghe Andrașciuc, Florin Simion. Cursurile se vor ține în zilele de sâmbătă între orele 9-11. Aceste cursuri pot fi urmate și de alți elevi de la alte instituții de învățământ din Sighet și împrejurimi. Sperăm ca elevii care urmează aceste cursuri să poată obține rezultate dintre cele mai bune la olimpiadele școlare și la alte competiții de profil'', a spus prof. Florin Simion, directorul Școlii Ioan Mihalyi de Apșa.

Citeşte mai mult...
 
Elevii scolii din Vadu Izei in ajutorul persoanelor institutionalizate in CRRPH Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Holici Angelica   
Vineri, 01 Noiembrie 2013 08:41

In cadrul campaniei naţionale ,,Săptămâna legumelor şi fructelor donate” din cadrul STRATEGIEI NAŢIONALE DE ACŢIUNE COMUNITARĂ, elevii de la Scoala Gimnazială Vadu-Izei , coordonaţi de prof. Silviu Trifoi, prof. Angelica Holici, prof.Daniela Arba şi prof. Mirela Ananie, s-au mobilizat şi pe parcursul celor 5 zile ale campaniei (27.10.2013-31.10.2013), şi au reuşit să adune cartofi, mere, pere, nuci,ceapă, varză,morcovi şi ardei în cantitate de 500kg.
Legumele şi fructele adunate vor fi trimise vineri câtre CENTRUL DE RECUPERARE ŞI REABILITARE A PERSOANELOR CU HANDICAP din Sighetu-Marmaţiei condus de Gheorghe Tomoiagă.
Scopul campaniei a fost sensibilizarea elevilor şi părinţilor pentru bătrânii şi copiii nevoiaşi, a persoanelor instituţionalizate si a celor cu handicap,conştientizarea că orice gest frumos făcut de cei din jur este un prilej de a lega prietenii, de a arăta exemple pozitive de comportament, de a cultiva spiritul de solidaritate, de comuniune, sentimentul de dragoste şi prietenie.
Citeşte mai mult...
 
Elevii maramureşeni îşi continuă afirmarea în concursurile naţionale de dezbateri educative PDF Imprimare Email
Scris de Monica Grad   
Marţi, 29 Octombrie 2013 08:58

În perioada 24-27octombrie, cinci elevi alături de profesorii lor din Maramureş au participat la Concursul Naţional de Dezbateri Academice pentru elevi « Tinerii în viaţa comunităţii », desfăşurat la Slănic Moldova, judeţul Bacău. « Tinerii în viața comunității » este un proiect ARDOR Moldova, susținut de Ministerul Tineretului şi Sportului, având drept parteneri : Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Judeţean Bacău, CCD Bacău, Ardor Dobrogea, Ardor Oltenia şi NordArdor şi desfăşurându-se în formatul World Schools.
    Elevii maramureşeni participanţi la acest concurs provin de la Liceul Borşa : Viorel Ieremiaş, Ioana Tomoiagă şi Alina Ciumău şi de la Liceul Teoretic « Bogdan –Vodă », din Vişeu de Sus, respectiv : Vlad Cristian Coman şi Dorin Lucian Giurgi. Aceştia au fost îndrumaţi şi însoţiţi de profesori de limba şi literatura română, în speţă : Mirela Şteţco, de la Liceul Borşa şi Monica Maria Grad de la Liceul Teoretic « Bogdan- Vodă ». În rundele  competiţiei elevii au făcut parte din echipe mixate, în interiorul cărora au fost urmărite nu numai spiritul de echipă şi abilitătile de comunicare şi cele antreprenoriale, ci şi învăţarea prin cooperare în cadrul echipei. Moţiunile competiţiei au vizat teme privitoate la dilemele lumii contemporane, în speţă  două moţiuni pregătite : Acest parlament ar trimite părinţii la şcoală şi Acest parlament ar desfiinţa sistemul tradiţional de notare şi două moţiuni impromptu. 
Ultima actualizare Marţi, 29 Octombrie 2013 09:08
Citeşte mai mult...
 
Seminarii de educație ecologică pentru copii la Scoala Gimnaziala Vadu Izei PDF Imprimare Email
Scris de Prof. Angelica Holici   
Luni, 21 Octombrie 2013 20:09

In data de 22 octombrie 2013 la Scoala Gimnaziala Vadu Izei, vor avea loc Seminariile de educație ecologică pentru copii din cadrul ultimei etape a Campaniei de informare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”  elaborat de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice.

Obiectivul principal al seminarului constă în informarea corectă a copiilor în ceea ce privește problemele legate de igienă și consumul de apă. De asemenea, se va încerca instruirea acestora și crearea unei atitudini pozitive în relația lor cu mediul înconjurător.
Beneficiarii seminarului sunt 60 de elevi ai scolii  (20 de prescolari, 20 de elevi de școală primară si 20 de elevi școala gimnazială) din comunitatea locala.
 Activitatile vor incepe  la ora 9:00, cu activitatea de la Gradinita Vadu Izei, vor continua cu seminariile sustinute la Scoala Gimnaziala la clasele primare si gimnaziale. In ceea ce priveste logistica necesara organizarii seminarului, echipa Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice se va ocupa de absolut tot.
Seminarul de educație ecologică este organizat de profesorii  care au participat la Seminarul de Formare de Formatori  : prof.  Mirela Ananie, prof. Daniela Arba, prof. Angelica Holici , prof.Adriana Serdenciuc si este sustinut de directorul scolii Silviu Trifoi.

Citeşte mai mult...
 
Rezultate deosebite obţinute din nou de elevii vişeuani la concursul "Dezbatem România !" PDF Imprimare Email
Scris de Monica Grad   
Joi, 17 Octombrie 2013 07:00

În perioada 11-13 octombrie 2013,  echipa de dezbatere "Mighty Debaters" a Clubului de dezbatere "M. A. I. ", de la liceul Teoretic “Bogdan- Vodă”, din Vişeu de Sus au participat la Concursul de dezbateri academice “Dezbatem România ! », desfăşurat în perioada menţionată la Braşov. La prima lor parcicipare în această formulă, elevii Silvia Florica Petrovai, Vlad Cristian Coman şi Dorin Lucian Giurgi, au reuşit să ocupe locuri onorante la acest concurs. Astfel, în clasamentul individual al vorbitorilor, Vlad Cristian Coman a obţinut locul al 3-lea, Dorin Lucian Giurgi locul al 4-lea, iar Silvia Florica Petrovai a ocupat locul al 14-lea, dintr-un număr de 96 de vorbitori. Elevii vişeuani au fost pregătiţi de Monica Maria Grad, profesor de limba şi literatura română.
    Echipa vişeuană a evoluat atât în rolul de guvern , cât şi de opoziţie timp de trei runde, pornind de la cele două moţiuni anunţate ale competiţiei : » Acest Parlament ar reduce automat pedepsele pentru infracţiunile comise de persoanele care au minori în grijă », « Acest Parlament crede că studiul multidisclipinar oferi mai multe oportunităţi decât specializarea într-un singur domeniu «  şi de la o moţiune Impromptu în cea de-a patra rundă.
Ultima actualizare Joi, 17 Octombrie 2013 07:10
Citeşte mai mult...
 
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala prelungirea calitatii de titular in invatamant dupa pensionare PDF Imprimare Email
Miercuri, 02 Octombrie 2013 07:10

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis marti ca este neconstitutionala prelungirea calitatii de titular in invatamant de catre consiliul de administratie si, respectiv, senatul universitar, dupa pensionare. Articolele declarate neconstitutionale au fost adaugate la Legea Educatiei Nationale in decembrie anul trecut, de catre fostul ministru Ecaterina Andronescu, prin ordonanta care stergea si incompatibilitatile rector-parlamentar.
 
In urma deciziei de astazi a Curtii Constitutionale, toti profesorii care au fost mentinuti ca titulari in invatamantul universitar sau preuniversitar dupa iesirea la pensie trebuie sa nu mai ocupe calitatea de titular. Ei pot ramane in invatamant in regim de plata cu ora. 
 
Afectati de aceasta modificare sunt si profesorii universitari care au iesit la pensie si fac parte din Senatele universitare, intrucat doar cadrele titulare pot fi in functii elective.
Citeşte mai mult...
 
INVATAMANT - Liberalul Vasile Ban va fi numit in postul de inspector scolar general adjunct, in locul lui Cristian Heuberger PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Septembrie 2013 16:59
Fostul inspector general adjunct, Cristian Heuberger, va fi inlocuit in functie tot de catre un liberal. Liderii PNL Maramures au ales ca postul, care a ramas vacant la sefia Inspectoratului Scolar (ISJ) Maramures incepand din 1 septembrie, sa fie ocupat de consilierul judetean Vasile Ban, cel care conduce de peste doua decenii scoala generala din Leordina. Acesta este liberal convins iar colegii de partid l-au sustinut pentru a fi avansat in functie de cateva luni, insa schimbarea a fost de mai multe ori amanata. 
 
Vasile Ban, consilier judetean si director al scolii generale din Leordina, este cel care va prelua postul de inspector general adjunct, dupa cu plecarea lui Cristian Heuberger din inspectorat. Aceasta nominalizare este una mai veche, potrivit reprezentantilor PNL Maramures. 
 
„In cursul - nu stiu exact, al lunii mai sau in iunie - a fost o nominalizare pentru functia de inspector general adjunct la ISJ, pentru colegul nostru Ban Vasile. De atunci asteptam nominalizarea. Am inteles ca nu s-a putut opera decat in cursul anului scolar, si, in continuare, asteptam decizia ministerului“, a aratat, pentru eMaramures, secretarul PNL Maramures, Gavril Ardusatan. 
Citeşte mai mult...
 
MODIFICARI – Vezi noii directori numiti la conducerea institutiilor de invatamant din judet PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Septembrie 2013 13:44
O serie de modificari au fost facute la conducerea institutiilor de invatamant din judet, respectiv in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, la inceput de an scolar. 45 de unitati de invatamant au, incepand din aceasta toamna, noi directori, iar patru inspectori scolari au fost schimbati din functie. Modificarile au fost facute conform calendarului de mobilitate a personalului didactic si au fost aplicate incepand cu data de 1 septembrie. 
Reprezentantii ISJ Maramures au precizat ca cinci cadre didactice s-au pensionat, 12 cadre didactice nu si-au mai depus cerere pentru a ocupa o functie de conducere, sase dintre acestia au avut alte optiuni, iar patru adjuncti au fost promovati in functia de director. Exista insa si unele institutii de invatamant in cazul carora s-a decis schimbarea sefilor de catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures. 
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 21 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact