logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU


Omul și niște zăpadă… PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 18 Februarie 2012 09:53
Poți analiza situația. Auzi că este o iarnă oarecare, naturală. Niște zăpadă, niște vânt, viscol, ger. În rest nici o problemă. Doar că arii extinse din peisaj sunt blocate, zeci de mii de oameni stau izolați copleșiți de zăpadă… un timp care lor li se pare o veșnicie; dacă vezi cam ce atmosferă este printre oamenii blocați sub nămeți, când curentul electric este întrerupt de multe zile, când nu au acces la lemnele pentru încălzire, când nu pot nici să iasă din casă… Oameni cad printre nămeți și sunt găsiți după câteva zile, alții se sting în hipotermie în casele lor reci ca o grotă glacială.
Ultima actualizare Marţi, 21 Februarie 2012 01:42
Citeşte mai mult...
 
Glacial PDF Imprimare Email
Scris de dr.Peter Lengyel   
Luni, 13 Februarie 2012 10:08
Azi ne aflăm în Eră Glaciară… deși mulți oameni nu conștientizează situația. Schimbările sunt transformări evolutive inevitabile pe parcursul Istoriei Naturale… inclusiv schimbările climatice… indiferent că ne plac sau nu. Ce putem constata? Glaciațiunile sunt rare pe parcursul istoriei acestei Planete… iar cvasitotalitatea ultimelor 500 de milioane de ani temperatura medie a Planetei a fost mult mai ridicată decât acum. Cuaternarul a început în urmă cu 2,58 milioane de ani. O foarte lungă perioadă înainte de Cuaternar, Planeta noastră nu a avut gheață polară… nu au existat calote și ghețari în munți. De fapt, înainte de actualul Cuaternar, glaciațiunea precedentă a fost o răcire mai puțin accentuată, în urmă cu 350-280 milioane de ani (deci înainte de apariția dinosaurilor… petrecută în urmă cu cca. 230 milioane de ani), iar înainte de ea, o glaciațiune care să fi răcit clima atât de tare ca acum, a fost prezentă în urmă cu cca. 450 milioane de ani… când cele mai evoluate ființe erau peștii.
Ultima actualizare Marţi, 21 Februarie 2012 06:49
Citeşte mai mult...
 
Vânătoarea: crimă împotriva biodiversității PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 06 Februarie 2012 08:11
Pe parcursul preistoriei și a istoriei civilizației umane, vânarea animalelor sălbatice a parcurs mai multe etape. La momentul actual, coexistă pe această Planetă mai multe stiluri de vânătoare, practicate de oameni diferiți (băștinași din triburi sau criminali cu arme moderne), diferite ca mobil, diferite în privința consecințelor. La nivelul natural, strămoșii noștri umani aflați în etapa preistoriei, erau omnivori culegând ce găseau dar având și comportament de prădător, o oarecare specie din ecosistemele naturale, la fel ca urșii. A urmat apoi vânătoarea din vitejie, în timpurile medievale apuse. Vânătoarea modernă a devenit un măcel criminal care afectează atât structura și dimensiunea variatelor populații de animale sălbatice, cât afectează genomul sălbăticiunilor și subminează funcționalitatea ecosistemelor.

Procurarea hranei prin vânătoare… mod de supravieţuire. Rudele noastre foarte apropiate, cimpanzeii actuali, sunt vânători pricepuţi, vânând maimuţe din alte specii, precum şi antilope. Aceste prăzi sunt hăituite, încercuite, există strategii de vânătoare elaborate de diferitele grupuri dintre cimpanzei: un individ-maimuță priceput la vânătoare este mai respectat de membrii grupului în care trăieşte.
Ultima actualizare Luni, 06 Februarie 2012 11:39
Citeşte mai mult...
 
Viziunea romantică asupra Naturii și Omului PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 12:32
Prin viziunea naturalistică romantică, Omul se vede pe sine și analizează Lumea a cărei parte este: Natura nu mai este privită ca un mecanism ci ca o entitate organică aflată în dezvoltare, evoluție, o entitate capabilă de autoreglare și având o valoare extraordinară în fiecare parte a sa. Romantismul, la ora actuală, poate părea de factură vintage, ceva ce aparține trecutului, dar este și azi în vogă… în afara mainstream-ului consumerist (încă), adică a actualului curent majoritar. Oare va reveni neo-romantismul ca factor definitoriu al unei societăți umane post-moderne, mai apropiate de Natură?
 
 
Romantismul consideră Natura ca un substitut universal al diferitelor religii aflate în conflict între ele; totodată, Natura este considerată a fi capabilă să ofere acele senzații care sunt necesare pentru „însănătoșirea inimilor civilizate” ca bază pentru moralitate. Metafora arborelui care supraviețuiește furtunii oferă o imagine a omului care poate trece de perioadele nefavorabile sau crunte.
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:12
Citeşte mai mult...
 
Animal Sălbatic în Iarna Carpatină PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Joi, 12 Ianuarie 2012 13:55
Un fulg coboară ameţit, apoi altul; fulguieşte, începe să ningă mai consistent, apoi o neoprită revărsare de alb din cerul plumburiu. Alb-imaculat ce acoperă noroaie şi crengi rupte, acoperă durerile trecutului sau ale prezentului. Albă zăpadă se întinde cât vezi cu ochii, învelind liniştitor dealuri şi păduri, văi cu case mărunte, munţi cu creste semeţe şi singuratice. Acoperă iarba şi clăile de fân, acoperă muşuroaiele simple sau cele încă având pentru noi o anume semnificaţie.
 
Priveşte cum ninge Decembrie! Visuri albe, peisaje cu lumina strălucitoare, imense întinderi de iarnă, frumoase ca o speranţă din copilărie. Păsări negre trec seara peste uriaşul cer portocaliu, printre nori mărunţi intră ultime raze gălbui, luminând vârfuri înzăpezite. Apoi încă o noapte adâncă, cu fulgi căzând neînduplecat peste pădurea de iarnă. Vântul le amestecă şi le ridică, le spulberă şi le adună în cetini, pe trunchiuri, pe cuvertura groasă ce se îngroaşă în continuare.
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:19
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 19 of 30

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact