logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU


Pirineii Occidentali – Atlantici PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 31 Martie 2012 21:36
Munții Pirinei reprezintă o zonă interesantă geomorfologic și peisagistic, biogeografic… delimitând Peninsula Iberică la granița dintre Spania și Franța. Pirineii se întind de la Marea Mediterană la Oceanul Atlantic, pe o lungime de cca 430 km. Vârsta acestor munți este mai mare decât a celor din lanțul Alpino-Carpato-Himalaian, Pirineii fiind înălțați în urmă cu 100-150 milioane de ani, prin cutarea sedimentelor aflate între blocul iberic ce se apropia de uscatul francez. Cele mai înalte arii ale Pirineilor sunt în zona centrală, existând peste 50 de vârfuri mai înalte de 3.000 de metri, cel mai înalt ajungând la 3.404 m altitudine. Pe înălțimile flancului nordic al zonei centrale există și acum ghețari activi, astfel că mai sus de 2700-2800 m zăpada nu se mai topește pe versanții nordici. Circurile glaciare create de ghețari ai trecutului sunt mult mai răspândite, mai cu seamă în sectorul occidental.
Ultima actualizare Miercuri, 16 Mai 2012 13:18
Citeşte mai mult...
 
Jalnicul vânător și plăcerea de a ucide PDF Imprimare Email
Scris de dr.Peter Lengyel   
Joi, 22 Martie 2012 18:01
Te consideri mare european, iubitor de natură sălbatică și de vânătoare, și nu ai capacitatea intelectuală să observi că nu mai ai rațiune și nici sentimente umane: ai devenit un criminal cu sânge rece. Începi prin a căuta pe Internet o agenţie care îţi satisface dorinţele şi „oferta” este financiar acceptabilă. Apoi zbori la mari distanţe cu avionul, mai parcurgi câteva sute de km cu maşina de teren şi ajungi să zicem în Carpaţi, unde „ursul tău” te aşteaptă, chiar dacă el nu ştie că tu ai să sosești. A fost hrănit vreme îndelungată, ştie că va primi mâncare şi va veni la hrănitoare şi de data aceasta. Urci în ascunzişul înalt (sau dacă ești prea bătrân și moleșit, te urcă ‚slugile’ cu fotoliul), ascunziș unde ursul eventual rănit dar încă în puterea oarbă a disperării, pe tine nu te poate afecta în vreun fel. Nu dorești să îți asumi riscuri, că ești evident un laș, vierme. Şi aștepţi. Ursul vine legănându-se. Indiferent. Începe să mânânce. Tu îndrepţi puşca spre el. Cauţi prin lunetă locul unde îi vei plasa acel glonț care să îl ucidă, dar să nu-i spargă craniul. Plimbi punctul pe spatele animalului, pe burtă, pe şolduri, pe umeri… Te joci… Iar la un moment dat, ursul se uită la tine.
Ultima actualizare Joi, 22 Martie 2012 19:59
Citeşte mai mult...
 
Ecologismul ca opțiune politică PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 17 Martie 2012 16:07
Ecologiștii doresc să protejeze Viitorul Uman și Natura, promovează o dezvoltare durabilă, sustenabilă pe termen lung, ecologiștii doresc o societate în care să fie umană existența noastră. Poate că sună cam dur pentru cei neavizați, dar ecologismul este singura șansă pentru persistența omenirii, dacă această supraviețuire mai este un deziderat de interes pentru societatea actuală aflată în variate crize. Ecologism… natură, sustenabilitate, valori umane… Se poate promova o astfel de lume doar prin educație ecologică nonformală și prin pliante, sau este inevitabilă și necesară participarea la luarea deciziilor, atunci când se stabilește programa de învățământ sau alocarea resurselor pentru cercetare, finanțarea variatelor alte domenii vitale?
Ultima actualizare Marţi, 20 Martie 2012 09:42
Citeşte mai mult...
 
Ecologismul Politic pentru Viață Umană Sustenabilă PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 14 Martie 2012 17:49
Cât timp deciziile relevante sunt luate în politică, situația mediului, a biodiversității, a dezvoltării durabile, viitorul omului, toate sunt dependente de o zona în care până acum ecologismul nu are nici un cuvânt de spus. Este interesant să analizăm cauzele pentru care ecologismul este firav în domeniul politic din România: poate aduce idei pentru îmbunătățirea situației.
 
Direcțiile politice clasice, dreapta/ stânga, ca și toate variantele lor, se bazează pe ideea de creștere, care era o abordare rezonabilă la momentele istorice când aceste orientări au fost definite doctrinar. La ora actuală această abordare a creșterii pe termen nedefinit, nu mai este posibil a fi susținută, din cauza constrângerilor ecologice inerente și conștientizate: capacitatea de suport a Planetei a fost deja depășită de economia globală și cele 7 miliarde de oameni. În principiu, ar trebui să existe o nouă doctrină politică, bazată pe o abordare ecologică, în așa fel încât civilizația umană să se integreze în capacitatea de suport a Planetei, adică o reală dezvoltare durabilă. Ceea ce este evident până acum este că partide politice care se declară “verzi”, atât pe la noi cât în alte țări, nu au avut capacitatea de a dezvolta o asemenea doctrină a sustenabilității, ci oferă în general un amestec de variate păreri lipsite de coerența necesară pentru a reprezenta o bază de discuție serioasă.
Ultima actualizare Miercuri, 28 Martie 2012 07:23
Citeşte mai mult...
 
Fată Verde cu Părul Pădure… PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 29 Februarie 2012 07:57
Era liniște. Toamnă târzie, era ceață, umezeală în aer, iar ea se grăbea pe străzile întunecate ale orășelului… mergând la prima ei zi de muncă. Se îndrepta către Marea Platformă Industrială de Prelucrare a Lemnului. În liniștea nopții, cum se apropia, se auzea din ce în ce mai clar murmurul acela al hoardei de utilaje instalate în platforma industrială. În sufletul ei tânăr de fată-femeie se amestecau sentimente variate, de la bucuria de a avea în sfârșit un loc de muncă și venituri, la durerea de a nu mai continua studiile, de a se amesteca printre anonimii muncitori… Atmosfera de afară nu o ajuta nicicum să-și găsească o licărire de speranță și optimism de care să se agațe… așa că încerca din toate puterile să se gândească la frumusețea primăverilor petrecute cândva în trecut sau în viitor la margine de pădure.
Ultima actualizare Miercuri, 28 Martie 2012 07:25
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 18 of 30

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact