logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU


Dar unde-s codrii de mai an? PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Luni, 31 Decembrie 2012 13:12

În istoria zbuciumată a românilor, timp de mai multe secole, codrii, nepătrunșii codri de-atunci au jucat importantul rol al fortărețelor de pe alte meleaguri: Aici își găsea adăpost și liniște relativă tot românul fugit din calea năvălitorilor, aici se refugiau micuțele dar curajoasele armate românești pentru organizarea îndrăznețelor atacuri asupra ordiilor asiatice și tot aici și-au găsit un binemeritat sfârșit trufașele armate maghiare, turcești sau poloneze, care au cutezat să se aventureze în necunoscut pentru nimicirea celor ce se încăpățânau să-și apere „sărăcia, și nevoile, și neamul”.

Căci pe-atunci codrul era frate bun cu românul. Iată de ce nu-i întâmplător faptul că fundamentele culturii românești, durate din substanța vie a creației populare, se originează în legătura inseparabilă dintre om, munte și pădure. Din acele vremuri de măreție teofanică, când românul era mult mai aproape de ceruri prin dragostea lui pătimașă față de pământul natal, din acele vremuri, prin urmare, ne tragem seva de popor respectat, dimpreună cu tot ceea ce încă-i conferă distincție și demnitate – iubire de patrie, identitate culturală, cinste, omenie, ospitalitate etc.

Citeşte mai mult...
 
Pasărea Phoenix: Ofensiva Ecologistă Multinodală PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 24 Decembrie 2012 11:12

Ca o pasăre Phoenix renăscută din propria ei cenușă, mișcarea de mediu are în principiu toate șansele să renască mai puternică decât și-a închipuit că ar putea ajunge vreodată. Contextul social actual, criza de pe toate planurile existente în societate, de la criza financiar-economică la cea socială și politică sunt consecințe ale lipsei de sustenabilitate a modelului de dezvoltare promovat până acum. Renașterea Mișcării Ecologiste în Secolul 21 se poate realiza prin rețeaua ofensivă multinodală generatoare-multiplicatoare de informație ecologistă relevantă… aptă de a crea susținerea socială necesară pentru ca ecologismul să reprezinte o forță în societate.
Ultima actualizare Joi, 27 Iunie 2013 13:35
Citeşte mai mult...
 
Natura 2000 și realitatea ecologico-socială… PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Duminică, 09 Decembrie 2012 12:43
Un peisaj veștejit, de toamnă târzie, cu dealuri și păstori, vite, capre și oi. Deasupra tarlalei la înălțime mare se învârt câțiva șorecari. Raze de soare pătrund câteodată printre nori grei și întunecați. Un sat se vede mai jos, în vale. Mai sus, către munte, se vede ceva pădure. Acest loc este oriunde, nicăieri și peste tot. Aici se implementează ceva proiect de dezvoltare durabilă, aici vin vânătorii care omoară sălbăticiunile din plăcere, aici trăiesc oameni.

A venit ceva mașină de teren, a oprit, niște experți au făcut câteva poze doveditoare, apoi oamenii au urcat în mașină și au plecat, undeva departe. Ei vor face plan de management pentru situl Natura 2000, vor descrie amănunțit ce au văzut aici în cele 5 minute cât au ieșit din mașină, vor face hărți colorate cu răspândirea unor broaște prezente în fiecare băltoacă, cu niște păsări neștiute și insecte și mai puțin cunoscute și plante rare despre care se presupune că există în acest peisaj (au fost menționate pe o listă a unui botanist din urmă cu 5 sau 7 decenii); le vor include și pe cele care nu sunt prezente. Nu sunt bani pentru ieșiri pe teren, ar trebui făcut totul cât mai repede, pe cât posibil din birou, de acasă. Vor face un plan de management perfect, de nu rămâne piatră pe piatră.
Ultima actualizare Duminică, 09 Decembrie 2012 12:51
Citeşte mai mult...
 
Muzeul Geologic al Ungariei PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Luni, 26 Noiembrie 2012 07:12
Întotdeauna am simțit o plăcere mare când aveam ocazia să vizitez muzee de științele naturii/ geologie. Dacă te plimbi prin Muzeul Geologic al Ungariei, pe culoare și prin săli tăcute, și admiri fosilele expuse, ai ocazia realizării unei călătorii în timp, prin mări ale trecutului cu scoicile și amoniții lor, vaci de mare (sirenide)… poți vedea urme de amfibieni lăsate cândva în urmă cu 250 milioane de ani, conifere străvechi, urme mai recente de dinosaurieni, pești și plante fosile, elefanți și primate…

Una dintre cele mai emblematice fosile găsite până acum în Ungaria este Placochelys placodonta, o reptilă aparținând ordinului Placodontia; aspectul animalului este foarte asemănător cu al țestoaselor (ord. Chelonia). Fosila a fost descoperită în 1899. Această specie a trăit în mările calde din urmă cu 210-230 milioane de ani, pe la sfârșitul Triasicului. Hrana era spartă cu dinții care au o conformație aparte (sub forma unor pietricele rotunjite și aplatizate).
Citeşte mai mult...
 
Habitatele animalelor salbatice din Maramures vor fi ”inventariate” de World Wide Fund Romania PDF Imprimare Email
Luni, 29 Octombrie 2012 15:42
Un proiect esential pentru conservarea biodiversitatii din judetul Maramures a fost initiat de catre organizatia World Wide Fund Romania, filiala Maramures. Acesta propune realizarea unui studiu despre zonele in care pot fi gasiti ursii, dar si alte animale salbatice, urmand ca rezultatele sa fie folosite pentru conservarea ”gigantilor” din padurile maramuresene.
 
Totodata, proiectul initiat in judet urmareste elaborarea unor masuri de gestionare a populatiilor de ursi, fara insa a neglija dezvoltarea comunitatilor umane din zona. Primul workshop dedicat proiectului ”Granite deschise pentru ursii din Carpatii Romaniei si Ucrainei” va avea loc de azi, 29 octombrie, si pana miercuri, 31 octombrie, la Ocna Sugatag. Initiatorii proiectului au aratat ca astfel de studii nu au mai fost realizate in zona, insa acesta este absolut necesar pentru protejarea animalelor salbatice, care au nevoie de spatii suficient de mari pentru a supravietui.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 14 of 30

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact