logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU


Doi stejari PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Joi, 07 Februarie 2013 17:34

7 februarie 2013.  Un bătrân a mers pe jos prin vremea de februarie, pe străzile care străbăteau o mare parte a orașului… pentru a vorbi cu cineva care credea el că poate să îi dea o speranță. Acel cineva era ocupat cu o acțiune care nu putea să fie întreruptă. Dar el, bătrânul, a revenit peste câteva ore, când deja putea să discute 5 minute. A început să povestească despre doi stejari. Plantați în urmă cu 4 sau 5 decenii, când copiii lui erau mici. De atunci, cei doi stejari cresc în grădina lui, o fâșie din fosta luncă inundabilă a Tisei, un teren de câteva sute de metri lungime și lat de 12 m, una din fâșiile de câmp deschis pe care se cultivă mai ales porumb, la marginea unui oraș european. Vecinii, 3 la număr, vor să taie stejarii. Copacii fac umbră dincolo de proprietatea bătrânului, adică umbra lor iese din fâșia de 12 metri lățime. Iar bătrânul, pe care dealtfel îl cunosc de când eram copil, acum se luptă pentru viața celor 2 stejari. Atâta poate el, în situația lui. Să apere cei doi stejari de pe propria lui proprietate. Incredibil ce lupte trebuie date pentru a proteja naturalul în frumoasa noastră Uniune Europeană.
Ultima actualizare Joi, 27 Iunie 2013 13:33
Citeşte mai mult...
 
Ştiinţe Biologice PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 02 Februarie 2013 17:19

Omul, dacă nu este pervertit, are o atracție sinceră față de frumusețea Naturii, și are dorința de a înțelege, iar aceste elemente susțin în mod fundamental dezvoltarea cunoașterii științifice a viului. Biologii au impresia că cea mai interesată, mai atractivă și mai relevantă ramură a științei este biologia. Ştiinţele biologice au o mare diversitate rezultată din diferențierea cunoaşterii, dar sunt apte și de sinteze care să integreze detaliile și să facă posibilă înțelegerea proceselor naturale.
 
Este evident că există diferențe de abordare între 1. biologi organismali (care se ocupă de organisme), 2. cei care se ocupă de biologie moleculară la nivelul interferențelor fizico-biologico-chimice și 3. biologi-ecologi care se ocupă de entități supraindividuale. De la 1. atracția naturală față de observarea/ studierea organismelor… mai cu seamă a celor dinamice, colorate și perceptibile mai ușor… spre exemplu observarea păsărilor, se poate ajunge la studierea diversității biologice la nivel taxonomic, dar se poate merge și către 2. studierea proceselor fiziologice, a biologiei celulare și biologiei moleculare, sau spre 3. înțelegerea realităților ecosistemice. În general, există o gradualitate pe această direcție, de la atracția față de organisme vizibile la perceperea ulterioară a proceselor evoluției, ale biologiei moleculare și a proceselor ecosistemice.
Ultima actualizare Joi, 27 Iunie 2013 13:27
Citeşte mai mult...
 
Societatea Civilă versus Invazia de Microhidrocentrale PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 29 Ianuarie 2013 20:20

Cursurile de ape ale Carpaților păstrează o biodiversitate naturală ridicată, o mândrie pentru cei apți să înțeleagă importanța valorilor naturale într-o Lume care se afundă din ce în ce mai mult într-o criză ecologică globală; de la specii de pești la trichoptere, efemeroptere, plecoptere șamd, diversitatea organismelor acvatice ale apelor carpatine este apropiată de cea naturală, contrar altor ape curgătoare europene, unde biodiversitatea a fost afectată ireversibil de intervențiile umane agresive, care au nimicit în mare parte valorile naturale ale peisajului. Prin convențiile internaționale la care este parte, precum și din considerente etice, România are datoria să păstreze biodiversitatea existentă pe la noi.

Construirea mai multor sute de microhidrocentrale pe cursurile apelor sălbatice din Carpați, cu crearea drumurilor de acces, buldozere și excavatoare care sapă în vale, dinamitare, betoane, țevi șamd, prin alterările morfologice create, afectează ecosistemele acvatice atât la nivel local, cât și la scară mult mai largă, prin întreruperea conectivității naturale a cursurilor de ape. Artificializarea mediului natural chiar și în arii protejate, parcuri naturale și parcuri naționale, rezervații, situri Natura 2000 desemnate pe baza Directivei Păsări și a Directivei Habitate a Uniunii Europene, denotă o agresivitate primitivă și neluarea în seamă a valorii strategice reprezentate de aceste arii protejate cu rol de a conserva biodiversitatea naturală și procesele ecologice nealterate. A permite poziționarea acestor infrastructuri artificiale în ariile protejate desemnate pentru protejarea ecosistemelor naturale, este o subminare a esenței ideii de conservare a diversității biologice.

Ultima actualizare Marţi, 29 Ianuarie 2013 20:29
Citeşte mai mult...
 
Ecologie și Ecologism – Înțelepciune prin Simbioză PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 15 Ianuarie 2013 17:09

Ecologismul și ecologia sunt două fațete ale raportării noastre la mediul din care facem parte, una este mai analitică (ecologia) alta mai focalizată pe acțiune (ecologismul). Aceste două abordări au nevoie foarte mare una de cealaltă, dar specializarea inevitabilă a dus la separare și distanțare, chiar izolare și lipsă de comunicare, o situație care produce anumite riscuri… care au consecințe… ecologice, economice, sociale, politice șamd. Alfred North Whitehead (1861-1947) arăta nevoia de înțelepciune prin unificarea 1. capacității metafizice de a ști ce (know what) adică a celor legate de viziune politică orientată spre sustenabilitate, cu 2. capacitatea de a ști cum (know how) adică a aspectelor legate de știință și tehnologie. În cartea Science and the Modern World, Cambridge University Press 1926, la pg. 138, el a arătat că: „Any physical object which by its influence deteriorates its environment commits suicide.” – Orice obiect fizic care prin influența lui își deteriorează mediul, comite sinucidere. Te poți întreba, oare ce ar zice Whitehead dacă ar vedea situația actuală, atât 1. graficele cu procesele aflate în derulare în domeniul realităților ecosistemice globale cât și 2. gradul de coerență a ecologismului cu ecologia care împreună ar putea să creeze acea înțelepciune de care este nevoie pentru a avea șanse de sustenabilitate ecologică a civilizației noastre umane.
Ultima actualizare Joi, 27 Iunie 2013 13:26
Citeşte mai mult...
 
Românul de azi, fratele vitreg al codrului PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Joi, 03 Ianuarie 2013 20:04

1. Pădurea și istoria românilor
Este bine știut că înainte vreme, pe când nici ouăle nu erau așezate pe aceste meleaguri sub cloșca civilizației, codrul era principalul aliat al românilor în lupta cu adversitățile politice și sociale, căci aici se adăposteau bejenarii năpăstuiți de urgia trâmbelor de năvălitori, aici – ca într-o cetate inexpugnabilă – se repliau oștile române sufocate de superioritatea numerică a dușmanilor și tot aici, din umbra întăritoare a codrilor deși și întunecați porneau contraatacurile țăranilor-oșteni, până la nimicirea ori izgonirea vrăjmașilor în pustia de unde veniseră.
Codrul primitor și generos a fost din totdeauna prietenul credincios al obijduitului: fie că oferea adăpost haiducului însetat de libertate și demnitate, fie că oferea casă și masă obiditului revoltat.
Dar în acele timpuri, ba și mai încoace înspre vremurile moderne, pădurile acopereau munții, dealurile și o bună parte din câmpiile de azi (renumiții codri ai Vlăsiei). De subliniat că atât la noi, cât mai ales aiurea, modernismul și civilizația și-au făcut loc printre cioturile pădurilor măcelărite, că de, obrazul subțire cu prăpăd se ține – era nevoie de mult mai mult teren arabil pentru populațiile în continuă creștere, așa că defrișările deveniseră o necesitate; de asemenea era mare nevoie de lemn brut sau parțial prelucrat pentru apetitul industriilor în expansiune: lemn de construcție și pentru foc, traverse de cale ferată și stâlpi de telegraf etc.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 13 of 30

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact