logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU


Planorul, liniștea și multă verdeață (autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Joi, 13 August 2015 11:58

În urmă cu ceva vreme (ianuarie 2014), avionul prăbușit în Apuseni a fost găsit cu mare dificultate… de către țăranii din zonă, deși la locul respectiv erau cei căzuți care comunicau telefonic cu servicii specializate, dând și coordonatele punctului unde se aflau. După un asemenea dezastru care prezenta totala lipsă de capacitate a autorităților… cred că nu este deloc de mirare că nu au reușit să localizeze un planor prăbușit pe undeva prin peisajul nostru… o epavă spartă unde nu există o persoană care să comunice. În era comunicațiilor satelitare (august 2015), surprinde oarecum că aceste aparate de zbor nu sunt dotate cu un sistem de tracking al traseului, care în caz de urgență/ accident aviatic să dea locul prăbușirii… de unde se pot recupera bucățile rămase.
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:17
Citeşte mai mult...
 
Peterson, Desene & Picturi (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 21 Iulie 2015 11:27

“An artist’s life is not the easiest life. – It is perhaps the most marvelous life. – It is a life that hurts – a continued groping for the unattainable.” pg. 44, Roger Tory Peterson – A Biography, Douglas Carlson, University of Texas Press, Austin, 2007.
 
Pare cumva ciudat ca desenele naturalistice să aibă valoare în era fotografiei. Culmea este că se poate face o planșă cu desene care să arate mai bine detaliile care trebuie să fie văzute la diferențierea speciilor înrudite de păsări decât a face poze similare cu diferitele specii… Plus, impresia artistică dată de compoziții alese-create de desenator poate să aducă o plusvaloare extraordinară. Peterson este combinația perfectă dintre cunoștințele ornitologice și capacitatea de a desena păsări la modul realist-artistic. A arăta esențialul păsărilor, frumusețea, gracilitatea, și vigurozitatea lor la un mod realist, nu e la îndemâna unui grafician sau a unui ornitolog. Este nevoie de combinația care să facă diferența.
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:19
Citeşte mai mult...
 
Valea Crasna – Maramureș (articol de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 03 Iulie 2015 10:36

Valea Crasna adună ape din Munții Maramureșului și se varsă în Vișeu în apropiere de Petrova. Zona este inclusă în Parcul Natural Munții Maramureșului. Pentru a intra pe vale, treci pe la Lacurile de la Petrova, traversezi râul Vișeu: treci apoi prin Crasna Vișeului… urmează drumuri forestiere și poți admira aspectele naturalistice demne de a ajunge observate, remarcate, fotografiate. 
 
2 iulie 2015. Seara. Valea Crasna. O vizită scurtă pentru a vedea cum mai arată locurile, ce modificări au mai apărut de la anterioara vizită, din urmă cu un an. Scopul principal este fotografierea. Câțiva versanți sunt frumos conturați, cu gene de lumină care ating câte o coastă. Niște vaci pasc liniștite prin zonele joase ale văii, pe lângă cursul de apă, în mici fânațe secundare instalate după tăierea arborilor. 
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:23
Citeşte mai mult...
 
Peterson – Naturalistul Scriitor (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 23 Iunie 2015 19:25

Cu cât cunoști mai multe despre realizările lui Peterson, despre stilul lui de muncă și de viață, despre reușitele lui creativ-intelectuale… cu atât admirația față de el este mai mare. Constați cum un om simplu prin condiția lui socio-financiară, prin pasiunea pe care o are față de natură, devine pas cu pas o somitate a domeniului naturalistic, lăsând în urmă o operă pe care nu au putut să o realizeze “marii savanți de renume internațional” care ocupau diferite poziții și funcții, care mai de care mai pompoase și mai lipsite de vigurozitate intelectuală. Deși emblematică pentru activitatea lui Peterson este creativitatea artistică grafică – manifestată prin desenele și picturile lui despre păsări… totuși el a produs valoare și în domeniul fotografierii, al filmului naturalistic și era un bun eseist-scriitor. A creat sute de articole și zeci de cărți frumos ilustrate – și partea lor de text este remarcabilă. A scris numeroase eseuri despre natură, mai ales despre păsările diferitelor zone, despre simbolistica aripatelor în arte din vest și din orient, despre fotografierea păsărilor și a naturii șamd… extraordinar de variate scrieri. Probabil că ar merita să fie o preocupare a experților actuali ca din când în când să citească câte una dintre acele texte, pentru a putea vedea cam cum se definește o operă naturalistică de valoare – care să persiste mult dincolo de perioada activă a autorului.
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:25
Citeşte mai mult...
 
Peterson, DDT, păsările & Academicienii-Universitari (Autor dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 13 Iunie 2015 05:41

Noi, naturaliști secolului 21, avem nevoie de modele ca de aer. Să înțelegem câte ceva din modul în care gândeau, să percepem cum acționau, în ce stil, și poate avem abilitatea de a adapta și adapta o parte a abordărilor de succes create de ei, la situația mult mai dură pe care o avem azi de înfruntat. Din punctul meu de vedere, un astfel de model este americanul Roger Tory Peterson (1908-1996), ornitolog, naturalist, desenator, fotograf, prozator, editor etc… și în primul rând om genial care și-a pus viața, energia, în slujba înțelegerii și protejării naturalului – fără nici un fel de rezerve. Deși nu avea studii universitare, a primit 23 de Doctorate de Onoare. Tare, nu? Pentru un om care nu a mers la facultate… Dacă ai ocazia să răsfoiești câteva dintre zecile de cărți create de el, vei înțelege de ce a ajuns atât de cunoscut și recunoscut. Nu era tipul de activist ecologist înfierbântat pentru orice, ci era tipul de om care observă, gândește, se exprimă argumentat și produce acea cunoaștere fără de care mișcarea ecologistă nu putea să existe. Era tipul de om care are curajul să facă publice afirmațiile care contează. Avea stil, avea finețe, avea capacitatea de a expune interesant ceea ce a înțeles. Mare păcat că pe la noi nu a existat un individ similar. Poate, în viitor…?
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:27
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 5 of 30

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact