logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU


Vulpile din Maramures, vaccinate... din avion impotriva turbarii PDF Imprimare Email
Vineri, 18 Noiembrie 2011 10:52
Incepand de astazi, 18 noiembrie, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Maramures au demarat campania de vaccinare a vulpilor impotriva rabiei. Este vorba despre cea de-a doua actiune de acest tip organizata in judet, inspectorii veterinari maramureseni avand sarcina sa coordoneze campania de toamna si pentru judetele Salaj, Satu Mare si Bistrita. Dozele de vaccin au fost ridicate in cursul zilei de ieri, 17 noiembrie, de la Aeroportul International Baia Mare, iar incepand de astazi vor fi aruncate din avion momeli continand substanta.
 
In zonele mai putin accesibile insa, veterinarii se vor deplasa direct la vizuine. “Este a doua campanie de vaccinare de toamna a vulpilor cu momeli vaccinale pe cale aeriana si manuala la vizuina. Activitatea urmeaza sa fie coordonata de DSV, care va supraveghea distributia aeriana din avion in fiecare zi, in afara zonelor urbane”, a declarat, pentru eMaramures, Tiberiu Muzsai, veterinar in cadrul DSV Maramures.
Citeşte mai mult...
 
Directia Silvica Maramures taie de Craciun 800 de molizi si 450 de brazi PDF Imprimare Email
Miercuri, 16 Noiembrie 2011 10:46
Pentru sarbatorile de iarna, Directia Silvica Maramures va pune in vanzare 800 de molid si 450 de brazi, la preturi ce vor porni de la 10 lei pe bucata si pana la 30 de lei. Fata de anul trecut, padurarii maramureseni au decis sa taie mai putin pomi de Craciun, asta si in conditiile in care vanzarile au scazut ca urmare a importurilor, a concurentei venite din partea ocoalelor silvice private, dar si a faptului ca tot mai multa lume se orienteaza spre brazii din plastic.
 
Purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Maramures, Vasile Cheta, a aratat a pomii de Craciun vor fi marcati cu un inel de plastic, astfel incat cumparatorii sa nu aiba probleme la transportul lor. “Livrarea pomilor se face de la ocoalele silvice in limitele disponibilului pentru specia brad si la nivelul solicitarilor pentru specia molid, persoanelor fizice. Pentru prevenirea sustragerilro ilegale de pomi, in aceasta perioada se organizeaza impreuna cu politia si jandarmeria posturi fixe de control si patrule mobile care functioneaza 24 de ore din 24”, a mai spus oficialul directiei silvice.
Citeşte mai mult...
 
Lacul Techirghiol PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 09 Noiembrie 2011 14:47
Lacul Techirghiol este cel mai mare lac salin din România, un mare luciu de apă (1.226,97 hectare) aflat în vecinătatea imediată a liniei costiere, la cca. 15 km sud de Constanța; denumirea turcească Tekirgöl se traduce prin lacul barbunului (Mullus barbatus). Nămolul și apele lacului se utilizează pentru calitățile lor balneoterapeutice, începând cu secolul 19; dealtfel, nămolul acesta se produce ca rezultat al descompunerii bacteriene a organismelor acvatice care și-au terminat existența, mai cu seamă a crustaceelor Artemia salina și a algelor ce trăiesc în apă.
 
 
Un liman fluvio-maritim, avea faze de conectare a bazinului cu marea… când era un golf marin. Apele lacului, odată deconectate de cele marine prin formarea unui cordon de nisipuri litorale (de cca 200 m lățime), au devenit în mod natural hipersaline, ca rezultat al evaporării puternice în climatul subarid, ce a dus la scăderea nivelului apei lacustre și creșterea concentrației de sare la un nivel mai ridicat decât în apele marine. Nu se poate exclude o pătrundere a apelor marine prin cordonul de nisip, la adâncime. Nivelul lacului fluctuează atât anual cât și multianual; la măsurători din 1909, nivelul apei lacului era la -1,5 m față de nivelul mării, pentru a scădea la -1,64 în 1953, iar acum este a crescut aproape de nivelul mării, probabil ca rezultat al unui climat mai puțin arid-semiarid sau al perioadelor când irigațiile agricole au dus la creșterea cantităților de apă introduse în bazinul de captare a lacului.
Ultima actualizare Vineri, 30 Decembrie 2011 06:22
Citeşte mai mult...
 
S-a deschis sezonul de vanatoare la iepuri PDF Imprimare Email
Luni, 31 Octombrie 2011 19:39
Vanatorii pot ridica, din 1 noiembrie, autorizatiile pentru recoltarea iepurilor de la Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Maramures. In cursul zilei de duminica a avut loc prima vanatoare organizata pentru recoltarea speciei fazan. Ministerul Mediului si Padurilor a aprobat pentru AJVPS Maramures o cota de 285 de iepuri. Fondurile cinegetice la iepure sunt pe suprafetele fondurilor de vanatoare de la Remetea, Sasar, Cicarlau, Ardusat, Valea Chioarului si Dumbravita.
 
 
Sezonul va ramane deschis pana in 31 ianuarie 2012. “Membrii asociatiei pot sa ridice autorizatiile pana vineri, 4 noiembrie”, a declarat Ionica Pop, directorul executiv de la AJVPS Maramures. Acesta a mai precizat faptul ca duminica, 30 noiembrie, a fost organizata prima vanatoare la fazani in zona localitatii Ardusat.
Citeşte mai mult...
 
Parcul Naţional Harz – Germania PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 26 Octombrie 2011 21:15
Parcul Naţional Harz este situat în zona centrală a Germaniei, protejând biodiversitatea pe circa 10% din suprafaţa Munţilor Harz; este cel mai mare parc împădurit din această ţară: întinse păduri care adăpostesc câteva tinoave, nişte stâncării atractive peisagistic, câteva zone cu vegetaţie ierboasă, pâraie care adună apele… Vârful Brocken, o masă de granit din carboniferul superior, amintire a vulcanismului din urmă cu 300 milioane de ani aparţinând de orogeneza hercinică, deşi are doar 1.141 m înălţime, prezintă acum un microclimat mai dur decât să permită existenţa pădurilor şi conservă specii subalpine adaptate climatului rece… Cât priveşte agresiunea antropică, relevant este că în 1899 staţia de cale ferată a fost deschisă la 1.125 m altitudine… lângă vârf… deşi au existat proteste din partea celor care erau capabili să înţeleagă consecinţele asupra valorilor naturale ale zonei… cum era botanistul Bley.
Ultima actualizare Joi, 27 Octombrie 2011 10:31
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 21 of 30

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact