logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU


Primăvara pe Valea Ronișoara PDF Imprimare Email
Scris de Peter Lengyel   
Luni, 21 Martie 2016 16:52

4 martie 2016. Zone destul de mari sunt acoperite de brândușe (Crocus heuffelianus), dar înfloresc deja și alte câteva specii: ciuboțica cucului (Primula acaulis sau sinonimul Primula vulgaris), podbal (Tussilago farfara) etc. Este înflorită și planta numită trei răi/ popâlnic iepuresc/ popâlnic/ crucea voinicului (Hepatica nobilis sau sinonim Anemone hepatica)… poate cândva la lumină perfectă ar merita făcute câteva imagini macro… adevărate; dealtfel, seamănă mult cu Hepatica transsilvanica, doar că la H. nobilis frunza este trilobată, pe când la H. transsilvanica frunza nu doar că are 3 lobi dar și aceștia sunt subîmpărțiți în câte trei lobuli; deci, data viitoare ar trebui fotografiate și frunzele.

Primele plante de primăvară au capacitatea să ne atragă atenția, cumva. După iarna albă & lipsită de culoare, orice petale albastre, mov sau gălbui reprezintă un fel de splendoare minimalistă, atrăgând privirea… poate și sufletul uman. Această admirație de primăvară nu ține mult, dar poate să fie o bază pentru a înrădăcina niște firave preocupări botanice.

Botanica. Frumos subiect, dar nu pe mulți ne interesează. Sau, mai corect, nu pe mulți îi interesează… că nici eu nu am fost prea preocupat de plante. Dacă trăiești în oraș, nu prea ai tangență cu plantele sălbatice, iar dacă ești țăran… te interesează doar fânul. Sunt foarte rare preocupările mai intelectuale (științifice și artistice) legate de lumea vegetală… aproape inexistente… ai putea zice cu ceva exagerare. Aproape nimeni nu dă 2 bani pe ele. Eventual, niște plante sălbatice pot să fie un decor drăgălaș pentru turiști, dar ele nu ajung să fie scoase în prim-plan, ca valori-în-sine.

Citeşte mai mult...
 
Semnificațiile marcajelor turistice PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 15 Noiembrie 2015 10:48

În funcţie de particularităţile terenului pe care te afli la munte, vei gasi marcajele de mai sus pe  : copaci, pietre, stâlpi ce îţi indică direcţia traseului sau plăcuţe metalice.
 
Semnificaţia acestora este una simplă, logică şi foarte folositoare dacă vreodată drumul tău, se va intersecta cu vreun traseu montan.
 
Semnificaţie din punct de vedere al formei:
Citeşte mai mult...
 
Ultima șansă de a da o nouă viață unei păduri cu arbori seculari din Maramureș PDF Imprimare Email
Scris de WWF   
Miercuri, 11 Noiembrie 2015 13:41

Vinerea aceasta, 13 noiembrie, se încheie efortul de a strânge fonduri pentru o comunitate din Maramureș care își dorește să valorifice durabil, prin ecoturism și educație alternativă, pădurea lor cu arbori seculari. Este vorba de proiectul Poteca de povești din Pădurea Crăiască (lângă Ocna Șugatag) care oferă, practic, o exemplificare a conceptului de „dezvoltare durabilă”. Reprezentanți ai comunității au înțeles că o șansă reală de dezvoltare a zonei, în acord cu patrimoniul lor natural și cultural, este să investească în infrastructura de vizitare prietenoasă cu mediul care să îmbunătățească experiența turistică în rezervațiile naturale și calitatea timpului liber al localnicilor. Au strâns 600 de Euro pentru proiect, iar Centrul de Ecologie și Turism Maramureș împreună cu WWF și Asociația de Ecoturism din România au sprijinit comunitatea cu un apel de strângere de fonduri.
Citeşte mai mult...
 
Senatul a adoptat infiintarea Garzilor forestiere PDF Imprimare Email
Marţi, 20 Octombrie 2015 20:27
Senatul a aprobat, marti, ordonanta de urgenta care prevede infiintarea Garzilor forestiere pentru a combate defrisarile ilegale masive, care au fost discutate inclusiv in sedinta CSAT din iunie 2015. 
Potrivit OUG nr. 32/2015, "este necesara infiintarea Garzilor forestiere, prin reorganizare ca institutii publice cu personalitate juridica in subordinea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, prin preluarea atributiilor, activitatii, a posturilor si a personalului de la Comisariatele de Regim Silvic si Cinegetic". 
Guvernul precizeaza ca actul normativ are ca scop intarirea capacitatii institutionale prin suplimentarea numarului de posturi din cadrul Comisariatelor de regim silvic si cinegetic, astefel incat numarul de posturi sa fie de 617, fata de 399 cate sunt in prezent, adica o persoana cu pregatire silvica pentru o suprafata de 16.403 ha fond forestier.
 
 
Ultima actualizare Miercuri, 21 Octombrie 2015 06:42
Citeşte mai mult...
 
WWF: Maramureșenii din toate sectoarele și-au unit forțele și propun soluții concrete pentru un viitor mai bun, al nostru al tuturor PDF Imprimare Email
Scris de WWF   
Miercuri, 30 Septembrie 2015 13:33

Marți, 29 Septembrie 2015 a avut loc la Baia Mare prezentarea primei strategii sectoriale pe arii protejate din România, dezvoltată de către Platforma NATURA 2000 Maramureș - un grup de specialiști ce reunește autoritățile publice, societatea civilă și mediul academic din județ. Măsurile concrete propuse prin această strategie vor conduce la o gestionare integrată multi-sectorială a ariilor protejate de interes național și comunitar și la o dezvoltare rurală durabilă în regiune.
 
Documentul strategic a fost realizat în cadrul unui proces de planificare participativă, dedicat îmbunătățirii protecției și conservării patrimoniului natural protejat al județului Maramureș, la care au contribuit cu expertiză un număr de 60 de membri ai grupului de lucru, reprezentând autorități publice sectoriale, administratori și custozi de arii protejate, organizații nonguvernamentale, mediul de afaceri, instituții culturale și universități, grupul de lucru desfășurându-și formal activitatea în baza a doua ordine ale prefectului (nr.538/2014, nr.291/2015).
Ultima actualizare Miercuri, 30 Septembrie 2015 13:37
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 30

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact